icon

Návštevy rodiny v nevhodnom čase

aadulik2110
3. apr 2013

Ahojte, zaujíma ma ako je to u vás, prípadne ako to riešite vy.... lebo niekedy si naozaj pripadám vadná a že problém je naozaj vo mne. Jednoducho vadia mi návštevy v čase kedy by už malý mal mať svoj kľud.... pravidelne manželova rodina chodí k nám na návštevu okolo šiestej hodine večer a ešte sú urazení, keď idem malého o šiestej kúpať a oni s ním nemôžu byť. Pritom vedia kedy sa kúpe, keď prídu aj skôr, tak ich ani nenapadne zdvihnúť zadok, keď sa ide malý kúpať.... a potom sa čudujú, že malý je nervózny, že nevie zaspať a aj keď ho dám do postieľky, tak plače... a komentujú to rečami "veď sa mu nechce ešte spať...pozri ako plače.... on chce byť s nami a ty ho dávaš do postieľky" - pritom keď má svoj kľud a vložím ho po kúpaní a papaní do postieľky, tak mi krásne zaspinká. To, že to robia manželove sestry a bratia to ešte prekúsnem (všetci sú slobodní a nemajú deti), ale keď sa takto správa svokra (ktorá mala 5 detí) a nechápe potreby malého (len tie svoje). Najhoršie na tom je, že bývajú cca. 7 min od nás, svokra je na dôchodku a všetci pracujú max. do 15.30.... ako keby nemohli prísť skôr. Keby to bolo len v týždni, ale robia toto aj cez víkend kedy sú všetci celý deň doma a prídu aj tak až večer. Manžel to nerieši.... veď predsa nebude určovať kedy môžu prísť... som naozaj ja tá vadná, lebo mi to vadí?

Strana
z4
zuzana76
6. apr 2013

ja neviem, ja som sa napr fakt tesila aj tesim, ked niekto pride, mama, otec, svokra, svokor, pohraju sa s detmi, urobim im kavu, kolacik, ale to je asi aj tom,ze si navzajom pomahame, mne sa nepaci take urcovanie, jasne,ze k nam nechodia na navstevu o polnoci, ale teda ci doobeda, ci poobede, vacsinou si volame kazdy den neikolkokrat s nasimi a so svokrou tiez casto, takze viem,ze sa k nam chystaju, alebo ich aj sama k nam volam, mne sa to zda cudne, chovat sa ako tu niektore pisete.

zuzana76
6. apr 2013

a potom tu vznikaju temy, ze napr svokrovci nejavia o vnuca zaujem, nezavolaju na narodeniny a pod. tak ja s av niektorych pripadoch necudujem. Nevravim,ze je to tak u kazdeho, ale myslim,ze niekedy aj tie nevesty by samohli pozriet na seba sebakriticky a tiez nevravim,ze vsetky ste take, co ste pisali, len komentujem temu. Lebo teda normalna rodina ma drzat pokope.

aadulik2110
autor
6. apr 2013

@zuzana76 len ono je to tu o tom.... že napr. ku mne sa "nasáčkuje" 5-6 ľudí naraz... prídu v najnevhodnejšom čase, nevedia sa ohlásiť (teda výnimky sú, ale na jednej ruke by sa dali zrátať) nerešpektujú režim malého... najradšej prídu, keď sa má malý pomaly ísť kúpať a potom sa čudujú, že ho nesiem do kúpeľne.... veď teraz len prišli. A je toho ešte veľa, ale nechce sa mi to opakovať

zuzana76
6. apr 2013

@aadulik2110 hej ja chapem, mne len niektore ine komenty prisli take dost zvlastne, teda ja neviem, asi mam chapajucu rodinu, nasi sa vacsinou vzdy ohlasili, lebo volavame si niekolkokrat denne, aj keby sa niekedy neohlasili, tak kludne, ked som nemala tip top upratane, navarene, mam aj svokra su tie, co pomozu a nekritizuju. A ja som im to zase dovolila, ci uz postrazit deti a ja som behla na nakup, alebo sa pohrali s detmi a ja som zatial navarila obed a potom sme sa vsetci naobedovali. Neviem, pride mi to samozrejme, je to moja rodina, deti to nijako neobmedzovalo / svokra mi oboch chlapcov aj kedykolvek uspala, zobrala von pokocikovat, detto mama, moje deti oboch starych rodicov zboznuju. Ja len chcem povedat,ze take striktne vyhradzovanie / ja som pani vo svojom dome, deti maju mat rezim a NIKTO ho nenarusi, nikdy a pod, jasne, len niekedy sa ta rodina obmedzuje az velmi/ no a potom sa necudujem, ze kazdy si hrabe len na svojom piesocku / ze sa nevesta so svokrou neznasaju a pod.

apendix
6. apr 2013

slusnost kaze, ze v pripade ak nie som pozvana na navstevu a velmi chcem dotycnych vidiet, tak sa ohlasim a spytam sa ci vobec mozem prist. Rodina - nerodina, slusnost musi vediet kazdy. U nas sa stalo, ze na velkonocnu nedelu chceli prist svokrovci o piatej vecer na navstevu ...som myslela, ze zle pocujem. Tak sa navsteva nekonala (nastastie manzel zasiahol, ze ak nepridu skor, tak podvecer uz mame svoj program) a uz len cakam na pozvanie aby sme prisli ...urcite sa ohlasime na piatu hodinu v nedelu vecer a uvidime aka bude reakcia 😀 zial, svokrovci castokrat pochopia az ked im urobis to iste, tak niekedy skus vecer zbalit nervozneho maleho a nakopnut im dvere a zostat riadne dlho aby sa dobre tesili ze ste uz vypadli domov. viem ze to bude extrem pre maleho ale ani teraz to nema chuda lahke

adulik23
6. apr 2013

@aadulik2110
je to tvoja rodina, takze:

privitat, pozvat dalej a povedat: dufam, ze dnes sa uz nebudete cudovat, ze o 18 kupeme. 🙂
ked nadide cas, tak s malym odid a poziadaj ich, aby boli trochu tichsie, kym nezaspi. v pripade potreby ich pravidelne tis.

bud ich znechutis alebo vycvicis.

aadulik2110
autor
6. apr 2013

@zuzana76 ono aj keď nemáme najlepšie vzťahy.... ale aj ja sa "premáham" zájdem ku nim s malým aj samá.... možno čudná kombinácia.... ale máličko vysvetlím: bývali sme spolu - svokra a 4 manželovi už dospelý - dokonca starší súrodenci (všetci slobodní). Každý rozhodoval, ale ja som nemohla ani slova povedať (bola som cudzia a stále pre nich som - ale správali sa inak, keď žil svokor) - aby si si to vedela predstaviť napr. rozhodovali o tom, čo budeme mať za nábytok v izbe a keď som povedala, že nechcem napr. kreslo zo starej sedačky v izbe, tak boli nafučaný). Odsťahovali sme sa a chovajú sa tak ako chovajú.... napriek tomu zájdem s malým ku nim na návštevu - ak chcem, aby sme tam nesedeli ako v "knižnici" tak všetky dialógy musím viesť ja.... inak všetci odídu z miestnosti, svokra detto.... odnesie malého a ja zostávam samá v jednej izbe.... keď prídem za nimi, tak odídu do inej miestnosti a zase zostanem samá.... ešte sa čuduješ?

zuzana76
6. apr 2013

ja som napr maleho dovolila niekedy aj svokre okupat, bolo to malokedy, lebo vacsinou sa az tak dlho nezdrzali, ale kludne som svokru zapojila, svokra ma pochvali, ked napr nieco dobre napeciem, pyta si recepty, atd... cize nie je to o tom,ze napr by komandovala, respektuje ma.

zuzana76
6. apr 2013

@aadulik2110 ja ta chapem, fakt, ja to vsetko skor pasujem na situaciu mojho brata, ako s aoni separuju, resp oni mozu vsetko, napr aj k nam prisli kedykolvek, ale k nim sa uz nemoze, to mi pride take nevychovane a pravdupovediac je to im na skodu, lebo k ihc dietatu si potom nikto nevie vytvorit vztah

apendix
6. apr 2013

@zuzana76 chapem tvoj postoj, ale opisujes idealny model. trufnem si povedat, ze vacsina, ktora sa tu vyjadrila ma presny opak tvojej svokry 😠

adulik23
6. apr 2013

@aadulik2110 nabuduce si tam zober casopis, vypytaj si kavu a ked ti zobedu maleho do vedlajsej izby, tak si sprav chvilku pre seba. 😉

hajajanka
6. apr 2013

@aadulik2110 K nam chodia navstevy rozne, aj v case, ked ma ist mala spat. Ale jedna sa o moju sestru a mamu, takze tu nemam problem. Jednoducho ulozim dcerku spat a debatujeme dalej. Ostatne vacsie navstevy sa dopredu ohlasuju. Prisla raz aj neohlasena navsteva v case, ked som akurat prisla s detmi z vonka. Mala mi plakala, co uz bola unavena, ja som lietala po kuchyni v snahe vsetko jej nachystat a vtedy zazvonil zvoncek. Smola - navsteva zostala stat pred dverami 😀

Ked sa ti to nepaci, tak to proste povedz. Neviem, ake ritualy mate pri zaspavani. Ak babatko vyzaduje tvoju pritomnost, tak by navsteva mala odist. U nas mala zaspava sama, takze jej dam mliecko a ja sa mozem vratit k navsteve.

mamalina
6. apr 2013

@aadulik2110 ahoj, ja som si sice necitala vsetky odpovede, co Ti baby radili, ale ja by som povedala nieco taketo: ved mi nabuduce kludne ZAVOLAJTE, dohodneme sa, aby to vyhovovalo obidvom stranam, mozete prist maleho niekedy poobede aj pokocikovat ak by ste mali chut - okolo takej napr. 15.OO hodine s nim zvyknem chodit von - nech Ti tym trosku pomozu a nemusis okolo nich skakat doma. Este by som dodala, ze maly uz po siestej vecer potrebuje svoj klud, ma svoj rezim. Ide predsa nie o Tvoje pohodlie, ale o malinkeho 🙂 Hadam by taketo usmernenie pochopili...

aadulik2110
autor
6. apr 2013

@mamalina jasné... ale tu ide o to, že napr. svokra vie aký má režim malý aj počas dňa aj večer.... ale napriek tomu to nerešpektuje. Napr. malý do 16.00 spáva - príde pred 15.00 a čaká, že malého zobudím....Pretože ONA PRÁVE TERAZ PRIŠLA A CHCE SA S NÍM HRAŤ... a toho by sa tu dalo písať

limetka713
6. apr 2013

@aadulik2110 v tom prípade jej to zopakuj s tým, že zdôrazníš, že by si bola rada keby to rešpektovala..že to nie je tvoj rozmar ale chceš aby mal malý režim a nemal problém so zaspávaním a nebol nervozny..najlepšie jej to povedať, ked príde opäť v neočakávanej chvíli, a povedať, jej niečo v zmysle aha, vidíte čo to s ním robí..alebo také niečo..

janedoe
6. apr 2013

@aadulik2110 my sice deti este nemame, ale niecoho podobneho sa bojim aj ja, pretoze u nich je celkom normalne, ze chodia na navstevy bez ohlasenia a bez klopania 🙂 U nich je to zvyk, takze potom budem zase ja za divnu a nespolocensku :D

kikaba44
11. apr 2013

Chodiť na návštevu v stanovenom čaSE JE NAOZAJ VEľMI DôLEžITé. Náhodou kamarátka mala na návšteve milenca a tiež bola na neho nahnevaná, že práve v tom najlepšom objavil sa vo dverách manžel a ona sa teraz hnevá na milenca 😀

darja12
17. mar 2015

No takže.. ja neznášam totálne neohlásené návštevy.. Berie mi to moju vlastnú slobodu a právo robiť si vo voľnom čase, čo ja chcem.. Bývame v rodinnom dome a stále k nám niekto chodí.. Už dávno mi to strašne vadí, že sa ľudia nevedia voped ozvať, ked prídu, dokonca sa nám tu prechádzajú popod okná, bývame na prízemí a vidno nám do bytu rovno, niektorí sa ozvú len pár minút pred návšetevou, alebo keď už stoje pred bránou a len zlomok ľudí má ten charakter a ozvú sa deň vopred. Nie že by som neznášala ľudí, ale nie som proste happy, ked mi sem niekto vbehne.. Návštevu si najviac užijem ohlásenú, ked mám proste na nich čas a nie že mi vbehnú do môjho programu a rozbehnutého dňa. Takých ľudí pokladám za neempatických, nechápavých a drzích. ja k nikomu nechodím neohlásene.. Musíme to začať riešiť, zvonček na bránu a proste všetkým rad radom hovoriť, nech sa aspon den vopred ozvú.. Ja mám tiež právo na to, aby som si tu stihla poriadiť, kúpiť pohostenie a proste našla si čas.. a nie že na behu sa tu s pretvárkou niekomu venovať. Mám s tým riadny problém a mužovi to je uuplne jedno.. Ak nás ľudia majú radi a radi sem chodia, musia proste pochopiť, že aj my máme právo na svoje súkromie a nemusíme byť hned pre všetkých vždy k dispozícii.. Fakt je to nepríjemné, ked vám zrazu vysmiati kamaráti hladia rovno do spálne.

syrik
17. mar 2015

@aadulik2110 Kokos,píšeš O mojej rodine? Takmer identické. Ja O pár týždňov rodim, teraz O mňa ani pes nezakopne, už teraz mám nervy, ako tu budú všetci nasackovani po pôrode. Zase si budem pripadať ako opica V Zoo. Samozrejme, manžel bude rád, keď konečne niekto príde, čo po mne.

Strana
z4