Návštevy u rodičov/svokrovcov
Ahojte, asi sa len potrebujem vyrozprávať, ale zaujíma ma aj nestranný pohľad na situáciu. Máte niektorá rodičov/svokrovcov ďaleko od svojho bydliska? Ako riešite vzájomné návštevy, chodíte za nimi Vy alebo oni za Vami, prípadne sa striedate - ako často? U mojich rodičov som nebola rok a pol. Otec je dlhodobo chorý, nemá imunitu, spočiatku som k nim nechodila z opatrnosti, lebo pracujem s ľuďmi a báli sme sa, aby sme mu nechtiac nedovliekli Covid. Potom som otehotnela a bolo mi strašne zle. A teraz mám doma novorodenca + dve malé deti. Rodičia bývajú 5 hodín cesty autom od nás, navyše, bežne sa stáva, že musíme aj 1-2 hodiny visieť v kolóne áut, ak je zápcha alebo nehoda. Jedno dieťa má silnú kinetózu, takže minimálne tretinu cesty prevracia. A to najmenšie štrajkuje s papaním, je ochotné sa nakojiť iba poležiačky, doma, kde to pozná, v tichu a prítmí. Naši už horšie počujú, takže sú hluční, telka u nich neustále reve na plnú hlasitosť a majú pomerne malý byt, kde pre nás ani len nemajú dostatok postelí. Okrem toho, viete si predstaviť tú výbavu, čo by bolo treba vliecť autom pre 4 ľudí a malé bábo... Mama na mňa všade "nadáva", aká som nevďačná, hnusná, neviemčo, že k nim ani neprídeme a nevidí vnúčatá. Nedá si vysvetliť, že na to mám naozaj vážne dôvody. Vybavila som pre nich s otcom odvoz - prišlo by pre nich auto, doviezlo k nám na akýkoľvek dlhý čas a zase odviezlo domov. Mama odmietla. Lebo - máme prísť my k nim (tak sa to patrí) a pretože neznáša môjho muža. Bola u nás jedinkú noc pozrieť bábätko, fakt som sa snažila, nech strávi u nás pekné chvíle. Výsledok? Poohovárala ma, aký mám doma neporiadok... Pritom som týždeň pred jej návštevou prežila vo vysokých horúčkach so zápalom prsníka, bojovala s nedostatkom mlieka a plačúcim, hladným bábätkom a okrem toho mala dve staršie deti v 40tkach horúčkach. A ešte muž prerábal jednu miestnosť, tak všade boli vynosené veci z nej... A nie, nebola u nás špina, len sa mi nakopilo žehlenie a niektoré veci neboli ešte na svojom mieste. Naozaj mi zle padlo, keď mi potom otec v telefóne vyčítal, nech si niekoho zaplatím, aby mi požehlil a upratal, keď už ja niesom schopná (on u nás nebol, tak viem, odkiaľ to má). A jediné, čo ho zaujímalo, bolo, či sa mamka dobre cítila, či bola spokojná s návštevou. To len aby ste chápali, že naši na mne celý život hľadajú chyby, posudzujú a kritizujú každý môj počin a vždy presne vedia, ako by som sa mala zachovať. Lebo tak je to podľa nich správne. Žiadna empatia, pochopenie, ústretovosť. A po každom stretnutí či telefonáte s odstupom prídu výčitky - lebo som povedala/nepovedala, urobila/neurobila toto a toto (zle je tak či tak, vždy sa čosi nájde). Pred chvíľkou som telefonovala s ockom a zase mi je mizerne. Zase som si vypočula výčitky za čosi, čo sa mamke nepáčilo. Mám pocit, že každé stretnutie či rozhovor sú pokrytecké, usmievame sa na seba a naoko vládne pohoda, no keď som ďaleko, začne kritizovať a posudzovať ma pred kýmkoľvek. Je mi z toho všetkého smutno ☹
@marpel
Ja bývam v Bratislave a mama so súrodencami na Strednom Slovensku v meste Krupina. Chodím na návštevy 2 krát ročne.
Nemám auto takže môžem cestovať vyhradené verejnou dopravou s tým, že : cesta MHD na vlak. stanicu 30min, cesta vlakom 3 hod do Zvolena (s tým, že vždy vždy mešká min 30min), s príchodom do ZV čakanie na bus aspoň hodinu (lebo nejazdia často) a nakoniec 35 min cesty busom zo Zvolena do cieľa. 🤯
Veľmi nerada chodím do Krupina. Ľudia sú takí "dedinský" (chcú vedieť všetko a všetko na tebe kritizujú). Nemáte tam čo robiť (čo sa týka voľného času) takže môžte jedine ostať medzi 4 stenami a domu a hľadieť na strop. U mamy bordel ako po výbuche. Nenavarí. Nemám kde spať (doslovne spím na zemi na matrace). A mama si ide "vyplakať oči" ako sa jej ťažko žije (aj keď za to môže sama). 😠
Ihneď od začiatku ako som sa odsťahovala som vedela, že nebudem môcť chodiť na časté návštevy tak som sa dohodla, že budeme volať. Neuspelo. Vždy sa keď som volala tak buď : nedostupná, nemám čas, nie je doma, zavolá mi neskôr (=nikdy nebola späť). Sami sa mi doma neozvú (iba keď niečo od mňa chcú). 😔
@22abigail22 ma pre teba význam tam chodiť? Chápem, že máš mamu asi rada, ale nebolo by lepšie keby prišla ona do BA za tebou?
@marpel
S mamou nevychádzam najlepšie ale stále je to mama. 🙈 Chýbajú mi súrodenci. 😔
Bohužiaľ, aj opačný prípad je komplikovaný. Mám 5 súrodencov - 20, 16, 11, 8 a 5 roční. Keďže mama je slobodná matkou musela by so sebou zobrať tých 3 najmladších pretože ich nemá kto strážiť. Čiže bolo by to pre ňu nepraktické (ako vás prípade). Navyše, bývame čiže v 3-izbáku ale sme tam už traja a ďalších štyroch by sme nemali kam ubytovať. 😕
@22abigail22 tým, že je sama na relatívne malé deti (minimálne tie 3 najmladšie), tak asi ani finančne na tom nebude najlepšie - aby si oni urobili výlet do Ba za vami a boli ubytovaní niekde cez Roommates alebo iné služby, že?
Ty máš zrejme ešte muža a dieťatko, čiže čisto teoreticky, by ste sa vedeli na 2-3 dni potlačiť vo vašej spálni a mamka s deťmi by bola v detskej. Nie je to bohvie čo ale aj to sa raz za čas dá vydržať. Ak teda nepripadá do úvahy ubytko.
Poprípade je ešte jedna možnosť - BlaBlaCar. Z Ba do Krupiny trvá cesta autom cca 2 hod, stalo by vás to 8€/osoba (čo som tak rýchlo pozrela na nete). Ak by ste našli niekoho čo vás ráno odvezie, niekoho iného čo vás večer vezme spat, tak by to mohlo fungovať? Či?
Svokrovci byvaju 200km. Jeden mesiac prideme my, druhy oni. Striedame sa. V lete chodime my castejsie k nim, lebo maju velky dom a dvor (sme z bytovky. Inac ked som nemala pri babatku pozehlene, svokra mi vsetko pozehlila, ze nech si idem pospat. To je vsetko o povahe
Ja som išla s kamarátkou a jej 3 malými deťmi do Austrálie.Kvoli meškaniu lietadla v Istanbule, sme leteli dokopy 73 hodiny.Deti mali 6 rokov ,3 a najmenšie 7 mesiacov.To ešte kojila.Takze ísť 5 hodín autom je také,že sa človek nad tým fakt zasmeje.Chodim často z Ba do Svidnika,Stropkova,Ubla...a dok človek nejde tesne pred sviatkami ,alebo v piatok podvečer,tak kolóny nikdy nie sú.Naspat nedeľu poobede.A to,že máš neporiadok?Tak áno.Mala si.Ked nestíhaš,treba viacej zapriahnut muža.Mne keby mali dôjsť rodičia po roku a pol a mám tu ako v tanku,tak si zavolám upratovačku keď už nestíham.Lenze ja musím mat stále cisto.Ty to vidíš zo svojho pohľadu a oni zo svojho...
Nešla by som niekde, kde by som sa cítila zle, kde by som dostala vagón výčitiek, kde by už cesta bola horor a kde by ani nebol kde poriadne spat. Hotovo, rodič, nerodič.
@elizabet173 Ma muža.Ved nech ide aj muž.Keby jej mama muža až tak neznášala,tak sa nedotrepe ani k nim.Kazda minca má dve strany a pes bude inde zakopaný....mama môže dôjsť,sadnú do auta a ide s mamou a deckami spolu.Kto chce,cestu si nájde.Toto je názor jednej strany.Pravda je podľa mňa úplne inde.
@snowflake07 to, prečo s nimi nejde jej muž, neriešim, na jej mieste by som tam nechodila ani ja. Na čo? Kde je pravda tu my dve nevyriešime, keby som mala takú mamu, ako má ona, dávno by som s ňou prerušila akýkoľvek kontakt
@elizabet173 Možno jej mame hovoria to isté,že keby mali takú dcéru,dávno by s ňou prerušili kontakty....To je to ,keď sa vyjadruje len jedna strana
uprimne. po takychto rodicoch by som potrebovala.psychologa. a tebe by sa sikol tiez ked uz ako zasluzena trojmatka nevies nastavit hranice ich spravaniu. keby sa takto spravali manzelovi rodicia k manzelovi tiez ich nemam rada a oni mna
kokos ako dokážeš s tým žiť, že si rodičov nevidela 1,5 roka? Toto nechápem.
Autorka: mama ma sestru?
@snowflake07 Prepáč, ale ako v tanku to u nás rozhodne nevyzeralo. Bolo povysavane, umyté podlahy, vyleštena sanita, utrety prach aj prezlecene posteľné prádlo. Nakopilo sa žehlenie - po týždni horúcok sa veľa pralo, a po izbách boli vynosené veci z izby, ktorá sa prerábala. O tom, že prerabame, mama vedela, keď sa ohlásila, že príde. Pri novorodencovi nemáš súvisle pár hodín na triedenie a odkladanie vecí, robím to každý deň po troške a poriadne, navsteva-nenavsteva. Normálny človek také veci pochopí.
A okrem toho, pri kom inom by mal byť človek sám sebou, ak nie pri najbližších? To si mám nabudúce najať upratovaciu službu, lebo príde mama?
A keď sme pri cestovaní s deťmi, sú deti a deti. Poznám aj ja také, čo bez problémov zaspia kdekoľvek, znesú aj isté nepohodlie a dá sa s nimi ísť kamkoľvek. Moje také, žiaľ, nie sú. Bábätko sa mi nenakoji ani v obývačke, ak sú tam deti alebo zapnutá telka. Ako s ním mám prežiť pár hodín v aute? A ako šoférovať, ak vzadu v aute bude grcať staršie z deti? Obyčajná návšteva wc, kde z auta teperim tri deti, dávam bundy, vlečiem vajce s babom, tiež chcem na wc, kto ich postráži...to je kopa otázok, čo treba na ceste riešiť. A plus strach a zodpovednosť, že máš v aute tri malé deti a potrebuješ sa plne sústrediť...
Aurora, ja ta chapem.
Byvam v UK, za onych mladych cias som dala 7 hodin autobusom na letisku, odstala na letisku 2 hodiny, potom 2,5 let, pristatie domov v Ba a cesta busom domov v ramci Ba. Ale Bola som mlada, mala som iba prenajatu izbu a domov som chodila k mame.
Teraz mam po 40, cesta na letisko cez hodinu, s jednym dietatom, naposledy sme boli pred 1,5 rokom.
Nejak sme zacali pomaly posuvat intervals na 2 x do roka a ked sa syn narodil, isli sme 2 x do roka.
Nejak sa cloveku uz Vela nechce chodit do rodnej hrude, doma sme v Londyne, ked mam dovolenku, tak som rada, ze si oddychnem.
Chcela som ti Len povedat, ze ta chapem a to mam iba jedno dieta, v Ba zostavame u priatelky, a svokrovcov mame 3 h od Bratislavy.
Zapni watsup, a kecajte, ako sa vam da.
A inak, AJ mne priatelia a rodina hovoril, ze vsak to iba sadnes na lieyadlo a si Tu. Tak som ich Tu cestu nechala absolvovat, a tak zrazu z 2,5 hodiny sa zmenili na cestovanie celeho dna.
Netrap sa. Na prvom mieste je tvoja rodina. Ak by chceli, pridu. Ak by si ake silou mocou chcela ist, neda sa ist vlakom? Ty s dvomi detmi, muz s autom s jednym dietatom a vsetkymi vecami..s tym ze od stanice by vas uz zobral..to lrn taky naoad keby si nahodou velmi chcela ist .ale neradim ti to. Ohovarat budu ajtak..
Tak zober najmladšie so sebou a choď tam aspoň na víkend .Muž sa hádam o dvoch postará.Kto chce,hľadá riešenie.Kto nechce , tak s tým ani bager nepohne.
Ja mam rodinu cca 400 km, cca raz mesačne sú naši u nás alebo ja s malým u nich (tiež som mala nevoľnosti do 5 mesiaca) . Teraz bude pauza, lebo som v 8 mesiaci, tak sa uvidíme až po pôrode, po novom roku. Ale "mesendžer" si ideme každý druhý deň. Ale tak ja mam s rodinou nádherný vzťah a neviem si predstaviť, že ich nevidím rok a pol.
Naco su ti taky negativny ludia k zivotu? Ja by som tam nechodila.
Ak je mame prednejšia kariéra, tak ju neotravuj. Očividne ju ani vnúčatá nebavia moc. Vykasli sa nato. Stejnak ťa len kritizuje. Sustred sa na svoje deti.
a to by muž nešiel s tebou a s deťmi k tvojim rodičom? To čo je tiež za chlapa
Máš surodencov?
Asi ti neodpustil že si tak ďaleko?
Ešte by som ponúkla raz odvoz k vám a nás návštevy vy k nim len keď to bude vám vyhovovať.
Alebo len keď sa bude už dat jednoduchšie.
Napriklad ty s dvoma deťmi a tata s jedným ostane atd

Na jednej strane lubiš, lutuješ, obhajuješ rodičov, na druhej strane oni zvysoka kašlú na tvoje pocity, a citiš sa vinna, takto tvoja diskusia ide. Prestaň zo seba robiť Popolušku a Marušku, z nejakeho dôvodu nie si pre nich stred vesmiru. Ak ich chceš mať rada, nakoniec ja tiež všade radim, že si mame važiť rodičov, ale musíš si stanoviť jasne hranice, mami ja ta mam rada, urobim pre teba všetko, ale ty neberieš ohlad na to, na to, na to....Otec ti vola, chce ta zvoziť,lebo mama nebola spokojna na navšteve - tak mu povedz, že druhy krat nemusi chodiť....A prečo sa s tvojim mužom neznašaju? Vidi on snad na nich, že sa nepekne k tebe spravaju? Niekedy rodičia zneuživaju svoju moc nad detmi, lebo vidia, že deti ich maju rady, tak nimi točia ako sa im chce..Máš 3 deti, tak nech dojde babka povarovať, ked pre jedny šaty prejde pol Slovenska. Oni možu byť radi, že ta majú a že si, aká si..