icon

Názor na to, že partner nechce prebalovať, kŕmiť, obliekať...

17. dec 2022

Čo by ste si pomysleli, keby vám váš partner pri rozhovore o deťoch do budúcna povedal, že prečo by ich mal on prebalovať,kŕmiť,obliekať,kúpať, keď vy ste tiež doma.

malasandrika
17. dec 2022

@morgane1975 skôr nastávajú opačné prípady. Žena robí počas materskej, rodičovskej všetko, nastúpi do práce a zrazu čaká, že muž pomôže. No haha nepomôže, lebo nie je zvyknutý nič robiť.
Sa už niektoré zobuďte zo sna.

annm81
17. dec 2022

@joannita Asi máš iný prístup k materstvu. Ja som síce počas materskej aj pracovala, ale keď som bola s dieťaťom, venovala som sa dieťaťu, nie vareniu alebo upratovaniu. Inak vidím obrovský rozdiel, prvé dieťa bolo náročné, denne som spala max. 5 hodín, večne uplakané. Druhé veselé, skoro vôbec neplače, spáva od narodenia celú noc. Pre mňa bola materská s jedným dieťaťom omnoho náročnejšia ako s novorodencom plus škôlkarom.

dagmarovita
17. dec 2022

Ze to je zodpovedné a správne správanie, normálne. Kto to nerobí je nezodpovedný, nenormálny, nie dobrý clovek. A uz by som ho ani vidiet nechcela takú osobu. Zbytocne byt v spolocnosti s takymi ludmi, kym neni clovek doktor, právnik ci humanitne vedy. Ta spoločnosť s kym sme nas skor neskor urcite ovplyvní, ak toto niekomu treba odvôvodnovat, tak takí nas neprivedu k nicomu dobremu.

joannita
17. dec 2022

@amelia89 2 male deti je ale velky rozdiel v porovnanim s jednym. Preto pisem stale o jednom dietati.... Ja mam tiez 2 male deti a ano to ke niekedy zahul

joannita
17. dec 2022

@annm81 ano aj to som chcela napisat, ze vela, velmi vela urobi pristup a nastavenie. Ja som na prve dieta cakala 11 rokov, preto som to asi brala cele inak 🤷‍♀️

letfenixa
17. dec 2022

@aurora33 bola som ironicka 🙄
Napr náš syn mal (svoj) režim, ktorý sa však neveľmi zlucoval s mojim. Vstávanie o 4 ráno nie je pre mňa.

morgane1975
17. dec 2022

@aurora33 no ved o tom tu cely cas pisem 😅😅😅 tak to dopadne ked sa tlaci na muza.

morgane1975
17. dec 2022

@aurora33 to su len vyhovorky. A pohodlnost. Kazde dieta sa da naucit rezimu. Kedysi to slo a zrazu to nejde ? To je ta moderna vychova… tam sa stala chyba. 😜

morgane1975
17. dec 2022

@raja95 co sa tyka mojho syna, tak pokial je doma, tak pomaha s domacimi pracami. Takze nemusis mat obavy, taky osud mu nehrozi 😜😂

oblecenie99
17. dec 2022

@joannita Verím ti, ale čo ma naučilo materstvo najviac: na NIČ sa nedá pozerať iba cez moju optiku a moju skúsenosť.
Pre jednu môže byť aj 5 mimoriadne náročných detí "malina", pre inú bude aj jedno úplne štandardné, zdravé, nenáročné dieťa najťažšia práca života. Ja bežne zvládam v pojednávacej sieni aj viachodinové pojednávania s výsluchmi, a prvá výmena plienky bola pre mňa atómová fyzika, neutíšiteľný viachodinový plač dieťaťa koniec sveta a zúfalstvo. Je to o povahe, a nastavení. Pre mňa bola hotová veda chytiť bábätko na ruky bez perinky, hanba nehanba gúglila som, či to robím správne, taký stres som z toho mala. Je otázne, z čoho to tak bolo, či žiadne materinské pudy, alebo veľký stres z nepoznaného a obava o dieťa - ja si myslím, že možno tak oboje, ja som nikdy nebola typ na deti, a to sa o mne všeobecne tradovalo aj v najbližšej rodine, čiže namiesto normálnej pomoci sa tie tzv. skúsené ženy - babky a pod., skôr pobavene prizerali z boku, že no moja, ako to dáš, a robili zo mňa dopredu neschopáka - každú moju otázku a prosbu o radu, pomoc vnímali ako niečo, pri čom mi môžu dokázať a ukázať, že aha, nevieš to. Čo niekde v pozadí v hlave zostalo, a bola som hrozne neistá, v spojení s mojou zodpovednou povahou a stresujúcim náročným pôrodom to bola nie najlepšia kombinácia. NAPRIEK TOMU si myslím, že som bola a som dobrá matka môjho syna a dieťa som mala mať. Slovné spojenia "nastavenia režimu", "(ne)náročné dieťa" ja od pôrodu vnímam úplne s rezervou.

Aby som autorke poradila: no závisí to aj od toho, aký ten partner je a aká si ty. Všímaj si, či sa teraz zapája do chodu domácnosti, alebo tú symbolickú šálku a lyžičku od rannej kávičky automaticky umývaš ty, veď to je nič... a či ti to veľmi vadí, alebo to vnímaš tak, že to nie je jeho práca a tebe to vyhovuje, že tieto veci robíš len ty. Moja skúsenosť: ak to nerobí, nebude ani neskôr. A to nemyslím plienky, ale možno sa tešiť na obdobie, kedy sa žena už chce/musí vrátiť do práce, a jeho nebude trápiť, ako ona bude robiť, ak dieťa bude choré (na veľa veľa percent bude a často), ako sa dostane včas do škôlky a zo škôlky ak to ona nevie zladiť so svojim pracovným časom a slávna druhá šichta po návrate z práce. Tak, ako žena si má sakra dobre rozmyslieť, aká je ONA, a aký je ON ešte pred splodením dieťaťa, tak to musí fungovať aj opačne: aj ON si musí to isté sakra dobre rozmyslieť. Lebo očakávať od ženy absolútnu starostlivosť o domácnosť a dieťa od útleho veku vrátane výmeny plienok, ktorá nikdy nebola "level gazdiná", alebo má také vzdelanie či prácu, od ktorej sa nemôže či ani nechce odtrhnúť, je nereálne a naivné - nebude to fungovať. Opakujem sa: je to o povahách a nastavení k tomu všetkému. Ja osobne by som neriskovala mať dieťa s niekým, kto takéto vyhlásenie urobil dopredu.

morgane1975
17. dec 2022

@viestta kde ja pisem, ze moj syn mi nemusi pomahat??? Vsak citajte s porozumenim preboha! To ja dufam ze mi raz nedovedie domov lenivu fuchtlu co bude vyplakavat ake je materstvo tazke! Ale zatial to chvalabohu vyzera ze si vie vybrat.

morgane1975
17. dec 2022

@amelia89 prave preto ze som synovi od mala nastavila hranice a rezim je dnes samostatny a vobec po nom neupratujem. Prave naopak. A to ja uz teraz lutujem vasu svokru. 🤣

amelia89
17. dec 2022

@morgane1975 strasne splietate 5 cez 9. co maju zas hranice pre syna spolocne s pomahanim muza?

kazdopadne o moju svokru sa nebojte,je super, jej syn je perfektny. Nauceny z domu robit vsetko DOKONCA AJ PLIENKU vie vymenit. woah.

aurora33
17. dec 2022

@morgane1975 Skôr v minulosti to bolo o pohodlnosti. Mám známu, ktorá stále spomína ako o siedmej večer dala deti do postieľky hodila im leporelo a páči sa, spi. To je výchova? To je pohodlnosť. Ma 4 deti, každé jedno šlo od nej čo najďalej. Prečo asi? Ale stále nezabudne pripomínať ake úžasne režimy mali jej deti. Moje majú režim, ale nedrzim sa toho striktne, že je sedem hodín a padáj spat ja chcem mať čas pre seba.

aurora33
17. dec 2022

@morgane1975 podľa mňa je úplne normalne že aj muž kocikuje. Ak to ty považuješ za tlačenie na muža tak si rovnako blba ako ta spomínaná svokra.

sense
17. dec 2022

Pomyslela by som si ze on dieťa ani nechce. A tým pádom ak by som ja po dieťati túžila by som sa bud rozišla alebo zmierila s tým ze ze do budúcna budem na dieťa sama....
A ty sa ho spýtaj ci. On ta bude. Plne. Financovať. A po 8 sichte s dieťaťom príde ku vám niekto kto. Sa bude starať.
Ale môžeš oceniť jeho úprimnosť, máš možnosť volby

viestta
17. dec 2022

@morgane1975 tebe on vôbec pomáhať nemusí. Žije u vás má sa podieľať aj na domácich prácach. Tak isto nema ani svojej budúcej žene pomáhať, ma sa podieľať.

babulkomale
17. dec 2022

@joannita toto ma vzdy pobavi. A vzdy na to reagujem rovnako - velmi zalezi ake je dieta.
Koliky vecerne ked tri mesiace ( v lepsom pripade iba tri) dieta nezastavitelne place kazdy vecer od 18.00 do 02.00, muz na sluzobkach, sa absolutne neda porovnat s dietatom ktore koliky nema, spi tak ze matka si musi mlieko odsat aby ju neboleli prsia - cize vstava matka raz v noci, ale dieta spi, je kludne, cez den kuka z kocika a matka este aj moze chodit do prace a tukat jednoduchu administrativu nohou kolisuc kocik.
Sto a jedno.

elalala
17. dec 2022

No ja by som si s takým mužom nerozumela... my čakáme teraz bábätko a môj muž každú chvíľu hovorí, ako sa teší, keď bude malinké uspávať, kúpať, kŕmiť, aj keď vie, že s kŕmením si musí počkať, lebo veľmi rada by som kojila, snáď sa mi to podarí... odkedy som mu ukázala očúraný test pozerá postieľky, náučné hračky, knižky, prebaľovacie pulty, pestúnky, toto hento objednáva, pozrieš na neho a už teraz vidíš, že je to hrdý otec... ja som svojho muža milovala vždy, ale odkedy ukázal túto svoju stránku, ako veľmi túži po deťoch a ako sa teší starať sa o ne a o mňa ho milujem ešte viac a neviem si to inak predstaviť... preto by som s priateľom akého opisuješ ty o rodine asi ani nepremýšľala...

malasandrika
17. dec 2022

@morgane1975 z pohľadu dieťaťa, o ktoré sa otec staral od narodenia Ti môžem povedať iba toľko, že vzťah v dospelosti sa nedá ani porovnať s takým, ktorý ani len raz neuspával, neprebalil. Mňa môj otec aj česal do školy, chystal mi oblečenie, učil sa so mnou, v skratke mi venoval toľko času, koľko mohol. Mám 32, vzťah s rodičmi mám tak silný, že kedykoľvek si ich nasťahujem k sebe a budem sa o nich starať a nie z povinnosti. Krv nie je voda, ale na vzťahoch sa musí pracovať. Veľa otcov sa o deti stará len keď sú zdravé, nachystané, oblečené, kľudné. To je o čom?!. Dieťa takého otca nepotrebuje a matka už vôbec nepotrebuje takého partnera.

zmrzlinka2021
17. dec 2022

@morgane1975
Si proste "stara škola", kde zena bola sluzkou a este s tym bola stotoznena.

POviem ti tak, ked muz je v praci, zena sa stara sama. Cize pracuje.

Ked muz pride z prace, nema co zene pomahat s dietatom. Su doma obaja, obaja su rovnoceni rodicia, cize maju sa obaja starat.

A "z tvojej generacie"... vacsina takych zien je bud rozvedena alebo zije kvoli majetku s chlapom... A vycita europankam, ake su zachovale, lebo ony "nemuseli dret".. nie, tie zapadne europanky len si boli vedomejsie svojej hodnoty 😉

aurora33
17. dec 2022

@malasandrika presne aj môj ocino sa tak o nás staral. Pral žehlil varil brával nás na výlety, naučil nás kopec roboty. Žiadne také ako počúvam iných že otca videli len v nedeľu na obed pri stole. To je asi tiež ten slávny režim.

malasandrika
17. dec 2022

@aurora33 presne tak. Ja si dodnes pamätám závistlivé pohľady iných žien, keď otec v šatni vytiahol hrebeň a “upravil” mi vlasy, vyrovnal oblečenie a dal pusu. Všetky učitelky ho milovali 😅

annm81
17. dec 2022

@morgane1975 Vieš, ako sa každé dieťa naučilo režimu? Depriváciou. Prof. Matějček o tom napísal zopár kníh. Ten legendárny režim, ktorý staršie generácie naučili mnohé deti, spočíval v postupoch ako napr. položiť dieťa do postieľky a nechať ho zaspať . Ak plakalo, tak sa za účelom učenia režimu povedala nejaká múdra rada, ako trebárs, že nech si trocha pocvičí pľúcka. Dieťa sa po čase naučilo byť v postieľke ticho - pochopilo totiž, že plakať je zbytočné, nik nepríde. Deti s týmto prístupom si omnoho častejšie do dospelosti odnesú prístup, kedy nie sú dosť priebojné a dosť sebavedomé, pretože ich "režim" naučil, že vlastnými silami nedokážu veci ovplyvniť, aj keď robia všetko, čo dokážu.

zmrzlinka2021
17. dec 2022

@annm81
To nevysvetlis, zial starsia generacia je znacne "poskodena", preto je tam aj najviac volicov nedemorkatickych strach, preto je tam najviac tych, co tlieskaju mafii, zlocincom, putinovi ... a nech su za tym vselijake analyzy, vsetko vychadza z rodiny.
Mnohi ti ludia nezazili ako deti bezpecie, istotu, lasku, vychovavali z nich poslusne stroje bez nazorov, bez kritickeho myslenia, aby sluzili rezimu a "vodcovi". Ak by s nimi rodicia komunikovali, mojkali ich, viedli k urcitym hdonotam....dnes aj ako stat by sme mohli byt niekde inde.

viestta
17. dec 2022

@zmrzlinka2021 nepausalizuj. Ani v tom bývalom režime neboli všetci úplní zmanipulovani blbci.

zmrzlinka2021
17. dec 2022

@viestta To vobec netvrdim a urcite sa nič nedá zovseobecnovat. Ale dosť značná časť tej populacie je žial velmi poskodená tým rezimom. Ale pravdaze aj tam su ludia, ktori boli vzdy pri rozume a pri rozume su aj dnes.

babulkomale
17. dec 2022

@annm81 inak o tomto uz ked som ako pubertacka citala tak mi z toho bolo fyzicky zle a povedala som si ze ja ked budem mat niekedy deti, v zivote im toto neurobim. Ani som neurobila, radsej som stokrat isla za nimi do postielky.

aurora33
17. dec 2022

@malasandrika mne je tých žien v podstate veľmi ľúto. Aj ta známa čo ma 4 deti ved už su dospelé ale vzťah majú taký, skôr nijaký, nedávno sme mali také stretnutie a jedna sa ma pýta že kde mám manžela. Hovorím, šiel s deťmi k zubárovi na preventivku. Tej jednej skoro káva zabehla, že ako to? Chlap? S deťmi? U lekára?! Že to za jej doby veru nebolo. No nebolo, žena bola vtedy doslova stroj. Práca, deti, nákup, varenie, upratovanie…..

aurora33
17. dec 2022

@babulkomale presne a toto uspávania ved to je horor. A tie názory, to dieťa reve, lebo skúša rodiča. Ako ho skúša? Ved ho volá a potrebuje. Otras, mne by šlo srdce roztrhnúť kebyže ho mám nechať v postieľke vyplakať.