Nebudem priateľovi platiť hypotéku: čo robiť?
Nastahovala som sa k priatelovi, ktory ma hypo na 3 izbovy byt. Hypo plati okolo 35.000 ceskych korun, chce odo mna 12.000 za vsetko, su v tom aj energie. Podla neho to je super ponuka, ked som byvala so spolubyvajucou, platila som 15.000, ze ved to je este lacnejsie ako som platila najom. Ja som si ale myslela, ze mu bude stacit platit na energie, plus polovicu za stravu. Keby byval sam tak ta hypoteka je stale rovnaka. Neviem, som z toho sklamana, myslela som, ze som priatelka a nie spolubyvajuca. Neviem ci s nim vobec chcem byvat za takych podmienok. Ano, v podnajme som nebyvala zadarmo, ale on je moj priatel, nie cudzi clovek. Co si o tom myslite? Miluje ma vobec? Co sa tyka prijmov, zarabame dost podobne, on asi o 8000 korun viac, ale on ma lepsiu startovaciu ciaru, rodicia mu prispeli takmer 30% na ten jeho byt.
plat mu polovicu urokov Nie hypo. aj tak tie uroky idu banke. plus energie samozrejme
Je to zvláštna situácia .Sama by som nevedela ako sa zachovať .Chapem aj ako to vnímaš ,ale nerozmýšľala si že to možno od teba čakal kvôli tomu že váš vzťah berie vážnejšie ako ty ?
S partnerom sme sa o tom viac rozpravali, nespominala som mu diskusiu tu na MK, ale viac som sa zaujimala o celkovo temu hypoteky atd. A spomenul, ze priblizne 30% hypoteky su len uroky. Ked sa nad tym tak zamyslim, tak naozaj je tolko muzov ktori nechaju priatelku byvat u seba prakticky zadarmo? Ked musia si nasporit, mat hypoteku co je inak celkom vysoke riziko, ked clovek pride o pracu…do toho tie uroky, amortizacia… to je na Slovensku naozaj tolko stedrych muzov co povedia, laska, nechaj tak, ved to nic nie je, ja to cele zacvakam…? Toto ma dost zaujima po rozhovore s priatelom, ked som si uvedomila, ze hypoteka nie je len ze si platim, nicoho sa nebojim a o 30 rokov to bude moje…
Neviem ako dlho sledujes tieto diskusie a temy na MK, ale tu sa pravidelne opakuju pre mna hororove pribehy o tom, ako zena z rodicaku musi prispievat rovnym dielom na domacnost, lebo ved ona mina a chlap ju nebude zivit.
Ako pise kocka vyssie, 9 stran diskusie o nicom. Lebo kazdemu vyhovuje nieco ine. Ked si OK s tym, ze mu prispievas na jeho hypoteku, je to uplne v poriadku. Tiez na spotrebice, nabytok a jeho opotrebenie. Jedlo, cistiace potreby, benzin, listky na MHD, toto vsetko nieco stoji. Je normalne, ze partneri ak spolu byvaju, tak sa delia o tie naklady. A je na kazdom pare, ako sa dohodne, co im vyhovuje a ako si cele tieto financne zalezitosti poriesia. Kazdy ma na to svoj nazor, mas ich tu dost, aby si sa zorientovala a hlavne triezvo uvazovala. co je pre teba najvyhodnejsie.
Tak podľa odpovedí tu z MK zjavne áno. (Aká je realita, to nevieme) Zrejme si si zle vybrala....
Klasicke mesacne vydavky spojene s bytom davat napol je normalne. Ale pytat si polovicu hypoteky od priatelky/priatela, je divne.
Ked chcem peniaze aj na hypoteku, mozem prenajat cudziemu = viac penazi, ale musim respektovat i jeho sukromie, ked by som prenajimala izbu. Ale keby chcem mat ubytovaneho v mojom byte s hypotekou mojho priatela, tak tu si fakt neviem predstavit pytat si polovicu hypoteky - ved nechcem k sebe podnajomnika, ale priatela.
@vlastnynazor nie je to polovica, ked odratam energie tak je to tak 26%, to by mohol povedat ze splacam len uroky a hypoteku taha on 😅
@lienka.7 dobre. mozno som naivna a blba, cas ukaze. Pride mi ale, ze argumentujete stylom, ze chlap MUSI zene platit byvanie a zena ma na to narok. Vam to doma takto funguje? Ste v stastnom vztahu kde Vas chlap aj financne podpori aj vsetko zaplati, aj je ku Vam dobry a ste s nim stastna? Ak ano tak gratulujem, ale nie kazdy chlap chce vsetko 100% financovat a k tomu sa starat aj o domacnost, aj upratovat a k tomu je este aj mily, zhovievavy, prisposobivy a dobrosrdecny. Taki chlapi sice existuju ale je ich tak malo, ze ja sa radsej prisposobim, som vdacna za tie dobre vlastnosti co partner ma a tych 26% hypoteky zaplatim, lebo ja to stale vnimam ako najom. Nebudem to platit navzdy, po case sa opat rozumne dohodneme, ale najblizsich zopar rokov by som aj tak byvala v najme, takze nie je to pre mna zas az taka katastrofa.
Moj nepýtal odo mna nič. Aj som mu navrhla, že mu budem prispievať a to bol úplne bez peňazí, rozbiehal podnikanie. Ale jemu stačilo, že som sa nasťahovala, upratala som mu, uvarila, defacto prebrala do svojich ruk jeho domácnosť, ktorá tak aj vyzerala, že v nej žil iba muž. Podelili sme si veľa veci, stravu, potrebné veci, aj tankovanie do auta. Keď isiel na svadbu mojej kamarátky, dala som peniaze do obalky aj za neho. Raz platil on, raz ja, nikdy sme neriešili peniaze. Tým, že som sa k nemu presťahovala odpadlo aj to, že za mnou nemusel stále jazdiť 😀 už ho to otravovalo. Ale na bývanie naozaj nepýtal. Momentálne sme manzelia a mame pekný vzťah 🙂
@autorka ako ty vravíš, po čase sa s nim už na nicom už nedohodnes, tak si nenamyslaj. Lebo keď s tým začneš, bude sa automaticky pýtať, ze co sa ti nepáči. Tak čo mu povieš?
Ani jedna tu napíšeme, ze chlap ti MUSI zaplatiť bývanie. Ty si bývanie predsa platis - platis mu adekvátne náklady co mate spolu na bývanie. Uz na tom je plusovy, lebo mu zaplatis uz časť z nákladov na byvanie, ktoré by platil tak ci tak aj bez teba... Ale nie hypoteku na jeho byt. Už som ti napísala, že ani ja som nepýtala na hypo, a ani odo mňa nebolo žiadané ju platit. Ale ok, keď chceš byť "charakter" tak plat za niečo, čo nikdy nebude tvoje. Ale neplet sem platenie komerčného nájmu cudzej osobe versus prispievanie partnerovi na nájom. Lebo to sú 2 uplne odlišné veci. Nie, partner ti nemusi platit bývanie, ale ani na druhej strane ty mu splacat jeho byt. Ty tam nebudeš ako podnajomnik, ale ako jeho partnerka, ktorá postupom času prevezme starostlivosť o celý byt. Taktiež budeš kupovať rôzne doplnky a veci. Ci to si dáš u neho zuctovat?
A neporovnavaj manželstvo a partnerský vzťah.
Ale nie je to tvoj byt. Ked si dobrovolne v pohode stym, ze mu platis nielen polovicu tych klasickych vydavkov aj polovicu hypoteky, tak kludne plat. Ja som pisala svoj nazor, keby do svojho bytu chcem ubytovat priatela. Urcite by som neplanovala nanho prepisovat nic z mojho bytu, preto by som nepytala ani polovicu hypoteky.
Ten byt je stále jeho, prečo by si mu mala platiť hypotéku? Budeš figurovať na LV? Energie, stravu, symbolické nájomné ok, ale toto isto nie.
to su veci podla dohody dvoch dospelych ludi ak sa niekomu nepaci treba dat konprmis
bud idem do toho alebo nie este by som riesila aj to ci budeme spolu byvat ako dvojica
alebo ako len najomnici to si treba ujasnit
Podla mojho nazoru je velmi trapne platit priatelovi najom. Ja by som(a vobec neprehanam) mu povedala, ze idem naspat byvat s nejakou spolobyvajucou. Je na mieste platit energie a stravu.
Možno by sa mohlo zapisovať do LV progresívne každý mesiac. 🙂
Napríklad: byt za 100.000, priateľ vložil zo svojho 20.000, hypotéka 80.000 (160 splátok po 500).
Stav na začiatku: priateľ vlastní 20%, banka 80%.
Priateľka bude prispievať polovicou splátky, čiže 250.
Stav po roku: priateľ vlastní 23%, priateľka 3%, banka 74 percent.
Stav po troch rokoch: priateľ 29%, priateľka 3%, druhá priateľka 3%, tretia priateľka 3%, banka 62%...
🙂
@aurorka Po čase sa OPÄŤ rozumne dohodnete? Akože teraz ste sa dohodli? Ty si pôvodne nechcela platiť viac než energie, on povedal 12tis, ty budeš platiť 12tis. To je aká dobrá dohoda...
Nikto tu nepovedal, že chlap MUSÍ platiť žene bývanie, veď energie + čosi navyše formou pravidelného nákupu + väčší podiel na domácich prácach je celkom spravodlivo rozdelené.
Je mi za teba smutno.
@lienka.7 vyzerá to tak, to mohla zostať v podnájme za 15, tam by od nej nikto nechcel, aby im prala špinavé ponožky. Ale ona to bude robiť z lásky a jej chlap si z lásky vypýta 300€ za podnájom 🙂
No urcite by som neplatila, ved to je jeho byt, jeho dlzoba, keby si sa stala podielovym vlastnikom tak okej... ale ja by som si zratala aj toto jeho spravanie, ci ta nahodou nema za spolubyvajucu s benefitmy. Podla mna ked ta lubi a tvorite par, je nornalne ze si pyta len za energie, a stravu.
Pri diskusii o hypotékach sa tu pravidelne a v hojnom počte objavujú názory (nesprávne, ale je ich dosť), že jooooj, ale to nie je tvoj byt, ale patrí banke. A teraz aha hó, zrazu je to jeho byt 😏 Popravde, sama neviem, aký postoj k téme zaujať... Ja by som asi neplatila, aj keď chápem aj argumenty na druhú stranu.. Čisto teoreticky, posielať peniaze na ucet s poznámkou pôžička k hypotéke, či príspevok k hypotéke.. proste ošetriť nejak, že v prípade rozchodu by si žiadala tú časť späť?
@zuzana111984 ja som s opäť precitala autorkin prvý príspevok. Píše v ňom, že si myslela, ze mu bude platiť iba naklady + stravu a ze je z toho sklamaná, ze je ako spolubývajúca. A zrazu, tu vypisuje o zlatokopkach ktoré nie je povinný chlap živiť a este keď sa jej nepáči, že oproti inému nájmu vlastne setri, tak si môže nájsť aj inú 🤦♀️ akoze fakt by ma zaujímal tento jej obrat o 180 stupňov.
A asi ani sama nevie, čo znamená byť zlatokopkou🤣 to, ze niekomu platím realne náklady na byt a nie jeho hypo ešte neznamená, že som zlatokopka 🤦♀️ zda sa mi, že niekde som čítala, že nechce deti? (Ak sa mi to pletie s inou témou, ospravedlňujem sa). No ak je to tak, tak pokojne sa jej môže stať aj to ze nejakých 10 rokov ju jej "zlatokop" považovať na atenie hypo a potom vymení za model, s ktorým bude mat deti. A pekná sumicka za hypo medzitým splatena 👌
@oblecenie99 toto právne neobstojí, pokial nemáš nič na papieri. To, ze ona mu posiela peniaze dobrovolne je jej problém. Navyse, doba splatnosti pôžičky by bola aká? Úrok? Hm?
@lienka.7 úrok zákonný, a jasne, je tam premlčanie. Ale aj to sa dá ošetriť, aby sa splatnosť určila inak.. všetko sa dá, horšie sa preukazuje, ale všetko sa dá. Keď jej vyhovuje len posielať a neskôr nebude pociťovať krivdu, tak OK, jej rozhodnutie. Možno drahe, ale tak... Ako to už ona vyhodnotí. Ja som písala, že osobne by som do toho nešla a ponúkla na zamyslenie aj nejakú možnosť kvázi strednej cesty, keď už do toho pôjde. Či do budúcna pomôže, ja neviem, ale tak vždy lepšie, ako podať peniaze v obálke 🤷
Toto ešte na zamyslenie pre autorku: ja kebyže som v jeho pozícii, v žiadnom prípade by som od chlapa nežiadala žiadne peniaze k hypo a navyše by som každý príspevok z jeho strany (čiže polovica nákladov) možno aj dala ošetriť aspoň podpisom na papier. Čo to je, v akej výške a kedy, prevzala som, podpisujem. A to práve z dôvodu, aby mi potom niekto nevykrikoval, že mi prispieval a pod. Ak mám na hypo, tak ju dostanem. Čiže on by ten byt splácal tak či tak d
Sám. Takto ale ušetrí. Skús sa skôr zamyslieť do budúcna, ako by to vyzeralo ak sa napr. vezmete. Vtedy už prestaneš prispievať? Prečo by si mala, ten byt nebude tvoj a užívaš ho, podľa jeho logiky. Tie peniaze si radšej odkladaj, na niečo svoje. Hocičo: na budúci základ k hypo, na vlastný nájom, dovolenku, sporenie, proste na seba.
@oblecenie99 celé je to komplikované.
Keby (teoreticky) ostali tento párik spolu žiť celý život, nezosobášili sa, a on by súhlasil, že ona bude bývať iba za svoj podiel energií a ostatné náklady na život si platí každý sám. Keď by dajme tomu nemali deti (veď ona nechce) tak vzhľadom k tomu, že zarábajú cca rovnako vlastne ona bude mať celý život finančný štandard o hodne vyšší než on. On by platil 38000, ona 3000. Rozdiel 35000. To mi nepríde fér.
Iná situácia, vezmú sa, začínajú hospodáriť spoločne. Prepíše na ňu časť bytu? Koľko %? 30% hodnoty bytu mu dali rodičia, tak keby prepise polovicu bytu a sa neskôr rozvedu, tak príde o "dar" od rodičov. Prepíše na ňu 35%? Alebo menej, veď už čosi splatil predtým. A znova, čo ak sa rozvedu?
Neviem z akej generácie si, ale v prípade tejto mladej generácie kde sú vzťahy "intenzívne, ale krátke" by som akúkoľvek priateľku/priateľa brala ako spolubývajúceho so všetkým čo k tomu patrí (aj platenie nájomného) kým nedôjde k rozhodnutiu sobáša/zakladania rodiny. Z mojej generácie ak začali dvaja spolu bývať, tak sobáš bol plánovaný v dohľadnej dobe.
Autorka tuná nemá záujem o sobáš, rodinu, len už nechce bývať pri spolubývajúcej z predošlého nájmu.
Autorka-ak si sa už definitívne rozhodla, že si s tým okej, tak ti doporučujem sa sem už nevracať a riadiť sa svojimi pocitmi, lebo tu ťa budú niektoré "dámy" ešte niekoľko dní zneistovat a urážať a tebe sa to tak dostane do hlavy, že pri prvej príležitosti to priateľovi vykričíš a zbytočne to bude medzi vami celú dobu visieť. Proste urob rozhodnutie, nechaj si to celé poriadne prejsť hlavou a drž sa ho. Len ty vieš, aký je tvoj priateľ, aký má vzťah k peniazom, či ťa nechával od prvých rande platiť polovicu účtu alebo ťa pozýval, či ťa vie potešiť nejakou drobnosťou, aj v domácnosti teraz zistíš, či vám to bude klapať, či občas ako chlap zatiahne väčší nákup a pod. Nikde nie je písané, že sa nemôžeš o pár mesiacov, ak sa ti nebude niečo pozdávať, odsťahovať. Plus teda určite by som si s ním vydiskutovala ako si to predstavuje do budúcna, aby si nebola opäť raz pri vašej (ne)komunikácii "sklamaná". Good luck!
@lienka.7 vidím to rovnako ako ty 🙂
A už vidím ako ten solventný, atraktívny muž chytí do ruky žehličku alebo mop :D autorka mu uprace, možno aj navarí, všetky energie zaplatí a ešte dá 6tis. vreckové..
Ale asi prvýkrát mala diskusia na MK "zmysel"..z prvotného sklamania z partnera, na zistenie, aké to má vlastne šťastie..
Tak veľa šťastia autorka!
@zltalienka Paradoxne to vnímam tak, že kým nejde do tuhého, tak je to fajn, keď chce platiť aj časť hypo a nevadí jej, tak kľudne. Dokonca mám kamošky, ktoré tak bývali, že išli do frajerovho bytu a keď sa vzali, tak fungovali v tom istom byte. Navyše v prípade toho najhoršieho, ako manželka ten byt zdedí.
Všetko sa dá, kým sú tie vzťahy dobré, iné je, ak príde na rad rozvod či rozchod, krivdy a delenie (ne)majetku.
Ale musím uznať, že je to zaujímavá téma a problematika.

9 stran diskusie uplne o nicom...Kazdy sme predsa iny...To co vyhovuje mne,nemusi inemu a naopak.
Ak sa rozhodne platit 12k priatelovi,je to jej rozhodnutie,tak isto,ak by sa vratila niekde do podnajmu,je to zase len na jej rozhodnuti.Niekedy len cas ukaze,ci rozhodnutie,ktore sme spravili,
bolo spravne alebo nie.Ja ako chlap,keby som bol majitel bytu,tak by som nechcel od priatelky nic,ale to som ja🤣💪.Takze nesudme,neodsudzujme,je len na nich,ako sa dohodnu alebo nedohodnu🤗.