icon

Nebudem priateľovi platiť hypotéku: čo robiť?

13. mar 2024

Nastahovala som sa k priatelovi, ktory ma hypo na 3 izbovy byt. Hypo plati okolo 35.000 ceskych korun, chce odo mna 12.000 za vsetko, su v tom aj energie. Podla neho to je super ponuka, ked som byvala so spolubyvajucou, platila som 15.000, ze ved to je este lacnejsie ako som platila najom. Ja som si ale myslela, ze mu bude stacit platit na energie, plus polovicu za stravu. Keby byval sam tak ta hypoteka je stale rovnaka. Neviem, som z toho sklamana, myslela som, ze som priatelka a nie spolubyvajuca. Neviem ci s nim vobec chcem byvat za takych podmienok. Ano, v podnajme som nebyvala zadarmo, ale on je moj priatel, nie cudzi clovek. Co si o tom myslite? Miluje ma vobec? Co sa tyka prijmov, zarabame dost podobne, on asi o 8000 korun viac, ale on ma lepsiu startovaciu ciaru, rodicia mu prispeli takmer 30% na ten jeho byt.

Strana
z11
yvankamala
15. mar 2024

Ja ale nechápem,aký je rozdiel medzi tým,že si platila s kamarátkou nájom a teraz budeš platiť priateľovi, dokonca menej peňazí. Keby mal byt v najme a nie vlastný, bol by to rozdiel? To neutocim, len som sa tak zamyslela. Máš to v podstate to isté,len pod iným názvom

bonboniera
15. mar 2024

@orangiiina veď ale je to presne o tom ako sama píšeš, že si prebrala do rúk celú jeho domácnosť. V tom prípade je logické že človek platí menej, nebudem sa predsa hrať na emancipovanu ženu a chodiť do roboty (kde pravdepodobne zarobím menej ale to je na inú debatu), platiť všetko pol na pol a ešte robiť doma otroka chlapovi, ktorý necháva ponožky na zemi a ani nevie kde je v byte umývačka 🤷‍♀️

orangiiina
15. mar 2024

@bonboniera samozrejme. Ale ide aj o to, že tým, že sme rozhodli bývať spolu, pomohli sme si navzájom. A to začali sme sa spoločne stravovať, spoločne prať, jazdiť na aute. Po čase sám priznal, že keď sme spolu, minie menej ako keď býval sám a viac ušetril. Ja samozrejme tiež. Okrem toho, že mu ostalo viac peňazí na účte, mal ešte k tomu skoro každý deň navarené jedlo, plnú chladničku, už sa nestaral o poriadok a o pranie ( pre tie, ktoré by chceli rýpať, domáce práce sú pre mna relax, vôbec mi nevadia). Mne sa to nezdá málo, čo som pre neho robila a ešte aby som mu platila na hypotéku? 🙄 to by som ťahala za pekne kratší koniec. Chlap by sa porom naozaj mal ako prasa v žite.

Ak to chlap naozaj mysli úprimne a miluje, nepyta na hypotéku, ale váži si a je vďačný za to, čo žena pre neho v tom byte aj robí. Nikdy mi to na oči nevyhodil, zobrali sme sa po 2 rokoch spolužitia, jeho byt predali a kúpili vacsi. Nie je vypočítavý, dopraje, nespomína, čo kúpil, koľko dal do domácnosti a hlavne si váži, čo robím pre neho a pre naše dve deti. Takze z vlastnej skúsenosti hovorím, že nie. Hypotéku by som mu nesplacala.

tundra
16. mar 2024

@orangiiina velmi pekne si to napisala👍💪😘

lienka.7
16. mar 2024

@orangiiina 👌 krásne a pravdivo zhrnuté 👏👏👏

sfet
18. mar 2024

No platila by som polovicu nákladov na energie, predsa len bývat zadarmo to nie, ale hypotéka? To snad nie. Aj by tam mak cudzieho najomnika, to je ine, každý prenajme za účelom zarobit, otazne je do akej výšky a miery, ale on je partner a nie rentier, ktory z vás žije.

sinusoida
21. mar 2024

Tak hypotéka je jeho, nie tvoja, keď sa rozídete byt bude jeho a ty nič z neho nebudeš mať, aj keď si mu do hypotéky prispievala, čiže je to nefér. Jedine, že by na teba prepísal po nasťahovaní adekvátnu časť bytu.

silvia2013
14. máj 2024

@sheila121 35000 Praha?? V KE más take hypoteky , to je 840€ .

lin_a
14. máj 2024

@silvia2013 off topic, ale 35000 czk je 1400 eur, nie 840. A pre porovnanie, priemerna cena bytov na trhu je 2500 eur/m2 v Kosiciach, 5200 eur/m2 v Prahe + 6% hypo uroky...takze nie, v KE ani zdaleka nemas take hypo 😉

silvia2013
14. máj 2024

@lin_a nikdy som hypo nemala, ale kolega bral teraz hypo a 3 izbovy byt 80perc z ceny plati 500€

andula1961
14. máj 2024

@silvia2013 to ma este dobre

silvia2013
15. máj 2024

@andula1961 preto pisem, ze 35000 na prahu je malo. To nebude Praha .

renesance80
Autor odpoveď zmazal
renesance80
Autor odpoveď zmazal
klip0
5. jan 2025

Autorka ako sa máte po čase ?

lilitela
7. jan 2025

Mňa prekvapuje, ako niektoré necítia ten rozdiel. Podnájom platím cudziemu človeku, co to ma ako biznis. Je to jej priateľ a on si robí z nej biznis. Nechutne. Hypotéka je výhradne jeho vec, bude potom vlastníkom bytu. Kebyže uz nemá žiadnu hypo a pýta od nej viac ako polovicu nakladov (lebo podla niektorych je normalne si platit za byvanie za tychto okolnosti), čiže na nej zarába - s takým by ste chceli byť? Váš partner a potenciálny manžel na vás zarába? Potom čo, až budete manželia? Sa to zmení? Ci stále jej bude účtovať, lebo býva v jeho?

lilitela
7. jan 2025

Ale ved to robil aj doteraz, platil si to sam... ak tam teda nemal podnajomnika, ktory mu to "pomahal" splacat. Svojim sposobom, je to vyhodne pre vas pre oboch, on si vykompenzuje naklady na hypo, ty das menej ako v klasickom najme. No je to ale take, ja neviem, prekalkulovane z oboch stran. Ja si neviem predstavit, ze by som pytala peniaze od partnera, ak je byt vyslovene iba na mna pisany, hanba by ma fackovala. Ved prispevas tym, ze sa podielas na polovici nakladov na energiu, cize jemu je to zas o nieco vyhodnejsie nez akokeby bol sam. A myslim si, ze toto napisal muz tuto diskusiu, po precitani posledneho prispevku.

sfet
7. jan 2025

@lilitela mám taký istý názor. Majiteľ bytu prenajíma za účelom zistku. Za účelom čoho iného? Ale jej partner nie je rentier, ktorý z nej žije.
Aj keď, dobre. Bývat tam len za energie, to by sa každému páčilo. Možno nejakú menšiu čiastku by som prispievala. Ešte sa málo poznajú, až zistia, že chcú byt spolu, tak majú niekolko možností.
Tento byt predať a kupit si niečo spoločné. Ak by sa im nechcelo, pekný byt, dobrá lokalita, výhodná poloha, blízko do práce, tak prepísat čast bytu na ňu a to bude zase iné. Nic iného nevymyslím. A mali sa o tom porozprávat. Nech sa spýta, kde má záruku, že o nejaký čas ju nekopne do zadnice, neprivedie si druhu, nezistí, že ona nie je tá pravá a ona odíde s holým zadkom zase do všivavého nájmu a on bude mat ušetrených niekolko mesiacov na splátkach. Alebo nech teda platí svoje energie + stravu+ veci do domácnosti. Pretože zase, ked je človek v podnájme, tak počíta (vačšinou) s tým, že tam nebude večne a odkladá si na depozit a tak. Peniaze se zídu vždy. Ale ked človek žije s niekým, už tak nerozmýšla. Cestou kúpi prací prášok za svoje, protože ten moj nikdy nevie, aký kupit. Kúpi na farebné prádlo a ja potrebujem ba biele alebo naopak. Nakúpi večeru, pretože ten moj zase zabudol a mohla by som pokračovat, roky praxe. Takže nech si sadnú, nech to všetko prepočítajú, aby to bolo výhodné pre oboch, rovnako aj to, ako to bude, až sa teda rozhodnú, že budú spolu ďalej, poprípade sa zoberú a budú mat dieta.

Strana
z11