icon

Nechať dieťaťu rok pauzu po maturite

21. jún 2026

Dcera zmaturovala a prisla s tym, ze by si chcela dat po skole rok pauzu. Neist na vysoku, nehladat si hned karieru, len si oddychnut, cestovat, pripadne si obcas nieco privyrobit.
Priznam sa, ze mam z toho zmiesane pocity. Na jednej strane chapem, ze nie kazdy ma hned jasno, co chce robit. Na druhej sa bojim, aby sa z jedneho roka nestali dva alebo viac.
Dali by ste dietatu taky priestor, alebo by ste trvali na studiu ci praci?
Vystudovala hotelovu akademiu, teda s nejakymi brigadami asi problem nebude mat.
Ja som rovno po skole sla do prace. Ale nasa generacia bola ina, rodicia nas do toho dost tlacili. Keby som im povedala, ze chcem si dat rok pauzu od povinnosti, vysmiali by ma.

Strana
z4
anonym_3e3a8e
23. jún 2026

Ja som si tiež po ss zobrala volno, isla som ako au-pair do ameriky, bola som tam 2 roky, bolo to super 🙂 potom som sa vratila, pracovala, potom aj vysku urobila.. nebanujem nic, ak by som sla hned na vs, do ameriky by som nesla..

bleelka
23. jún 2026
@anonym_789bfd

@bleelka evidencia na UP sa do dôchodku neráta už dávno. Asi si to mýliš s rodicovskou.

@anonym_789bfd no tak o to lepší dôvod nevymyslat. Ale ak bude na UP, tak za ňu aspoň bude štát odvádzať.

anonym_20d83b
23. jún 2026

@anonym_autor a čo chce ísť študovať?

nikushka8
24. jún 2026

Dovolila, ale s tym, ze vsetky, ale ze VSETKY vydavky si bude hradit sama. To sa tyka aj prispevku do domacnosti. Nepokracovanim v studiu (nemusi,ak nechce, nie kazdy musi a chce mat VS) sa moja vyzivovacia povinnost skoncila. Ak sa nemieni zamestnat, zivit jej vystrelky nebudem. Tieto "prestavky" nerobia dobrotu. Susedia to detom dovolili a dcera ma zrazu po 40tke a nikdy nikde poriadne nerobila, syn detto. Mna tiez rodicia nechali doma par mesiacov po VS, bez poplatkov, lebo videli, ze si robotu hladam (nakoniec som bola doma len na prazdniny a to som sa full starala o domacnost- kazdy den navarene, upratane). Rovnako to spravime aj my pri dcerach.

Strana
z4