Nechcem, aby moje dieťa malo priezvisko ako má svokra
Ahojte baby. Potrebujem poradiť. Mám naozaj zlú svokru. Snažila sa ma zabiť, keď vedela, že mám epipen na alergiu na bielkovinu kravského mlieka a uvarila potajme jedlo s mliekom a mňa skoro brala RZP ( ona mi vraj neverila, že som alergická, chichi ale teraz už vie). Stále mi robí zle. Na jej 50tke pred 40timi hosťami povedala, že ma nemá rada a na moje narodeniny/zásnuby mi podala ruku " Ja ťa do rodiny nechcem". Som Inžinierka, pracujem od 16tich, snažím sa a momentálne idem na doktorát. Neflákam sa, nikdy som nedrogovala a baví ma vzdelávať sa (odreagovanie a hobby), cvičím a aj keď sa o seba starám, papám všetko aj fastfood. (Nechápem prečo ma nemá rada). Budeme sa so snúbencom brať a ona nám to ničí (jedna z jej výplodov okrem toho, ze ona to chce všetko riešiť a nič moje sa jej nepáči, je aj to, že na odbierku mám prísť ja k jej synovi... nie on ku mne do bytu po nevestu... ale ja poňho s kapelou) . Ale čo mi vadí najviac je to, ze naše dieťa má mať priezvisko po nej. Ja to nechcem. Baby, ale fakt nechcem. Ona mi 3 roky robí zo života peklo a ďalší s jej priezviskom z ich rodiny sú hrozne zlí ľudia. Nás má každý rád ( z mojej strany rodiny), a preto by som chcela, aby naše dieťa/deti mali priezvisko po mne. Moj snúbenec si od jeho rodičov taktiež zažil peklo , ale z nejakého dôvodu má vzťah k ich priezvisku. Veľmi ho ľúbim, ale nechcem aby sa naše deti volali ako jeho rodina. Fakt mi veľmi ubližujú. Preto sa obraciam na vás. Myslíte si, že mi šibe? A mám na to kašľať? Alebo si mám stáť za svojím. A ak áno, ako ho presvedčiť?
@kanarik97 kazdy si mozte po svadbe nechat svoje meno a nasledne sa deti mozu volat po tebe.
Po vlastnych skusenostiach potvrdzujem, ze si beries celu rodinu, dokonca ani istota, ze sa muz teraz postavi na tvoju stranu, neznamena, ze sa to casom, napriklad narodenim deti, nezmeni. Uz keby mi niekto diktoval, ako mam zit svoj zivot, ako ma prebiehat svadba, pripadne pri odmietnuti by ma nejako urazal, a dalsie urazky pri oslavach, je to jasny signal. Nenechaj sa ucicikat pocitom, ze to oni sa k tebe tak spravaju a nie snubenec, ze on je ok. Uz len to, ze sa nadalej takto stretavate cela rodina, je chore. Jemu na tebe nezalezi, alebo je velky srac a to nie je ani jedno dobre do buducna. Mne to tiez trvalo, kym mi docvaklo, ale mne to nikto nevysvetlil predtym, pretoze som nevyrastala v takej rodine, chybali mi skusenosti a presvedcenie, ze takto nie. Ked mi svokor zvynadal, ze som neurobila, ako si prial, to bol jasny medznik toho, ze som s nim ukoncila veskere fungovanie. A to prebieha dost tazko, kedze "ma narok vidiet moje deti". Skus si to predstavit... takto chces zit?
Neber si ho v ziadnom pripade a vycuvaj z takeho vztahu. Snad nechces toto zazivat cely zivot? Minimalne este 20-30 rokov kym budu zit?
A ja by som sa nepchala do rodiny, kde ma nechcú a s chlapom, ktorý počúva len maminku.
A nechapem... akoze dalsi ludia s jej priezviskom su zli :D to si robis hadam srandu... ty sa nevydavaj, s takymto chlapom by si ani len dieta nemala mat, ktory je z takejto rodiny. Proste NOHY NA PLECIA a utekat. A nech terorizuju niekoho ineho. A ano, myslim si ze ti sibe. Nie pre to, ze si stojis za svojim (za cim?? za priezviskom.. hahaha, to je vtipne a nie to ze sa hihnate ked ta priotravi, ked ta urazi a pod) ale pretoze povazujes meno za najvacsi problem, ktory mas.
Autorka, a napadlo ti aj to, ze deti zdedia ovea viac z "tej hroznej rodiny" ako priezvisko? Véd spolovice budú niesť geneticky materiál otca. A vlastne súčasťou rodiny sa staneš aj ty.
Toto už ti neprekáža? Lebo, prepáč, ale vystrajas ako pominuta len kvôli priezvisku, ale tam to vyzerá, ze máte iné a oveľa väčšie problémy, ako to, ako sa budú volať vaše potenciálne deti. Ešte nie ste ani zosobaseni,tam bude prvá možnosť dohadovať sa o budúcom priezvisku.
Ale na tvojom mieste sa zamyslím, ci vôbec chceš ísť do "tej rodiny". Pretože s mužom si berieš aj ich, to nikdy nezmeníš.
@jaskolka Presne tak, na toto som uplne zabudla, ked pozriem na svoje 2 deti, nech ich lubim akokolvek vela, ake je to niekedy tazke. Dcera narcisticke crty po otcovi, syn nervacisko. Nie ze by som bola dokonala, ale kazdy den to ako matka vidim cez tie svoje deti, to co mi najviac vadi. Kazdy den "vidim cez deti tu svokru", co si nikdy nic neprizna, a nikdy nic zle neurobila, a ziadnu chybu, - cokolvek sa snazim s detmi prebrat. Kazdy den sa rozculujem, ako nie som schopna dopovedat ani jedinu vetu, lebo mi 100x niekto skoci do reci, lebo pre svoje ego si nevie nic vypocut.
Skutočne chceš byť v tejto rodine? V prvom rade toto nerieš na MK, ale s partnerom. Ani mne sa nepáči mnoho postojov a názorov svokry, ale manžel je ten, ktorý vysvetľuje svojej mame a stojí pri mne. Ona to musí rešpektovať. My sme nová rodina so svojimi pravidlami, takže ak máš problém so svokrou, nech to rieši partner. Vďaka tomu máme so svokrou krásny vzťah. Na začiatku pochopila, že by nešla proti mne, ale proti svojmu synovi a to hádam žiadna mama nechce. Myslím, že priezvisko je v tomto prípade posledná vec, ktorá by ma štvala.
@zuzitko74 veď aj keby sa deti volali úplne inak, tak keď budu bývať v blízkosti tej rodiny, tak ich budú poznať, aj keby sa volali neviem ako. Proste sa bude vedieť, ze "Jožko Sladký sa síce vola inak, ale jeho otec je Fero Kyslý"
A keď budu bývať niekde 100 km ďaleko, tak je to úplne jedno, veď hadam tá rodina nie je nejaká svetoznáma, aby ich poznali úplne všade.
Vymyslená téma podla mňa.A ak je to reálne,tak toto je jasný príklad toho,ako si jedna žena neváži samu seba.... navyše VS ako vidim ozaj nedáva inteligenciu.
Podla mna to priezvisko je najmensi problem.
Každé dieťa väčšinou ma priezvisko po otcovi. Sú aj výnimky ale zväčša je to po otcovi. Svokra TI dieťa nespraví ale muž. Vieš čo nechaj toho chlapa inej žene a skonči to s ním. Sú všelijaké svokry ale toto nie je extrém podľa mňa to je vymyslene kto žeby ťa chcel otráviť. Už len teba čo máš miliardy si pre štát potreba že nikto sa bez teba nezaobíde. A tej chváli čo si o sebe napísala máš problém zo svokrou a napíšem pracujem od 16 rokov načo to je dobré. To si mala byť ešte v škole. A toto nie je uvažovanie dospelého človeka to tvoje ale skôr také pubertálne. Ja mám zlý vzťah tvoje slova zo svokrou a idem jej na oslavu. Neblázni. A nejako mi uniklo čo na to tvoj priateľ. Povedal svojej mame že sa zlé sprava k tebe či ani nie je mu to jedno. A ak si VS vzdelaná mala by si vedieť že svokra je po sobáši s jej synom a TY si ešte len priateľka tak tak sa k tebe patričné správajú. TY si myslíš že si ťa snúbenec zoberie snívaj. TY ho chceš za muža ale jeho priezvisko a ani priezvisko dieťaťu by si po ňom nedala. Ako ho chceš no nechceš tie dve veci sa mi nejdú spojiť do kopy. A ten čo povedal mame však ak je tvoj snúbenec tak by ťa mal brániť a povedať a dohovoriť mame. A iná vec na oslave 50 TI povedala že ťa rada nemá iste oslavu si bude kaziť. Načo si tam šla ja nejdem predsa za človekom ktorým má nemá rád a opovrhuje mnou robí mi zlé. A ešte k tomu obedu že máš alergiu že ťa chcela otráviť ONA varila len pre teba varila pre ostatných svojich členov rodiny. Určite teba nemá rada a prípravy TI jedlo z mlieka neverím že varila pre teba. Možno navarila a ťa chcela zo slušnosti ponúknuť ale neverím že to urobila naschvál. Podľa mňa nie si ešte zrela na vzťah.
@jaskolka Potvrdzujem, že je to tak ako píšeš. Tiež som sa neskoro zbadala, lebo som vyrastala v inej rodine. Jeho mama tiež mi diktovala čo a ako treba robiť. Našťastie nikdy mi nepovedala že ma nechce do rodiny, ale veľmi dlho mi dávala najavo, že som pre ňu druhoradá, trebárs keď sme je boli blahoželať, podávam jej ruku a ona ma surovo obišla a najskôr synáčika vybozkávala.
Neskôr mi nechcela veriť, že má naše dieťa alergiu, tak mi povedala, že dajme mu to zjesť, chcem vidieť ako sa dusí 😳.
Celý život mi chcela riadiť.
A áno sú také rodiny, že sa o nich široko - ďaleko rozpráva, že sú to zlí ľudia. Mne viac ľudí povedalo, že som sa veľmi zle vydala, že o nich sa vedelo, že je to zlá rodina. A naozaj muž bol ako anjel proti nim. Ale tiež sa ma nezastal, nevedel to, nebol naučený na také správanie. A vekom sa ukázali povahové črty najmä po otcovi, ktorý je ešte ako-tak v pohode. Mne ničili život jeho mama a sestry . Pomohlo len sa s nimi prestať stretávať. Priezvisko ma vôbec netrápi, majú ho aj ľudia ktorí nám nie sú rodina.
Čo môžem odporučiť vôbec si ho nebrať, alebo sa odsťahovať minimálne 200 km od nich.
Aku skolu studujes? Mam okolo seba velke mnozstvo PhD ludi, ale ziadny z nich este takuto sracku neriesil.
AK je to ešte len snúbenec, tak sa neberte, nerobte svadbu a dieťa môže mať priezvisko po matke. Je aj celkom možné, že sa skoro rozídete, keď on má takúto mamu, rodinu.
Cele mi to pride riadne pritiahnute za vlasy. To akoze ozaj este v dnesnej dobe sa najde takato marha, ktora robi zle a ani sa nesnazi s nevestou vyjst? Asi by som ozaj nemala zaujem ist do takejto rodiny. Sprav si ako je tebe lepsie. Napriklad - tiez som dala synovi priezvisko po sebe a nie po otcovi.
@kanarik97 mas si nájsť iného snubenca, lebo toto mas boj do konca života v tom lepšom prípade, v tom horšom ta čaká rozvod tak ci tak.
Osobne nechapem, naco sa niekto cpe do rodiny kde ho nechcu... a potom tu čítať príspevky svokra ma nemá rada a iné... ona to jasne povedala ze ta ma na háku, tak neviem co iné čakáš.
@barboraalexej ten bratranec je v kontakte s úplne celou rodinou. Takmer na dennej báze
§ 40
(1) Deti majú spoločné priezvisko rodičov alebo priezvisko jedného z nich určené vyhlásením pri uzavieraní manželstva podľa § 6 ods. 3 a 4.
(2) Ak priezvisko maloletého dieťaťa nebolo určené podľa odseku 1 a rodičia majú rôzne priezviská, dohodnú sa o priezvisku dieťaťa a oznámia to matričnému úradu najneskôr do troch dní od narodenia maloletého dieťaťa.
(3) Ak sa rodičia nedohodnú o mene alebo priezvisku maloletého dieťaťa alebo ak žiadny z rodičov nie je známy, určí meno alebo priezvisko súd.
§ 41
(1) Ak rodičia uzavrú manželstvo po narodení svojho maloletého dieťaťa, bude mať dieťa priezvisko určené pre ich ostatné deti.
(2) Ak uzavrie manželstvo matka maloletého dieťaťa, ktorého otec nie je známy, môžu manželia pred matričným úradom súhlasne vyhlásiť, že priezvisko určené pre ich ostatné deti bude mať aj toto maloleté dieťa.
(3) Na zmenu mena alebo zmenu priezviska maloletého dieťaťa staršieho ako 15 rokov sa vyžaduje jeho súhlas.
§ 42
Priezvisko dieťaťa nemožno podľa predchádzajúcich ustanovení zmeniť, len čo dieťa nadobudne plnoletosť.
@petronelag Však keby sa vydala za toho muža, tak aj ona bude mať priezvisko ako svokra, nielen dieťa, tak radšej neuzatvárať manželstvo.
@dzulli1980 moja matka chcela zbit mojho terajsieho manzela...ver tomu, deje sa to
Ano dat meno po otcovi, dost ze vam robia neprijemnosti nemusite si ich robit aj vy navzamjom
@kanarik97 ja som si nechávala iba svoje meno a môjmu mužovi to absolútne nevadí. Ešte vravel pani na matrike že je rád že mám svoju hlavu 😜 a deti majú priezvisko po manželovi,tak sme sa dohodli. Ale ešte pred pôrodom sa ma pýtal že či moje či jeho priezvisko dáme,že je to na mne 😁 ale ako sme sa pred svadbou dohodli tak sme spravili a dali manželove 🙂
@petronelag nemusí mať manželove priezvisko
@kika147 ja mam tiez ine priezvisko ako deti a nevadi to nikomu..ani detom, ani manzelovi, ani mne

@kanarik97 A vies o tom, ze tvoja svokra ma narok kontaktovat sa s tvojim dietatom? Aj keby si sa s muzom rozviedla, tak jej ho urcite bude vodit na navstevu. Na tuto moznost si pomyslela? Dievca zlate, s muzom si beries aj jeho rodinu.