Nechcem dávať šancu otcovi
Moj otec sa postazoval vramci rodiny ze ho nenecham so svojim synom sameho a rodina to na mna vychrlila v style ze “ako si to vobec dovolujem”.
Moje detsvo s nim bolo velmi tazke, nespraval sa ako zodpovedny milujuci otec. Nejdem tu pisat konkretne zazitky a situacie ale bolo toho dost, vrchol bol jazda s opitym otcom v aute. Rodina to netusi.
Mam pocit ze mu nic nedlzim, ze nie som povinna mu davat teraz priestor aby sa zrazu spraval ako zodpovedny dedo a dobiehal to co pri mne zanedbal.
Mam to zariadene tak ze mam okolo seba dost ludi ktory ma podporuju a nie som odkazana na jeho “pomoc”. Jeho spravim som bola nutena sa naucit sa obracat sama.
Aj ked ide iba napriklad hodinovu navstevu ihriska a preliezacok tak mi to nie je komfortne aby isiel so synom sam. V hlave mam myslienku ze uz fakt niekto kyva zdvihnutym prstom ze preco som mu dala dalsiu sancu a ze si to nakoniec odskace syn (ano aj na blbej preliezacke).
Som preto zly clovek lebo uz mu nechcem dat ani jednu jedinu sancu? Resp nechcem sa prisposobovat kejo poziadavkam. Chcem aby boli veci tykajuce sa mojho dietata 100% podla mna (podla nas rodicov ale manzel ma v tomto pristupe podporuje).
jasné zlý človek... 😉
je to tvoje dieťa, ako rodič nesieš zodpovednosť za svoje dieťa ty, tak nechápem prečo máš nejaké výčitky svedomia....
nechceš - nedáš
Ja sa so svojim otcom už ani nebavím, a absolútne by som mu nezverila dieťa samému a to nerobil také blbosti ako ten tvoj, len mi nikdy neprišiel schopný starostlivosti o malé dieťa, vlastne ani o väčšie 🙈. Takže sa ti nečudujem, nie si preto zlý človek, práveže si skvelá mama, lebo dieťa je prvoradé
Ja by som mu to presne takto ako si to tu napisala… presne tak by som mu to povedala. Aby vedel co prezivas a preco sa takto spravas. Aby sa prestal stazovat kade tade a uvedomil si konecne kus svojej viny.
Ty vieš ako a preco. A ked na rodina hlúpe reči, pokojne by som im povedala prečo nemáš dôveru.
Iba ty a manzel ste zodpovedni za vase dieta. Nikto a nic nezmoze pri rozhodovani. Ani tvoji rodicia. Takze ak nemas doveru, tak s kludnym svedomim si dovoluj nedat mu syna. A rob veci podla seba.
Možnože Tvoj otec by si zaslúžil narovinu počuť od Teba prečo to tak máš voči nemu. Minimalne preto aby Ta uz "nebonzoval" pred ostatnymi. Asi bol nezrely na vychovu keď mal Teba, možno chce šancu a dobehnúť čo pri Tebe pokazil. Napr. Ja by som deťom v kontakte so starými rodičmi nebránila ak nie sú vyslovene asociali, alkoholici ktorí ohrozujú zdravý vývin. Mať všetko pod kontrolou na 100% je vyčerpávajúce a nemožné. Moja dcéra naburala na odrážadle v 2r.do stromu pri dedkovi keď ju strážil (lišaj cez celú pusu). Mala som mu za to "odobrať" vnučku? Veď také veci sa stávajú aj nám rodičom . Chvíle so starými rodičmi môžu byť pre deti obohacujúce, najmä ak to chcú obe strany. Ale to je môj pohľad na vec, a chápem ak to cítiš inak.
Možnože Tvoj otec by si zaslúžil narovinu počuť od Teba prečo to tak máš voči nemu. Minimalne preto aby Ta uz "nebonzoval" pred ostatnymi. Asi bol nezrely na vychovu keď mal Teba, možno chce šancu a dobehnúť čo pri Tebe pokazil. Napr. Ja by som deťom v kontakte so starými rodičmi nebránila ak nie sú vyslovene asociali, alkoholici ktorí ohrozujú zdravý vývin. Mať všetko pod kontrolou na 100% je vyčerpávajúce a nemožné. Moja dcéra naburala na odrážadle v 2r.do stromu pri dedkovi keď ju strážil (lišaj cez celú pusu). Mala som mu za to "odobrať" vnučku? Veď také veci sa stávajú aj nám rodičom . Chvíle so starými rodičmi môžu byť pre deti obohacujúce, najmä ak to chcú obe strany. Ale to je môj pohľad na vec, a chápem ak to cítiš inak.
@romiada jej syn tu nie je preto aby si na ňom dedko kompenzoval čo zanedbal pri dcére. Ak otcovi neverí nemusí s ním nechať dieťa samé staci mi čo napísala. Je zodpovedná za seba a dieta nie za otcove pocity a nazor rodiny
@romiada narazit na odrazadle pri hre a zverit dieta cloveku, ktoremu nevadilo sadnut za volant ozraty s dietatom v aute, to su myslim 2 obrovsky odlisne situacie
@autorka ty si rodic. Ty si zodpovedna. Robis to dobre. A kludne to otvor aj sama ked ti to bude rodina vycitat: soferoval opity. Dieta mu nedam.
@romiada narazit na odrazadle pri hre a zverit dieta cloveku, ktoremu nevadilo sadnut za volant ozraty s dietatom v aute, to su myslim 2 obrovsky odlisne situacie
@autorka ty si rodic. Ty si zodpovedna. Robis to dobre. A kludne to otvor aj sama ked ti to bude rodina vycitat: soferoval opity. Dieta mu nedam.
@selena_luna 👍
Myslim, ze by si to mala otcovi oznamit, tak ako si sem napisala. Nech svoje aktivity presunie inym smerom a je si toho vedomy a do buducnosti nech usporiada svoj zivot tak, ako keby bol bezdetny.
No tak keď bol schopný opity sadnúť za volant a vlastnou dcérou (tebou) tak sa ti nečudujem. Akurát by som to spomenula rodine pri najbližšej vycitke- keby to vedia, nikto normálny by mu vlastne vnúča/dieta nedal a nebudú ti to mat za zle
Ako je možné že o tom nikto z rodiny nevie ze ti bol zlým otcom? To by asi videli, nie, za tie roky? Myslím ze trosku preháňas.
Ako je možné že o tom nikto z rodiny nevie ze ti bol zlým otcom? To by asi videli, nie, za tie roky? Myslím ze trosku preháňas.
@bielasovicka normalne kolko hodin to trvalo kym sa tu neobjavila mudrlantka ktora tvrdi ze to niekto prehana…
A obete sexualneho nasilia si za to mozu same pre druh oblecenia, tyrane matky su hlupe ze od nasilnika neodidu, decko je neposlusne tak si bitku zasluzilo…
@bielasovicka s teraz sa pokusim aby si sa nsbuduce zamyslela predtym ako obet zhodis ze prehana.
Kolko matiek sa realne postavi proti synovi? Kolko ludi zatvara oci pred problemami? Kolko ludi sa dokaze pretvarovat a hrat dokonale divadielko? A v poslednom rade..fakt si myslis ze rodina zila vo vedlajsej miestnosti alebo co???
Nechces davat sancu, nedavaj. A otvorene mu povedz preco. Ja by som to tak spravila. A kludne aj pred vsetkymi. Ulavi sa ti a budes mat ciste svedomie.
Prepáč, ale chceš povedať ze si obeť sexuálneho násilia, robil ti to otec, všetci o tom vedeli, a nikto s tým nič nerobil? Lebo takto to hovoríš.
Keď o tom vedeli, tak musia vedieť prečo mu nedáš dieťa. Tak by sa nemali čudovať..... Trocha to nechápem. Prečo ti potom vynadali ze ako si to dovoľujes?
Prepáč, ale chceš povedať ze si obeť sexuálneho násilia, robil ti to otec, všetci o tom vedeli, a nikto s tým nič nerobil? Lebo takto to hovoríš.
@bielasovicka prepac, ale myslis ze obete sexualneho nasialia, alebo aj fyzickeho ci psychickeho tyrania to musia tebe vysvetlovat? autorka ma svoje dovody, nerozpisala sa dopodrobna, ale vzhladom na popis problemov s alkoholom si zjavne s otcom uzila svoje. Vobec ju netreba spochybnovat, je to kus necitlive.
Manipulatori ci tyrani dokazu klamat okolie roky. Aj najblizsiu rodinu. Pretoze sa domace nasilie odohrava za dverami, casto o nom nevedia ani susedia a ak aj tusia, tak to zlahcuju, rovnako ako ty.
@bielasovicka prepac, ale myslis ze obete sexualneho nasialia, alebo aj fyzickeho ci psychickeho tyrania to musia tebe vysvetlovat? autorka ma svoje dovody, nerozpisala sa dopodrobna, ale vzhladom na popis problemov s alkoholom si zjavne s otcom uzila svoje. Vobec ju netreba spochybnovat, je to kus necitlive.
Manipulatori ci tyrani dokazu klamat okolie roky. Aj najblizsiu rodinu. Pretoze sa domace nasilie odohrava za dverami, casto o nom nevedia ani susedia a ak aj tusia, tak to zlahcuju, rovnako ako ty.
@selena_luna tak načo sem písala, keď to nechce vysvetliť? Potom je táto téma zbytočná.
@selena_luna tak načo sem písala, keď to nechce vysvetliť? Potom je táto téma zbytočná.
@bielasovicka ale tema nie je o tom ako jej ublizil. Staci nam info, ze sa to stalo. Ziadat po obeti podrobnosti je hlboko traumatizujuce.
@bielasovicka ale tema nie je o tom ako jej ublizil. Staci nam info, ze sa to stalo. Ziadat po obeti podrobnosti je hlboko traumatizujuce.
@selena_luna dobre, ved to som pochopila. Len takéto témy neznášam kde sa len fabuluje, ako bolo, co bolo, a pointa nikde. Vieš čo, kašlem ja nato, ved mne je to aj tak jedno
@bielasovicka vies o tom ze niekedy otec znasilnuje roky vlastne dieta a matka to ani netusi???? Kde zijes v akom svete s akymi ruzovymi okuliarmi ked si tak mimo realitu???
Ale vies co ja ti to prajem, radsej si zi vo svojej bublinke kde si myslis ze kazdy problem ma jednoduche jednokrokove riesenie. Ze kazdy problem sa da logicky pomenovat a vysvetlit.
A mozno nakoniec si presne jedna z tych co ma problem pred sebou a ani o tom netusi lebo si nedovidi dalej od nosa.
Ostatnym komentujucim dakujem za pochopenie
Ahoj,
tiež som mala otca alkoholika. Keď som bola malá tak chodil domov ožratý a bol agresívny, nikdy nevedel prijať kritiku alebo sa pobaviť o problemoch len pozeral do zeme keď som mu už ako staršia niečo povedala. Keď mi mal kúpiť topánky, lebo výživne neplatil tak išiel do činanov a kupil najlacnejšie topánky ake boli. Rozišla sa mi podošva a potom mi do nich zatekalo a prechladla som. Nikdy sa neospravelnil. Nikdy nepovedal že ho to mrzi. Velmi mi ubližil. Teraz na staré kolená chce aby som ho šla pozriet a venovala sa mu. A poviem ti úprimne, ja to nikdy nezabudnem ako sa ten človek choval. Nie som ježiš a nemienim odpuštat niekomu kto nikdy v živote nechcel spravit krok, nechcel sa poučit, nechcel urobit nič naviac. Ja osobne na tvojom mieste by som sa vykašlala nato.
Prežila som si niečo podobne ako ty a preto ani nepijem alkohol, nemôžem to cítit. Som ambiciozna a všetko v živote som si postavila a urobila sama a som nato hrda. A bez neho. Veľa som kvôli tomu preplakala, ale myslím že niekedy je čas sa posunúť.
Za mňa proste nemáš mu žiadnu povinnosť dávať syna, podľa mňa cíti nejakú vinu a chce sa cítit lepšie a potrebný tak aspoň takto chce sa pričinit. A aj keby sa nič nestane, tak ti nemáš vôbec povinnosť mu niečo vraciat ked sa tak staral ako sa staral.
@selena_luna dobre, ved to som pochopila. Len takéto témy neznášam kde sa len fabuluje, ako bolo, co bolo, a pointa nikde. Vieš čo, kašlem ja nato, ved mne je to aj tak jedno
@selena_luna
@bielasovicka
nepíše o týraní ani sexuálnom obťažovaní, napísala že vrchol bola jazda v opitosti.
Nespochybňujem autorku ani jej vnimanie aký bol otec, ale nepíše ani že sa opija doteraz, alebo aké nevhodné, nepríjemné či zavadne správanie na teraz. Od čias jej detstva sa otec mohol znormalizovať a byť lepším dedkom ako otcom. Ale chápem aj jej post pocity , a hlavne tie tlaky rodiny. Že jej vyčítajú čo si to dovoľuje. Ak vie že jej otec nie je vhodný adept na dobrého dedka, necíti že sa dieťaťu bude venovať správne a zodpovedne, tak je namieste otca konfrontovať a jasne dať najavo prečo tá nedôvera. A rodine asertivne vysvetliť že má dôvody a keďže oni ju nezivia, neplatia jej účty, nepoznajú dôvody ktoré autorka považuje za zásadne , tak nech sa nestarajú a neopovažuju takto útočiť, nie je to ich vec ani starosť. Nech si zametajú vo vlastnom dome
@selena_luna
@bielasovicka
nepíše o týraní ani sexuálnom obťažovaní, napísala že vrchol bola jazda v opitosti.
Nespochybňujem autorku ani jej vnimanie aký bol otec, ale nepíše ani že sa opija doteraz, alebo aké nevhodné, nepríjemné či zavadne správanie na teraz. Od čias jej detstva sa otec mohol znormalizovať a byť lepším dedkom ako otcom. Ale chápem aj jej post pocity , a hlavne tie tlaky rodiny. Že jej vyčítajú čo si to dovoľuje. Ak vie že jej otec nie je vhodný adept na dobrého dedka, necíti že sa dieťaťu bude venovať správne a zodpovedne, tak je namieste otca konfrontovať a jasne dať najavo prečo tá nedôvera. A rodine asertivne vysvetliť že má dôvody a keďže oni ju nezivia, neplatia jej účty, nepoznajú dôvody ktoré autorka považuje za zásadne , tak nech sa nestarajú a neopovažuju takto útočiť, nie je to ich vec ani starosť. Nech si zametajú vo vlastnom dome
@cacianka ja tiez netvrdim ze je obetou sexualneho nasilia, len vravim ze je nemieste sa pytat akekolvek detaily- alebo zlahcovat jej pocit krivdy.
V poriadku, je to tvoje dieťa - tvoja zodpovednosť... Ja ťa úplne chápem. Rodine by som povedala niečo v neutrálnom zmysle, napríklad "mám na to svoje dôvody, nechcem a nebudem o nich hovoriť. Ďakujem, že to rešpektujete". A nech sa strčia.
@selena_luna príklad s odrážadlom som dala k tomu keď píše ze jej nie je komfortné pustiť dieťa ani na detské ihrisko s otcom/dedom. Jasne že keby stále pil ,tak mu dieťa nezverim. Ale autorka sa o jeho pití už nezmienila, tak možno hento v mladosti bola fakt jeho nerozvaznost a nezrelosť. A možno to dedo aj ľutuje, preto vravím že by som ho konfrontovala vzhľadom na blbé reči pred druhými. Pravdepodobne ani netuší prečo sa tak autorka voči nemu cíti.
Vidíš vsetko dobre 👍

Nie nie si zly clovek, je to tvoje dieta a si za neho zodpovedna, nie si povinna mu ho davat, ak mu nedoverujes a obavas sa o jeho bezpecnost ❤️. A nie si rovnako povinna komukolvek cokolvek vysvetlovat.