Nechcem druhé dieťa
Ahojte baby.mam 6 mesacneho synceka...a moj manzel by chcel dalsie dieta...stale mi dookola vravi, ze ho chce..ale ja uz dalsie dieta nechcem a vie to......porod som mala tazky, vyvolany a dalsieho porodu sa obavam..stale sa mi o tom porode sniva....môjho malého synceka mam nadovsetko rada...ale materska ma vôbec nenaplna a neviem si predstavit byt na dalsej....chcem sa vratit do prace a budovat si karieru, ktoru som zacala pred tehotenstvom...a uzivat si vsetok cas iba s mojim syncekom....viem, ze sa tu najdu aj mamicky, ktore ma budu odsudzovat ale je mi to jedno....poradte mi ako ho mam presvedcit, aby mi nevravel dokola ze chcem druhe dieta a bral do uvahy aj moje pocity?
@jabadaba samozrejme tým zregenerovaním som myslela aj regeneraciu psychiky. Ja chápem, že teraz po 6 mesiacoch od pôrodu nema ani pomyslenie na dalšie. Tu ide skôr ten spôsob ako sa k tomu postaví a ako to manželovi odprezentuje. Možno je to len chyba tejto internetovej diskusie, že občas tie písmená skresluju. Ale ja som mala z tvojich prispevkov pocit, akoby bolo v poriadku mužovi vysvetliť, že to kolko detí budu mať nieje vôbec jeho vec, že do toho nemá čo kecať a nech sa láskavo nestará do zaležitosti, ktoré su výsostne na rozhodnutí ženy.... Toto mi mi moc nesedelo. Bolo by iné, keby žena mužovi vysvetlila, že momentálne sa v najbližších rokoch na dalšiu matersku necíti, že potrebuje zmeniť vzduch a neskôr môžu tieto veci predebatovať a rozhodnuť sa tak, aby to bolo pre obe strany prijatelné.
@vejula
ja ta chapem, ono velmi zalezi aj aka ta zena je, ale uznaj, zeny viacerych deti vacsinou nerobia si karieru, vacsinou su doma, pripadne po 10tych rokoch robia nieco na polovicny uvazok - v sturcnosti vacsinou zo svojho prijmu nie su schopne uzivit seba a deti, aj tu mnohe zeny ostali doslova na dlazbe.
Ja si nemyslim, ze niekto ide do vztahu s umyslom rozvodu, a uvedomuje si, ze ako to dnes funguje, ci skor nefunguje, nie je v poriadku, ale niečo sa pokazilo. Ja mam na to svoju teoriu a tou je dedicny hriech, neposlusnost Bohu.. proste cim dalej su ludia od Boha, tym viac su ich vztahy, manzelstva rozvratene.
No ale to co somm ti napisala, su fakty, u nas zena matka nie je nijak chranena v pripade, ze partner zbali caky paky a vykasle sa na celu rodinu. Taktiez takyto partner ani nie je spolocnostou postihovany (moralne, ci financne). Preto, ze zena v nasej spolocnosti ostava na vacsinu veci sama, ked ju posle muz do kelu, a ma to podstatne tazsie aj vdaka tomu, ze stale je tu slaby feminizmus a stale ho ludia vnimaju negativne a skreslene, tak zeny koncia tak ako koncia... Z tohto dovodu ony by mali rozhodovat o pocte deti - moj nazor.
@vejula no ved to pises, ze nech zena muzovi vysvetli, ze sa na dalsiu matersku neciti, chce zmenit vzduch a pod. To je to o com rozhoduje ona, ona to vnima, citi, nie ten muz. Cize, to zdovodnenie odkladania dietata je na zene, su to jej dovody a myslim, ze velmi opodstatnene. To za nu nemoze rozhodovat muz, nehnevaj sa. Ten vnima rodicovstvo z uplne inej perspektivy a tu zensku nikdy ani nepreciti ani nepochopi. Pretoze ho tie vyznamne aspekty uplne obidu a je len ich pozorovatelom, nie priamym ucastnikom. Moze spravit len to, ze preukaze zene respekt a pochopenie. Napr. aj otazka tej kariery - bude muz nasledne zene hladat pracu? Moze sa totiz kludne stat, ze zena sa viac neuplatni tam kde chcela. Uz ma obmedzenia, netvarme sa ze nie - takto sa na zenu divaju zamestnavatelia. Na pauzu v zivotopise sa divaju skrz prsty, detto na mozne vypadky pre ochorenia deti...je to najma zena, ktora vypadava. V pripade lekarok napr. neexist dlhsia materska nez 5 rokov. Je tamcasovy limit a ak sa to presvihne, pani doktorka ma smolu, moze zacinat od piky! Po odbornej stranke klesne totalne. A nie je to jedina oblast kde to takto funguje. Je preto normal mat aj taketo obavy. Poviem uprimne, aj ja ich mam. Ma des z predstavy svojho dochodku, mam des vobec ako opat zacnem a ci vobecc budem mat kde zacat....stratila som vela. Sice som vela ziskala, mam krasnu rodinu. Ale....a moj muz mi job najst nevie, je z diametralne odlisnej branze. Zostava to na mne. A nie som jedina....a ano, bojim sa a nie je mi z toho dobre. Tu ma zena mizerne moznosti sklbenia prace a rodiny. Nie kazdej zene reze plna financna zavislost na muzovi a to ho moze mat skveleho ako mam ja, ze ani nepipne co miniem, kde miniem. Jednoducho, podtrzeno, secteno, je tolko dosledkov rozhodnutia zeny mat deti, ze skutocne toto si musi zvazit najma ona sama. Je krasne mat rodinku, mat doma zenu v domacnosti...ale je pripraveny aj ten muz nasledne zene pomoct vratit sa po rokoch pauzy nazad do pracovneho procesu alebo nema take moznosti, len pre svoje prava nedovidel dalej od nosa?
netuším, kolko máš rokov, ale myslím si, že čas, kedy budeš chcieť druhé príde 😉
@vejula som si spomenula, ako s tu bavime o tejto teme, na svoj pracovny pohovor v case, kedy sme sa planovali s muzom brat. Zamestnavatel mi polozil otazku, ze v pripade ak by ma prijal ci by som mala namietky voci odlozeniu materstva minimalne na rok. K tomu padla otazka ci mam vztah a planujem svadbu. Kedze som bola cerstvo poziadana o ruku tak som vyklopila, ze ano, coskoro budem menit status a asi aj meno. Co myslis? Prijali ma? 😵 Uhadla si. Nie!
A teraz cisto hypoteticky - opat som bola ja ako zena v pozicii ucinit rozhodujucu volbu. Vztah a manzelstvo alebo praca, ktora by ma velmi bavila. Celia muzi takymto Sofiinym volbam? Nie. Ak by som zatajila, ze sa idem vydavat, a ak by som jednoznacne vylucila materstvo na ten pozadovany casovy limit, co myslis, mala by som vztah? Nie. Takze bud praca alebo vztah! Pekne nefer, co povies? K tomu ak Ta doma pridusi partner ci manzel lebo aj on sa citi povolany podielat sa na tvojich zivotne vyznamnych rozhodnutiach, tak uplna bomba. Tomu sa povie sloboda rozhodovania! 😎
hej, mam aktualne kamaratku s dvoma detmi , ktorej sa odporucal manzel. rozviedli ich. jedna mala chodi do skolky, ma psychicke poruchy z odlucenia, druha ma 7 mesiacov. ona nema kde byvat, nemali spolu majetok, zili v Cechach v prenajme. rodina ziadna sanca, tak byva u znamej v podnajme v BA. plati 280 Eur. zatial. chlap nic neplati, aj napriek rozsudku o rozvode. moze ho dat zavriet, riesiuz par mesiacov, kedze sa nebrali v SR a on je Cech, kym sa nejak utrase nahradne vyzivne. Ma rodicovsky prispevok, ziadala aj socialku o nejaku pomoc a akurat sa jej zacali vyhrazat, ze ked nevie zaopatrit svoje deti, budu jej odobrate. co myslite, dokedy sa to da? a pritom je mlada, rozumna, vysokoskolsky vzdelana zena a peknych par rokov platila tomuto statu dane. Moze sa vratit do svojej prace, ale musi poriesit malu, naklady na opatrovanie sa blizia jej platu. Ide si hladat novu lepsie platenu, ale co myslite, zamestnavatel pri zisteni, ze ide o osamelu rozvedenu matku s dvoma detmi pricom jedno este ani do skolky nechodi, sa urcite o nu potrhaju. stat ti nepomoze, moze byt ani rodina ti nepomoze. Tak si nasla brigadu raz do tyzdna za 4 Eura a to je super a chodi na pas robit z BA do Skalice. Cast zarodbku ide na cestovne, 2 Eur plati susede za opatrovanie malej.
Toto je realita, je lahke urobit si deti. Kto to ale musi riesit, ked napr. tomu chlapovi napr. prepne, nebude stat, ani svokrovci, ani rodicia. Moze byt ze ani on. Iba ta zena.
@jabadaba a preco si tu svadbu nezatajila? Podla spravnosti, zamestnavatel nema pravo sa pytat na taketo veci a ak sa opyta, ty nemusis odpovedat. To je tvoje sukromie a do toho ho nic nie je.
Ine je to s tym otehotnenim. Tiez by nemal ale je to bezna prax, ze po dohode oboch stran, tu urcitu dobu mozu zakotvit do zmluvy. Jeden rok je OK, keby to bolo 5, tak by som mu asi nieco "pekne" povedala a vypoklonkovala sa sama.
Pred par rokmi som citala rozhovor s jednou nemeckou hereckou. Hrala hlavnu postavu v nejakej nemeckej telenovele (myslim, ze dokonca isla aj na SK)a ona musela podpisat, ze do ukoncenia natacania neotehotnie. Ona tu rolu hrat chcela, tak to podpisala. Ale po vzajomnej dohode. Nik ju do toho netlacil.
kokos....mat vase problemy.Dievcata,budte radi ze mate kludny zivot.....co by som ja za to dala.
@yanni ak by som bola prijata, coskoro by som mu aj tak oznamovala zmenu udajov. Cize, nemalo to vyznam a jednala som ferovo, na rozdiel od pana... A k tym detom - ano, zena sa takto dohodnut so zamestnavatelom moze. Dokonca zmluvne, hoci je to riadne absurdne. Ale ok. Ale vies si predstavit situaciu, ze doma Ti zacne vystrajat manzel so svojimi pravami na potomka hned a okamzite? 😅
Isteze sa to nesmu pytat, ale pytaju sa. Ohradis sa, mozes ist...
na odlahcenie - oficialne su zeny matky vedene ako znevyhodnena skupina. 😀 Mam to cierne na bielom. Obcas muzovi pripomeniem nech je na mna obzvlast dobry lebo mam na to jednak papier a za dalsie si ho mozu podat v Bruseli. 😀
my sme si pred manzelstvom vôbec nevyjasnovali, kolko deti chceme mat, ani kedy, o detoch sme sa rozpravali, ale teda ja som napr vôbec nemala jasnu predstavu, raz som chcela mat 2 deti, inokedy jedinacika a dokonca bolo obdobie, ked som dieta ani nechcela a takto sa to striedalo, muz bol na tom asi podobne. Nakoniec to skoncilo tak, ze mame 2 deti, narodili sa nam neskor, po 30-tke, su planovane a chceli sme ich obaja / momentalne obaja nemame tuzbu mat viac deti , citime sa kompletní / . Takze ja si myslim, ze nejake planovanie pred uzavretim sobasa je uplne bezpredmetne, ved zivot sa stale meni, aj nase tuzby. Teda aspon takto to citim ja.
Takisto sa meni aj moj nazor na pracu, bola som doma 6 rokov s oboma detmi, vyslovene som si materksu uzivala, aj deti, potom prisiel zrazu zlom a ja som potrebovala nastupit do prace a teraz som maximalne stastna, ze opat pracujem. A to som mala pocas materskej a rodicovskej strasne sny, ze ako sa vratim opat do prace, ze som uz vsetko pozabudala, ze nebudem vediet naskocit na iduci vlak, ale takto to malo byt a som spokojna.
Myslim, ze kazdy z dvojice ma narok na svoje sny, ale sny a vizie a tuzby sa menia, urcite pockaj , neponahlaj sa s dalsim dietatom, vysvetli to manzelovi, ze bohuzial musi pockat, ty sa na dalsie dieta necitis, mozno tuzba pride neskor, mozno enpride nikdy, ktovie, ale aspon bola dobra vola vyhoviet mu.
@lyzzy ale preboha! Co sa stalo? Je mi to to uprimne luto, aj ked sa osobne nepozname, predsa len som Ta tu mala za veselu kopu. A teraz takyto obrat. ☹ Dufam, ze veci sa Ti utrasu a Ty sa budes opat na svet divat s usmevom. Chybal by mi. 😉 Len pevne verim ,ze dietatko mas v poriadku, ze problem je uplne inde. Drz sa. Ozaj mi to je luto.
takže k otázke 😀 ja som bola skalopevne presvedčená, že druhé dieťa nebude, manžel sa s tým zmieril... Môj zdravotný stav nie je 100% a celé tehotenstvo visela nado mnou možnosť, že moje dieťa ochorenia podedí... Každý test vyšiel negatívne, nebyť mojej gynekologičky, možno by som aj poslúchla toho doktora čo mi radil potrat... Pôrod som mala síce super ľahký, ale to čo prišlo po ňom - no tehotenská depresia ako vyšitá. Presťahovali sme sa, nemala som kamošky, vkuse som bola sama, dcérka nespávala, plakala. Neskôr bola až moc aktívna 😀 😀
A čuduj sa svete, nechala som sa od muža nahovoriť na druhé dieťa, trvalo to síce 6 rokov 😀 ale presvedčil ma argumentami, ktoré ma totálne odzbrojili. Možno som len potrebovala zabudnúť, aké to bolo ťažké 😀 , možno dospieť, vyrásť, zmúdrieť... neviem...
Ale táto druhá materská je úplne iná káva, vyslovene si ju užívam 😀
@atoskopetrik ...ja si myslím, že ty sama vieš, ako sa cítiš....ja, tiež som prežila toho veľa, bolesti a smútku a veru tiež som vtedy hovorila, že už nikdy viac...no teraz možno by som chcela, ale vek mi už to nedovolí...mohlo by sa stať, že by opäť dieťatko bolo choré, čo sa stáva starším rodičkám....takže ak sa človek boji pre niečo nemať dieťatko, netreba ho do toho nútiť......len teraz to vidím, že môj synček by potreboval súrodenca...a ak nie teraz, možno neskôr určite áno....mám 43 rokov a už by som sa bála mať dieťatko....
@atoskopetrik trauma z porodu sa da riesit. Urcite ju riesi aj cas sam, mnoho zien to casom prejde, este je skoro. Ak je to take silne, treba to riesit s odbornikom. To nie je dovod nemat dalsie dieta. Ak clovek chce dve deti, myslim, ze sa tazko zmieri s tym, ze nebudu. To ste si asi mali ujasnit vopred, ci a kolko deti chcete mat. To, ze si chces budovat karieru tiez nevylucuje mat dve deti. Da sa to riesit /napr. ide na MD muz a dalsie moznosti/. Ak mas ozaj vazne dovody nemat dieta, mal by to muz pochopit, nasilu Ta nedonuti, ale smutny asi ostane, s tym musis zas ratat Ty. Ja si myslim, ze spravidla surodenec je ten naj darcek pre dieta. Vacsinou je lepsie nebyt sam, mat este niekoho. Ak je to mozne, myslim, ze by dieta nemalo ostat jedinacikom. A navyse, ked budes uz Ty slaba, stara, chora...aspon si mozu rozdelit starostlivost a nebude to vsetko na pleciach jedneho. A niekoho stale bude mat, aj ked Vy sa pominiete.....no proste, je vela veci, na ktore sa da mysliet. Je to vysostne rozhodnutie rodicov, kolko deti budu mat, samozrejme.
@jabadaba je ešte mo,žnosť, že ak je žena natolko schopná, že by uživila rodinu, tak dajme tomu po pol roku sa s manželom vymenia na materskej. Poznam jednu kočku - zubarku, ktorá zarabala podstatne lepšie ako jej manžel a po pol roku ostal na materskej jej muž. Aj to je možnosť ako to sklbiť.
Na druhej strane, myslím, že to všetkom o čom píšeš sa nejako dá predpokladať už pred manželstvom. Aspon ja, čo mam po okolí ženy, akosi som vedela odhadnuť, ktorá bude doma na materskej šťastná a ktorá sa bude ponahlať do práce. Aj môj manžel, ked si ma bral, vedel aká som, aké mam priority, k akému životu inklinujem. A aj ked to bola medzi nami láska, určite zohrali úlohu aj tieto veci.... KEd môj manžel od chalana tužil po velkej rodine a 4 deťoch, určite by si nezobral ženu, ktorá k materstvu nebude mať vzťah, resp. bude mať problem ostať na materskej so strachom, čo s nou bude. A viem, že keby som mu po prvom dieťati povedala, že stačí, bol by velmi sklamaný. A rovnako je to aj z druhej strany. KEby mi manžel povedal, že druhé dieťa nechce, ťažko by som sa s tým vyrovnávala.
@mima4 ale to o čom hovoríš je vlastne vypočítavosť a kalkulacia s ktorou ludia vstupuju do manželstva. Ako mmyslíš, že by sa cítil tvoj muž, keby si mu povedala, že s ním nechceš deti, lebo sa bojiš, že ak sa raz rozvediete, ostaneš s dieťaťom sama a on sa na vas vykašle. Asi by nadšený nebol, keby si mu takýmto spôsobom ukazala, že si nechavaš zadné vrátka a niesisi vašim manželstvom istá... a vôbec, že ho máš za chrapuna, ktorý by bol schopný nechať ťa s deťmi živoriť. Tak isto tebe by asi dobre nepadlo, keby ti muž povedal, že chce zrušiť bezpodielove spoluvlastníctvo... pre istotu, aby si mu v prípade rozvodu nezhrabla ním nadobudnutý majetok... To potom akože načo vlastne uzatvárame manželstvá? JA si nemyslím, že ide o dedičný hriech, ale skôr našľe vnímanie statusu manželstva. Už do manželstiev vstupujeme s vypočítavosťou a kalkulujeme, rozhodnutia robíme tak, aby sme sa zabezpečili aj v prípade, že ostaneme samy... Ak budeme pokračovať takýmto zmýšlaním, tak to lepšie isto nebude. Riešením by podla mna nemalo byť to, že si ženy pre istotu začnu nechavať zadné vrátka, ale to, že si začnu zodpovednejšie vyberať manželov a otcov ich detí.
@atoskopetrik ahoj, ani ja nechcem druhé dieťa! a ani nebudem mať. a dôvod? nemám pocit že by som s chlapom chcela mať druhé dieťa a ´ˇdalší dôvod je že keby bolo dievčatko tak by sa "muslo" volať po jeho sestre - ktorú nenávidím a ona mňa duplom - a chlapček po jeho bratovi... a jeden syn mi stačí, asi aj preto že mám svoj vek, kariéru a vlastne na materskej som bola 6 mesiacov. materská nie je pre mňa, bola som hotová z toho že som doma!

@jabadaba zdravotný stav beriem , ale strach teda nie ... .
Ja neviem ale ak mám mat deti a ak nepozerám tie vymleté reklamy o nádherných a večne smejucich sa detoch tak nejak musím pripustit aj alternatívu že moje dieta nemusí byt práve že ukážkovité a môže mi dat aj zabrat.
Okolnosti , ktoré ti objektívne bránia mat dalšie dieta v rozumnom čase beriem ,ale určite to nebude budovanie kariery, ako sorry, toto u mna nie je pádny dôvod 🙂, ani že si chcem už žit svoj život a nebyt obmedzovaná už dalšími detmi .
Predsa každá normálna žena vie že deti ju zbrzdia , sukromne aj pracovne . Tak ked to nechcem podstupit , tak poviem mužovi max jedno , ber alebo nechaj tak.
Takže ano , objedktívne dôvody ano - zdravotný stav, dlhodobá nepriaznivá finančná situácia ... ale nie jednostranné rozhodnutie partnera či je tu muž alebo žena.
Ja si nemyslím naivne že všetko na čom sme sa dohodli sa na 100 % dodrží ,ale usilovat sa o to by bolo namieste. Prejavujem tým určitu úctu partnerovi .
A ešte raz zopakujem som karieristka !