icon

Nechcem mať deti

7. sep 2021

Ahojte žienky. Potrebujem sa len vyrozprávať, pripadne počuť niekoho názor, súcit .. cítim sa zvláštne.
Som mladá vydatá žena, niektoré v mojom veku už majú aj 2 detičky. Problém vidim v tom, že si neviem predstaviť mať deti. Príde mi, a to nemyslím v zlom, ale že to je príliš veľká “záťaž” ktorá áno; vráti Vám tak veľmi veľa .. ale i tak. Veľa obetovania, veľmi veľa, náročné chvíle; malo času na partnera.. domácnosť a uplna nutna zmena života. Milujem život ktorý žijeme s partnerom, milujem to, ako mu môžem dať všetko zo seba, ze sa môžem preňho obetovať v čomkoľvek potrebuje, a ze sa nemusim prispôsobovať nikomu tretiemu..
zároveň keďže som žena, mám výčitky a cítim sa ako nejaký divný tvor, keďže žena je predurčená na rodenie..

buberova
7. sep 2021

@monalisa1 nebrala by som to ako istotu že dieťa tu ostane vždy pre nás..

felicitab
7. sep 2021

@monalisa1 A ja nechápem tieto stredoveké názory. Prečo by žena mala niekomu obetovať svoj život? Každá žena si zaslúži prežiť život tak, ako si praje. S deťmi alebo bez. Žiadna žena nie je povinná porodiť dieťa. A manžel odíde, deti ostanú? Samozrejme, preto je tu kopa príspevkov ako deti využívajú rodičov ako nonstop opatrovateľov pre deti, prípadne chcú dedičstvo v čase, keď majú rodičia 50 rokov a kopu života pred sebou. Navyše mať deti preto, aby so mnou niekto ostal, keď náhodou odo mňa odíde muž alebo aby sa o mňa mal kto postarať vo vysokom veku je mimoriadne sebecké.

autor
7. sep 2021

@slecnalemonova súhlasím. 🙂 aj s manželom sa zvykneme rozprávať o tom, že mnoho žien tvrdí ze muž odíde - avšak reálne odídu len deti. Áno pravda vždy tu pre nás budú.. avšak v závere ostane zas len žena s manzelom a deti budú mať rodiny..

trisha72knr
7. sep 2021

Ani ja nechcem mať deti, úplne ti rozumiem. Priateľ chce, aby som mu deti dala, mamina zase vnúčatá, keďže som jej jediná. Mám 30 rokov a nemám deti 😀
Nie je tam prítomná tá túžba porodiť a vychovať dieťa. Som preto zlý človek? Som preto horší človek? Alebo je to egoizmus?
V každom prípade je to môj život a moja voľba a nikto z tých ľudí, ktorí ti to vyčítajú to decko za teba neporodia ani nevychovajú, to si zapamätaj. A aj to, že človek šťastný a vyrovnaný nemá potrebu ťa odsudzovať, ani ukazovať na teba prstom.

felicitab
7. sep 2021

@slecnalemonova Ja niekedy žasnem nad tým, koľko žien považuje muža len za darcu spermií a následne ako stroj na peniaze. A potom sa čudujú, keď to chlapa prestane baviť.

monalisa1
7. sep 2021

niekto to asi nechape....nie je to povinnosť obetovať sa dieťaťu...ma to byť od srdca....a už vobec nie obetovať sa pre cudzieho chlapa!!!lebo tym že ste si niekoho zobrali neznamena že Vam nie je cudzí...ale dieťa je navždy Vaše a o to sa treba postarať...myslím, že aj niektoré zvieratá to dokážu lepšie ako niektoré ženy....

monalisa1
7. sep 2021

tak sa 20 rokov venujte manželovi a kupte si aj ine domace zvieratko ak vas toto uspokojuje....laska k dieťaťu je ta najkrajšia...!!!

monalisa1
7. sep 2021

@felicitab / bohužial tak ako sa oni spravaju k ženam,,,,,zostalo to len pri tom....

autor
7. sep 2021

@monalisa1 neviem či si ste vedomá, že nie každý muž sa správa ako “zvieratko” k žene ? Ak takého máte, tak to určite nie je vina nás, ostatných ..

felicitab
7. sep 2021

@monalisa1 Áno, niekto to naozaj nechápe. Akého cudzieho chlapa do kelu? Prečo by mi mal byť vlastný muž cudzí? Veď s ním plánujem stráviť zvyšok života (ak nám bude dopriate), je mi najlepším priateľom a prvým človekom, na ktorého sa obrátim keď sa niečo podarí alebo pokazí. Ale ja som nehľadala len človeka na darovanie biologického materiálu, ja som si hľadala životného partnera. To, že vy evidentne máte zlé skúsenosti s chlapmi neznamená, že to je všeobecne platné.

ivik4
7. sep 2021

Absolutne nesuhlasim s nazorom vyssie ze mam obetovat svoj zivot dietatu alebo detom ! Pane boze a ja co ,uz som na odstrel ? 😃 ked deti nechces,nemaj ich. Fajn ze ste s muzom v tomto narovnako. Ja som vzdy chcela jedno dieta, dalsie ani za svet ,duplom ked uz viem co vsetko Tato obeta obnasa. Synovi dam vsetku svoju lasku a dobry start do zivota a na starobu si ani nebudem vycitat ze som dieta nemala. ALE ak by som citila ze nechcem ani to jedno, neprinutila by ma ani laska k partnerovi ,nic . To musis chciet len kvoli sebe kedze je to zaväzok na celi zivot

lenculienka
Autor odpoveď zmazal
tehulka2011
7. sep 2021

boze, mas 25 rokov a riesis to, ako keby si mala 35. Podla mna este s vysokou pravdepodobnostou zmenis casom nazor

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
maciatkoe
7. sep 2021

@monalisa1 Nepovedala by som, dieta predsa vyrastie, zalozi si svoju rodinu. A uz ako casto ta bude navstevovat je otazne. Niektore deti raz za rok, lebo su v zahranici a pod. Treba si uzivat dieta kym je male, a budovat si manzelstvo cely zivot. Lebo manzel ak je super manzelstvo zije s tebou cely zivot. A dieta ta uz len navstevovat chodi.

7lenka11
7. sep 2021

Myslím si, že to, či budeš mať deti, je len a len tvoja vec... Nikto ťa do toho nemôže nútiť. Ja som sa dlho na deti necítila, materinský pud sa u mňa prebudil až s príchodom 30ky, dovtedy len robota, cestovanie, zážitky, focus na seba a na partnera.. Zlom nastal 30tkou, keď som si uvedomila, že robota vždy bola, je, aj bude a pre mňa je zmysel života rodina. Ale verím, že u niektorých žien to nepríde ani s neskorším vekom, takže sa rozhoduj sama a s partnerom.. Mať dieťa nie je povinnosť, len naša spoločnosť je tak nastavená. To, či niekto bude alebo nebude mať dieťa, je čisto len na rozhodnutí páru a je to výsostne súkromná až intímna záležitosť dvoch ľudí. Preto by si každý, kto má tendenciu hejtovať, mohol odpustiť svoje komentáre. Nech si každý zariadi svoj život, ako uzná za vhodné 🙂

monalisa1
7. sep 2021

@h2 PRESNE MOJA REC....👍

maminecka266
7. sep 2021

moze to tak byt a za rok budete chchiet dietatko. su vztahy a pary, ktore funguju bez deti a bez nejakych vycitiek. proste nepotrebuju byt rodicmi a nikdy som sa k nim za to nechovala nejak, ze by som ich odsudzovala

kikus7
7. sep 2021

@felicitab 👍

hefo
7. sep 2021

V zásade by som v pocite, že žena nechce mať deti, nevidel problém, len často sa v praxi stáva, že biologické hodiny začnú biť v štyridsiatke...

luccija
7. sep 2021

V 25 r som na deti ani nepomyslela🙂o 5 r to bolo iné.Podla mňa len nie si pripravená a bojíš sa tej veľkej zmeny a zodpovednosti.Chlapov to chytí väčšinou neskôr a väčšinou to dopadne tak, že si nájdu niekoho s kým to dieťa majú.Dieta Vás posunie do úplne niečoho iného áno sú otravné, treba sa starať, ale väčšina žien to robí s láskou a majú z toho dobrý pocit ako z malého bezbranného dieťaťa vychovali človiečika je to kus z teba uvidíš sa v ňom jeho úspechy a neúspechy budeš veľmi prežívať.A vždy budeš v prvom rade myslieť na dieťa.Ten čas príde na každého v iný čas🙂to pocítis možno budeš až prekvapená.este si mladučká.Ale, ak sa rozhodneš dieťa nemať a venovať sebe, práci je to tvoje rozhodnutie.Nie každý musí mať dieťa len potom môže prísť čas kedy svoje rozhodnutie môžeš ľutovať a už to nepôjde, alebo vek, zdr.problemy či nebude partner.

ajko2011
7. sep 2021

Veď keď nechceš mať deti, tak ich nemaj. 💁Teraz to neznamená, že musíš mať deti len preto, že si žena a že sa to tak "má". 💁

oktoberka
7. sep 2021

Ak manžel deti tiež nechce,či necíti sa na nich ok.
Ak však nie je celkom za,ani proti,môžte mať raz veľký vzťahový problém.

kozova87
7. sep 2021

Vôbec nemusíš mať deti,je to len a len vaša osobná vec,oveľa horšie je keď žena má dieťa"lebo sa to patrí"a potom sa mu nevenuje,má z neho len nervy,odbavuje sa na ňom a dieťa a celá rodina trpí.Druhá vec je,že pocity môžu prísť neskôr,keď už to nemusí byť možné,zaľúbenosť po 20 rokov s manželom bude dávno vyprchaná,teraz mu chcete dať všetko ale vekom sa postoj zmení a môžete veľmi ľahko zostať aj sama,osobne by som toto nechcela,nemať nikoho.

oktoberka
7. sep 2021

@hefo myslíš,že to bijú biologické hodiny?
Nie je to nejaký ženský výmysel?nilejake splnenie si posl.sna,kt.sice doteraz nemala,ale odrazu chce mať dieťa. Bez ohľadu na to,že to dieťa tiež potrebuje neskôr rodiča?
Neviem,mne tie ženy po 40r,nepríde že chcú mať deti pre deti.(pokiaľ samozrejme nemajú zdravotné probl my a dieťa konečne prišlo)

nevenka
7. sep 2021

Podla mna, zaklad je par, muz a zena a deti maju prist do tejto vzajomnej lasky a ucty 2 ludi, aby sa citili dobre. Deti nemaju byt na prvom mieste, v tom zmysle, ze by mal byt muz odsunuty na vedlajsiu kolaj. To je chyba vela zien. A potom sa manzelstva rozpadavaju. Aj z tychto dovodov niekedy. Muz a zena maju byt tim, pilier rodiny. Deti vyrastu, osamostatnia sa a zalozia si vlasrne rodiny a par ostava. A potom, ako deti vyletia z hniezda, tak zrazu si nemaju manzelia co povedat ☹

hefo
7. sep 2021

@oktoberka Tak zas až taký odborník nie som, ale mám dojem, že sny a túžby sú do veľkej miery fyziologicky/hormonálne/atď. ovplyvnené. Teda pravda môže byť oboje.

didi2102
7. sep 2021

Môj brat nechcel deti , našiel si priateľku tá už dieťa mala,boli spolu 16rokov, mal 40 a aj jeho priateľka a zrazu hrozne chcel dieťa,on typ človeka s bohemským životom, vysoko postavený, bez času, mysliaci len na svoje potreby, rozišli sa lebo ona už dieťa nechcela, ja by som ako prvé manželovi oznámila že dieťa pre zatiaľ nechcem,že sa necítim a ani neviem či sa budem,mala simututo vec oznámiť pre svadbou,nepíšeš aký máš vek, teraz bežné zenyrodia po35

autor
7. sep 2021

@didi2102 25, vie o tom dávno, je na tom rovnako.. skôr sme si povedali, že uvidíme čo prinesie čas, môže sa to zmeniť. Len mňa trápili momentálne pocity

vler
7. sep 2021

@buberova ja som "stara" (43) a vydata a tiez som nikdy necitila tuto potrebu...manzel to ma takisto a milujeme nas bezdetny zivot