icon

Nechcem sa starať o synovca

fatima30
2. okt 2012

ahojte kocky,
moj synovec ma skoro 7 rokov a jeho matka sa nahho vykaslala ked mal 3 roky,proste nejavi zaujem zije si svoj zivot a absolutne ju netrapi co s nim je.onho sa staraju moji rodicia sestdesiatnici a stale mi hovoria ako mo prenechaju stafetu.....ja som so sestrou nemala nikdy extra vztah a ani nemam chut sa onho dozivotne starat ked jeho matka si uziva zivota.Synovec je rozmaznany robi si co chce dostane co chce lebo dedo mu chce vynahradit matku tak mu vsetko kupuje.nemyslim si ze som povinna sa onho starat i ked na druhej strane b mi ho bolo luto ked skonci v domove.jeho mater pobera prispevky nanho.....neviem ako im to naznacit ze jednoducho sa nechcem starat na ukor nasich deti zatial mam jedno ale casom pride hadam....
je to taka zamotana situacia pretoze nasi vzdy vedeli ze ja som ta zodpovedna......a asi si myslia aj teraz ze urobim co oni povedia,ale to nie su prazdniny to je predsa zavazok na cely zivot.
Ved ma matku!nech je zodpovedna ona!
Ps:sestra brala aj drogu,neviem naisto ci ich nepredavala a boli tam aj nejake kradeze,vykradacky.....

elebe
2. okt 2012

@fatima30 jáááj a že by vám dali väčší byt??

evulilik
2. okt 2012

@fatima30 máš to ťažké, napadlo ma jedno riešenie aj keď neviem či pre Vás vyhovúce. A to- nasťahovať sa k rodičom . Pričom ani nebudeš vedieť ako a preberieš rolu matky a tvoja mama zase babky obom deťom. Aj keď aj to je veľká obeť, píšem to iba ako napad. Aj ty by si mala pomoc, aj synovec by cítil že ma rodinu a tvoj syn by mal kamaráta a babku a dedka.

fatima30
autor
2. okt 2012

@elebe
nie nie oni by si kupili byt a boli nanho dvaja.

elebe
2. okt 2012

@fatima30 jáááj chápem.....a prečo tatino nechce,však to by mal pohodlnejšie ako sa stále trepať tak ďaleko do roboty 😕

fatima30
autor
2. okt 2012

@elebe
ja mam pocit ze jemu to vyhovuje

elebe
2. okt 2012

@fatima30 ja si myslím že tatino nechce preto lebo sa bojí ako sa hovorí na staré kolená uviazať si ma krk takého malého chlapca.....a preto asi chce ostať tak kúsok od vás,lebo čokoľvek a ty pomôžeš

fatima30
autor
2. okt 2012

mozno ale trosku nezodpovedne nechavat to vsetko na mamku ☹

elebe
2. okt 2012

@fatima30 možno ti týmto chce dať najavo že na neho nevládzu a že sa máš rozhodnúť...aj keď je to možno nátlak,ale musíš to zobrať aj z ich strany,sa boja čo s ním bude....keď už tvoja sestra nemá záujem 😠 ☹

bodka13
2. okt 2012

@fatima30 si vo veľmi zložitej situácii ...čiastočne chápem,že to nechceš ani len v myšlienkach pripustiť : hneváš sa na ňu,na nej nezodpovednosť - aj ja by som sa hnevala a veľmi 😉 ...tiež by štval postoj rodičov-je pekné,že sa o vnuka starajú,ale nemali by zabúdať že majú aj druhú dcéru a tá tiež potrebuje cítiť v nich oporu lásku a lásku k jej dieťaťu=ich vnúčaťu
....ono postarať sa o cudzie=sestrine dieťa nie je vôbec jednoduché ....myslím,že po tej citovej stránke=dať mu lásku,vštepiť správne návyky,slušnosť by sme to zvládli každá a tešili by sme sa keby nám dieťa lásku opätovalo ...ale treba si veľmi dobre zvážiť aj finančné možnosti -teraz nechcem,aby ste to niektoré riešili že za tým vidím prachy ...no oni tam sú ,pretože okrem rodinných prídavkov(ak by jej bolo dieťa súdne zverené) asi nedostane nič,či? - ak áno,napíšte aké ...a dieťa potrebuje veľa-na školu,obliekanie,strava,niečo do budúcnosti,určite si budú chcieť udržať nejaký životný štandard-nehovorím o luxuse ...a ak sa sestra nestará a pritom poberá dávky,tak výživné jej na neho asi ťažko bude dávať 😒

fatima30
autor
2. okt 2012

@bodka13
toto si presne povedala nikdy sme na tom financne neboli dobre

dolly_xd
2. okt 2012

....dlho som premyslala ci sem napisat, no neda mi to....cely MK je uz o tom ako sa kazda z vas snazi byt dok. matkami, miestami mam pocit ze vase deti su dokonale vychovane a perefektne ovladaju etiketu avsak to co som teraz precitala mi otocilo zaludok a to sa nepokladam za citlivku. mam dvoch synovcoch a aj ked maju svoje muchy milujem ich a keby sa stala hocaka situacia ani na sekundu by mi nenapadlo to co tu teraz ciitam, uz vobec nie nazvat ich cudzimi...ci sa vam to paci ci nie rodinu netvori len mama oco a dieta ja za moju rodinu pokladam aj moju mamu moju sestru etc. pacil sa mi tu aj prispevok ked niekto spominal dedenie a plne suhlasim...aj ked kazda z vas sa ohana tym aky je svet zly nespravodlivy no zato mozu len a len ludia a dnes po tom co som si precitala som sa v tom len utvrdila....skuste si to vsetky zobrat z druhej strany ak by sa to stalo vam, ak by ste sa dostali do takychto problemov a vase deti by niekto odstrcil, nechcel ich odsudil by ich... ☹ samozrejme sa nezastavam tvojej sestry..je mi luto tvojich rodicov a toho maleho...

....a si na diskusnom fore tak rataj aj s kritikou

suem
2. okt 2012

@lujza123 Evidentne nevies o com pises. Ak si to nezazila, zdrz sa blbych komentarov 😠 😠 😠

bodka13
2. okt 2012

@dolly_xd do akých problémov? ...že sa vedome vykašlem na svoje dieťa a zavesím ho na krk rodičom v dôchodkovom veku,len aby som si užívala 😕
...ak by jej sestra ochorela,,ostala imobilná,zomrela - proste by to nebola ľahostajnosť určite by sa @fatima30 ,ale aj mnohé iné, k problému jednoznačne postavila inak = synovca by bez váhania zobrala(ja určite) k sebe 😉

blumka
2. okt 2012

@bodka13 lenze synovec nemoze za to co vystraja jeho mama 😉 a ani za to aky je
ja napr. nevidim rozdiel v tom vziat si dieta k sebe ci je po matke alkoholicke, zavislej alebo po matke dobrej, kora uz nezije...za predpokladu, ze k tomu dietatu nieco citim a chcem aby netrpelo

pectore
2. okt 2012

@fatima30 synovec nemoze za to aku ma matku....nemoze za to ako jeho zivot dopadol...to co robi matka je neospravedlnitelne, opustila ho bodka...je to kus hyeny ... neni nad cim sa zamyslat.......ale nemeni to nic na tom ze to dieta za to nemoze....a je od teba zle ze to posudzujes nejak tak ze :"a ani nemam chut sa onho dozivotne starat ked jeho matka si uziva zivota".....je to dost povrchne vyjadrenie...i ked v rozhorceni plne pochopitelne....napis riesenie ake vidis ty sama.... pretoze tu nenajdes pochopenie pokial sa tomu dietatu chces otocit chrbtom tak ako to urobila jeho matka. Carodejnica to pekne napisala zo zivota.... Viem ze toho musis myt plne zuby a ze je to zataz... ale je to skratka ludske...matku treba nahlasit ze sa nestara...a pobrat jej vsetko co na syna dostava s tym aby aspon to slo ludom ktory sa o neho staraju... a jemu...dala by som ju skratka na sud....nech vam aspon plati ak ma s coho.... nech ten svoj ruzovy zivot nema az taky ruzovy ked ho sprepacenim psuje vsetkym naokolo.

cairka
2. okt 2012

@fatima30 , a ako to vlastne bolo doteraz, odkedy je chlapec u vašich?
@bodka13 , no , lenže to dieťa je stále rovnakým 7ročným chlapcom akým by bol aj keby sa stalo nešťastie a stal by sa sirotou...

viera27
2. okt 2012

@fatima30 no, docitala som celu diskusiu a pripajam sa aj ja. Sama vies co urobis, ked k tomu dojde. Maleho si vezmes. Tam by som ani ja nevahala, nech je akokolvek. Ale rovnako ako ty by som sa hnevala na sestru a na rodicov. Pokial na teba tlacia s takym niecim zavaznym a dovolavaju sa tvojho svedomia, fajn. Ale treba tam strucne a jasne povedat co ocakavas. Preco sestra pobera pridavky? V ktorej domacnosti maly zije? Co na to socialny urad? Vie sestra co je to opustenie dietata? Vyzivovacia povinnost nie je naviazana na manzel/manzelka, ale rodic/dieta. Nepobera sestra este aj nahradne vyzivne od statu? Ako pravne/oficialne vydefinovat vztah dieta-sestra-vasi rodicia-ty? Tieto otazky musia byt jasne polozene a musi sa na ne poznat odpoved. A musia to pochopit aj rodicia. Sestra ako matka v momentalnom stave stale zostava zakonnym zastupcom dietata. A pokial nema zaujem mozu byt z toho velke komplikacie. Pokial sama nie je ochotna prebrat zodpovednost, dohnala by som ju k tomu oficialne, cez urady, sestra nesestra. Musi zaujat stanovisko najprv ona, ked tlacia aby si ho zaujala ty.

diane87
2. okt 2012

@lujza123 ty tu pises akoby matka toho dietata zomrela, ale ten maly MATKU predsa MA... a nepis tu ze @fatina30 nesudis, lebo jej pises sprosto a mudro, nemas na to právo!!!

jabadaba
2. okt 2012

@lujza123 asi tak. Spatne je cloveku na dusi. Crta sa tu dalsi zniceny zivot. Z toho dietata moz byt leda tak buduci vyvrhel a podpisu sa na nom vsetci zucastneni, autorka temy s jej predsudkami urcite. Otras.

jabadaba
2. okt 2012

@diane87 ma matku ale stoji za velke H. Takze fajn, hodime dieta narkomanke, ano?

bodka13
2. okt 2012

@blumka viem,že synovec za to nemôže...ale treba sa vžiť aj do "kože" @fatima30 - najskôr musí spracovať zlosť na sestru,nezáujem svojho otca riešiť situáciu,potlačiť žiarlivosť na synovca lebo jej rodičia sa nevenujú vnúčaťu,vysporiadať sa s tým ako synovcovi pomôcť a nesklamať rodičov ...no hlavne neohroziť seba a svoju rodinu - je to podľa mňa úplne normálna reakcia ....chcela radu,možno nejakú psychickú podporu, ako sa s tým popasovať ...vedela,že tu nebudú len pozitívne reakcie no takéto odsúdenie určite nečakala 😉

blumka
2. okt 2012

@bodka13 myslim ze som vzita do situacie viac ako vacsina ostatnych diskutujucich 😉 vsetko co pises sme si prezili aj my doma ja len pisem to, ze je uplne irelevantne spominat matku dietata...teda vtedy to dava zmysel ak sa @fatima30 rozhodne ze ju da na sudy aby vsetky davky co poberala sli pre starych rodicov, resp. jej ak sa rozhodne ze sa o synovca bude starat 😉 Inak naozaj nema zmysel riesit taku matku...ona uz ina nebude..

bodka13
2. okt 2012

@cairka z pohľadu dieťaťa áno ...ale neviem prečo,mám pocit že @fatima30 momentálne bojuje s hnevom na sestru a preto je pre ňu teraz táto situácia taká ťažká 😉

jabadaba
2. okt 2012

@bodka13 nemozes narkomana brat zodpovedne, sestra autorky je svojim sposobom chora. Na hlavu. Je zavisla a neviem zit sporiadanym zivotom. A ani uz schopna takeho nebude, s jej mimulostou. Ale dieta s tym nema nic spolocne, to je tu obet. A ze je sestra narkomanka asi niekde mat pricinu bude, vsak? Ze by zlyhali vsetci, rodicia najma?

blumka
2. okt 2012

@bodka13 aj ja si myslim ze fatima bojuje s hnevom a s pocitom ze to nezvladne ked k tomu bude musiet prist...

irriss
2. okt 2012

@bodka13
ano 🙂 🙂 🙂souhlasim 😉
..Spadla na ni ta zoufala veta: "A proc zase ja???" ☹ ☹ ☹ 😒

jabadaba
2. okt 2012

@bodka13 a to si svoj hnev na sestru ventiluje cez to dieta, ci ako to treba chapat? Vies, kym ona spracuje zlost voci sestre, tak moze skaredo ublizit tomu malemu. Uz teraz do neho projektuje jej negativne spravanie a to nie je spravne. Ma to tazke, nepochybne, ale tu ide o dieta, ktore mozu potopit. Je na nich ci si to vyberu a podpisu sa na nom alebo mu pomozu zazit lepsi zivot.

dolly_xd
2. okt 2012

@bodka13 ako vies ze to bolo bez priciny? kazde ma nejake trapanie starosti... .a ako napisala blumka dieta nemoze zato co vyvadza jeho mama...tak male dieta svoj osud nevie ovplyvnit,zato zakladatelka temy dokaze ovplyvnit ten jeho...no uz z nazvu temy sa mi zastavil rozum...

cairka
2. okt 2012

@bodka13 , ved preto sa pýtam, ako to vlastne bolo doteraz, či to je čerstvé, alebo sa to ťahá 7 chlapcových rokov...

irriss
2. okt 2012

@jabadaba Pozor!To,ze rodic vychova dite, jeste neznamena, ze ho porodil i se zlozvykem ci navykem anebo ho k tomu vychoval...ci jinak dokonce donutil (jsou vyjimky..ano- tzv."nemocne prostredi")
ALE nemuzeme tvrdit, ze kde je dite zdrogovane ci jinak "Navykove postizene",ze na vine je rodic.. 😎