Nechcem takto žiť
Dnes som bola na nákup v Tescu, prisaham, ze cely nakup som zmestila do jednej tašky. Nekupila som žiadne mäso, žiadne pečivo, žiadnu drogeriu, žiadne vody, deckam plienky ..
Bolo tam zopar jogurtov, zopar korenin, flasa vina, kava, cokolada (ideme gratulovat), caje a nejake este veci do kuchyne, platila som 70e. Uz 3x som ten bloček prekontrolovala, ci kdesi nebola chyba lebo za jednu tasku nakupu dat 70e je fuuuuuu.
Ja som na rodičaku, muž chodí do roboty, sme normalna rodina, deckam kupujem oblecenie cez bazos, plienky si pytam ked maju sviatok, tak by som to povedala, ze mame vsetko co potrebujeme.
Ale som nešťastná z toho, ako islo vsetko extrémne hore. Nemozme si vyskakovat, vsade pozeram na cenu, pozeram po akciach.
Chcela by som si toto kupit ale nemozem, leno je to drahe, nemôžem si to dovoliť.
Oblečenie na seba som si nekupila uz hadam aj 5 rokov.
Nechcem žiť tak ze zoberem deti do obchodu, vezmu si z regalu toto a ja im to nemôžem kupit lebo si to nemôžem dovoliť.
Doma sa snazime šetriť ako sa len da, už to neni tak ako pred ttm, ze telka bezala v pozadi každý den od rana az do vecera, teraz sa telka u nas uz pomaly ani nezapina. Mam susicku ,ale kym sa da tak pradlo vyvesam na terasu. Umyvacku riadu zapinam az je totalne napratana. Ach jaj, fakt ako hovoria starší "dobre uz bolo" už to ide cele dole vodou.
Neviem ako mam prispieť do rodinneho rozpočtu, ked mame 2 male deti, doobeda na ihrisko, rychlo domov navarit, dat ich spat a potom zas s nimi . Chceli sme deti tak mame deti, ziadne jasle, babka, dedko, teta , ujo nepripada do uvahy.
A som fakt mantava, ja neviem nic, ja neviem vysivat, sit, strikovat, nic proste nic, neviem kde sa mam realizovat.
Neviem kreslit, nemam ziadneho tvoriveho ducha. Ooo boze . Manzel ma toho v praci vela, verim ze je unaveny a vycerpany ale nebyt jeho neni splatena hypo uver proste nic, nemame co jest. Zo 400e nedokazem vyzit a neviem s nimi hospodarit.
Aai uz neviem co viac este napisat. Je mi smutno.
Ked som ja bola dieta, tak som dostala raz za rok na sviatok nejake sladkosti aj to nejaku polsku cokoladu najlacnejsiu. Dedila som oblrcenie po brachovi, kupali sme sa len v sobotu. Mimo soboty to musela byt rychla sprcha. Ale zas mali sme kopec kamosov a krasne spomienky na detstvo mam. Ale
Ja nechcem aby moje deti zili tak isto.
@podmostom ano samozrejme, ja som vdacna za to ze s tymi detmi mozem byt a travit s nimi cely cas aj ked je to niekedy narocne a o nervy ale som za to vdacna.
Tiez som si nasla nove priatelstva, deti maju kamaratov mojich kamosiek deti a som fakt vdacna ze sa na tom ihrisku mozme stretnut pokecat.
@miskakyska šak netrie biedu , čítaj normálne .
@elisebah91 tak nie ste na Tom zle ;)
@tahomi haha ze polotovary nekupovat a ja v kosiku asi 10 sackovych polievok, 2 mrazene pizze a 3 flasky sirupu
Ale zas na miju obhajobu tu sackovu polievku ma rad muz a bola v akcii v tescu a u nas v miestnom obchodiku stoji nad 1e .
A tu mrazenu pizzu tiez bola v akcii a je to vdacne ked fakt nestiham varit.
Pozri sa na vzdy na nakupny kosik, ci by ste sa nezaobisli bez niektorych veci. Napriklad pises, ze si kupila sirupy. Naozaj potrebujete tuto chemiu? Ak naozaj nemas peniaze ako pises, tak uvar caj a daj do neho trochu cukru. Caj krabicky nemusis kupovat, chod do prirody a nezbieraj a nasus si bylinky. Budete to mat uplne zadarmo. Jogurty si tiez nie kazdy moze dovolit, ceny su fakt vysoke od pol eura do eura, daju sa urobit aj domace. Sackove polievky aj ked ma manzel rad nie su zdrave a ani lacne. Uvar vyvar a daj ho zmrazit po porciach. Ked ho rozmrazis tak odvaris vestoviny a mas zdravsiu polievku. Pripadne urob si sama cestoviny z vajicka a muky. Je to lacnejsie. Mrazena pizza je predrazena. Urob si cesto na pizzu, rozvalkaj ho a daj zamrazit. Taktiez urob buchty na pare, ktore mozes dat zmrazit, ci dalsie jedla. Ked nestihas varit. Pozri rcepty. Veci do kuchyne-nevieme co to bolo, naozaj boli nevyhnutne? Nedalo sa poziadat rodicov ci priuzdnych ci nemaju nieco z toho doma, co uz nepouzivaju? Bolo by to zadarmo a ucel v kuchyni by to splnilo. Vzdy sa da usetrit a kalkulovat -spocitavat si ceny na predajni je potrebne este pred tym, ako pokladnicka vystavi blocek. Pri 2 malych drobcoch je najvhodnejsie dat inzerat, ze postrazis nejakej mamicke dietatko. Ved ked strazis 2 kusy, tak urcite zvladnes aj 3 kusy.
🙄 a čo robíš na rodičovskej , že nestíhaš varit 🤣
Nehnevaj sa na mňa, ale takýmto spôsobom sa ani nečudujem, že doslova pre*ebeš 70 € 🙈
Normálne ma to nahnevalo
A zahada odtajnena, nakup snov toto.
Mrazena pizza, sackova polievka, sirup 🤷🏻♀️
Tak zrejme nevieš hospodáriť ... lebo za 70 EUR by som, aj v dnešnej dobe, dokázala urobiť zásoby minimálne na týždeň ... sáčkové polievky, mrazené pizze? ... to je skôr o Tvojej pohodlnosti, či? ... polievku navarím na dva dni, suroviny na pizzu, ktorú upečiem SAMA, ma vyjdú oveľa lacnejšie atď. ... a čo robíš na rodičovskej, keď nestíhaš variť?
Tak s malym babatkom to mas tazke... Tam do prace nepojdes a neoplati sa ti davat starsie do jasli... Ale ked ta to potesi, tak napr ja riesim vyslovene akciove veci a nakupy, pritom by som (chvalabohu) nemusela. U nas je tiez situacia, ze ja som na rodicaku, muz je hlavny dotovatel. Ale v stredu dojdu letaky, pokukam, co je v akcii - od masa az po ovocie, spisem si zoznam a idem... Podla toho, co je v akcii varim. Oblecko? Milujem rozne swapy, bazare. V jari som sa zbavila vela oblecka, ktore mi bolo velke alebo som sa v nom necitila dobre a na oplatku som tam nasla krasne kusky lepsich znaciek. Teraz sme mali detsky bazar, tak som kupila pekne veci za smiesne peniaze... s kamoskami si poziciavame/posuvame oblecko po detoch. Nastastie tu je mentalita uplne ina a skor od ludi dostanes tip, kde kupit nieco kvalitne/znackove a za lacno... Je to hlavne ekologicke a aj ekonomicke... Samozrejme su veci, ktore kupujem nove, ale aj to hladam najskor v bazare... Mam z toho taku zabavu a vzdy na blockoch mi pise, ze usetrili ste xy... S cenami nespravim nic, ovplyvnit ich neviem, ale viem zmenit moj pristup k tomu. Teraz siel muz po dlllhej dobe do obchodu na nakup a sa mi stazoval, ze kolko platil. Tak som mu povedala, ze ja som mu nekazala kupit redbully, sladkosti, chipsy a cukriky... Keby kupil len veci na zoznamy, tak by platil o minimalne tretinu menej...
Veď toto. Ak sú deti spokojné, ak máš pekný vzťah s mužom a nemáte existenčné problémy tak toho máš v podstate veľmi veľa, je to len uhol pohľadu. Veľa ľudí by ten tvoj život bralo všetkými piatimi. Zle je vtedy, keď už človek ani v tých akciách nemá z čoho nakúpiť. Ale to myslím nie je váš prípad. Hlavu hore. Teraz je kríza, o pár rokov možno bude lepšie, potom zasa niečo môže prísť.. to si človek nenavybera. Kým ste na to dvaja, zdraví, tak to nejako zvládnete.
No ved aj to, ja isto neviem hospodáriť s peniazmi , ja nie som z tych, lebo ja vidim cosi v akcii tak toho kupim 10 kusov.
Pribinacek bol v akcii tak som ich zobrala 9 tych jogurtov . Ale zas viem ze mame, a ze nemusim kupovat v tomto drahom obchodiku tu u nas ...
Ja robievam domacu pizzu dost casto ale proste henta bola v akcii za 4e tak som ju zobrala 🤷♀️ ze keby nahodou...
autorka - ja ked potrebume usetrit kupim si sackovu polievku do hrnceka, je to lacne a zasyti to, da sa s tym vykryt obed, ja zase nutne nepotrebujem stale maso, ale moji muzi chcu, niekedy je narocne pri tych cenach zahnat hlad, inak zdrave a plne bielkovin je aj tofu, a stoji okolo eura z jedneho ked robim stroganov vyjdu 2 porcie, sladkosti nekupujeme, povedala som si, ze sa z nich aj tak pribera a nic zdrave v nich nie je
teraz bola pizza dr. Oetker v akcii za 1.79€, to je aká pizza za 4€
@simik22 ja sa nehram na chuderu, to je co za slovnik?
Ja som niekde povedala ze som chudiatko a prosim tu o peniaze alebo co?
@mondolina to bolo dvojbalenie ristorante
Tvojim detom (zatial) nezalezi na tom, ako su oblecene. Im zalezi na tom, ze su s mamou a s otcom. A to im davas. Netrap sa a uzivaj si cas s nimi. Horsia financna situacia sa da riesit, ale cas sa vratit spat neda.
Ja tiez byvam prekvapena z cien potravin v poslednom case. A aj ked by som mozno nemusela, nakupujem v akciach a vobec ma to netrapi.
Tak najjednoduchsie je stazovat sa a nic nerobit pre zlepsenie situacie...moznosti mas niekolko, mozes nastupit skor do prace, kupovane plienky nahradit za latkove, na brigadu nepotrebujes ziadne specialne schopnosti, za par hodin nahadzat letaky do schranok zvladne kazdy, videla som uz roznasat letaky aj rodicov s detmi, pripadne mozes vyuzit cas, ked je manzel doma.
Deti nepotrebuju nadbytok materialnych veci, aj s ohladom na zivotne prostredie by malo byt normalne, ze sa veci dedia po surodencoch, gombiky sa zasiju, zips sa da opravit a veci su ako nove. Sladkosti nikomu neprospievaju a aj by aj deti nemali sladke ako je rok dlhy o to lepsie, nebudu aspon obezne ako mnohe dnesne deti.
Tak dajte mi tip na nejake lacne recepty prosim a nieco rychle co je reálne pri dvoch detoch a idelne by bolo na 2 dni nech mam jeden den volnejsi a nemusim stat pri hrncoch.
@barorabea chodia oblecene z basosa a tu z mk. Ja viem vsetko si to uvedomujem, ja som tymto nechcela vyvolat vasnivu debatu o tom co som nakupila za 70e.
Ja som tym chcrla povedat, ze je to ťažké
Tak zijete styria z jedneho platu a jedneho prispevku, ake si si myslela ze toto obdobie bude pokial si nemala na tento cas co nepracujes dopredu nasetrene.
A falt nechapem ze muselo prist zdrazovanie aby niektori ludia vypli televizor a nepustali umyvacku dokial nebude plna...uplne zakladne veci pre mna, a my sme bezdetni v nadstard. fin. situacii
Tak ak nevies hospodarit, tak je to jasne... To aj keby si mala 1000e, tak roztrieskas... Zasoby sa oplati kupit z potravin ako cukor, muka, cestoviny... Vzdy vies z toho nieco uvarit a cestoviny su aj rychle... Keby si povedala, ze kupila som omacky na cestoviny, lebo boli v akcii, tak pohoda... Moj nedavny nakup za 70e bol taky, ze som tam mala asi 10kg rozneho masa - kuracie, morcacie, mlete a kosti na polievku a okrem toho este kvantum dalsich veci... Kupujem zakladne suroviny a ked, tak cesto na pizzu (maju s uzasnou paradajkovou omackou) a nie hotovu pizzu
@savanna mam male babatko este nemozem ist do práce. Kam by som ho dala? Az bude samostatne, teda aspon kym zacne chodig, chcem byt pri nom .
Nemyslim si ze latkove plienky su výhodnejšie ako jednorazove.
Sladkosti deckam nakupujem, max lizatko.

@janai1 v tescu je vždy v akcii nejaké lepšie víno,aj boboniera, čokoláda... keď triem biedu nedám za fľašu 10e a taktiež bonboniéra/čokoláda nemusí byť deluxe...
Tuto autorka zrejme nachádzala do koša prvé čo jej prišlo pod ruku..však pozerám na ceny,nie že potom pri pokladni panenky pretáča 🤷