Nechcem takto žiť
Dnes som bola na nákup v Tescu, prisaham, ze cely nakup som zmestila do jednej tašky. Nekupila som žiadne mäso, žiadne pečivo, žiadnu drogeriu, žiadne vody, deckam plienky ..
Bolo tam zopar jogurtov, zopar korenin, flasa vina, kava, cokolada (ideme gratulovat), caje a nejake este veci do kuchyne, platila som 70e. Uz 3x som ten bloček prekontrolovala, ci kdesi nebola chyba lebo za jednu tasku nakupu dat 70e je fuuuuuu.
Ja som na rodičaku, muž chodí do roboty, sme normalna rodina, deckam kupujem oblecenie cez bazos, plienky si pytam ked maju sviatok, tak by som to povedala, ze mame vsetko co potrebujeme.
Ale som nešťastná z toho, ako islo vsetko extrémne hore. Nemozme si vyskakovat, vsade pozeram na cenu, pozeram po akciach.
Chcela by som si toto kupit ale nemozem, leno je to drahe, nemôžem si to dovoliť.
Oblečenie na seba som si nekupila uz hadam aj 5 rokov.
Nechcem žiť tak ze zoberem deti do obchodu, vezmu si z regalu toto a ja im to nemôžem kupit lebo si to nemôžem dovoliť.
Doma sa snazime šetriť ako sa len da, už to neni tak ako pred ttm, ze telka bezala v pozadi každý den od rana az do vecera, teraz sa telka u nas uz pomaly ani nezapina. Mam susicku ,ale kym sa da tak pradlo vyvesam na terasu. Umyvacku riadu zapinam az je totalne napratana. Ach jaj, fakt ako hovoria starší "dobre uz bolo" už to ide cele dole vodou.
Neviem ako mam prispieť do rodinneho rozpočtu, ked mame 2 male deti, doobeda na ihrisko, rychlo domov navarit, dat ich spat a potom zas s nimi . Chceli sme deti tak mame deti, ziadne jasle, babka, dedko, teta , ujo nepripada do uvahy.
A som fakt mantava, ja neviem nic, ja neviem vysivat, sit, strikovat, nic proste nic, neviem kde sa mam realizovat.
Neviem kreslit, nemam ziadneho tvoriveho ducha. Ooo boze . Manzel ma toho v praci vela, verim ze je unaveny a vycerpany ale nebyt jeho neni splatena hypo uver proste nic, nemame co jest. Zo 400e nedokazem vyzit a neviem s nimi hospodarit.
Aai uz neviem co viac este napisat. Je mi smutno.
Ked som ja bola dieta, tak som dostala raz za rok na sviatok nejake sladkosti aj to nejaku polsku cokoladu najlacnejsiu. Dedila som oblrcenie po brachovi, kupali sme sa len v sobotu. Mimo soboty to musela byt rychla sprcha. Ale zas mali sme kopec kamosov a krasne spomienky na detstvo mam. Ale
Ja nechcem aby moje deti zili tak isto.
To mi pripomenulo minulý víkend, keď som poslala 6r syna kúpiť maslo s kreditnou kartou.... prišiel s pribinacikmi a kinderkami 😅.
Snáď ti táto diskusia dá aspoň to, že prehodnotiš svoj prístup k nákupom.
Nabudúce kúp radšej mäso, zeleninu, ak by si nestíhala variť, vždy maj nejaké cestoviny a mak, alebo tuniak po ruke. Nakup do mrazaku zeleninu, polievku máš za 15-20min, vždy lepšie ako sáčkovu a najete sa všetci 4 aj 2 dni.
V akcii sa oplatí kúpiť vo veľkom múku, cestoviny. Podľa akcii zvykneme kupovať jogurty a ovocie, zeleninu. Nabudúce radšej kúp tvaroh, a urobíš deťom domáci pribinacik oveľa lacnejši.
Na návštevu úplne stačil dezert a káva. Alebo dezert a víno. Nie aj aj aj aj....
Pite čistú vodu. Nevidím zmysel piť tie farebne zbrndy.
Áno, doba je veľmi ťažká, ale treba sa snažiť rozumne nakupovať.
Máš maličké deti , teraz to vnímaš inak, moje majú 10 a skoro 8.
Btw pointa tvojho príspevku bola , že musíš kukať ci je čosi v akcii, aby si to kúpila 😊 ja to robím podvedome uz, lebo na čo mám kúpiť mäso za 7€ /kg, keď môžem za 4
Nie , nerobi, jasné. Keď som si hľadala prácu, tak tak aby nám to vyhovovalo.
No napr.dnes som robila dcere spagety..pomlela som 2 kuracie prsia s cesnakom,osmazit s vegetou a bazalkou,pridat konzervu cervenej fazule a jedno,niekedy dve rajcinove pyre..inak staci aj jedno prso,ak je vacsie...u nas polievky moc nejdu,co je skoda,ale aj na tom sa da dost usetrit,spravis polievku a druhe nejake buchty,palacinky,aj ked ja sa zo sladkeho nenajem,moj muz ano 😂Palacinky robievam aj na slano s nivou,obalim a vysmazim,co tiez nie je financne narocne,mozes dat aj normalny syr a sunku napr.Na rizoto vies pouzit napr.aj maso z vyvaru,alebo teda kusok masa a viac zeleniny...na fasirky si kupujem bravcove stehno,to pomeliem-nejedla by som tie hotove mlete masa a vyjdu aj drahsie-z toho mozes aj roladu spravit...cinu s ryzou,tiez ked das viac zeleniny a menej masa....U nas privarky robim iba pre seba,ani deti ani muz to nechcu...su skor na maso
No ak je problém iba recepty a varenie, tak mi fakt napíš , varím veľa a často , poradím
Tu očividne nieje problém v dobe a v zdražovaní, ale v tebe. Nakupuješ sprostosti. Píšeš, že si nemôžete vyskakovať, pozeráš na akcie a ceny a neskôr píšeš, že keď máš na účte tak nakúpiď do zásoby somariny ako pribináčik. Včera som v bile platila 36 eur a mala som pečivo, zeleninu, ovocie, časopisy, 2 druhy mäsa, syry, mlieko a nákup som niesla v 2 taškách takže keď si platila 70 eur a mala si 1 tašku, tak si nakúpila drahŕ sprostosti. Nekúpila si ríbezlové víno za 8 eur, ktoré máš rada, ale obyčajné suché za 5? Obyčajné suché víno kúpiš cca 2,50 za l taká frankovka modrá. To je obyčajné suché víno. Máš 2 deti očividne s malým vekovým rozdielom. Musela si vedieť, že budete žiť s menším príjmom. Tu nejde o zdražovanie, ale o to, že míňaš na sprostosti. Píšeš o obchodíku u vás, kde je všetko drahšie. Bývaš teda na dedine? Teraz je všade prebytok ovocia, zeleniny. Kúp od susedov, pozeraj mieste bazáre. Dnes som išla peši ulicou, kde sú rodinné domy a všetky chodníky boli posypané popadanými jablkami, slivkami, hruškami. Včera som si nazbierala kopec byliniek na zimu. Budeme mať čo piť a ušetrím v lekárni kopec eur. Môžeš pozerať aj 10 letákov denne, keď nakupuješ sprostosti.
Ja som tiež dnes bola na nákupe, a za 50€ som kúpila aj ovocie, aj zeleninu, aj mäso, aj pečivo, aj olivový olej, aj šunku, syry, ryžu…a pár sprostostí, ktoré nemuseli byť ale chcela som. A to nekupujem ani náhodou najlacnejšie veci, plus mám nejaké obmedzenia v stravovaní, takže z niektorých potravín nemôžem kupovať lacnejšie verzie. Tak si asi kúpila sakra drahé víno a čokoládu, keď za 70€ si dokopy nič nekúpila. Teda ak v tom boli plienky tak chápem, inak nie…
Že si si na seba nič nekúpila 5 rokov - no to pardon, ale to naozaj nemôžeš hádzať na dnešnú dobu. Buď sa vzdáš svojho komfortu doma pri deťoch a pôjdeš konečne do práce a budete si môcť dopriať viac, alebo sa proste ešte ten rok-dva-šesť-pätnásť alebo koľko chceš byť doma uskromníš a prestaneš pindať. Lebo naozaj z jedného bežného platu živiť minimálne 4 ľudí nie je sranda. Tri roky byť na rodičáku s každým dieťaťom nie je povinnosť, je to len možnosť. A luxusná možnosť - nie každý si to môže dovoliť.
@vlcik1 treba ale porovnať aj bežné náklady na život v zahraničí a na Slovensku a k tým cenám už aj Nemecko zvyšuje ceny a nie len tovaru, ale aj služieb. Jedna mamička tu včera riešila, ako im išlo kúrenie hore z cca 140 eur mesačne na 1000 eur mesačne, tuším to bol plyn. Je kopec potravín, ktoré v Nemecku slovaci nakupovali a nosili domov lebo bol lacnejší a teraz ho nosia opačne zo Slovenska do Nemecka lebo je lacnejší tu. Mám chlapa vo Švajčiarsku, chodia na nákupy do Nemecka takže viem reálne porovnať zmeny cien v 3 štátoch. U autorky ide o to, že nevie hospodáriť a nie o ceny. Lebo kto nemóže vyskakovať nekúpi víno za 5 eur ani 10 pribináčikov, ktorý v akcii stojí cca 0,80 centov.
No dobre - tri sirupy, sáčkové polievky, mrazené pizze 🙈🙈🙈 dievča zlaté, nauč sa variť a nauč sa zadeliť si čas. To sú tvoje problémy, nie zdražovanie. Si doma tak neexistuje, že nemáš čas variť. Ja chodím do práce na 8hod, plus sa vždy niekde zamotám (s kamoškou, na kozmetike, v obchode, cvičiť idem…), takže bežne trávim denne 12hod mimo domu a stíham aj variť.
Prečo nespravíš domácu pizzu s pol kila múky máš aj tri pizze, sačkovú polievku náhraď vývarom mrazením. Na internete je toľko receptov na ušetrenie a správne hospodárenie. Ty máš možnosť, ísť na par hodín do prace na polovičný úväzok - lidl, tesco, dm, deichman... Vieš poviem to takto, ženy sú rozmaznané a pekne sedia doma 3 roky a potom sa sťažujú. Ja som išla do práce skôr a je toľko možností ako sa postarať o deti. Najdi si mamičku alebo dôchodkyňu, ktorá Ti bude s deťmi počas choroby. Je ľahké povedať nedá sa to ale sú vždy možnosti. Vy Ste dvaja a čo taka slobodná mamička.
@evamarek77 mam uplne rovnaky nazor, poviem pravdu, ze mi je uzko o tom, ked citam ako mame vydrzat bez kurenia, teplo sa obliekat doma, nepalit svetlo, sprchovat sa pomaly minutu, jest lacne jedla, nefarbit si vlasy, nekupovat make up, sediet doma, splachovat len po velkej potrebe, nedopriat si po..te vino raz mesacne, neist nikdy na vylet, do kina, akoze toto je zivot? toto chceme v tomto storoci? pri denno dennej praci dvoch ludi? kam sme to dospeli...toto uz davno nema byt o setreni, ale o zmene, ktora sa musi v tomto state udiat
My sme urobili nákup do 40,- a vieme z toho vyžiť 5 dni minimálne. Tak neviem kde nakupuješ.
@kalifka súhlasím, že dá sa viac šetriť a lacno navariť ale je také ťažké pochopiť, že niektoré matky proste považujú čas strávený s dieťaťom za ten najkrajší v živote, ktorý sa už nikdy nevráti? Ja tak môžem tvrdiť, že za mňa sú rozmaznané matky tie, čo stačia deti do jaslí, lebo im je pohodlnejšie mať od nich pokoj a v kľude si v práci vypiť kávu.
Takže kým deti neumieraju od hladu, tie 3r. sa dá uskromniť.
@kalifka toto nie je k téme, ale štve ma ako sa v každej téme tlačia ženy z materskej, nech strčia deti kade tade, len nech idú pracovať. Nemáte predstavu, aký je ten vzťah dieťaťa do 3r pre matku a dieťa dôležitý. Len tak z prdele ten vek 3r nie je, má to svoje obrovské opodstatnenie a význam. Čím dlhšie je dieťa doma s matkou, tým lepšie.
@simona20201309 čím sú ľudia v zahraničí iní, keď väčšina z nich nebola s matkou do troch rokov doma? Ja si myslím, že je to silne individuálne, sú deti, pre ktoré sú aj tri roky skoro na odlúčenie (ja) a sú deti, ktoré to v pohode dajú v roku a pol.(môj súrodenec) Navyše, myslíš, že je pre dieťa prínosom nervózna mama, ktorá rozmýšľa, či bude mať za čo kúpiť jedlo na víkend? Samoživiteľka a tých je dnes stále viac, veľa možností nemá. Väčšinou totiž ženu vedú do späť do práce existenčné dôvody, nie kariéra.
Ludia si zvykli na blahobyt, lacne hypoteky, lacny benzin, auta za par supov, bungalovy za 150-200 tisic. No holt, kto mal rozum setril a investoval aj predtym, pre toho sa nic nemeni. Naklady stupli, ceny narastli, ale princip ostava rovnaky. 🙂
Kebyze môj manžel príde unavený z prace a čaká ho doma sackova polievka a mrazená pizza asi by ma veľmi nepochválil :D keď sa naučíš variť a kupovať normalne veci tak určite veľa ušetrite.
No, ja napíšem len k tomu zdražovaniu a rodicaku lebo naozaj ten 70€ nákup čo tu bol vymenovaný bol vyhodené prachy do vzduchu… ale ok, kazdy si občas kúpi veci na ktoré ma chuť a nie len to čo mu rozum káže 🤷♀️… áno aj ja mám tieto depresívne myšlienky že so 400€ rodicaku proste nie som schopná prispieť do fungovania rodiny natoľko aby to bolo cítiť, bolo to dosť ťažké pred rokom a teraz ešte viac keď za jednu návštevu tesca po nákupe na 3-4 dni nechám namiesto 20-25€ kľudne aj 40€ je to o nervy, ALE.. prispieť do domácnosti sa dá aj inak, píšeš že nevies hospodáriť, vynikajúco, takže mas priestor na zlepšenie situácie ;) … začni sebou, skús si písať jeden mesiac kazdy výdavok a polmesiaci si zhrnúť na co si to vlastne minula, a skús nájsť lepšiu náhradu, tak ako tu niektoré píšu, plánuj varenie dopredu, nájdi varianty drahých výdavkov (napr ten sirup prečo nie, jasne máte radi sladkú vodu, nechcete kupovať balíky ochutenych fľašku co padnú za deň tak rozrabas sirup celý týždeň ok, prečo nie ;) ) … ak bývate na dedine a máte nejaký dvor tak napr na jar nasadiť paradajky, papriky, uhorky, čoho máte najviac spotrebu a mas zas kúsok ušetrené, nájsť si Maminy u vás v okolo kamošky a vymieňať si oblecko po deťoch, posúvať si medzi sebou čoho mas ty viac môže niekomu chýbať a naopak, co sa týka peňazí možno (neviem aké mas zamestnanie a vzťahy v práci) možno by sa dalo robiť niečo čiastočne na home office, aj keby nie, myslím že až začneš meniť svoje finančne uvažovanie a preskúmať možnosti hospodárenia s tým co mas dá sa aj so 400€ rodicakom existovať a bez pocitu že padol na pár hlúpych nákupoch kde ta taška veci stala 70€
Všetky tie veci čo si kúpila, sa dajú nahradiť lacnejšími variantmi.
Kúpila si ristorante pizzu, ak by si namiesto to kúpila kilo múky a jedno droždie, tak by si si vedela urobiť za minimálne náklady 5 veľkých ciest na pizzu. Rozvaľkane cesto môžeš kľudne zamraziť a použiť keď nebudeš stíhať.
Pribinacek - kúpiš jemný tvaroh, vanilkový cukor, vymiešaš a máš oveľa chutnejší pribinačik.
Instantné polievky - nulová výživova hodnota. Ak budeš variť napr. vývar alebo husté polievky (fazuľová, kapustová, tekvicová, guláš) tak uvar o liter viac a daj zamraziť. Určite to bude chutnejšie a aj vyživnejsie ako zafarbená voda.
Všetko sa dá nahradiť zdravšie a lacnejšie, len treba občas porozmýšľať, nakúpiť iba základné potraviny, pogooglit a zapojiť do "varenia" aj dieťa.
treba naozaj zmenit pristup k zivotu, bud budes doma s detmi dalsie 2-3 roky a budes zit ako dosial, teda nakupovat len v alcuach a otacat kazde euro, alebo si zvysis zivotnu uroven a pojdes do prace a deti do skolky/jasiel, ked nechces zarabat 600-700 eur potrebujes vyssie vzdelanie, co tak vyuzit cas na rodicovskej ist na nejaky kurz pripadne si urobit pedagoficke minimum, treba si len otvorit oci a vymysliet co by sa dalo robit v tvojej situacii….
Pekne sa citaju prispevky o tom o tom. Ale zaklad sa nezmeni. Pokial clovek nevie setrit a uskromnit sa ( 9 pribinackov) nekupim ani ja ked su v akcii.. a to som naposledy kupil 60 masiel v akcii v lidl...🤣
Krasny prispevok tu bol ako * za Meciara* plne suhlasim. Preco si dopredu neviete vypocitat ze ked budem mat 2 deti a plat muza bude cca 1000€ a moj 400€ a doma budem 3 az 5 rokov kolko budem mat cca € na zivot. Matematika 1 rocnika = 1400€ prijem
Vydavky: hypo,najom,poplatky proste platby ktore musia odist kazdy mesiac. Ostane vam xxx.
Napr mali ste mat 1 dieta a mohli ste ist po 3 rokoch do prace. V zivote sa strasne vela premenych. Vybrali ste si cestu 2 deti.
@evamarek77 Presne! Tu nejde o autorku a jej príspevok zrovna. Ide o situáciu na Slovensku.

@simik22 tak dobre ale tvoj muz zjavne nerobi na 3 smeny, ranne nocne poobedne. Takže tam sa to moc delit neda. A stale donekonecna sa prispôsobovať