icon

Nechcem takto žiť

18. sep 2022

Dnes som bola na nákup v Tescu, prisaham, ze cely nakup som zmestila do jednej tašky. Nekupila som žiadne mäso, žiadne pečivo, žiadnu drogeriu, žiadne vody, deckam plienky ..
Bolo tam zopar jogurtov, zopar korenin, flasa vina, kava, cokolada (ideme gratulovat), caje a nejake este veci do kuchyne, platila som 70e. Uz 3x som ten bloček prekontrolovala, ci kdesi nebola chyba lebo za jednu tasku nakupu dat 70e je fuuuuuu.
Ja som na rodičaku, muž chodí do roboty, sme normalna rodina, deckam kupujem oblecenie cez bazos, plienky si pytam ked maju sviatok, tak by som to povedala, ze mame vsetko co potrebujeme.
Ale som nešťastná z toho, ako islo vsetko extrémne hore. Nemozme si vyskakovat, vsade pozeram na cenu, pozeram po akciach.
Chcela by som si toto kupit ale nemozem, leno je to drahe, nemôžem si to dovoliť.
Oblečenie na seba som si nekupila uz hadam aj 5 rokov.
Nechcem žiť tak ze zoberem deti do obchodu, vezmu si z regalu toto a ja im to nemôžem kupit lebo si to nemôžem dovoliť.
Doma sa snazime šetriť ako sa len da, už to neni tak ako pred ttm, ze telka bezala v pozadi každý den od rana az do vecera, teraz sa telka u nas uz pomaly ani nezapina. Mam susicku ,ale kym sa da tak pradlo vyvesam na terasu. Umyvacku riadu zapinam az je totalne napratana. Ach jaj, fakt ako hovoria starší "dobre uz bolo" už to ide cele dole vodou.
Neviem ako mam prispieť do rodinneho rozpočtu, ked mame 2 male deti, doobeda na ihrisko, rychlo domov navarit, dat ich spat a potom zas s nimi . Chceli sme deti tak mame deti, ziadne jasle, babka, dedko, teta , ujo nepripada do uvahy.
A som fakt mantava, ja neviem nic, ja neviem vysivat, sit, strikovat, nic proste nic, neviem kde sa mam realizovat.
Neviem kreslit, nemam ziadneho tvoriveho ducha. Ooo boze . Manzel ma toho v praci vela, verim ze je unaveny a vycerpany ale nebyt jeho neni splatena hypo uver proste nic, nemame co jest. Zo 400e nedokazem vyzit a neviem s nimi hospodarit.
Aai uz neviem co viac este napisat. Je mi smutno.
Ked som ja bola dieta, tak som dostala raz za rok na sviatok nejake sladkosti aj to nejaku polsku cokoladu najlacnejsiu. Dedila som oblrcenie po brachovi, kupali sme sa len v sobotu. Mimo soboty to musela byt rychla sprcha. Ale zas mali sme kopec kamosov a krasne spomienky na detstvo mam. Ale
Ja nechcem aby moje deti zili tak isto.

123hombre
19. sep 2022

@lalenka33 no neviem kde tvoj chlap nakupuje,ale ja už veľa rokov a ešte stále aj dnes nakupujem pre rodinu potraviny, drogéria v nemecku a taliansku, podstatne lacnejšie a kvalitnejšie!

sjuzi
19. sep 2022

Ja som napr. večera bola v Lidli a platila som 42 €. Mala som 3 plné igelitky - hrozno cez 2 kg, slivky boli za 0.99€, tekvicu, kuracie mäso (vraj slovenské), pečienky, ryby-pražmy mali v akcii, šunku 2 bal., slaninu, vajíčka, olej, chlieb, bagetky 6 ks, ryžu 1 kg, 2 kg múky - ale využívam často ich kupóny, brávam veci v akcii a za nazbierané body som mala ešte hajzlák zdarma. Do 70 € by sa mi určite ešte čo-to pomestilo...

autor
19. sep 2022

@lelluska tak ja som zalozila anonymnu temu a ja mam odkryvat svoju identitu niekomu kto ma nazyva chuderou? Nesranduj 🙂

guiseppinka
19. sep 2022

@yanni ale cosi.. nikde nejde nic hore, len na svk... Nam ostatnym zacali rast 100e miesto ceresni na strome... 😂Ja som este v juni kupila mlieko trvanlive za 55 centov, aktualne pod 95 ho ani nenajdem.... Chleby su tiez kapitola sama o sebe... V priemere stoja 4e kilo a to su tie lacnejsie. A pecivo? Kamos bol v marci u nas a sli do malej pekarnicky a nakupil par kuskov a 20e... A to bol marec

elian
19. sep 2022

Tak ja by som nedala ani rodicak niekomu kto už teraz horekuje, že za 600-700€ robiť NEBUDE milá anonym autorka
Lebo ja tak ROBÍM a skladám sa ti na ten rodicak

elian
19. sep 2022

AUTOR

Včera o 22:51
Ked ja nechcem brigadu na vikend, ja som rada ze muz je s nami doma a konecne ten cas trávime spolu, aj ked len na posranej prechadzke po okoli ,alebo ideme na vylet vlacikom, pretoze ked si preratam kolko prevezieme benzinu tak si tiez zvazime kam chceme vylet a tak proste je to tazke.
Ja som tym chcela povedat mozno aj to, ze proste idem do obchodu a pozeram stale po akciach . Chceme hrusky ale nekupim ich lebo v akcii su jablka...
Ked skoncim na rodicaku mam aj strach z hladania si roboty, lebo tie 600-700e vyplaty v tejto dobe ma aj tak z biedy nevytrhnu.

autor
19. sep 2022

@elian ale ved ja som tiež robila, tiez som zamestnana tak co vypravas. To aj ked ty si bola na rodicaku tak som vykrikovala ze ja sa ti nan skladam?
Ved to co mi tu hovoris boze.
Ja som vdacna za vsetko co mam, za deti, za muza, za vztahy, za domacnost, za vymozenosti ktore mame.

lucka_ke
19. sep 2022

autorka - vôbec nereaguj, očividne sa tu niektoré prišli vyvŕšiť na niekom a dvihnúť si sebavedomie, máš maličké deti, jasné, že si s nimi doma... a kto neurobil pri polročnom miminku občas polotovar nech dvihne ruku 😉

kalifka
19. sep 2022

@simona20201309 treba si prečítať celé, toto je možnosť keď cíti že je to zle. Nemyslím si, že sme rozmaznané keď sme dali dieťa skôr do škôlky ako 3 roky. Ja som napríklad inú možnosť nemala. Sú to najkrajšie roky ale potom čo majú hovoriť matky v iných krajinách, kde nemajú možnosť byť doma tak dlho ako mi? Skôr pre mňa sú naše slovenské mamičky rozmaznané, lebo to čítam najradšej by sedeli doma pokým nejde dieťa do školy a samozrejme poberali dávky. Ani mi ako deti ( som staršia) ame nemali možnosť byť doma s rodičmi do trochu rokov a chýba nám niečo, nie? Je ľahké spraviť si deti a chodiť s rodičovského na rodičovský - to je dnešná móda.

lujza123
19. sep 2022

Ježkove oči! Ste sa tu do nej pustili jak supy koli mrazenej pizzi, sirupu a sackovym polievkam. Ako nieje to najzdravšie ale neverím ze žiadna z čas si občas nekúpi nejaký ten polotovar.
To je jedno ci je na materskej alebo v praci, občas sa stane ze človek nestíha varit, príde hladný z výletu ci práce a vtedy je super keď môže mať za 20 min upečenú pizzu ci zaliatu wifonku

sjuzi
19. sep 2022

Podľa mňa je v tejto diskusii problém v tom, že vlastne autorka nedala žiadnu otázku, nežiada o radu, je to iba taký výlev. Preto toľko rôznorodých reakcií.

simona20201309
19. sep 2022

@kalifka ved práve to som pisala, že je to vec pohľadu. A ty si mi napísala to iste, na čo som reagovala.
Nechajme to tak.

ivkarel
19. sep 2022

@sjuzi každý má právo na výlev, nie som proti. Jediné, s čím mám problém v tejto diskusii je to, že úvodný príspevok (kúpila som zopár drobností za jednu igelitku a platila som 70e) je absolútne zavádzajúci a hneď som vedela, že to nebude také čiernobiele, ako autorka prezentuje. Na jednej strane vyplakáva, že takto nechce žiť, na druhej strane sa podľa mňa má veľmi dobre, pretože si takéto blbosti, aké nakupuje, dovoliť evidentne môže. Ale veď nech si žijú ako chcú. Možno našla v tejto téme aspoň zopár inšpirácií na ekonomickejšie nakupovanie, určite to ocení aj zarábajúca polovička.

lalenka33
19. sep 2022

@123hombre ja nehovorím o všetkých potravinách, čítaj pozorne. Píšem, že aj v Nemecku idú ceny hore a že sú už potraviny, ktoré sú na Slovensku lacnejšie. Napríklad olej. Taká múka sa oplatí už viac vo Švajčiarsku ako v Nemecku. Vždy sú tie ceny vo väčšine lepšie ako na Slovensku, ale tiež stúpajú.

yanni
19. sep 2022

@guiseppinka presne tak. Ani maslo nestpoji uz takmer 4 ecka, teplo budeme mat zadara a benzin je stale na 50 c haha

sjuzi
19. sep 2022

@ivkarel súhlasím, preto som aj písala na porovnanie svoj nákup za 42 €, z ktorého môžem variť týždeň minimálne, aj koláče napečiem... život je otázka priorít a pri dnešnom zdražovaní to inak ani nepôjde. Sáčkové polievky plus pizza, za to mám riadny kus mäsa k omáčke na 2 dni pre mojich chlapov...

simona20201309
19. sep 2022

@elizabet173 čím sú iní? Asi tým, že tam ficia opatrovateľky a tie by vedeli rozprávať, ako tých starcov majú vlastné deti za nic a nemajú na nich čas. Asi tym. Zatiaľ, čo tu zvyknú deti svojich rodičov s láskou doopatrovat až do konca.
Vidím to v okolí, aký vzťah majú so svojimi rodičmi ti, co boli od pol roka v jasliach. Už som to tu v jednej téme rozpytvavala. Nechce sa mi to písať znovu. Bohužiaľ je to svätá pravda, že domovy dôchodcov sú pomsta za detske jasle.

simona20201309
19. sep 2022

@elizabet173 co sú to 3r? Zbehne to ako voda, na ten krátky čas sa dá uskromniť. Nikdy sa tie časy nevrátia a kvôli pár euram navyše prísť o prvé kroky ci prvé slová vlastného dieťaťa? Nech si každý sám urči priority.

nikolka1986
19. sep 2022

@wheel Ceny boli priamo úmerné platom ktoré tu sú, bungalov postavíš aj v dnešnej dobe za 150 000, - ak máš pozemok.

podmostom
19. sep 2022

@kalifka ja by som to nenazvala modou, skor tu na Slovensku maju niektore mamy moznost ostat s dietatom doma do 3 rokov a vyuzivaju tuto moznost a v niektorych krajinach to jednoducho nejde. Podla mna je tato moznost skvela, ze v tomto este stat mysli na mlade rodiny. A ktomu chodeniu z rodicovskeho na rodicovsky.. vacsina mam ma 1 alebo 2 deti. Takze tej prvej skupiny sa to ani netyka. Ja som napr ta druha. 6 rokov som bola na dvakrat. Ale ked si predstavim, ze pracovat budeme mozno az to 67,68 rokov, tak mam pocit, ze narobim sa este dost a tych par rokov na materskej nebolo tak vela.

janka1011
19. sep 2022

V tých sirupoch nevidím zas až taký rozmar, veď taká fľaša vydrží dlho, len si to nemôžu deti dávkovať samé. Vždy lepšie ako kadejakè džúsy a sladké vody. Za mňa mrazená pizza je zbytočnosť, malé dieťa to nezje a muž sa z toho nenaje. Vyhodené peniaze. Ja odporúčam výlučne variť len doma, žiadne polotovary a čo je hlavné, variť na 2-3 dni. Len tak sa dá ušetriť. Denné varenie značne navyšuje rozpočet, pretože vždy treba kupovať nejaké suroviny. Taký guľáš - kúpiš 0.5 kg mäsa, zemiaky, chleba k tomu a máš obed na 3 dni. Granadír, špagety so syrom, rezance s tvarohom, múčne jedlá - lacné. Mäso mnohé píšu že drahé, no podľa mňa najvýhodnejšie varenie, kúpiť mäso a ryžu, príp.cestoviny, ale máš jedlo na 2-3 dni. A navyše najedia sa z toho aj chlapi.
@stanulienkat neviem, čo nám tu chceš nahovoriť, ale napísať, že za 30 eur urobíš veľký nákup a za 40 máš plný košík je dosť od veci.

lucka_ke
19. sep 2022

neviem ako vaši muži, ale môj by sa nenajedol napr. z rezancov s tvarohom, alebo granadíru... to ich ozaj nasýti?

zobaka
19. sep 2022

@lujza123 ze...ja mam pocit, ze keby niekto hladal expertku do vyvarovne, tak tu najde najlepsi vyber kucharok🙃😄

nikolka1986
19. sep 2022

@lucka_ke Tam ťa nemá čo nezasýtiť. Veľa chlapov rozmaznaných odíde už od mamičky a potom je problém s varením.

frantisska
19. sep 2022

hmm, ja som bola vcera v Bile (aj to len z praktickych dovodov, inak tam chodim minimalne) a za 30 eur som nakupila zakladne veci na par dni, tak neviem... a to som sa ponahlala tak som ani tak nestihala prepocitavat a potovnavat ceny pri vsetkych polozkach, ako uz zvyknem odkedy zacala tato drahota. Ale teda pribinacik u nas skoncil napriklad, ano mne to chuti raz za cas aj detom, ale za akcioveho pribinacka mam v tej cene dve neakciove zvolenske jogurty takmer. Ono je to velky marketing tieto akcie, autorka proste kupuj to co potrebujete a nie 10kusov preto, ze je to v akcii. Jasne ze niekedy sa to oplati, ale nie vzdy ked svieti akcia je to pre teba vyhodne.

lucka_ke
19. sep 2022

@nikolka1986 môj muž vie variť a veľmi dobre, ale zo suchých cestovín sa nenajem ani ja...

janka1011
19. sep 2022

@lucka_ke veď preto píšem že najvýhodnejšie na varenie je mäso, lebo aj chlapi sa z toho najedia a dá sa na aj na 3 dni. Z granadíru sa naje, zemiaky sú sýte. Tie rezance to skôr pre deti, ale zas na večeru stačí aj chlapovi, v práci má obedy.
A zabudla som spomenúť polievky, tiež lacné a vďačné - kyslé polievky šošovica, fazuľa - lacné a opäť vybavené 2- 3 dni, stačí kúpiť chlieb.

nikolka1986
19. sep 2022

@lucka_ke Tak si jedz čo chceš, ale najesť sa z toho dá. Možno to len nevie dobre pripraviť alebo ti to nechutí.

podmostom
19. sep 2022

@lucka_ke moj to neje lebo nema rad tvaroh. ale na materskej to jedli deti casto. mojmu chlapovi inak v pohode stacia napr cestoviny s tuniakom a syrom, sosovica s chlebom a kuskom vylovenej klobasky.. Ale zas on nepracuje manualne, ani intenzivne nesportuje, len tak rekreacne, tak asi aj od toho zavisi. Ten moj dokonca niekedy je menej toho a menej kaloricke jedla ako je, lebo zvykne mat take obdobia, ze dietuje, co ja len zriedka.

zobaka
19. sep 2022