icon

Nechcem takto žiť

18. sep 2022

Dnes som bola na nákup v Tescu, prisaham, ze cely nakup som zmestila do jednej tašky. Nekupila som žiadne mäso, žiadne pečivo, žiadnu drogeriu, žiadne vody, deckam plienky ..
Bolo tam zopar jogurtov, zopar korenin, flasa vina, kava, cokolada (ideme gratulovat), caje a nejake este veci do kuchyne, platila som 70e. Uz 3x som ten bloček prekontrolovala, ci kdesi nebola chyba lebo za jednu tasku nakupu dat 70e je fuuuuuu.
Ja som na rodičaku, muž chodí do roboty, sme normalna rodina, deckam kupujem oblecenie cez bazos, plienky si pytam ked maju sviatok, tak by som to povedala, ze mame vsetko co potrebujeme.
Ale som nešťastná z toho, ako islo vsetko extrémne hore. Nemozme si vyskakovat, vsade pozeram na cenu, pozeram po akciach.
Chcela by som si toto kupit ale nemozem, leno je to drahe, nemôžem si to dovoliť.
Oblečenie na seba som si nekupila uz hadam aj 5 rokov.
Nechcem žiť tak ze zoberem deti do obchodu, vezmu si z regalu toto a ja im to nemôžem kupit lebo si to nemôžem dovoliť.
Doma sa snazime šetriť ako sa len da, už to neni tak ako pred ttm, ze telka bezala v pozadi každý den od rana az do vecera, teraz sa telka u nas uz pomaly ani nezapina. Mam susicku ,ale kym sa da tak pradlo vyvesam na terasu. Umyvacku riadu zapinam az je totalne napratana. Ach jaj, fakt ako hovoria starší "dobre uz bolo" už to ide cele dole vodou.
Neviem ako mam prispieť do rodinneho rozpočtu, ked mame 2 male deti, doobeda na ihrisko, rychlo domov navarit, dat ich spat a potom zas s nimi . Chceli sme deti tak mame deti, ziadne jasle, babka, dedko, teta , ujo nepripada do uvahy.
A som fakt mantava, ja neviem nic, ja neviem vysivat, sit, strikovat, nic proste nic, neviem kde sa mam realizovat.
Neviem kreslit, nemam ziadneho tvoriveho ducha. Ooo boze . Manzel ma toho v praci vela, verim ze je unaveny a vycerpany ale nebyt jeho neni splatena hypo uver proste nic, nemame co jest. Zo 400e nedokazem vyzit a neviem s nimi hospodarit.
Aai uz neviem co viac este napisat. Je mi smutno.
Ked som ja bola dieta, tak som dostala raz za rok na sviatok nejake sladkosti aj to nejaku polsku cokoladu najlacnejsiu. Dedila som oblrcenie po brachovi, kupali sme sa len v sobotu. Mimo soboty to musela byt rychla sprcha. Ale zas mali sme kopec kamosov a krasne spomienky na detstvo mam. Ale
Ja nechcem aby moje deti zili tak isto.

negymama
19. sep 2022

mila autorka, nic si nerob z kritiky zien. Nie vsetky zienky su hned od zalozenia rodiny super efektivne gazdinky a setrilky, s vybornou financnou gramotnostou. Holt su aj ludia , co sa ucia hospodarit aj na vlastnych chybach...

Ja tiez patrim medzi ne. Bola som cerstva manzelka ako ty, za slobodna slusny plat cely pre mna, kupovala som co sa mi pacilo a na co som mala chut. Prisli male deti, tiez klasika rodicak, mensi prijem, Muz zarabal dobre, ale liali sme jeho peniaze do stavby domu s subezne splacali uver. Ja som chcela detom dozicit, a skoro kazdy den pribinaciky, jogurtiky s lentilkami, aj sirupy som im kupila aj detske casopisy, blbiny. Kadejake zemlicky a sladke buchty na ihrisko, len aby sa nelakomili, ze druhi maju a ja im nekupim.
No tak samozrejme, potom tesne pred vyplatou, par eur na ucte a muz sa chytal za hlavu, kde som dala tolko penazi na stravu...

No ako deti rastli, sice nam pribudli prijmy ale ovela viac vydavkou...poplatky za skolku, skolu, kruzky, pomocky, aj viac toho zjedli - postupne som sa ucila hospodarit setrit.
Ked mala najstarsia dcera 8r, prestahovali sme sa na dom...zacala som pestovat, tiez s omylami - raz som cely petrzlen omylom vytrhala a ko "burinu", alebo som priesady vysadila zac. aprila a zmrzli mi.

Zacali sme preucat deti na iny typ stravy, viac zeleniny, ovocia, jogurt len raz -dva x do tyzdna a to len velke balenie bieleho jogurtu...do toho zavarane ovocie a ciste ovsene vlocky, Ziadne pribinacky a osladene jogurty, nabehli sme na cistu vodu miesto sirupov, jedine ked som spravila domaci bazovy, inak ziadny. Rozbehla som varenie strukovin, privarkov, tekvicovych hustych kremovych polievok. Kupili sme velky mrazak, prebytky mrazim a ked sa minie vlastna zelenina - kupujeme v metre maxi balenia mraz. zeleniny. To mam na polievky, omacky, k cestovinam, do rizota atd...

wiwi28
19. sep 2022

Ja viem, doba je zlá a drahá. Ťažko sa žije. My sme dvaja pracujúci na 1 dieťa a tiež pozeráme čo kde kúpime. ALE našla som v Bratislave aj súkromnú škôlku za super cenu. 3x do týždňa, plný deň za 180€ + 48€ strava. 228€ to už sa celkom dá. Ja som obetovala rok RD a išla skôr do práce, máme šťastie, že sa dokážeme časovo pri malom vystriedať teda pracujeme obaja. Jasné, že som chcela aj druhé dieťa, ak chcem ale malému dopriať také detstvo aké som mala ja aj manžel tak asi zostane jedináčik. Ceny, poplatky, služby všetko išlo hore. Ja napr. nechodím ani ku kaderníkovi, kozmetika, nechty, cvičenie - všetko si riešim doma sama. Radšej idem s malým na výlet si niečo užiť, zažiť. Ale keď vidím ceny vstupného, často mi až zle príde. Všade so sebou vláčim piť, nejakú stravu a všetko možné len nech nemusím kupovať džús za 2€.

zobaka
19. sep 2022

@lucka_ke ja napriklad casto nezjem ani prilohy, vystacim si so spenatom s vajcom, moj muz chodi pravidelne do posilovne a maso vyzaduje 2 x denne a syn v puberte tiez zje vela masa, rezance s tvarohom by boli u nas tiez ako dezert po jedle 😅

lucka_ke
19. sep 2022

môj muž nie je rozmaznaný, variť vie, varí často, ale ozaj sa z niektorých jedál nenaje... teda zje to napríklad v práci v jedálni, ale o polhodinu/hodinu je hladný, u nich doma sa nevarili ani polievky a u nás áno, ja som ho naučila na polievky
my sme ako deti mali často sladké jedlá na obed, môj syn napríklad okrem palaciniek nezje ani parené buchty, ani dukátové buchtičky, nemá to rád - a nie je to o rozmaznanosti, proste je mäsový typ rovnako ako ja som zeleninový, mne stačí dusená zelenina a trochu zemiakov, oni s mužom to síce zjedia, ale o hodinu hľadajú čo by si dali
čiže lacné jedlá (cestoviny s vajíčkom) sa nedajú variť v každej rodine, tiež napr. ak uvarím guľáš nikdy nevydrží viac ako 1 deň

negymama
19. sep 2022

A este ti chcem napisat - neupinaj sa na akcie. Obch. retazce davaju casto "akciu" prave na tovar, ktory je vcelku nepotrebny ci luxusny alebo sa da nahradit lacnejsiou variantou.. to su prave tie "nadstandartne " kremy a jogurty, hotove jedla, omacky, polotovary atd. Ja napr. nekupujem hotove omacky aj keby mi akcia rvala do ksichtu.

my sme doma siesti, v tom 4 decka od 11-18 rokov, a z dvoch bielych tofu, korenin, trochu oleja, cesnaku, trochu cukety a domacich paradajok vykuzlim tolko chutnej omacky k cestovinam, ze "ujo Ben" moze zblednut zavistou.

tinatitti
19. sep 2022

Úplne ta chápem. Do drahých jaslí by som dieťa nedávala, keďže máš druhé ešte menšie a teda do prace nastúpiť nemôžeš. Komenty, ktoré piplaju tvoj nákup nerieš. Proste áno, všetko šlo brutálne hore. Žiaľ je to tak. Musíme len rozmýšľať, čo kúpime, bez čoho si poradíme. Napr. papierové kuch utierky - tie som doteraz vždy kupovala. Už nie, použijem radšej handričku. Sirupy? Nekupujem. Nazbieram bazu a uvarím sirupu na celý rok. Je toho kopec. Ty musíš len vydržať obdobie, čo si doma s detni. Uskromniť sa vo všetkých smeroch. Potom, keď už budeš môcť do prace, ti bude ľahšie. Držím palce, nech to všetko zvládate so vztycenou hlavou

medea2003
19. sep 2022

@michaelassu a to este teraz mate "kralovske rodicovske". Moji chalani su prvaci, ale na dvojicky som rodicvske dostala presne 250 mesacne, nic viac, terza je cez 300 na jedno dieta....

wiwi28
19. sep 2022

Ešte sa doplním, že čo sa týka rýchleho varenia tak kuchta (tlakový hrniec) je môj naj kamoš. Všetko je do 30 minút hotové a minimum práce. Sledujem rôzne IG profili na rýchle varenie, takže najnovší hit sú lečo cestoviny z jedného hrnca hotové do 15 minúť. Pizzu máme u nás radi ale manžel ma HIT takže kupujem len cesto v Lidl (je väčšie a cenovo rovnaké ako v Tescu), kyslá smotana, šunka, mozzarela a paprika a ide do trúby. Všetko kupujem len v akcii - ak nie je mäso alebo šunka v akcii tak veľmi silno zvážim či ho treba. Vývar po uvarení dávam do sáčkov na ľad a používam ako bujón. Doma si vyrábam univerzálny čistiaci prostriedok z octu, upratujem so sódou bikarbónou. Malému robím sladení čaj, nech nekupujem džúsy alebo sirupy.
Prosím neber to tak, že do teba nejak rýpem. Toto sú len typy, ktoré som sa musela naučiť. Lebo ja som bola tiež taká, že celá výplata pre mňa a keď došlo dieťa tak som nevedela kde je sever. Zelenina, ovocie sú v Kauflande hodinu pre záverečnou za pár centou (pošli manžela večer). Tak sme mali jeden deň karfiolovú polievku a druhý deň brokolicovú.

katuskamala1
19. sep 2022

Ked pocujem tie rady, ze daj dieta do jasliciek a chod robit, sa mi rozum pozastavuje... Vela zien ma robotu, kde po odratani nakladov za jaslicky (lebo rodicak na to nevystaci), stravu, benzin, zvysene naklady (papucky, nepremokava plachta atd atd co jaslicky vyzaduju).. Tak koniec koncov pojde do roboty pre 100eur, a dieta napr rocne v jasliach co mamu potrebuje, nehovorím o chorobach, problemy v robote atd atd...

Ak patris do tej skupiny zien, tak ani nepocuvaj ze jasle a nerev ked nic nerobis..

Proste si teraz na materskej, tak si ju uzivaj, nematerialne, prijmi to ako fakt, ze teraz nevyskakujete, ale ked sa skonci ten rodicak, pojdes do prace a bude to lepsie.

Ja som si nasla malu brigadu, ze s dietatom (v kociku ked zaspi) upracem chatu/appartman. Pomozem si min 100e,v sezone aj 600.ale je to o drzku..
Nie si v tom sama!!! Je nas takych vacsina zien. Neboj, bude lepsie 🙂

zmrzlinka2021
19. sep 2022

@katuskamala1 Lenze realne chudobne zeny nemaju na vyber. Ak si zena dovoli byt az tri roky doma a nepracovat (autorka odmieta aj brigady cez vikend), tak realne to az take zle nema 😉

katuskamala1
19. sep 2022

@zmrzlinka2021 necitala som vsetky komenty, len ozaj tie prve.. Tak som nevedela, ze odmieta akúkoľvek brigadu. Lebo ako vravim, ja som si taku nasla, cez vikend teda samozrejme toho vezmem viac a bez deti, kedze su s manzelom.. Som za tie peniaze navyse krasne kupila to, co bolo nutne ale nemali sme na to..

ropucha6
19. sep 2022

@katuskamala1 kolko ratas prosim Ta zeninu vyplatu a poplatky za jasle/skolku, ak jej vyjde navyse 100E? Ved ma vyplatu plus rodicak.

katuskamala1
19. sep 2022

@medea2003 prve som tak mala, a teraz druhe vyssia. Tiez si hovorim, ze sak mam 380 miesto 210!ale vies co, absolútne to necitim, lebo pred par rokmi nestal benzín a potraviny toľko co dnes... Takze koniec koncov sme na tom rovnako...

zmrzlinka2021
19. sep 2022

@lucka_ke Vies co, nie je problem sem tam spravit polotovar - to robime vsetky. Problem je skor v tom, ze tie polotovary vychadzaju financne viacej a ak na to nemam dostatok penazi, uprednostnujem domace varenie.

zmrzlinka2021
19. sep 2022

@katuskamala1 pisala, ze cez vikend nechce.
Tym ze na slovensku mame nastavene, ze zena moze byt s dietatom doma bez prace az tri roky, tak mnohe zeny to vnimaju ako urcity narok, nie ako moznost.

vlcik1
Odpoveď bola odstránená
dorottka
19. sep 2022

@vlcik1 Nuz, je to splet nazorov, roznych zivotnych stylov atd., defacto si kazdy moze pisat, co chce a mat postoj, aky chce, nie je to forum odbornikov 🙂

zmrzlinka2021
19. sep 2022

@vlcik1
Skusim ti to vysvetlit. Ak tvrdim, ze som na tom financne zle, realne obraciam kazde euro a velmi, velmi zvazujem, co si mozem dovolit a co nie. Tym ze som si presla realnou chudobou, vsetko toto slovenske "stenanie" je pre mna humorne, pretoze o nejakej pizzi som mohla akurat tak snivat. Realne - clovek, co ma hlboko do vrecka - sa nestazuje. Stazuju sa ludia, ktori su na tom realtivne dobre, len proste sa im pohorsilo.
Ano, ak tie peniaze nemam, tak velmi zvazujem, co kupim co nie. Ak si citala prispevky autorky, pise, ze aj keby mala 1000 eur na tyzden, tak ich proste oplieska, nevie s nimi narabat.
Mala mrazena pizza pre 1 osobu stoji cca 3,50 EUR. Do 5 eur vies spravit domacu pre celu rodinu.

lucks6
19. sep 2022

ano to mas pravdu. ono to chce len trocha logistiky, planovat si nakupy s tym, ze kupim proste co potrebujeme, nie co by sa zislo, ale co je proste potreba. sledovat katalogy, premyslat co sa bude varit

vlcik1
Odpoveď bola odstránená
lucka_ke
19. sep 2022

áno, treba plánovať aj šetriť, ale občas dobre padne vybočiť zo stereotypu a proste nevariť a ísť sa niekde najesť... nehovorte mi, že to občas neurobíte tiež
moja mama celý život šetrila, do reštaurácií sme ako deti nechodili, káva v cukrárni by jej nechutila, lebo stojí Euro, za zmrzlinu dať 0,50 Eur neexistuje... je to veľmi smutný život hlavne pre deti, áno mnoho rodín tak žije, ale my si niekedy doprajeme už len pre ten pocit

nurielka
19. sep 2022

Ak más hlboko do vrecka vyvaraj domace, verím tomu, že manžel by sa potešil viac domacej polievke ako sackovej, domácej pizzi. Chce to len systém, ale keď sa ti nechce plánovať jedálniček na celý týždeň škoda reči..keď vravíš, že by si vedela oplieskat aj 1000 eur. Poznám jednu takú.. plače že majú málo, ale hneď ako jej cinknu peniaze tak prvý týždeň lieta v oblakoch, pokupi somariny do "zásoby" a posledný tyzden plače, že z čoho má žiť..môžete takým ľuďom rozprávať, to ako keby ste kričali do vetra, asi taký to má zmysel. Zlé hospodárenie, vyhadzovanie za nezmysly. Ono to nie je dobou, ale prístupom človeka k peniazom.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
zuzizu2
19. sep 2022

Neurobis nic s tym aka je tato doba, tiez som sa zlostila, ale prisla som na to, ze tym skodim hlavne sebe, ze mi to proste nerobi dobre. Tak som si povedala, ze kaslem na to, zacala som sa venovat prijemnejsim veciam, viac som zacala rozmyslat, co kupujeme a nemuseli by sme a je mi lepsie.

elizabet173
19. sep 2022

@simona20201309 prosím ťa nepaušalizuj, neviem potom, prečo DSS na Slovensku praskajú vo švíkoch a tie lepšie majú poradovník na dva roky dopredu, keď všetky deti, ktoré boli s matkami tri roky doma, svojich rodičov doopatrujú. A naopak, tí, čo boli v jasliach alebo s opatrovateľkou, sa na svojich rodičov vykašlú. Máš to podložené nejakou štúdiou? Či iba tvoja domnienka? Stačí sa porozhliadnuť okolo seba a hneď zistíš, že to, čo tvrdíš, je nezmysel. Tri roky doma s mamou nezaručuje automaticky úžasný vzťah. A o tom, ako rýchlo zbehnú tri roky a ako sa dá uskromniť, by vedelo veľa mamičiek, najmä samoživiteliek s tebou dlho debatovať

negymama
19. sep 2022

@zoro9836 vsak to. Mnohi ludia. co vyslovene nie su chudobni, ani nie su matky samozivitelky, pocitili zdrazovanie. Len nie kazdy sa hned vyjde vyliat na soc. siete. Ja som bola v septembri v papiernictve...urobila som klasicky dozasobovaci nakup pred skolskym rokom v presvedceni ze ako po ine roky nepresiahne urcitu ciastku a hups. Snad prvy x v zivote som musela predavacke povedat, nech mi nieco stornuje, lebo momentalne nemam tolko na ucte. A to si povacsinou nakup orientacne spocitavam, ale pri tych desiatkach mini poloziek sa mi nechcelo a tak ma vysledna suma prekvapila.

mmch mam 4 skolakov, pre vysvetlenie toho mnozstva poloziek.

zmrzlinka2021
19. sep 2022

@lucka_ke
Ja rozumiem co tym chces povedat, ale realne ak ma niekto hlboko do vrecka, tak ani vo sne ho nenapadne ist sa niekam najest.
Ja som napr. v zivote nebola v restauracii ako dieta, ani ako studentka na strednej - prvykrat som bola, ked som zacala v 23 chodit s mojim manzelom. Proste v tej dobe a v nasej financnej situacii nas realne ani nenapadlo ist do restiky, ci len tak na kavu.

Dnes na slovensku si takmer vsetci zijeme velmi slusne a proste pre ludi je bezne ísť "sem tam" sa najest vonka, ci na kavičku, či do cukrárne.... proste sme sa brutalne posunuli ako spolocnosť.

Ale stale poznam ludí, rodiny, co nechodia, lebo realne na to nemaju, ale uplne vazne - nestenu ako autorka tohto príspevku.

negymama
19. sep 2022

@zmrzlinka2021 je to tak, ja si v detstve nepamatam ziadne jedenie v restauracii, jedina vynimka bola dovolenka na Domasi - podnikova chata zadarmo, a nasi nas tam obcas ked sa nevarilo na chate vzali do takej tej bufetovej restauracii s vyberom 3-4 jedal typu gulas, knedla s omackou a masom ci halusky. A aby som nezabudla obcas nas na meniny otec vzal do cukrarne na puncovy zakusok alebo cokoladovy špic.

negymama
19. sep 2022

@zmrzlinka2021 ja si teraz v meste bezne dam 2 x do tyzdna kapucino v kaviarni a to ani nepovazujem za luxus. Ale niekto nema fakt ani na to, a je rad ze ma aspon na tu varenu stravu. Sestra mala znamu, co boli na hranici socky, len to ze mali kde byvat, zdedili maly byt po babke, ...a jej deti sa oblizovali ked im dala spagety s kecupom a rybacou konzervou, ze aka dobrota a konecne "maso"!

ropucha6
19. sep 2022

@negymama to je velmi smutne tie deti :(