Nechcem takto žiť
Dnes som bola na nákup v Tescu, prisaham, ze cely nakup som zmestila do jednej tašky. Nekupila som žiadne mäso, žiadne pečivo, žiadnu drogeriu, žiadne vody, deckam plienky ..
Bolo tam zopar jogurtov, zopar korenin, flasa vina, kava, cokolada (ideme gratulovat), caje a nejake este veci do kuchyne, platila som 70e. Uz 3x som ten bloček prekontrolovala, ci kdesi nebola chyba lebo za jednu tasku nakupu dat 70e je fuuuuuu.
Ja som na rodičaku, muž chodí do roboty, sme normalna rodina, deckam kupujem oblecenie cez bazos, plienky si pytam ked maju sviatok, tak by som to povedala, ze mame vsetko co potrebujeme.
Ale som nešťastná z toho, ako islo vsetko extrémne hore. Nemozme si vyskakovat, vsade pozeram na cenu, pozeram po akciach.
Chcela by som si toto kupit ale nemozem, leno je to drahe, nemôžem si to dovoliť.
Oblečenie na seba som si nekupila uz hadam aj 5 rokov.
Nechcem žiť tak ze zoberem deti do obchodu, vezmu si z regalu toto a ja im to nemôžem kupit lebo si to nemôžem dovoliť.
Doma sa snazime šetriť ako sa len da, už to neni tak ako pred ttm, ze telka bezala v pozadi každý den od rana az do vecera, teraz sa telka u nas uz pomaly ani nezapina. Mam susicku ,ale kym sa da tak pradlo vyvesam na terasu. Umyvacku riadu zapinam az je totalne napratana. Ach jaj, fakt ako hovoria starší "dobre uz bolo" už to ide cele dole vodou.
Neviem ako mam prispieť do rodinneho rozpočtu, ked mame 2 male deti, doobeda na ihrisko, rychlo domov navarit, dat ich spat a potom zas s nimi . Chceli sme deti tak mame deti, ziadne jasle, babka, dedko, teta , ujo nepripada do uvahy.
A som fakt mantava, ja neviem nic, ja neviem vysivat, sit, strikovat, nic proste nic, neviem kde sa mam realizovat.
Neviem kreslit, nemam ziadneho tvoriveho ducha. Ooo boze . Manzel ma toho v praci vela, verim ze je unaveny a vycerpany ale nebyt jeho neni splatena hypo uver proste nic, nemame co jest. Zo 400e nedokazem vyzit a neviem s nimi hospodarit.
Aai uz neviem co viac este napisat. Je mi smutno.
Ked som ja bola dieta, tak som dostala raz za rok na sviatok nejake sladkosti aj to nejaku polsku cokoladu najlacnejsiu. Dedila som oblrcenie po brachovi, kupali sme sa len v sobotu. Mimo soboty to musela byt rychla sprcha. Ale zas mali sme kopec kamosov a krasne spomienky na detstvo mam. Ale
Ja nechcem aby moje deti zili tak isto.
@nurielka co sa dá ušetriť plánovaním jedálnička?
Nákup potravín v akciách, varenie zo sezónnych potravín ktorých je v danú ročnú dobu vela, tomu chápem ale z hľadiska ceny aj použitých surovín je úplne jedno či zo všetkých tých rajčín spravím bolonske špagety alebo plnenu papriku...
Nerypem, len sa pýtam. Počula som vela žien ze si takto presne naplánujú co budu varit. Ja zas varím v štýle "co dům dal" a z toho co nájdem porozmýšľam co sa dá spraviť a na co mame chuť.
@ropucha6 nastastie uz sa im prilepsilo, mama deti si nasla pracu, tam bol problem s chlapom co ani za svet poriadne robit, sem-tam brigada, jednorazova fuska, proste si vzala totalneho lenivca, narobit deti ano, ale zivit nie, vsak hlavne ze je byt po babe a ostatne sa nestaram.
Neviem, my sme dneska boli v kauflande a za 69€ sme mali ale teda ozaj plný vozík. Sama som až bola prekvapená, že sme neplatili viacej. No nebrali sme nič také že drahé, skôr potraviny, ktoré vydržia.
@simona20201309 mňa sa to už netýka, moje dieťa nebolo so mnou doma tri roky, ale v jasliach predsa nie je desať hodín denne, dokonca tam ani nemusí byť každý deň. Mňa nedoopatruje, pretože si to neželám, on už ako dospelý pomohol doopatrovať svojich starých rodičov. Napriek jasliam, lebo jasle či opatrovateľka neznamenajú absenciu citu k dieťaťu. Vzťah sa buduje trochu ináč, sú matky, ktoré sú s deťmi doma roky a roky majú deti "voľnobeh" nikto sa o ne nejako zvlášť nezaujíma, matky pozerajú priblbnuté seriály a telenovely a hrajú hry na mobile, Myslíš, že je lepšie pre dieťa byť v jasliach, či opatrovateľkou, ktorá sa mu venuje, alebo s matkou, ktorá popíja kávu a kváka s kamarátkami a dieťa len okrikuje? Každá minca má totiž dve strany. Sú maminy, ktoré sa doma deťom venujú, užívajú si to, sú aj také, aké som spomenula vyššie. Sú matky, ktoré svoje dieťa vidia tak večer v postieľke už spiace, lebo kariéra a sú matky, ktoré vyzdvihnú dieťa z jasieľ o tretej a venujú sa mu, kým nezaspí. Tak by som automaticky nedávala jedným alebo druhým nejakú nálepku.
Tieto potraviny, jasné že išli hore ale tiež si myslím že rozumným plánovaním jedálnička, nekupovanim polotovarov a blbosti sa dá ušetriť dosť.Co mňa ale pekne vždy naštve je návšteva lekárne, pretože samozrejme aj lieky išli zas hore, polovicu z nich ani nezoženiem a nemôžem si vybrať ako pri potravinách či si kúpim lacnejší alebo drahší.Deti mali koncom augusta 5dni hnačky, nechala som v lekárni 100€ len kvôli hnačke.Pretoze dr.kazala dcére dávať po dva sáčky tasectanu naraz, takže som kúpila 8baleni tasectanu, jednu Biogaiu, jeden Kulisek a stovka tam...Teraz sú zas soplavi, kašľu takže dnes znova jedny kvapky do nosa, jeden sprej do nosa pre staršiu, sirup na kašeľ a zas dvacka tam...prečo aspoň cast takýchto voľnopredajných liekov nemôže preplatiť poisťovňa?Nevyznám sa ja v tomto vôbec ale bola by som rada keby je tu niekto taký čo áno a vedel by mi to vysvetliť.Ci iba preto že sú voľnopredajné?
@floren myslis tu s tofu? to je uplne jednoduche, biele alebo udene tofu roztlacim vidlickou, orestujem na oleji /bez cibulky, lebo to deti nemaju radi/, pridat stipku soli, tymian, bazalku, cierne ml. korenie a papriku. Obcas dam miesto toho zmes bulharskeho korenia co mi priniesla sestra z dovci. Dam vela nakr. paradajkami, idealne cherry prekrojene napoly a polku cukety nakrajanu na male kocky. Ak chcem viac omacky pridam vodu a podusim . Nakoniec jemno poprasim mukou ak chcem hustejsiu omacku, a po odstaveni pridam pretlaceny cesnak. hotovo. Ja recepty nikdy nevazim, varim odhadom, nas je vela ..takze davam zo vsetkeho viac ako mensie domacnosti.
@avanka tiež redukujem mäso..nie je zdravá častá konzumácia, červené absolútne.. máme prvenstvo rakoviny hr.čreva a kolorektalneho karcinómu... všetko z mäsa a spracovaných surovín..mne už odpadlo od chutí úplne..
@lujza123 asi sa to mysli tak, ze ked vies, co budes varit, tak kupujes na to core potraviny, pripadne ak je nieco v akcii, tak mozes poobmenit podla toho. Ak clovek nema plan, casto nakupuje nezmysly, na co mu akurat ide chut atd atd. My to mame doma podobne, ked idem ja, mam nakupene raz dva, presne viem, co chcem, nic navyse ma nezlaka, platim uplne rozumne sumy. Priatel chodi medzi regalmi, co sa mu zapaci, to hodi do kosika a potom narieka, ze nic nekupil a nechal v obchode 50e.
@miskakyska my malo jeme mäso ,ľúbime strukoviny,tofu..aj deti
Môj 14 ročný miluje napr. bulgur so zeleninou, čo on,my všetci. A sme z neho sýti.. priznám sa,že viem veľa vege jedál,mäso moc neviem.
Autorka, prepáč, nečítala som diskusiu, lebo je to už veľmi dlhé, možno večer si prečítam. Ale teraz som prišla z obchodu. Kúpila som aj mäso, aj zeleninu, aj ovocie, aj mliečne výrobky, ryžu, cestoviny, dokonca aj drogériu... Žiadny veľký nákup, ale na 3-4 dni určite. Neplatila som ani 50€. Tak neviem, kde je chyba. Jasné, víno, čokoláda, káva, čo si kúpila kvôli návšteve, to mohla o čosi navýšiť, ale určite nie toľko. Ja neviem, možno skús na tomto popracovať, lepšie si zorganizovať nákupy vzhľadom k tomu, čo plánuješ variť... Lebo 70€ za "nič" je fakt veľa.
@lujza123 rozumiem ti, ale keď nemáš v spajze čo dum dal, tak je to geniálne si to naplanovat. Tiež som si myslela, že je to blbosť, veď varím čo ma napadne, tu sa zvýši tam sa zvýši, a navarim z toho ďalší deň, no niekto tak nevie uvažovať ako my, potom dotyčná príde na to toto mi ešte chýba hento rýchlo zbehnem do obchodu a už sa vyšplhá cifra o 20-30 eur viac(nedajbože vyhodí do koša lebo "čo s tým"). A dotyčná pozerá posledný týždeň pred výplatou, že bude na haluskach, buchtach, spagetach a loksach s cukrom aby bolo.
citala som asi polovicu, zvysok docitam. Ja mam cca 1000 v cistom. Ale veru pribinacikov, polotovary nekupujem. Jeden pribinak je cca euro? Moji zjedia kazdy dvoch.. cize 6 eur za chvilu fuc. Sem, tam, raz za pol roka, inak nech sa paci - pudingy, domace kolace atd. Ale zas sme 2x rocne pri mori a raz na lyzovacke. Proste niekde usetrim, ze varim doma, a myslim, ze kvalitne, a potom im doprajeme mobily, pocitace, zazitky, kruzky.
A to si predstav,ze tak zopar rockov dozadu,nie tak davno bol rodicak len 190EUR a vyzit sme museli🤷♀️ Tiez nebolo lacno vtedy.
ked sa tu uz rozprudila debata o Pribinacikoch, chcem vam povedat, ze ovela jemnejsi, chutnejsi a lacnejsi je Pilos Duo z Lidl, je to sen ❤ len minule som ho nezohnala, tak pevne verim, ze ho neprestali vyrabat
@simik22 prečo musíš komunikovať takýmto primitívnym spôsobom., Kto si ty že s autorkou si píšeš ako by ste spolu ovce pásli. Kontroluj si hrubý slovník a spôsob akým tu píšeš. Či nie si žena? Či robíš niekde za vycapom že si už zabudla byť slušna...naco je dobré toto zosmiesnovanie. Napíšem Ti asi tajomstvo ale spôsobom akým komunikujes vypovedá viac o tebe ako o komkolvek inom..je mi ťa fakt úprimne ľúto
@zmrzlinka2021 Aj ja si pamatam detstvo, kedy sa nikam do restauracie alebo do kaviarne nechodilo, nebolo to bezne ani v nasej rodine a to moji rodicia zarabali nadstandartne. Mnohi na to realne nemali, ini to povazovali za zbytocny luxus. Oblecenie sa dedilo, adidasky sme chodili okukavat do vykladu a na barbie som cakala straaasne dlho. Jeden keksik sme si surodenci rozdelili medzi sebou. Potom sa spolocnosti celkovo polepsilo a ludia sa financne uvolnili, viac si dopriali a zvykli si na to.
Teraz z kazdej strany pocuvame o drahote, zaciname to citit v penazenkach a prekvapuju nas vysky nakupov. A vraj to bude este horsie. Tak prijemna financna sloboda pre mnohych skoncila a je im neprijemne rozmyslat nad tym, kde ubrat, coho sa vzdat, nedopriat si obcas s lahkostou to latte s kamoskou na terase alebo zmrzlinu pre deti. A jednoducho nechcu takto zit. Kto by chcel? Ale zvykli sme si na dobre, zvykneme si aj na horsie. Vsetko je to o zvyku.
Co robit? Ja sa tiez bojim buducnosti, neviem co ma caka, zvykla som si na slobodu, aj ked som nikdy bezhlavo nerozhadzovala, som setrny typ. Globalnu ekonomiku nezmenim, ani cenu chleba. Musim zmenit seba.
Mam v plane vycislit mesacne vydavky na vsetko a zistit, kde miname vela a nepotrebujeme to, urobit si taky rebricek. Podla situacie tuto polozku nebudeme kupovat vobec alebo ju vyrazne obmedzime. Uz som napr. prestala jest pravidelne kazdy den slakosti (jedla som ich vazne vela). Ked bude zle, ja sa vzdam napr. kvetov od muza na narodeniny a meniny (jedna kytica cca40 eur) a prestanem si kupovat oriesky k telke. Bude horsie? Skrtnem nieco dalsie - nebudem sa v praci stravovat na obed v restike, donesiem si z domu - aj tak varim lepsie 🙂 . Ked mam jasno v momentalnej situacii a plan do buducna, nebudem musiet nad tym premyslat, co mna osobne zatazuje viac ako to, ze sa vzdam niecoho materialneho. Touto temou sa uz nebudem zaoberat, zbavim sa obav, lebo viem, ze mam riesenie.
Co je vsak smutne, ze pre mnohych neskoncila financna sloboda, ale skoncil dostojny zivot.

@elizabet173 pretože tých domov pre seniorov je žalostne malo a áno venujem sa tej téme.
Viac sa už nebudem k tejto téme vyjadrovať. Pre mňa za mňa si dajte deti do nejakých zariadení aj rovno z pôrodnice, ale nenutte ženu odísť od malých detí, keď ma na to iný názor a iný prístup. Zopakujem, je ťažké pochopiť, že pre niekoho je priorita byť s deťmi, ako mat 10 pribinackov v košíku?
Mňa by od deti vyhnala len vyslovene bieda - ak by už nebolo z čoho platiť účty a jedlo. Ale len preto, aby sme si ,,zvýšili úroveň ", tak pardon... kusnem si do jazyka.