Necítim sa súčasťou rodiny, sklamala ma
Sme veľká rodina, som z 5 súrodencov. Už máme skoro všetci dospelé deti. Vyrastali sme vo veľkom rodičovskom dome, veľa sme sa všetci spolu stretávali. Posledných 10 rokov je však tých stretnutí čoraz menej, väčšinou každý príde pozrieť mamu iný deň či víkend. Otec už nežije. Chýbajú mi spoločne rodinné stretnutia, ktoré sme kedysi mávali niekoľkokrát do roka. Rozhodla som sa preto zorganizovať spoločne Vianoce. Mama súhlasila, v podstate by som sa o väčšinu veci postarala ja. Od začiatku novembra som začala riešiť logistiku, poobvolavala som súrodencov, nech vedia, a dajú vedieť aj deťom. Mal to byť spoločný štedrý deň a prvý sviatok vianočný, s tým že kto by mohol, by prišiel už pred štedrým dňom. Prešli 3 týždne a už mi sestra dala vedieť že asi nepríde, bratova žena vymýšľa že tiež nechce, niektoré deti tiež nechcú - a to som ponúkla že by kľudne aj netere a synovci mohli doniesť partnerov. Proste same výhovorky počúvam a strašne ma to štve, lebo to potom úplne stratí ten účel stretnutia celej rodiny a spoločných vianoc. Preháňam podľa vás? Mama sa nechce do toho miešať, podľa mňa by však mohla skúsiť súrodencom dohovoriť, že by to aj ju potešilo...
@mamutka ale si vezmi, koĺko jedla by si mala, ked dojde 30 ludí a každý prinesie povinne 2 jedlá..musiš si mrazák dokúpiť 🙂
Bože, idú sviatky, každý ich chce prežiť v pokoji, kľude a čo najväčšej harmónii so svojími FAKT najbližšími,aj keď za cenu,že sa rodiny (hlavne tie, ktoré neudržiavali vzťahy) hádajú,zazeraju počas celého roka po sebe a i na meno si nevedia prísť. Tieto strojené oslavy vianočných sviatkov "rodín"by mali byť zakázané... Pre vyššie dobro a ďalšie stretávky už ozaj v kľude, pri grilovačke niekde v prírode,na chate,kde netreba riešiť v uzavretej miestnosti veľa pováh 😉
Autorka, ozvi sa nám po Vianociach prosim.
Ako myšlienka to není zlá, no z mojho pohľadu nereálna.
Ešte taká pripomienka na okraj. Neviem, či to je teda len u nás. Ale my sme si cez Vianoce odkrútili všelijaké choroby od zápalu priedušiek, covid, hnačky, kiahne, až po hospitalizáciu počas sviatkov. Docieliť, aby bolo 30 ľudí fit, no neviem….Toto je fajn akcia na grilovčku na terase, záhrada, teplo.
No tak asi nebudú však hovorím že nebudem nikoho nútiť. Keby prišli len niektorí tak to je zbytočne, lebo aj tak nebudeme všetci. Možno naivná predstava, ale ja som myslela že sa všetci potešia, veď nakoniec by som to organizovala hlavne ja.
mne sa napriklad nepáči tento tvoj prístup - všetko alebo nič..prídu len niektorí, je to zbytočné..ako to môže byť zbytočné? ide hlavne o teba a tvoju mamu, keby si mala záujem o vzťahy, bola by si rada každému jednému, ako som ti písala asi v 10 komentoch, máš 4 týždne do Vianoc a pri roznych priležitostiach by ste sa postretali na vianočnych trhoch, Mikulaš atd ..kopec zažitkov a stretnuti a ty si sa upla na ideu - všetkych 100ľudí za jedným stolom, však nejdeš do súťaže a život je aj o kompromisoch, nie všetko ide podla našich predstav, musime ukrojiť z očakavaní a vyťažiť z toho maximum
čiže tvoj prístup je blbosť, nebudeš nikdy spokojna takto
akože niekde to funguje, niekde nie..ja poznam dve ženy, ktorým to vychadza, vaša rodina je z iného súdka
@karolinakr a aj tvoja vlastne rodina sa „potesila“, ze nebude moct travit sviatky v intimnom sukromi a klude? Na vlastne deti a muza si myslela? Ci len na seba a svoje potreby?
@rivini ja som za stretnutia predvianočné a advent mam pomaly radšej ako samotné Vianoce
Autor - že ty si pozerala nejaký romantický film, ktorý ťa inšpiroval a teraz nechápeš, prečo ľudia nechcú ísť podľa tvojho scénara?
10 strán názorov, že je to blbosť, ale ty si ideš svoje a nechápeš, že tvoja rodina nie sú platení herci, ale “režiséri” svojich vlastných “filmov” a jednoducho nemajú záujem prísť hrať do toho tvojho, podľa tvojho scenára, ktorí sa im očividne nepozdáva.
Takéto akcie sa dajú zorganizovať, keď je záujem, nie keď nie je.
Autorka, máš spomienkový optimizmus, áno, mávali ste rodinné stretnutia, ale aké, obed, ak mal rodič okrúhliny, alebo mali rodičia výročie sobáša? Alebo stretnutie na hody?
To sa nedá porovnávať s tým čo chceš robiť teraz, a podľa toho čo tu píšeš, nevieš do čoho ideš. Lebo, však Tí čo prídu prví začnú variť, a vynesú a poskladajú stoly a .....
Neorganizuješ skautský tábor, a keďže už všetci súrodenci máte veľké deti, tak máte svoj vek a Vianoce sú aj zaslúžené dni pokoja a oddychu, nie aby ešte niekto sťahoval pol domu a potom to upratoval 26 naspäť.
@karolinakr ach sorry! To malo patrit autorke prispevku🤦🏼♀️, omylom som odpovedala tebe. Ja mam rodinne stretnutia tiez rada a v podstate sa cely advent s niekym vidime. No „chatovacka“ na stedry vecer, hlavne ak o nu ocividne nik zaujem nema, je cez ciaru. A uz vobec si neviem predstavit pripravit vlastne dieta a muza o tej pokoj a pohodu stedreho vecera len preto, ze nejaka teta/sesternica/pribuzna si zmysli, ze si ide naplnat svoje predstavy o Vianociach
Chces držať rodinu pokope. To je krásna predstava. Sú krajiny - Španielsko, oman
..kde ľudia takto spolu naozaj držia....
Je jasné, že by si to chcela aj ty....je to viditeľné...si ochotná si to skoro celé hodiť na svoje plecia....
Ale toto čo chces, skús zorganizovať máme napríklad na narodeniny....túto sa bojím, že budeš sklamaná...lebo ty si narobis a neviem či to niekto ocení....
Toto by dopadlo horsie ako Griswoldovci. Nechapem preco tak trvas na prespavacke, to byvate vsetci 500km od seba? Keby si organizovala rodinny obed napr 26.12. a nechceli by prist, tak pochopim tvoje rozcarovanie. To si vazne vies predstavit ako realne zabezpecujes 2-3 dnove spanie, stravovanie a upratovanie pre viac ako 20ludi? Kamarata mava kazdorocne velke rodinne stretnutie, vikendove, ale v lete a v penzione.
@earlgrey takúto večeru by si si nestrihla?&
@karolinakr 🤣 nie ďakujem ... ja mám dosť, keď je čo i len jeden človek navyše u mňa doma...teda nech príde na kávu a menší pokec, hodinka...dve...možno nie dve, to je už na mňa veľa...🤣
hm. zaujimve.
takyto napad by mohol byt super v lete na nejakej velkej chate. grilovat opekat .... take free
vianoce sa asi tazko zorganizuju.
Milá autorka, nápad pekný, alebo skôr idea toho celého, no prevedenie úplne zlé od začiatku až po koniec. Ja mám 29 rokov, s mojimi rodičmi sme si veľmi blízki, dovolím si povedať že aj so svokrovcami. A celý rok čakám na Vianoce, tie naše, po našom... Vždy ich trávime s mojimi rodičmi a bratom. Ráno sa v pokoji zobudiť, v pozadí hrajú koledy, ja s mužom robíme šalát, mamina chystá koláčiky a polievku, ocino vysmáža rybu, mamina pred večerou stresuje že nemá zabalené všetky darčeky, pol dňa sme v pyžame, vždy si vravíme že tento rok bude večera najneskôr o 17tej, no nikdy to nie je skôr ako o 19, lebo sa cez deň šuchceme...no a čo... Tu si dzobneme koláč, tu si pripijeme s likérom, tu sa len tak zarozprávame pri káve... tento rok už nejak zapojíme aj našu 2,5 ročnú dcérku... Čo sa týka večere, tiež máme svoje tradície. Mali sme s mužom debatu, ako poňať Vianoce odkedy máme dcérku. Minulý rok som pred sviatkami ochorela, takže sa to nejak rozhodlo za nás a boli sme samy. Výsledok? Chýbalo tomu to čaro, na ktoré sme zvyknutí. A sú to presne tie drobnosti, ako sa motáme všetci v kuchyni a zavadziame si, ale pri tom sa zhovárame, smejeme... Lenže toto nie je niečo, čo docieliš tým, že TY sama rozhodneš, že to takto chceš a takto to bude. Toto bolo treba pestovať už dávno, aby ľudia na to stretnutie celý rok s radosťou čakali, aby sa tešili, ako sa tam budete všetci motať v malej miestnosti, ale bude vám tam aj tak dobre... Teraz už má každý svoju predstavu, duplom keď majú svoje rodiny. Snaž sa o zbližovanie inokedy, cez jarné prázdniny, v lete, na mamine narodeniny... Proste inokedy. A možno časom sa dopracujete tam, že aj na tie Vianoce budú všetci chcieť, aby ste boli pokope. Chápem tvoj úmysel, preto nechcem aby to vyznelo zle. Ale mne keby chcel niekto takto nasilu zobrať tie moje čarovné Vianoce, ktoré sú síce pre ostatných úplne obyčajné, no pre mňa aj tak špeciálne, veru by jednak nepochodil, ale by ešte aj u mňa vytvoril averziu voči budúcim snahám o takéto utužovanie vzťahov. V komentároch pôsobíš trocha sebecky, nechceš si pripustiť, že tvoja predstava má jednoducho veľa "dier", ktoré by sa za iných okolností možno dali nejak zaplátať, no nie v taký podstatný deň ako sú Vianoce.
Prečo by malo byť zbytočné, že prídu len niektorí? Veď sa teš aj z toho. Možno vám bude super a rozkríkne sa to v rodine, o rok budú chcieť prísť spať na nafukovačku aj iní. Alebo zas prídu len tí istí. No a čo. Možno sama pochopíš, že je to omnoho náročnejšie než si predstavuješ. Alebo sa bojíš, že vás to tak otrávi, že už nikto nebude súhlasiť ani s párhodinovým spoločným obedom?
@karolinakr nestíham sa čudovať. Presne, všetko alebo nič. @autorka mi pripomína tú 'hore kopcom, dole kopcom, samá zákruta ', tá si tiež išla svoje, bez ohľadu na to, čo sme jej napísali
Rodinné stretnutia su fajn zalezitost ako 1dnova záležitosť. Ti čo chcú ísť dobrovolne na 2 a viac dní, super. Ti čo chcú prist na 1 deň, tiež super a nie tu písať, že "už vymysla". Tym, ktorym to nevyjde, svet sa preto nezruti. Všetci súrodenci majú manzela/manželku, a teda i druhú stranu rodiny, kde by mali tiež zrealizovat vianočné návštevy.
A okrem toho väčšina pracujúcich ľudí si chce dopriať voľno aspoň 1 den (volno neznamená u všetkých prianie tráviť 30 ľudí na dome s 2 zachodmi a prespavackou na matraci).
A že tvoja mama im nemá záujem dohovoriť: z mojich skúseností chce mať starší človek i svoj klud. Ocení spoločný obed, ale minimálne 2 dni mať na dome 30 ľudí bez moznosti mať aj svoju chvíľku pre seba, to je na staršieho človeka iný zaberak. Jedine ak mamina chodí na viacdnove dovolenky s väčším množstvom ľudí, tak si viem predstaviť, že tvoje želanie mať minimálne na 2 dni všetkých v dome ju naozaj potešilo. Avsak ak je mamina typ, že je viac-menej na dome, tak aj pre ňu to bude zaberak.
Keby mi toto oznámi mužova sestra, tak tiež ju veľmi rýchlo zrušíme. Z takýchto Vianoc by ma porazilo. Absolútne pokazené sviatky pre každého. Malo ľudí ma potrebu sa takto grupovať. Veď so súrodencami a môžete vidieť celý rok, prečo práve Vianoce? Ani ich nemusíš mať na kope všetkých naraz. Preháňaš to.
Tiež som sklamaný,vyrastali sme spolu traja bratia a len mamou. Všetko sme robili spoly,aj po večeroch sme sedávali a aj keď sme dom rozdelili,že mal každý svoje súkromie. Teraz sme už ženatý ,máme vlastné domy a môj brat ma má problém navštíviť raz za 1 rok... vždy dá nejakú výhovorku alebo ie chorý a keď môže,tak nepríde... ospravedlňuje si to furt,ale s inými mimo našej rodiny sa stretáva. Další brat tiez nezavolá alebo príde, iba keď ho X krát volám alebo na oslavu. Mama príde vždy.. tiež jej je to lúto,že sa ani u nej nevieme stretnúť všetci. Pritom ja sa snažím aj volať všetkých, aj bratov do kina atd.. nechápem,asi nechcú a nútiť ich nebudem.
Toto je skôr typické americké, u nás sa to už tak nerobí, aj keď keď vidím tie filmy že sa stretne veľa rodina v dobrej atmosfére je mi smutno, že my nie. Bohužiaľ Naša rodina by sa v dobrej atmosfére aj tak nestretla, tam musia byť aj dobré vzťahy. Na druhú stranu, tiež mám rada keď mám veci po svojom a môžem si robiť doma čo chcem.
@katkazuz trávime takto Vianoce, v plnom počte (teda aj s mojím terajším mužom) od mojich cca 19 rokov 🙂 Manžel študoval v zahraničí, jeho rodina tam pár rokov pracovala, takže na sviatky chodil za mnou a vtedy býval u nás. On bol z našich Vianoc úplne unesený, pretože jeho rodina pracovne celý život veľa cestovala a žiadne tradície si nedržali, stromček nemávali, večera taká "akože", skôr by som povedala že tam boli Vianoce hlavne o darčekoch, než o nejakej výzdobe, atmosfére a podobne. Celkom to chápem, majú hektickejší štýl života, svokra na takéto veci príliš nie je, proste robili si to po svojom ako im to vyhovovalo. No lenže sme zistili, že môj drahý je ako malé dieťa, a keďže celý život poriadne Vianoce nemal, tak zrazu keď mohol piecť s mojou maminou koláče, zdobiť stromček, mať večeru pri sviatočnom stole, a keď videl, že to rozbaľovanie darčekov je vlastne len čerešnička na torte, tak úplne otočil a prešiel na náš štýl Vianoc. Dokonca aj zdobil s mojou maminou perníčky 😂 S mužom žijeme samy cca 5-6 rokov, posledné 3 roky sú svokrovci na Slovensku, a tiež sme riešili, či to nebudeme striedať... Minulý rok keď už sme mali aj dcérku nás predsa len svokra volala, aby sme prišli na Vianoce k nim. Tak som ale ja navrhla, aby sme boli všetci na Vianoce u nás, že sa o všetko postarám, aby sme mohli dodržať aspoň niektoré naše zvyklosti kvôli dcérke. Najskôr súhlasili, no čím viac sa to blížilo, tým viac začala svokra nadhadzovať, či treba toto a tamto, či nemôžme koláče a jedlo objednať, načo zbytočná robota, a či bude dosť miesta pre všetkých (veľký dom, 9 ľudí, úplne v pohode priestorovo aj organizačne), a podobne .. videla som na nej, že sa im to nejak rozležalo a moc sa im do toho nechcelo, jednoducho ich predstava je za tie roky úplne iná, domácnosť ktorá obsahuje viac vianočných vecí než stromček a jednu ikebanu je pre nich gýčová. Nakoniec to celé utla moja choroba, čiže každý Vianocoval samostatne. Pre ďalšie roky sme sa ale záväzne rozhodli, že budú bývať Vianoce po starom, u mojich rodičov, z jednoduchého dôvodu. Nie, že by sme uprednostňovali jednu stranu rodiny, ale sme triezvo zhodnotili, že pre jeho rodičov tie Vianoce nemajú nejaký extra význam, a okrem toho, že na večeru majú šošovicovú polievku a rybu, je ten deň ako každý iný. A je to tak v poriadku, pre niekoho je proste toto ideálna predstava. Všetko navyše by síce kvôli dcérke prekusli, ale ak to zasa má byť pre nich nasilu, tiež to stráca význam, Vianoce si má každý užívať každý zúčastnený, po svojom a v pohode. A keďže my chceme to "kúzlo Vianoc" udržiavať aj kvôli dcérke, tak sme ako najlepšie riešenie zhodnotili, že s mojimi rodičmi budeme bývať na Vianoce, a k svokrovcom budeme chodiť na ďalší deň 🙂 Takže za posledných cca 10 rokov sme boli na Vianoce samy len dvakrát, raz keď sme sa osamostatnili (vtedy sme zistili, že jednoducho nám to viac vyhovuje v rodinnom kruhu) a potom minulý rok, keď som bola chorá.
Mne sa tento Váš nápad veľmi páči. Tiež by som chcela zažiť Vianoce plné rodinných príslušníkov, všade vrava, smiech, hudba. Držím palce nech to vyjde, a keď nie na Štedrý večer tak aspoň počas sviatkov.
Ma si u mamy vobec kam sadnut 30 ludi? Mate kde navarit pre tolko ludi?

@mirkam3 tak budú spať na hromadne zodve rodiny v obývačke a poprdkavat kapustové serenady. Ti v spálni im budú závidieť, lebo ta je menšia a rychlejsie sa vydýcha O2. A to ešte treba veriť, že autorka nenarobí salat moc popredu, ved aby toho nemala 24.12. veľa na robote. Lebo ked budú chcieť všetci naraz šoférovať porcelánový autobus, tak ozaj ďaleko nezajdu 👀