icon

Necítim sa súčasťou rodiny, sklamala ma

24. nov 2024

Sme veľká rodina, som z 5 súrodencov. Už máme skoro všetci dospelé deti. Vyrastali sme vo veľkom rodičovskom dome, veľa sme sa všetci spolu stretávali. Posledných 10 rokov je však tých stretnutí čoraz menej, väčšinou každý príde pozrieť mamu iný deň či víkend. Otec už nežije. Chýbajú mi spoločne rodinné stretnutia, ktoré sme kedysi mávali niekoľkokrát do roka. Rozhodla som sa preto zorganizovať spoločne Vianoce. Mama súhlasila, v podstate by som sa o väčšinu veci postarala ja. Od začiatku novembra som začala riešiť logistiku, poobvolavala som súrodencov, nech vedia, a dajú vedieť aj deťom. Mal to byť spoločný štedrý deň a prvý sviatok vianočný, s tým že kto by mohol, by prišiel už pred štedrým dňom. Prešli 3 týždne a už mi sestra dala vedieť že asi nepríde, bratova žena vymýšľa že tiež nechce, niektoré deti tiež nechcú - a to som ponúkla že by kľudne aj netere a synovci mohli doniesť partnerov. Proste same výhovorky počúvam a strašne ma to štve, lebo to potom úplne stratí ten účel stretnutia celej rodiny a spoločných vianoc. Preháňam podľa vás? Mama sa nechce do toho miešať, podľa mňa by však mohla skúsiť súrodencom dohovoriť, že by to aj ju potešilo...

gabu_lienka
27. nov 2024

Autorka, preco tak trvas na tom aby tam vsetci spali a viac dni? Preco ti nestaci velky rodinny obed v jeden den? To vsetci 5 surodenci zijete na opacnych koncoch SR?

lonely66
Odpoveď bola odstránená
karolinakr
27. nov 2024

@yoxinka podla mňa je slušnosť, jeden donesie punč, druhy cesto, tretí šalát, štvrtý rumové guľky, to by bolo super, roboty odpadne, menu bude pestrejšie, i tak by bolo na autorke všetko, ale týmto sa celý proces uľahčí..aspoň ja by som to tak robila, horšie by bolo, keby sa mi 50ľudí nahlasilo na 3chodovú večeru a čakali by, že všetko cvaknem sama, to by som potom asi ja vycúvala
😀 😀

earlgrey
27. nov 2024

Niektoré ste tu jak malé deti na ihrisku, na xyz stranách to isté dookola 🤣

h2
27. nov 2024

@lonely66 Musíš čítať s porozumením, ináč budeš rovnako nechápavá, ako ja. A to nechceš! 😂🤣

lonely66
Odpoveď bola odstránená
simma42
27. nov 2024

@lonely66 v poriadku, nechápeme sa navzájom zrejme🙂

simma42
27. nov 2024

@h2 lonely komunikovala úplne iným štýlom ako ty, bez ohľadu na to, že má zrejme iný názor 🙂 dúfam, že v tvojom veku budem mať viac rozumu a plnohodnotnejší život ako ty, čo očividne jedinú radosť v ukájaní sa nad 30 ročným deckom 😂

earlgrey
27. nov 2024

@simma42 Tu nejde o nepochopenie, ale čistú ješitnosť zo strany niektorých prispievateliek. Z toho si nič nerob. Stále je to tak, že vlastne napíšeš to isté, inými slovami a zrazu sa do teba pustia. Zabal to, nemá to význam.

akje
27. nov 2024

@autorka no. Ako organizator akcie, na ktoru chces nalakat ludi by bolo fajn sadnut si, napisat si ten zoznam hosti, napisat si presne, co by bolo treba nakupit, co presne treba urobit, kde vsade sa da spat, kolko mate nafukovaciek, kto bude v ktorej izbe, kto co bude robit a az potom zavolat s tym, ako presne to mas zorganizovane a koho by bola aka uloha.
Realne si predstav ten den, co by si mala nachystane vopred, kedy by si stihala chystat tie ranajky a vecere, ako by vyzeral program. A potom sama usud, ci by si zvladla vyprazat 40 reznov, obskakovala celu rodinu a sadla si az na stedry vecer, kedy ako hostitel budes od stola vstavat iba ty.

Posobis na mna ako clovek, co este nikdy nic taketo neorganizoval. Mam pravdu?
Myslim, ze ty mas v hlave tu peknu predstavu o tom, ake krasne by to bolo sa stretnut ale netusis, co stoji za takouto organizaciou. Pretoze spoliehat sa na to, ze ved ty postihas pri takom pocte ludi je nerealne vsetko zaobstarat. A ak teraz v tomto momente netusis, kto by dostal co za ulohu, organizacne to nemas dotiahnute a vznikali by ti konflikty od uplneho zaciatku.

Drzim ti palce, aby ti prislo aspon zopar ludi a uzila si si vianoce aspon s castou rodiny 😊

simma42
27. nov 2024

@earlgrey ja som myslela že tu komunikujú dospelé ženy, že to inak funguje.. je pravda, že sem chodím málo a nemám to tu obkukané 🙈 vďaka za info, zrejme máš pravdu

karolinakr
27. nov 2024

a teraz ma napadlo, a čo tak Silvester na horach so 100 na hlavu? tam by sa už dal niekto ukecať, možno v tatranskom hoteli s programom a wellnes, večerou a prípitkom, tam by sa už možno niekto našiel a aj z tých mladých..každý by mal svoju izbu, večer by ste sa stretli pri stole, bola by tam možnosť si zatancovať, to by mohlo byť fajn...
Tak namiesto 24.12. u vás, daj do placu Silvester stráviť na chate - netvrdím, že všetci dojdú, ale takí ako ja, čo klasicky na Silvestra nemajú do čoho pichnúť, by sa nechali prehovoriť..
možno tam nazbieraš aj pár ľudí, a bol by to kompromis z tvojej aj ich strany

autor
27. nov 2024

Ale mne ide o pekný spoločne strávený vianočný čas, nie nejakú grilovačku cez leto či ozieracku na chate na Silvestra. Áno nič také som ešte neorganizovala, ale sme rodina, a nebol by problém že by sa švagriné či sestry pridali, alebo netere. Možno by nebola ryba pri podávaní horúca, ani šalát by možno nebol taký, na aký sú niektorí zvyknutí, ale ide o tú atmosféru.

karolinakr
27. nov 2024

a čo ten Silvester?

mirkam3
27. nov 2024

No atmosféra by bola určite “nezabudnuteľná”. Len neviem, či v zmysle, ktorý ty očakávaš @autorka. Prepáč, ale na predošlých 12tich stranách si 90% z nás presvedčila, že asi nik by s tebou Vianocne sviatky stráviť vlastne nechcel pri tejto tvojej “hrotím to cez mŕtvoly” povahe…

simca06022011
27. nov 2024

tazko vysvetlit niekomu, ze ak niekto nema zaujem takto travit vianoce tak nema.. a podla mna to predsa ma zmysel, aj ked sa ludi pozbiera len cast.. a niekto len dobehne dalsi den na navsetvu (alebo aj nie, atd... ). Aj tak moze byt dobre, ak nie aj lepsie.

lucia147852
27. nov 2024

Tebe na 13 stranách nebolo možné vysvetliť, že toto je len tvoja predstava pekne strávených Vianoc? Pre mňa by to bolo mega utrpenie napríklad. Takže kvôli svojej predstave pekného chceš donútiť 30 ľudí sa obetovať, aj keď to očividne nechcú? Nikdy si nič také neorganizovala, videla si to dakde v tv, v romantickom filme a ver, že tá atmosféra by dobrá nebola. Už to konečne pochop a nechaj ostatných členov rodiny si oddýchnuť a užiť sviatky. Ideš cez mŕtvoly lebo ty, ty, ty.

svetlonos
27. nov 2024

@akje
asi tak nejak. Akcie pre 30 ľudí sme robievam na hoteloch. Trojbodové menu, pitie, len dospeli ľudia, menu vybraté. Išlo raňajky obed večeru, každý po 3 v izbe.
Kuchári 2 zohrievame už hotové jedlá, 3 čašníčky jedla nosili, odnášali, kuchárom chystali dezerty. Keď prvý dojedol polievku, posledný juveste mal.
Popri tom jeden čašník odmietal robiť nápoje.
Kuchári následne riesili riad, poriadok v kuchyni, chytanie večere a raňajok, dopredu nachystané obložené myslím, musli, jogurty, kavu pre 30 ľudí!
To všetko ráno chystala servírka ako raňajkovať bufet a už 10 minut skôr jej vyklopavali, ci uz je hotová...
Ta potom už len vymieňali prázdne za plne mysy, keď zjedli viac, musela ich nachystať ona. O srandach ako vajcia na rôzny spôsob ani nehovorim - to bolo na požiadanie. Keď bolo po raňajkách, ona musela všetko spratat a orestriet stôl na obed. od 7 - 13:00 bola jej pracovná doba - len "blbe" raňajky!
Autorkin mozog nedokáže ani trošičku spracovať organizáciu, co všetko za tým je.

earlgrey
27. nov 2024

@autorka
Niekedy je ťažké zorganizovať svadbu, pohreb, narodeniny atď. a nie to takéto Vianočné stretnutie.

karolinakr
27. nov 2024

@earlgrey možno Mikuláša, keby rozdávali zadarmo balíčky, by sa niekto ulakomil 😀

lucia147852
27. nov 2024

@svetlonos to jej nevysvetlis. Ja som robila oslavu krstín pre 10 ľudí doma a povedala som, že nikdy viac. Ona chce len natrepať 30 ľudí do jedného domu a už sa to nejak urobí 😅😅😅😅

earlgrey
27. nov 2024

@karolinakr možno

sticker
oblecenie99
27. nov 2024

Autorka, uvidiš že týmto prístupom (najmä ak sa takto budeš opakovať aj súrodencom do telefónu) docieliš akurát to, že ku vám na sviatky neprídu vôbec. Neviem, o akej peknej atmosfére píšeš, kde kedy taká atmosféra pri takejto konštelácii prosím ťa bola? Nikdy nikde! Ešte ani v tých filmoch, veď aj tam je pointa tá, že sa to vždy končí katastrofou, rozbitým domom, strateným deckom či zhoreným stromčekom :D

lonely66
Odpoveď bola odstránená
autor
27. nov 2024

Veď sme väčšinou dospelí ľudia, nikto nebude chystať raňajky a obedy všetkým ostatným, normálne viacere si navzájom pomôžeme v kuchyni, prinesieme keď bude treba, umyjeme, spolu navarime. Nie že ja teraz budem lietať od rána a chystať na stôl raňajky pre všetkých, veď to sa postupne spraví kto čo má rád a to si dá, niekto neranajkyje vôbec, niekomu bude stačiť jogurt, a niekto si dá chlebíčky napríklad. Žiadna dráma kvôli tomu.

michaela329
27. nov 2024

@svetlonos moja mamina je tiež kuchárka, v rámci rodiny robieva na svadby - krstiny šalát. Cca 30-40 ľudí. A mieša ho v detskej vaničke, ktorú si na tento účel kúpila 😃 Rezne vyprážame v altánku na sporáku, lebo vyprážať 30+ rezňov na sporáku v kuchyni je jemne povedané kravina, ktorá zamorí celý barak - trojpodlažný. A trvá to aj pol dňa všetko - žena so 40 rokmi praxe vo veľkých jedálňach a 4 pomocníci.

nekonecna_katastrofa
27. nov 2024

Jemine autorka, ides si stale dokolecka svoje. Ved popytaj sa surodencov kedy planuju prist k mame. Mozno sa viaceri nahlasia na rovnaky den, tak tam vtedy pridi aj ty. Dajme tomu traja budu chciet prist 25. a jeden 26. tak ho poprosite, ci nevie zmenit plany, aby prisiel tiez 25 a stretnete sa vsetci. Ak nebude moct prist, lebo ma aj druhu stranu rodiny, tak budete len 4. Nenut ich doniest este aj deti, partnerov a neviem koho. Stretnete sa len vy surodenci (rep manzelske pary) a mama. Bude to pekne, nikto sa nepovadi na politike, vojne, LGBTI a neviem com, tak budete mat cely rok na to naplanovat aj Vianoce 2025. Mozno sa povadite slnieckari s komunistami a sa vykaslete na rodinne stretnutia navzdy.

fajnova
27. nov 2024

@nekonecna_katastrofa ale keď ona chce a chce a chce just len štedrý deň a potom ďalšie dva až tri dni. A buď všetci alebo nikto. A just jooo ☝️

karolinakr
27. nov 2024

@fajnova 😂

svetlonos
27. nov 2024

@michaela329
presne ako píšeš. A na pochopenie takejto niečoho človek nemusí byť ani nadpriemerne inteligentný. Taky uolne banálne príklad- mame 2 deti do 5 rokov. Ved oni stále len jedia 😂 To nič nespravím, len to dookola krmim!
Už som povedala, ze zaplatím na deň hotel so švédskym stolmi celodennymi a opatrovatelku. Deti šťastné a my fajront.
A to sú momentálne len také úsmevné aj keď realne príhody. Ved na 30 ľudí a stravovanie treba personál. Kde si tam kto z kade bude chystať jedlo - Ved sa ani do kuchyne nezmestia ani toľké jedlo do chladničky 😁 Jedine, žeby boli raňajky a večere niekde hore na pi ale kde visia tóny udenych slanin klobás, tlacienok, pekne chleba - to by boli potom samoobslužné hody 😃😂