Necítim sa súčasťou rodiny, sklamala ma
Sme veľká rodina, som z 5 súrodencov. Už máme skoro všetci dospelé deti. Vyrastali sme vo veľkom rodičovskom dome, veľa sme sa všetci spolu stretávali. Posledných 10 rokov je však tých stretnutí čoraz menej, väčšinou každý príde pozrieť mamu iný deň či víkend. Otec už nežije. Chýbajú mi spoločne rodinné stretnutia, ktoré sme kedysi mávali niekoľkokrát do roka. Rozhodla som sa preto zorganizovať spoločne Vianoce. Mama súhlasila, v podstate by som sa o väčšinu veci postarala ja. Od začiatku novembra som začala riešiť logistiku, poobvolavala som súrodencov, nech vedia, a dajú vedieť aj deťom. Mal to byť spoločný štedrý deň a prvý sviatok vianočný, s tým že kto by mohol, by prišiel už pred štedrým dňom. Prešli 3 týždne a už mi sestra dala vedieť že asi nepríde, bratova žena vymýšľa že tiež nechce, niektoré deti tiež nechcú - a to som ponúkla že by kľudne aj netere a synovci mohli doniesť partnerov. Proste same výhovorky počúvam a strašne ma to štve, lebo to potom úplne stratí ten účel stretnutia celej rodiny a spoločných vianoc. Preháňam podľa vás? Mama sa nechce do toho miešať, podľa mňa by však mohla skúsiť súrodencom dohovoriť, že by to aj ju potešilo...
@autorka "Ale mne ide o pekný spoločne strávený vianočný čas, nie nejakú grilovačku cez leto či ozieracku na chate na Silvestra. Áno nič také som ešte neorganizovala, ale sme rodina, a nebol by problém že by sa švagriné či sestry pridali, alebo netere. Možno by nebola ryba pri podávaní horúca, ani šalát by možno nebol taký, na aký sú niektorí zvyknutí, ale ide o tú atmosféru."
Teraz si to pomenovala spravne: že by sa švagriné či sestry pridali, alebo netere.
Co ak nebudu chciet? Co ak budu chciet posediet a stravit ten pekny cas s rodinou? Ty mas predstavu, ze sa pridaju. Ony ju mat nebudu. Ako ich zorganizujes? Co ked povedia, ze k vam neprisli varit?
Spomenula som si na jedno stretnutie. Kamarat sa rozhodol, ze uvari gulas. Predpokladam, ze zmyslal ako ty, lebo jednemu povedal miesaj a odisiel.. ten jeden si myslel, ze ho ma iba pomiesat. Kamarat tym asi myslel, ze sa ostatni o gulas postaraju, lebo ku gulasu sa uz nevratil.. aj on si chcel pokecat a zabavut sa s kamosmi.
Gulas sa pripalil.. ver mi ze s tymto tvojim pristupom a predstavami by tak dopadol aj vianocny vecer. Obaja mate pekne myslienky. To je vsetko.
kolik máte doma kuchyní? jestli si bude snídani chystat každý podle svého, tak bude řekněme patnáct lidí najednou v jedné kuchyni (počítám, že někdo nesnídá a někdo chystá pro ostatní z rodiny). to je na jeden prostor strašně moc.
organizaci oběda, štědré večeře a dalšího jídla už řešily ženy přede mnou.
kolik máte ledniček? na všechny potraviny, které bude potřeba mít k dispozici.
už tady taky padly otázky na povlečení, ručníky, toaletní papír apod.
neodpověděla jsi.
z toho mi vychází, že buď jsi tohle nedomyslela a nebo si prostě troll.
přece nikdo nemůže být takhle nepraktický.
Na dve platne klasického plynového sporáka dáš dve panvice a na ne max 2 rezne. A teraz si spočítaj koľko cca tie 4 rezne robíš - a nemôžeš ich robit sprudka. A nasob....a pridaj rezanie mäsa, vyklepanie a obalovanie.
cituju: Naozaj myslíte, že takých, neviem odhadom 60 vyprážaných rezňov/ryby je v klasických domácich podmienkach nemožné v rámci napríklad 3 hodín? Keby viac ľudí na tom robilo, obalovalo a vyprážalo sa na 2 platniach napríklad
ok, definitivně jsi troll 😀
@leopardus že ... jednoducho neexistuje aby bol niekto reálne takto mimo 😀
@karolinakr a ani tých nebolo 30 🫣
@martul presne toto som tiez myslela, ked som spominala logistiku. Jedno dieta dostane darceky za 100 eur, ine za 20. Manzelky si budu rozbalovat darceky od muzov pred svagrinami…moj muz mi kazdy rok kupi na Vianoce sperk. Neviem si predstavit, rozbalovat toto pred svagrinou, ktora dostane knihu. A kto tych 60 reznov bude vyprazat..
Nie autorka, aj keby si bola stelesnenie štyridsiatich Marta Stewart a ako sudička by si navarila a napiekla a obslúžila úplne samostatne všetko a všetkých, ani vtedy by nešli. Lebo nechcú. Toto skús pochopiť a tolerovať.
Akože ty si úplne mimo, akože majú jest studené niekoľko hodinové rezne, miesto čerstvo vyprazenych? Si robíš srandu dúfam. Mne svokrovci navrhli, že ďalšie vianoce, tie o rok, by sme mohli prísť, že príde aj švagriná s rodinou. Ja ich mam naozaj rada, ale ja si chcem na vianoce oddýchnuť a nie byt v hluku celý deň, lebo jasne, ze prídu aj všetky decka, ktoré sa nevedia vyrátať do koze. A to by sme mali aj kde spať, ale ty tu chceš natrepat skoro 30 ľudí na nafukovacie, gauča a neviem kde všade. Táto téma naozaj nemôže byť reálna, lebo takto nechapajuci človek snáď ani neexistuje
niekto je na Štedrý večer rezeň? 😅
@karolinakr u nas hej - nase decka nelubia rybu. Tak oni maju kracie rezne.
Autorka ty doma aj varis niekedy?? Keď to teraz fakt napíšem inak, tak povedzme, že máš nápad ale iba obmedzené vedomostné kapacity. Ako ja napriklad v informatike, ôk? Tiež nie som chodiaci génius dokonalý, chran Boh!
Ale keď mi ten informatik začne vysvetľovať jednoduchý problém, pochopím, ze je to kruci komplikovanejšie ako som tušila a zvyšok výkladu ut potom fakt nerozumiem. Výsledok?
Ôk- viem zapnúť vypnúť počítač, používať NAUCENY systém, ktorý mi ten informatik nainštaloval a spustil. Ja som len používateľ.
Ty však chceš byť tým informatikov napriek tomu, ze vôbec nerozumieš ani jazyku, ktorým on hovorí. Ale to co on, zvládneš predsa nejako aj ty! Pochopila si teraz?
60 reznov na dvoch platniach? Ved to je humorné, jemne povedané. Zavolaj do hocakej reštaurácie a opýtaj sa ako dlho chystajú toto množstvo v prípade pokazené kvalitných na určených zariadení. Tak, ze ci to zmaknu za 2 hodky?
Ty absolutne nemáš pojem o realite. Skutočne si tu bud robíš prdel - to by bol ten lepší pripad. V druhom prípade mas vážne psychicke problémy a ries ich. Chovas sa ako 4 rocne dieta plne krásneho idealizmus a nevedomosti. U nich je to zlaté, u teba na pla a obavy o tvoje zdravie. Keď pomyslím ake to s tebou ma blízka rodina, chytám depku aj za nich. A oni ti isto nič nepovedia, lebo si voči iným pohľadom slepá aj hlucha. Toto je radosť fakt.
@karolinakr áno bezne, nie každý má rád rybu a dodržiava post. Aj keď to si neviem predstaviť 😅
@nelka93 ja som raz videla jednu romku predvianočny nakup, asi 30 kureniec, košík hore kopcom, hovorím si fú, to budú Vianoce, ale ja ozaj okrem ryby nič nezjem, to je raz za rok a vtedy si tie rezne odpustím
@rivini Presne si to vystihla s tým hromadným rozbaľovaním darčekov. Ja som Grinch, ja neznášam takéto hromadné darovania, neznášam darčeky vymýšľať, zháňať, baliť, dávať ani prijímať. Obťažuje ma to. Nechcem ďalší set sprcháčov, čajov, šál, rukavice, vianočné ponožky, ja chcem mať vypnutý služobný mobil, kakao v ruke, Pottera v pozadí, a svätý pokoj.
A potom máme každý rok pár hodín u svokry, ktorá nás tiež chce tak milo pokope. A tam to začne: dohodneme sa, že dospelí s nekupujeme darčeky, max symbolicky. A začneme rozbaľovať: ja svojim švagrinám darujem, čo chceli, len niečo malé a symbolické (lebo nič nikdy nie je nič všakáno), lenže oni sú sestry a dávajú si väčšie a drahšie veci, lebo to tak majú. Tak naše drobnosti vyzerajú blbo, ak potom otvorí tá istá osoba značkový parfém, značkovú drahú kabelku. Alebo ešte lepšie, keď mi dáme tú drobnosť a my dostaneme tie značkové a drahé veci, "super" sa cítime. Decká detto, niektoré majú ten pulóver, kozmetiku, niektoré hračky toľko, že nenapcháš do auta. Psychiatria pokračuje o pár hodín u nás, druhé dejstvo, len tam sa aspoň rešpektuje, že nič si neprosíme, len deti, nič nedávajte, nič nedávame, všetci máme všetko.
@karolinakr U nás nikdy nie je ryba, ja ju neznášam, manžel len pretrpí, tak ju nerobíme. V živote sme ju nemali ani u našich, lebo mamka tiež nemala rada a zvyšok tiež by len zjedol, lebo sa patrí že Vianoce, tak sa nerobila a nerobí. Práveže sú tie rezne. Predtým roky som skúšala meniť, ale minulý rok chceli klasiku, tak mali šalát a rezeň. teda u nás, v našom okolí je rezeň a šalát absolútna vianočná klasika.
@michaela329
dalo by sa to rúra na takéto účely určenej. Ale to sú vysokokvalitné, svinsky drahe spotrebiče pre hotely, reštaurácie. Toto nezahlasi zdravy človek, ktorý niekedy v živote varil. My jedvjectoho veľa, slahneme mrazené obalené rezne do trúby- uzvhotove z obchodu! Ôk bio eko zdrave super - to nie! Ako z núdze cnosť 2-3x rocne zachráni. Aj to by bolo riešenie tu. Ale teda vianočná delikatesy to veru nebude.
@karolinakr ja na vianoce tiež len rybu, rezne kľudne na druhý deň alebo na Štefana. Ale ja celkovo rezne moc nejedavam. Ale zorganizovať takéto stretko však to je ako mala svadba 😅
@svetlonos a možno má autorka konvektomat 😃
@lucia147852 teraz som si to predstavila 4dospelý + 10 detí
tak hlasujem za chatu na Silvestra, zabookovať si, tam sa 30 ľudí v pohode zmestí a bez problémov, ale kto chce nóbl, nech ide do tých Tatier do hotela, tam sa môže rodina v pohode stretnúť a nemusia sa ani mačkať v jednej izbe
@nelka93 😅
ako som tu dala tie fotky zo Sám doma, tam je 10detí + 4 dospelí, tak som si predstavila 30 ľudí a trochu som si zmenila obraz o tom celom
@katarinaselinka túto otázku daj do skupiny "Všetko o tehotenstve" tam sa spýtaj a kto bude vedieť, ti odpovie
@karolinakr dakujem za otpoved
@karolinakr to by bol masaker 🤣 my bývame na vianoce u našich len 5., ale potom ideme k starej mame a tam prídu aj sesternica s bratrancom a je nas 10 dospelých a pes 😅 a to už je veľa, nie este trojnásobok.
@nelka93 😀
to naozaj musia chodiť na turnusy na ten záchod
@lucia147852 presne…spominam si na krstiny…20 ludi a len zorganizovat, aby mal kazdy stolicku, vidlicku, aby bolo jedlo ako tak teple…a bol to len jeden den bez prenocovania…
@karolinakr aj toto sa dá spočítať 😀 Ak by na jednu kúpeľnu a wc pripadalo 15 ľudí a každý by tam strávil 10 minút. Ranná hygiena by trvala 150minut. Od prvého po posledného. A o tom, že niekedy treba po použití wc počkať, kým pôjde ďalší človek, radšej pomlcim.

Naozaj myslíte, že takých, neviem odhadom 60 vyprážaných rezňov/ryby je v klasických domácich podmienkach nemožné v rámci napríklad 3 hodín? Keby viac ľudí na tom robilo, obalovalo a vyprážalo sa na 2 platniach napríklad