Necítim sa súčasťou rodiny, sklamala ma
Sme veľká rodina, som z 5 súrodencov. Už máme skoro všetci dospelé deti. Vyrastali sme vo veľkom rodičovskom dome, veľa sme sa všetci spolu stretávali. Posledných 10 rokov je však tých stretnutí čoraz menej, väčšinou každý príde pozrieť mamu iný deň či víkend. Otec už nežije. Chýbajú mi spoločne rodinné stretnutia, ktoré sme kedysi mávali niekoľkokrát do roka. Rozhodla som sa preto zorganizovať spoločne Vianoce. Mama súhlasila, v podstate by som sa o väčšinu veci postarala ja. Od začiatku novembra som začala riešiť logistiku, poobvolavala som súrodencov, nech vedia, a dajú vedieť aj deťom. Mal to byť spoločný štedrý deň a prvý sviatok vianočný, s tým že kto by mohol, by prišiel už pred štedrým dňom. Prešli 3 týždne a už mi sestra dala vedieť že asi nepríde, bratova žena vymýšľa že tiež nechce, niektoré deti tiež nechcú - a to som ponúkla že by kľudne aj netere a synovci mohli doniesť partnerov. Proste same výhovorky počúvam a strašne ma to štve, lebo to potom úplne stratí ten účel stretnutia celej rodiny a spoločných vianoc. Preháňam podľa vás? Mama sa nechce do toho miešať, podľa mňa by však mohla skúsiť súrodencom dohovoriť, že by to aj ju potešilo...
Ja osobne by som tiez takto nechcela travit Vianocne sviatky, ja chcem mat pohodu, lezat kolko sa mne chce, byt v pyzame kolko sa mne chce, pozerat filmy, ktore ja chcem.. jest co ja chcem.. oddychnut si psychicky.. nie sa stale niekomu prisposobovat, brat ohlad na ostatnych.. ani vyvalit na gauc sa neda ked tam sedi 10 ludi. Tiez by som odmietla
My sa takto stretavame 25.12. Mama je z troch surodencov. Uz tahame aj manzelov a deti. Kto moze pride. Niektori su uz v zahranici ako my.
Preto pojdeme ten vikend pred Vianocami, nie na cele Vianoce, to chcem byt iba s rodinou
...ja chápem, čo chcel básnik povedať...teraz taká doba..no... každý chce byť sám zalezeny doma ... surfovať po internete a presviedčať ľudí na socialnych sieťach, aké dokonalé Vianoce prežívajú, fotiť fokonalé vyzdobené príbytky,obžerstvo... fotiť fronty v obchodoch...a taaak....svetom hýbu lajky moja...lajkyyyy...nie osobné,spoločné RODINNÉ stretnutia... však čítaš.. všetci sa tu vyjadrujú o rodinách,ako cudzích... Potom sa čudujú, že rodinní príslušníci jeden, druhého odsudzujú...cuduješ sa??..ja nie...
Lebo ,keby ten JEDEN JEDINÝ rok strávili spoločne,tak by z nich asi odbudlo...o rok tu už všetci nemusia byť... Amen😃..
Viem, že si to myslela dobre, ale tiež by som sa ospravedlnila a nešla. Chodíme na Vianoce domov, aj k svokre, aj k našim, ale mňa to nenormálne vyčerpáva. Ja by som išla niekam do hôr, ale manžel a syn chcú byť s babkami, rešpektujem. Ale 24.12 je u nás svätý dátum, vtedy sme doma. Celý rok sa náhlime, lietame, chceme si ten stromček, výzdobu a vianočnú atmosféru užiť aj u nás doma, ako rodina. Pri rozprávkach, spoločenských hrách, zdobení, varení, pečení, v teplákoch, a prechádzkou po vysvietenom meste. V kľude. Bez povinných small talkov, pretvárky a prispôsobovania sa iným. Čiže áno, spoločne Vianoce s rodinou môžu byť, ale NIE Štedrý deň, z neho nepustíme.
Nemas byt preco sklamana .Ty si si dala nieco do hlavy a nie kazdemu to vyhovuje. To musis akceptovat a suhlasim s mnohymi, Vianoce su zly termin.
Ja napr Idem na svk 26.12 lebo i ked sme mini rodinka su to nase Vianoce.
Ja by som spravila WhatsApp skupinu , napisala tam ci by bol zaujem o tu spominanu lernt grilovacku napr☺️
Ja milujem Vianoce a aj sviatky strávené s rodinou, ALE štedrý deň sme vždy doma ako my, samostatná rodina. Nemôžeš sa čudovať ze nie každý súhlasí, keď mu chceš organizovať Vianoce.
Mne osobne by iné dni nevadili
Však a nechodia ku mame počas sviatkov iné dni ? Len presun termín nech sa vtedy stretnete vsetci
U mňa by si tiež narazila. Ja na Vianoce nikam nechodím. Mam rada svoj kľud, pokoj, svoje jedlá.
podľa mňa je problémom to, že ty si sa rozhodla a nikoho si sa nepýtala ako si to predstavujú oni ... organizujem stretká zo strednej školy - a poviem ti, dá to riadne zabrať zosúladiť toľko ľudí ... ono by nebol problém ani vianoce u vás - ale ak by si bola so súrodencami dohodnutá dopredu, si to mala riešiť už v lete ako to vidia ...
Mám rada rodinné stretnutia aj ich každoročne organizujeme,ale na Vianoce hlavne tak ako si to predstavovala ty by ma nikto nedostal.
Skús prieskum, messenger skupinu, uvidíš akí majú názov ostatní
Nešla by som .každý chce byť so svojou rodinou
Dobrý nápad, ale zlý termín.
Skús to zorganizovať inokedy, napr. na mamine narodeniny alebo popýtaj sa keby by to ostatným vyhovovalo.
Musíš počítať s tým, že pri tom počte ľudí sa stále nájde niekto, kto nepríde.
Inak ja si to neviem nejako veľmi predstaviť ani organizačne,dobre si si to premyslela? Veď keď je vás 5 súrodencov s partnermi,to už je 10 ľudí,s mamou 11,keby každý mal len jedno dieťa(čo asi nemá),to je už 16 ľudí,ak by si každé dieťa malo priniesť partnera,to už je 21,vieš si predstaviť variť na 2 sviatočné dni pre toľko ľudí? A kam ich vôbec usadíte a podobne? Ja si toto veľmi neviem predstaviť..
Asi si nie ste už tak blízki, keď píšeš, že “Posledných 10 rokov je však tých stretnutí čoraz menej”. Tým padom je trochu nešťastné očakávať, ze všetci nadšene stravia Vianoce spoločne. Úprimne, ja mám rada svoje aj manželove tety, bratrancov aj sesternice, ale pre mna najkrajšie sviatky, ktoré si môžem užiť iba 1x v roku, by som s nimi a ich rodinami tiež dobrovolne (cele) netrávila ani za nic. To vôbec nie je o tom, ci treba/netreba niečo chystať. Viem si takúto rodinnú seansu predstavit medzi sviatkami alebo na troch kralov, kedy by sa pridal každý kto môže/vie, vzhľadom na pracovne povinnosti. Alebo, ako ti tu už písali, v lete, kedy viete využívať aj exteriér a nie ste všetci 24/7 na jednej kope. Možno vy vás v oboch prípadoch bolo menej, no stále by to bolo pekné.
@miskakyska nepreháňaj. u nás žiadne lajky, ja nemám žiaden FB, ani insta, ani tiktok, ani x ani nič ... a sviatky trávime aj s mojou mamou aj bratom - ale tak to máme už dávno! ak by sa ma niekto spýtal teraz či nejdem k nemu na vianoce - tak nie, nejdem. spýtam sa rodiny, spýtam sa samej seba - možno o rok, tento rok určite nie ...
Preco nezorganizujes vianoce len fakt pre tych co chcu prist a na tych ostatnych sa nebudes ani hnevat ani zle na nich pozerat. Spolocne vianoce pre tolkych ludi je dost nestastna chvila na travenie spolocnych chvil. Radsej nejaky dpolocny vikend niekedy mimo hlavnych sviatkov - v marci/april/maj a skor len surodenci s polovicksmi a mamou, ked su uz teda synovci/netere plnoleti
ja neviem. Mamina je sama. Vychovala 5 detí a nevedia si jeden jediný deň v jednom roku urobiť čas na mamu a stráviť Vianoce spolu? Však to musí byť nádherné. Už len kvôli tej mame by som si ja čas osobne našla hneď.
@autorka prepáč za uprimnost, ale aj ja by som ta poslala do prdele 🙈
Mas svoju rodinu, tráv predsa sviatky s nou. Prišla by som max.na obed, 25 alebo 26, ziadne 2-3 dní byt niekde s "50" ďalšími ľuďmi. Štedrý deň je proste nás ako rodiny. Max. si volaj k sebe mamu, nech nie je sama. Alebo tam choďte vy a čakajte na "zvysok" rodiny.
Na Vianoce chce byť každý doma so svojou rodinou je to normálne...skôr si mohla organizovať spoločný obed na 25teho... Veď aj tí partneri synovcov a neteri chcú byť doma možno s rodičmi a potom sa stretnúť s nimi... Majú svoje rodiny...určite nikoho nenút kto chce nech príde kto nie treba to respektovat
@prasiatko30 kolega má 2 dcéry, obe už vydaté s deťmi - vianoce trávia každá rodina osve - ale 2x do roka idú na spoločnú dovolenku na pár dní - aj starí rodičia si užijú vnúčatá, aj sestry si užijú čas spolu, aj decká sa tešia ...
@miskakyska Sranda je, že presne čo popisuješ od sociálnych sietí, obzerstvo, lajky a spol. zažívam na tých super rodinných stretkach na Vianoce. Ktoré sú o tom, že nás tam svokra veľmi chce, pritom ona si ku nám nesadne, lebo musí obsluhovať a obskakovať, aj keď to od nej nikto neziada. Malého zavalia horou darčekov, ktoré sme dopredu vydiskutovali že prosíme NIE ale aj tak. Nás detto, aj keď sme si povedali, že dospelí prosíme nie. Staršie decká čumia do mobilov. Ja mám small talk so zvyškom rodiny, lebo manžel sa vyparí, lebo ten zase nemusí švagra, tak radšej zdrhne niekam na dvor. Potom sa presunieme k našim, kde je mama oduta, lebo u druhej babky sme boli o pol hodinu dlhšie a iná má kvôli nám takto na pi*u sviatky. Opäť hora darov, lebo v ére Pepco, Shein a Temu no nekúp tie plastové haraburdy. Koláče napečené 10 druhov pre istotu, ale predtým som počúvala dva týždne, ako nestiiiiiiiha, ani stromček vyzdobiť.
Doma som v kľude. Žiadne fotenia, žiadne siete. Žiadne nahlenie sa. Ak chcem byť v mikine do večera, budem. A nikto mi do toho nekafre. Práve preto sme zaviedli vlastne súkromné Vianoce a vydupali aspoň ten jeden deň, lebo som mala dosť toho nahlenia, leštenia, pucovania, naháňania sa, a nárekov.
@miskakyska my uz x rokov chodime 25 ku svokre(pridu vsetky jej deti s rodinami) a 26 zase k mojmu otcovi a tiez vsetci surodenci s rodinami.
@biba_18 trik je v tom, ze tvoj kolega to pravdepodobne prektikuje od zaciatku a jeho dcery a rodiny chcu udrzovat ten zvyk - vidavat sa kazdy rok aj viac krat do roka. U autorky je to ine v tom, ze ten zvyk - stretavat sa spolu, vsetci, nikolko krat do roka sa vytratil, pripadne ani nebol nastoleny a mladsia generacia asi nema ani zaujem o nejake silene stretnutia s ujami a tetkami a sesternicami a bratrancami
Hm. Ideš organizovať Vianoce x ľuďom, ktorí ich doteraz trávili po svojom. Na Vianoce plný barak a po Vianociach bude mama zase sama. Veď pozvi mamu na Vianoce k vám alebo vy k nej a komu vydá, ten vás príde pozrieť.
@prasiatko30 a keďže u autorky to zvyk nie je - je rozumné s tým začať práve na vianoce a vlastne len mesiac pred vianocami to so súrodencami riešiť, hej ...
@prasiatko30 a hlavne - dala som to ako príklad ako to môže fungovať ...
Však vytvor nejakú skupinu spoločnú kde si viete napísať vsetci a keď budu chcieť, dohodnite si iný termín kt. Bude vyhovovať všetkým, nielen Tebe
Mne by sa to tiež nepáčilo.Tolko ľudí pokope každý má inú predstavu pekná idea, ale nie baliť sa...spravte si tak jeden deň na Štefana či inokedy.Podla mňa sa nesmieš hnevať, že každý chce Vianoce tráviť po svojom svoje menu, svoje koláče oddych deti pôjdu za frajerkami....

Tak my sme styria surodenci. A veru, stretneme sa po stedrom dni. Ten travi kazdy so svojou rodinou.
Podla mna proste si nezvolila dobry datum.