icon

Necítim sa súčasťou rodiny, sklamala ma

24. nov 2024

Sme veľká rodina, som z 5 súrodencov. Už máme skoro všetci dospelé deti. Vyrastali sme vo veľkom rodičovskom dome, veľa sme sa všetci spolu stretávali. Posledných 10 rokov je však tých stretnutí čoraz menej, väčšinou každý príde pozrieť mamu iný deň či víkend. Otec už nežije. Chýbajú mi spoločne rodinné stretnutia, ktoré sme kedysi mávali niekoľkokrát do roka. Rozhodla som sa preto zorganizovať spoločne Vianoce. Mama súhlasila, v podstate by som sa o väčšinu veci postarala ja. Od začiatku novembra som začala riešiť logistiku, poobvolavala som súrodencov, nech vedia, a dajú vedieť aj deťom. Mal to byť spoločný štedrý deň a prvý sviatok vianočný, s tým že kto by mohol, by prišiel už pred štedrým dňom. Prešli 3 týždne a už mi sestra dala vedieť že asi nepríde, bratova žena vymýšľa že tiež nechce, niektoré deti tiež nechcú - a to som ponúkla že by kľudne aj netere a synovci mohli doniesť partnerov. Proste same výhovorky počúvam a strašne ma to štve, lebo to potom úplne stratí ten účel stretnutia celej rodiny a spoločných vianoc. Preháňam podľa vás? Mama sa nechce do toho miešať, podľa mňa by však mohla skúsiť súrodencom dohovoriť, že by to aj ju potešilo...

jankalukasova
25. nov 2024

@h2 áno ale to si ona neprizná

ivik4
25. nov 2024

Ale tu autorka ani tak nejde o to pohodlie ako stale pises, ale o to ze Vianoce (24.12) chce kazdy travit doma u seba v klude. Mam pocit ze to vobec nechces chapat

autor
25. nov 2024

Po vianociach či pred samozrejme mamu chodia navštevovať súrodenci, aj ja, niektorí aj s deťmi, niektorí bez partnerov atď. Toto malo byť práve kvôli tomu, aby sme sa stretli všetci po rokoch a znova tie vzťahy nejako utužili. Niekedy sme sa cez leto tak stretli aj 3x, teraz je problém stretnúť sa v nejaku sobotu cez leto tak, aby sme prišli aspoň 3 súrodenci naraz, o ich detoch ani nehovorím.

mamina7070
25. nov 2024

a preco neurobite taku velku oslavu spolocnu na mamine narodeniny

elli333
25. nov 2024

Komentare som necitala len uvodny prispevok, ale mne to pride ako uplne ucebnicovy priklad toho, ze ty si si nieco vysnivala co by si velmi chcela a mas o tom velmi silnu predstavu ako by to presne malo vyzerat len si neuvedomujes, ze ostatni ludia maju svoju volu, svoje vlastne sny a vlastne predstavy a nemusia sa zhodovat s tvojimi. Nemozes ovplyvnit sny druhych ludi aby boli ako tvoje. Mozes len dat navrh, ze usporiadavas vianoce v rodicovskom dome a kto bude chciet tak ten sa zucastni. Niekto moze chciet Vianoce len v uzkom kruhu rodiny, niekto iba s partnerom, niekto napriklad s rodicmi z druhej strany...proste v tomto im naozaj nemozes "rozkazovat".

leopardus
25. nov 2024

po přečtení osmi stran této diskuze si teď strašně moc přeju, aby se celá autorčina rodina sešla.
a aby nám pak napsala jaké to bylo.
třeba když jeden člen dostal střevní potíže a na zbytek rodiny zbyla jen jedna toaleta spojená s koupelnou.
vánoční romantika.

karolinakr
25. nov 2024

ak aplikuješ aspoň jednu radu z mojich podnetov alebo rovno všetky, bude to kompromis, ale lepšie ako nič

karolinakr
25. nov 2024

Lenže ty môžeš utužovať aj sama, je lepšie mať dobré vzťahy so všetkými aj jednotlivo, a ako sa oni stýkaju medzi sebou, ťa nemusí zaujímať
Ked ti tak na tom záleži, absolvuj návštevy u mamy spoločne

grof_monte_christo
25. nov 2024

@leopardus A ja si zas prajem, aby autorka pochopila, ze to nie je dobry nápad a nech sa dohodnú na inej akcii cez leto.

h2
25. nov 2024

Ale nechápeš stále, že už nie ste len vy 5 súrodenci? Nie ste slobodní, ani bezdetní. Každý z vás má partnera a ten tiež nie je jedináčik a sirota v jednom, ale má svoju rodinu. Tak prečo sa všetci títo ľudia majú na Vianoce, teda konkrétne na Štedrý deň, prispôsobiť práve tej vašej rodine? Veď aj ty sama píšeš, že "nevieš, či by si to urobila", ak by sa išlo k tvojej svokre. (Chápem tak, že by si to neurobila. )

karolinakr
25. nov 2024

V tv davali rodinu Juraja Jakubiska, konkretne Deanu Horváthovú a sedeli za stolom 11 na Štedrý deň, potom známa, tí boli asi aj 17 dokonca, a druhá kamarátka 10 - mali tradíciu, že sa stretávali cela rodina na Štedrý deň
Čiže každá rodina to má podľa seba, jedna tak a druhá tak.. Ja si predstavujem Vianoce inak, ale nepovažujem ostatných ľudí za abnormálnych, len preto, že majú iné tradície
Nechápem, čo na mojich vyjadreniach nie je jasné

h2
25. nov 2024

@karolinakr Ale oni také tradície namajú. Nikto sa tu nevysmieva z rodín, ktoré trávia sviatky vo veľkom. Ale táto rodina to nie je. Je to len a len autorkin nápad, ktorý s ňou ostatní nezdieľajú.

podbel2512
25. nov 2024

Toto by bolo aj na mňa veľa a to teda ozaj rodinne založený typ. My na štedrý deň poobede ideme k našim, na druhý deň k svokrovcom. Tam sa všetci stretneme. Ale stačí byť spolu pár hodín. Štedru večeru má každý vo svojom úzkom kruhu,tak si to najlepšie užijeme. Neviem si predstaviť volať synovcovu frajerku na štedrý večer. Veď hádam chce byť so svojou rodinou,nie u frajerovej babky.

rivini
25. nov 2024

Problem je v tom, ze vztahy sa nebuduju len na Vianoce, len preto, ze ty chces mat svoju idylku dva dni v roku. Vobec nie si ochotna pripustit, ze tvoji surodenci o toto nestoja. O neschopnosti empatie svedci aj to, ze ak by toto chystali tvoji svokrovci, tak „neviem, uprimne“, cize asi by sa ti tiez nechcelo. Tak si predstav, ze tak nejak sa citia tvoje svagrine, ktore chces na dva dni natrepat k svokre. Tvoj muz tiez nevyzera byt nadseny a ty si stale ides svoje…no aby som pocas Vianoc spala s 30 timi ludmi na nafukovacom matraci, lebo jedna osoba chce mat big happy family time, to iste…navyse, mam pocit, ze organizacne mas tiez totalne nerealne predstavy. Strasne egoisticke mi to cele pripada. A odmietnutie tvojich surodencov je znakom, ze tie vztahy az take super nie su a ziadna takato akcia ich nezachrani, ak, tak este viac nastrbi…stale pises, ze uz sa neviete stretnut vsetci…ale to je predsa len prirodzeny vyvoj veci. Deti tvojich surodencov maju asi uz aj vlastnych partnerov a zavazky v „svokrovskych rodinach“ a je to tazke, aj si oddychnut, aj byt s vlastnou rodinou, aj s partnerovou. Mne hlava neberie, ze toto nechapes…

karolinakr
25. nov 2024

@h2 však aj tak nič nevybojuje, to je vopred prehratý boj, ked nemajú záujem
ja som za adventné stretávania, má to čaro, s priateľmi, známymi každý si doplní čo chce..sa stretávať pri punči na vianočných trhoch, alebo nejakej peknej reštike, zvlášť teraz je všetko dobre vyzdobené a má to krásnu atmosféru, to by mohlo byť fajn...aj vlk sýty, aj ovca celá..

nekonecna_katastrofa
25. nov 2024

Okrem vyssie spomenuteho, ze kazdy chce travit Vianoce po svojom, tak beries do uvahy, ze tych XY ludi aj pracuje a nie kazdy si moze zobrat 3 dni volna? Ci vsetci do jedneho mate robotu po-pi 7-15? Mozete si vsetci pobrat dovolenky na cely tyzden? Nik nepracuje na smeny, nemusi sa prisposobovat este aj kolegom, mat pohotovostnu sluzbu atd?
Ak chces zacat s takymi stretkami, skus najskor stretnutie surodencov a mamy, medzi Vianocami a Silvestrom, po Novom roku. Kto pride s rodinou, pride, kto nie, nevadi. Alebo v lete grilovacka, chata, tiez dobrovolne bez nutenia. Mozno prvy rok pridu len 2 rodiny, na dalsi rok 3 a o 10 rokov sa budete stretavat 50ti.

h2
25. nov 2024

@karolinakr Tu nejde len o záujem. Autorka, jej súrodenci a ich mama môžu mať záujem, ale stále sú tu tí ostatní ľudia, ktorých tu autorka, aj ty, stále ignorujete.

simca06022011
25. nov 2024

autorka vsade je to tak.. dnes je taka doba, ze je takze tolkych ludi zladit. Treba drzat kontakt aj samostatne, je obdobie, ked niekto vyhladava rodinne zazemie viac, iny menej

karolinakr
25. nov 2024

@h2 ty mávaš extra menu na Štedrý deň, mala by si hodiť recepty

karolinakr
25. nov 2024

Takže nič z toho nebude, autorka, zabaľ to, pochovaj svoje sny na dno hlbín a teš sa z pekného dňa, daj si kapučíno a choď na trhy si dať varené víno, pookreješ

h2
25. nov 2024

@karolinakr O tomto nie je táto diskusia. A nemyslím, že by sme mali niečo extra, práveže klasika.

mamutka
25. nov 2024

Autorka, prosím ta, ty kde pracuješ? Ja som to už písala, že v mnohých zamestnaniach je december zabijak a ľudia sa vyflusnuti položia 24.pod stromček a sú radi, že za sebou zavreli dvere a majú doma kľud. Ja tiež chcem doma pokoj, súkromie, kľud. Môj muž detto. Naháňa sa v praci úplne hrozne v decembri. Prečo máš pocit, že sa ľudia z toho vykrúcaju? Prečo si sklamaná? To je tak ťažké pochopiť, že sa možno tešia na pár dni v klude a tichu? Pre mňa sú to sviatky pokoja. Nerozumiem ľudom, ktorí to nerešpektujú

yoxinka
25. nov 2024

@karolinakr
Ja len k tomu menu. Ja som z domu naučená na kapustnicu s mäsom, klobásou, na štedrý večer sme mali normálne rezne. Môj muž jedol na štedrý večer šošovicu so slivkami (čo som ja dovtedy o takom jedle ani nechyrovala) a vypražané filé. Mužova mama robí šalát s jablkami, je vyslovene sladký, iba s majonézou. Moja mama robí šalát so smotanou a celkovo kyslejší. Ako blbosť, môj muž zje aj šalát aký som ja naučená, ale povie, že to nie je taký, na aký zvyknutý. Na štedrý varíme také kompromisné kombinácie a rezne a filé sme si nahradili lososom. A to sme len dvaja. Si predstav, že každý autorkin súrodenec má partnera, ktorý má iný zvyk, inú chuť, inú preferenciu.

karolinakr
25. nov 2024

@yoxinka o tom je kompromis, každý zje, čo sa mu predloží, ale zas keby každy doniesol niečo, flašu, šalát, koláče, sú piati, vieš, aký bohatý stôl by mohli mať? niekoľko chodové menu..vidím to tak, že autorka je sama proti všem a musi sa so spoločnou večerou rozlúčiť
možno raz v živote by som to bola ochotná absolvovať, keby niekto umieral, aj ten napad, že tam maju deň predtym prisť sa mi páčil, raz sa mi tak kamarát ponukol, že 3 dni prespí u mňa na Vianoce, aj to bol dobrý nápad, ale nezrealizovateľný 😀
a čo sa toho menu týka, ja som sa až v 30ke dozvedela, ked som listovala v encyklopedii slovenskeho folkloru, že existujú nejaké makové bobáľky, čo sa servírujú na Štedrý deň, to sme zas nikdy nemali

letfenixa
25. nov 2024

@autorka citujem ťa: "Tak ono sklamaná som z tej ich reakcie aj tak, predsa len by stačilo sa trochu prispôsobiť a mohli sme mať pekné spoločne rodinné Vianoce." Asi si ešte málo v živote preskákala, keď si toto dokážeš myslieť.

yoxinka
25. nov 2024

@karolinakr
No, tak makové bobáľky sme my mali na štedrom stole, ale ja som to nikdy nejedla, mne to nechutilo, tak to ani ako dospelá nerobím. Autorka si hlavne musí uvedomiť, že tí ľudia jej vysnívané vianoce nechcú. Toť vsjo. My sme teraz mali cez víkend takú akcošku, piekli sme medovníky u kamošky doma. Bolo nás tam 12 dospelých a 20 detí. Každý doniesol svoje medovníkové cesto, svoj punč, každý doniesol nejaké jedlo a bola to super akcia. Ale keď raz niekto chce mať Vianoce po svojom, tak nikto ho nemôže nútiť mať ich inak, lebo sníva o Vianociach z amerického romantického filmu.

karolinakr
25. nov 2024

@yoxinka íha, možno keby sa k vám autorka pridala, teraz by sa jej ľahšie dýchalo 😀

yoxinka
25. nov 2024

@karolinakr
No len my sme tam boli jedno poobedie a potom sme sa všetci pobrali domov. Žiadne nafukovacie matrace ani prespávačka nebola 🤷‍♀️

earlgrey
25. nov 2024

@h2 Nehnevaj sa ty na mňa, ale ja som človek, ktorého máločo vytočí a teraz ma "trocha" vytočilo to, čo si napísala Karolíne. Vyťahuješ súkromné informácie, ktoré zdieľala len s nami. Nemyslím si, že je to pekné a férové. Ja som tiež mala určitú konfrontáciu s jednou z "bosoriek" ohľadom výchovy a rodičovstva a ani ma nenapadlo napísať, že čo ona má do toho čo kecať, keď sama nemá deti. Lebo takým sa mudruje najlepšie, ale neurobila som to. Toto zase sklamalo mňa. Ale viem, môže ti to byť jedno a pravdepodobne aj je.

karolinakr
25. nov 2024