icon

Nedeľný obed alebo výlet

31. okt 2021

Milé žienky každá si robme ako nám srdce rači.
Ale,to len ja vidím väčší prínos nedeľu tráviť tak že sa s manželom zvrtame v kuchyni, pripravujeme pokrmy, vtipkujeme, pijeme kávu, deti sa hrajú, popri tom ide tv a potom si dáme spolocny obedik a potom spoločný oddych kľudne aj do večera na gauči?🤗

Alebo behať po výletoch s deťmi, ktoré to nebaví ale tak je spoločnosť nastavená? Možno vďaka Covidu sa to zmení..to si vážne oddýchnete? Ak mám hovoriť za seba ja, nie neoddýchnem si pri takom životnom štýle..som unavena z toho vláčiť decka kade tade.

Toto je len reakcia na predchádzajúcu tému kde radíte mamičke s 2 deťmi nevarit v nedeľu ale radšej behať po výletoch, alebo variť v sobotu alebo variť minútky? Čo z toho tie deti budú mať?

u2jana
1. nov 2021

Tak normálni rodičia si výlety plánujů podĺa veku a kondičky deti. A áno, potom to tie deti aj baví.
Ale keď to nebaví teba, tak ťa tu nik nepresvedčí o opaku. Veď načo aj ;) každý robí ako mu vyhovuje

jana_eyre_2
1. nov 2021

@autorka máme tiež dom, mám tri deti a na záhrade trávia čas po prechádzke po škole keď nejdeme nikam inam.. (alebo teraz v karanténe) čo potrebujem urobím vtedy (alebo aj doobeda ak žiadne dieťa nemám doma, lebo zatiaľ nepracujem keďže stale doma niekto je na preskacku), tak ako aj vtedy pomáhajú v domacnosti a príkladov majú dost..

rok má 365dni, takže máme dosť času rozdeliť si ho aby videli všetko potrebné k zivotu.. (a niekedy dokonca ideme aj cez týždeň po škole) nikdy som sa nikomu nesťažovala na to že som unavená, lebo trávime čas tak ako nám je milé.. a máme radi aj celodenné výlety, keď sa tralalakame celé dni a prídeme až večer.. prečo by to preboha nebol vhodný príklad pre deti?

Nerozumiem prečo to stále stavias do takejto posudzovacnej optiky.. teba by neiritovalo keby sa ti snažil niekto podsúvať, či je vhodný príklad pre deti tráviť víkendy doma?

Keď ťa hnevá ako sa sťažujú kolegyne, tak im to povedz, nech sú viac doma..

simca06022011
1. nov 2021

Autorka tak ja napr. neviem co take mozu rodiny obiehat od piatka do nedele (mam takyh znamych, proste doma nie su vobec, kupili dom a chodia tam cez tyzden iba spat ale nezistila som co robia, lebo take ze "pamatihodnosti" alebo nejake aquaparky nenavstevuju) :D co nevideli takyto ludia za rok/dva/tri? moje dieta bolo hadam uz na vsetkych hradoch, vo vsetkych jaskyniach a pod. Turistiku ma v malicku, s 20-30km turistiku zvlada od cca 6r, a aj tak sedime v nedelu doma a vegetime, skusala hadam vsetky sporty, chodi bezkovat, bicyklovat :D a pre vela rodin to psychohygiena v skutocnosti ani nie je, ked vidim-suseda chodi ako zombik, nestiha nic a kazdy druhy tyzden si supne nejaku pn, ocr, alebo homeoffice, len aby stihala aj okolo domu nieco urobit🙂 A zase chapem, ze nie kazdy si to vie predstavit, co je to byt proste v klude doma :D su rozne typy ludi, napr. moja sestra je na psychiatriu zrela (v dobrom to myslim), ak ma ostat dva dni za sebou doma. To proste nepripada do uvahy, ju doslova zadok svrbi, aj keby jej dom padol na hlavu od spiny, neurobenej prace ona proste ide... potom cez tyzden lamentuje, ze nestihla a po robote sa nahana. Ja mam cely tyzden veget :D do lesa skocime aj po skole, von chodime hocikedy...a to len vdaka tomu, ze kruzky som dcere zariadila tak, aby bola okolo 15tej doma. Ziadne lietanie hore dole (moze za to aj korona, lebo predtym by bola aj plavaren atd) do vecera... ale zase to neznamena, ze sme nikde neboli 🙂 nikam nejdeme 🙂

number19
1. nov 2021

Ja nemam detstvo spojene s jedlom a s tym ze rodicia popijali kavu zavreti v kuchyni. Ani si neviem predstavit co taky idilicke by na tych spominekach malo ako byt. Deti sa hraju doma po veceroch a este aj cez vikend znovu dokola hrat to iste co poslednych 5 dni, to nie je ziaden stimul.
Co sa tyka jedla tak spominam na babkin kakaovy zavin, pirohy a starkych (kapustove fliacky, pecene kura a zemiakove placky s malsom a zeleninova polievka na masle). A to uz bolo aj vacsinou pripravene, zatial co my sme so sesterkami behali po zahrade. Nieze by som sedela pri nich a rozjimala nad atmosferou varenia...

S rodicmi spominam na: opekacky vonku, kupko celu sobotu a nedelu (strava hranolky, langos, alebo prineseny rezen), stanovacky, campingy, windsurfing, lyzovacky, tury, lobzovanie v lesoch, zbieranie cucoriedok a cernic, navstevy rodin a znamych, chaty a chalupy.

sari24
1. nov 2021

No neviem, nepoznám dieťa, ktoré by nerado šlo na výlet. My ako deti sme sa na výlety hrozne tešili a viem, že to budem raz chcieť dopriať mojim deťom.
Napriek tomu trochu rozumiem kam tou otázkou mieriš. Proste občas sú dni aj tie slnečné kedy sa ti nechce ísť von len preto, že je víkend. Tiež mi po celom týždni v práci a zhone chýba zastaviť, zvoľniť, sadnúť na gauč a len tak pozerať telku. Lenže zase môj partner je veľmi proaktívny a ten ked vidí, že vonku je pekne tak ho žerú mrle :D Ale ak si mám vybrať variť v kuchyni alebo ísť von tak si vyberám druhú možnosť. Varenie mám rada, ale nie až tak že by som to uprednostila pred výletom :D

konikkon
1. nov 2021

Autorka, tvoje deti radšej v sobotu upratuju a v nedeľu sa hrajú doma, kým vy varíte a pijete kávu než, aby išli na hrad, kolotoče, do aquaparku? Nechce sa mi veriť.

petulda333
1. nov 2021

@janka1011 za 30minut? No dist veci . Zeleninova polidvka, maso s omackou a kolienka k tomu,napriklad

janka1011
1. nov 2021

@petulda333 jasné, nakrájaš a upražíš cibulu, nakrájaš a udusíš mäso a ešte aj spravíš omáčku aj polievku... a to všetko za 30 minút...netáraj prosím ťa, asi si ešte nevarila.

petulda333
1. nov 2021

@janka1011 varim od 13r a mam 33 🙈 ano,predstav si. Do hrnca dam vodu a dam varit,medzitym si na masle oprazim zeleninu,osolim,okorenim,cervena paprika a zalejem vodou. Maso pokrajam,oprazim a osolim,podlejem vodou a potom smotanou. Ak vrie voda,hodim kolienka a vsetko sa vari naraz.Hotovo za 30min urcite. To,ze ty nevies,nie je moj problem

petulda333
1. nov 2021

@janka1011 je plno jedal kt su hotove rychlo,ldn trdba robit veci efektivne. Ja ndmienim stat pol dna v kuchyni,radsej ten cas travim s detmi. Takze obed mam za 30-60 min hotovy. Pokial nechcu nieco extra akk svieckovu s domacou knedlou a pod

janka1011
1. nov 2021

@petulda333 za 30 minút uvaríš tak jedine polotovar a nie plnohodnotný domáci obed, ale veď každý robí ako vie 😉

petulda333
1. nov 2021

@janka1011 tak ty mozno nevies,ja viem.a polotovar nie

number19
1. nov 2021

Ja poznam x jedal, do ktorych neinvestujem vac casu ako 30 minut. A nehovorim o polotovaroch.

janka1011
1. nov 2021

@number19 také jedlá poznám aj ja, ale to nie sú jedlá, ktoré varím ako nedeľný obed, ale ako rýchle večere keď nestíham cez týždeň ☺

number19
1. nov 2021

@janka1011 Tak co si napriklad varila dnes na obed?
Ja som hodila divinu do hrnca, potom k tomu ocistila koren zeleninu-smarila k divine, priprava 15 min. Paradajkovu polievku zo vcera. Ryza. Kysle uhorky. Vsetko sa robi samo. Maso sa sice dusilo 2 hod, ale samo, ja som v kuchyni nic viac neriesila.

petulda333
1. nov 2021

@janka1011 tiez ma zaujima co take speci treba varit v nedelu? Ja varim to,co lubime,kedze cez tyzden doma obedujem len ja s 2r dcerou. Syn s muzom pridu okolo 16:30 domov. Tak v nedelu podka chuti a my mame radi lahsie jedla

ladyvi
1. nov 2021

Mne sa tak zda, akokeby sa to tu zvrtlo na boj nepochopenych a nechapajucich 😂 nikde nie je napisane, ze tradicia nedelneho obeda = ziaden vylet, ziadne zazitky a vykvaseni rodicia na gauci a znudene deti. Vsetko sa tu vzdy chape v nejakom zvlastnom extreme, raz jednej, raz druhej strany, bez snahy o pochopenie. Nuz ale, keby sme sa vsetci furt chapali, asi by to bola nuda v zivote 😂

petulda333
1. nov 2021

@ladyvi 👍👍

marca12
1. nov 2021

@konikkon ona ich tak vedie zasedenym sposobom zivota a deti su kopiou svojich rodicov. Moji rodicia nechodili nikam s nami ako detmi v sobotu sa robilo,nedela sa mala travit doma ako poriadna rodina.... Velmi malo sme chodili na vylety matku to unavovalo a otca to asi tiez prestalo bavit,ked videl ako sa jej nechce. A presne toto som videla doma,tak som ani ja v dospelosti nikam nechodila. Nastastie som sa spamatala a uzivam si zivot,vylety a cestovanie. Da mi to viac ako sediet doma cele dni

ladyvi
1. nov 2021

@marca12 pockaj aby raz nase deti nehovorili,ach ti nasi stari, furt nas tahali dakde po vyletoch, ani kus oddychu a casu na kamosov, furt len dakde do lesa, co sme my srnky? Viedli ma k zivotu,ze musime byt aktivni za kazdych okolnosti a tak neviem byt sam so sebou v tichosti doma, desi ma to, a tak menim krajiny, mesta a hladam domov.. 😂
(Brat moj koment s nadhladom, myslim, ze 80% rodin zije normalne, 10% ide do nejakeho extremu "prezit kazdy okamih zivota", a 10% si zije lenivo). My sme priemer. Aj zijeme v prirode, chodime po hradoch a lesoch, bicyklujeme, aj jeme v nedelu domace parene buchty 😂😂

jaskolka
1. nov 2021

Tiež som prekvapená, že tu je až "hádka" kto koľko strávi v kuchyni. Nemyslím si, že plnohodnotný domáci obed musí byť len taky, kde sa 5hodin stojí v kuchyni. Ani neviem, čo je to za obed, že tak dlho ho treba vyvarat. Poznám osobu, čo je schopná celý deň zabiť v kuchyni, ale podľa mňa sa tam len motá bez zjavne ho dôvodu. A výsledok je taky, ze uvarí to isté čo ja za hodinu. Ale skrátka je spomalena, zamotana a zbytočne chaoticka. Veď plnohodnotný obed je aj pečené kuracie stehno, ryža a to je skutočne najľahšie, čo môže byť.
My napríklad nie sme polievkovi, teda nehrozí 5 hodinový vývar, ani nič podobné, lebo by to nikto nejedol. Dnes som robila pecenu krkovičku, červenú kapustu a knedľu. Tú kúpim hotovu, nechápem načo sa babrat s domácou. Takže mäso napacovane, šup do trúby, občas podliat, kapusta sa dusi tiež sama, len tiež podliat, premiešať občas a knedľu naparim tesne predtým Hotovo, nijaký problém. V podstate sa varilo samo, ja som pozerala telku v obývačke. A to ešte som urobila trojfarebny puding, aby bol dezert. A x jedál je ktoré nevyžaduju niekoľko hodinové státie v kuchyni, čiže ak niekto ma takú potrebu, v pohode, jeho vec. Ale to, že druhý vari rýchlo a tiež plnohodnotne, je tiež možné.

petulda333
1. nov 2021

@jaskolka presne ako pises. Mna zarazilo,ze rychle jedlo musi byt polotovar. Nevidim dovod,ja neznasam byt dlho v kuchyni. Varim rychlo a vzdy si vsetko nachystam,aby som potom nemusela odbiehat. Vyvar nerobime,skor zeldninove polievky alebo cesnacku lubia deti. Ja varim efektivne,teda xnazkm sa. Kym sa robi jedno,robim ine,niekto to nevie. Moja kamoska robi maso s omackou,ked dovari da varit vodu na cestoviny . Ked sa jej pytam,preco to neda naraz,tak nezvlada 🙈 tak stoji v kuchyni hodinu,aj ked nemusi

zafir01
1. nov 2021

@heleninamama ťažko sa píše, čo na tom vidíme. My name preturistikovane s deťmi , veľkú časť rakúskych aj talianskych Álp. Tatry taktiež. Milujeme hory, bývame v nich. Nebolo tomu dávno, vo som bola na športovo bezeckom sústredení v zazrivej a behala po zazrivskych kopcoch. Veľa bicyklujeme, v zime bezkujeme a 10 rocny lyžuje.
Ja mesačne po horách odbehnem behom cca 200 km a ďalších 50 km turistikou. A tak do 100 km na bicykli a 3 - 4 krát do roka lietam na rogale (tento tok nie , čakám bábätko).
Z duše nenávidíme obchodné domy a snažíme sa im vyhnúť. Občas však nakúpiť treba, tak sa im úplne nevyhneme.

Je to ako keby sa opýtas Ronalda. Co vidí na tom kopani do lopty.
Neviem to vysvetliť, no sme s prírodou, cestovaním, športom vžití, a neviem si predstaviť žiť inak.

janka1011
1. nov 2021

@number19 veď ale keď dusím 2 hodiny divinu plus ešte príprava, krájanie mäsa, čistenie zeleniny a kadečo, tak nebudem vypisovať, že som uvarila za 30 min., keď reálne to trvalo skoro 3 hodiny. Či to necháš variť a ideš na výlet? Asi nie. Ale chápem, čo si tým chcela povedať, no fakt je, že sa varilo 3 hodiny, či si už stála pri hrnci alebo odbiehala k telke, stále si varila 3 hodiny, takže si nemohla by v tom čase na výlete no a záhada 2 dňových doťahovaní je vyriešená a môžme variť ďalej každý podľa seba, za 30 minút či 3 hodiny, s rátaním čistého varenia bez nášho zásahu či bez neho. Ja si tiež počas varenia sadnem, pozriem časopis, zoberiem mobil alebo robíme popri tom úlohy...ale keď raz sa ten vývar robí 3 hodiny aj keď drvivú časť sám, nepíšem, že som ho uvarila za 30 minút, keď je to blbosť.

bu1bu
1. nov 2021

Presne ako si napísala, ako každej srdce ráči.
Cez týždeň sa s manželom takmer nevidíme... Príde víkend a chceme si to všetci traja užiť. A tak v nedeľu ( ak nemá službu) balíme a odchádzame na výlet ( vychádza to 2x mesačne), pre mňa a ani jeho rozhodne nieje oddych varenie, pitie kávy a vylihovanie na gauči... Máme radi zážitky, výlety. Dcéra je na to zvyknutá od mala a má pochodenu veľkú časť Slovenska ( razime teóriu nech najprv spozná rodnú krajinu- jej históriu, prírodu, ľudí a potom nech spoznáva svet). Keby nebola doba covidova už by sme ju brali do zahraničia ( aj tam už bola aké to neboli vikendy ale riadne dovolenky). A rozhodne si nemyslím že ju musím vláčiť, naozaj si to vždy užijeme všetci. Proste od mala chodí po výletoch, pre ňu je to normálne, nie je to znudene dieťa, ktoré rodičia ťahajú po výletoch, a ja vynervovana mama na výlete...
A nedeľný obed? Zastavíme sa niekde a spoznávame aj gastronómiu. Ja mám dosť varenia cez týždeň...
Manžel nevarí vôbec a pre mňa nedeľa strávená nad hrncami nieje žiadnym prínosom...
Takže presne, sto ľudí sto chutí... Každá nech robí tak ako vyhovuje jej rodine...

luccija
1. nov 2021

@janka1011 90% mojich jedál je uvarených rýchlo.
Ja neviem už si ako verklik.Dnes som robila panenku na hriboch pre muža a my losos a pyré, šošovicová polievka.Ci varím rizoto, granadír, alebo hrstkovu polievku nikdy nie som v kuchyni viac ako hodinu.Hodit na panvicu minútkové karé a podusiť hrášok a volské oko a v ryzovare ryžu naozaj na to netreba hodiny.
Ale tak každá sme iná.
Sodoma Gomora, keď už v sobotu sa pol dňa neupratuje a v nedeľu nevari, nepecie koláč a nezehli.Ja som minule robila cez týždeň rezne a suseda mi vytkla, že v utorok taký nedeľný obed?

autor
1. nov 2021

@konikkon prečo by moje deti mali v nedeľu chodiť po kolotococh a aquaparkoch?..radšej prechádzka so psíkom po parku...nemám potrebu deti non stop zabávať..🤗😄

hopeja
1. nov 2021

Ja som mala také detstvo, ze kazdu nedeľu doobeda varenie, nedeľný obed. Nemala som to rada, ten istý scenar. Vzdy som si hovorila ze u nas to tak nebude. A ani nie je. Nehovorím, ze stále niekam beháme, niekedy aj ten obed dáme a varim aj cele doobedie. Ale radi trávime čas von, v prírode. Niekedy sa naobedujeme mimo, niekedy objednáme. A je to tak fajn.

prihlassa
1. nov 2021

U nás sa v sobotu uprace a navari na dva dni a to mám už o 12 tej kompletný obed aj zákusok a upratané. Nedeľa výlet,prechádzka ,ihrisko no proste oddychový deň s deťmi a manželom . Práve rozmýšľam ,že aj zložitejšie jedlo keď varím ani vtedy nestojím pri sporáku a koľko krát odídem do obchodu alebo len tak s deťmi von 😂 veď vývar sa varí sám ,mäsko sa tiež dusi samé no pri sporáku som minimum času alebo možno aj veľa ,ale ja to moc nevnímam keďže odbehnem k deťom na dvor a len nakukam do kuchyne

number19
1. nov 2021

@janka1011 Tak na dnes sme napr. nemali naplanovany vylet, lebo sme sa vcera vratili z Alp po 5 dnoch turistiky, tak som dusila pocas dna, ale si predstav ze pocas dusenia som si sla s dcerou zabehnut (ona na biku) a potom isiel muz. Cize som nestepovala 3 hod v kuchyni s muzom a kavickou, ale len 20min. Keby sme mali na dnes naplanovany vylet tak to dusenie radsej necham na vcera vecer aby som si neblokovala nedelu kuchynou. Na vylet vezmeme chleba a na veceru mame dusene.

Jedla do 30min: vsetky tipy cestovin s roznymi omackami, morskymi plodmi, rizota, zapekane zeleninove jedla, minutkove upravy masa, ryby, x polievok (mimo masovych vyvarov). Fakt je to mozne a su to aj velakrat speci nedelnajsie jedla, pokial sa clovek nechce v kuchyni zasivat...

Uznavam su aj jedla, ktore si vyzaduju viac casu (lokse, zemiakove placky, vyprazavene rezne karfiol, neviem co este)...tam treba stat pri tom sporaku dlhsie. Tak ale kazdy si musi zariadit tak ako mu to vyhovuje...