icon

Nedorozumenia v dedičstve

1. sep 2025

Zdravím , chcela by som sa niečo spýtať babka s dedkom darovaly dom ešte keď žili strýkovi a jeho manželke ja osobne som videla darovaciu zmluvu bolo tam aj jej meno po ich smrti prišiel papier strýkovi mojej mamke a tetke o dedičstve,vraj to ostáva tak jak to bolo že dedičom je strýko jeho meno atď ale? Jej meno tam nebolo čo myslíte keď aj ona bola dedičom mala tam by aj ona napísaná aj jej meno čii? Neviem preto tu píšem či stým má niekto skúsenosť za každú odpoveď ďakujem 🙂

anonym_9ed0ee
1. sep 2025

@anonym_autor keď raz niečo dostal strýko darom ťa to už dediť nebude. Veď logicky v čase smrti starých rodičov dom už nevlastnili ale mohli vlastniť ďalšie hnuteľné veci a nehnuteľnosti, úspory a pod. Dedia ich deti, nie strýkova žena nie je dedič. Notár posiela dopísi dedičom

simona_307
1. sep 2025

Áno, keď bola dedičom aj strýkova manželka, malo tam byť uvedené aj jej meno. Mohlo dôjsť k omylu, že tam jej meno nie je.

zuzana76
1. sep 2025

@anonym_autor ked to darovali za zivota, tak je to dar a nie dedicstvo. Takze dom do daru dostal tvoj stryko a jeho manzelka (tej meno tam uz nebolo?) No dedicmi su tvoj stryko, tvoja mamina a tvoja teta. Strykova manzelka nie je dedic, ona dostala dom do daru. To co zostalo, teda mozno nejake peniaze na uctoch, pripadne ina nehnutelnost - pozemky, role, lesy - tak to pripadlo do dedicstva pre deti zomrelých.

simona_307
1. sep 2025
@anonym_9ed0ee

@anonym_autor keď raz niečo dostal strýko darom ťa to už dediť nebude. Veď logicky v čase smrti starých rodičov dom už nevlastnili ale mohli vlastniť ďalšie hnuteľné veci a nehnuteľnosti, úspory a pod. Dedia ich deti, nie strýkova žena nie je dedič. Notár posiela dopísi dedičom

@anonym_9ed0ee Ak ostatná rodina nesúhlasí, aby dom zdedil strýko a jeho manželka, môžu napadnúť darovaciu zmluvu. Ak s týmto napadnutím darovacej zmluvy uspejú, tak budú dediť aj oni, Napadnúť by sa to nedalo jedine v tom prípade, ak by babka s dedkom dom strýkovi a jeho manželke predali. Hoci aj len za 1 €.

autor
1. sep 2025
@zuzana76

@anonym_autor ked to darovali za zivota, tak je to dar a nie dedicstvo. Takze dom do daru dostal tvoj stryko a jeho manzelka (tej meno tam uz nebolo?) No dedicmi su tvoj stryko, tvoja mamina a tvoja teta. Strykova manzelka nie je dedic, ona dostala dom do daru. To co zostalo, teda mozno nejake peniaze na uctoch, pripadne ina nehnutelnost - pozemky, role, lesy - tak to pripadlo do dedicstva pre deti zomrelých.

@zuzana76 aha tak preto tam jej meno nebolo ? No lebo som nad tým rozmýšľala a som si to nejak nevedela spojiť no hej ona dedičom nebola keďže dom bol darovaný keď ešte žili

anonym_9ed0ee
1. sep 2025
@simona_307

@anonym_9ed0ee Ak ostatná rodina nesúhlasí, aby dom zdedil strýko a jeho manželka, môžu napadnúť darovaciu zmluvu. Ak s týmto napadnutím darovacej zmluvy uspejú, tak budú dediť aj oni, Napadnúť by sa to nedalo jedine v tom prípade, ak by babka s dedkom dom strýkovi a jeho manželke predali. Hoci aj len za 1 €.

@simona_307 píše snáď autorka niekde o napadnutý darovacej zmluvy??? Darovacou zmluvu súd len tak pre.pekné oči dedičov nezruší. Musia dokázať veľmi vážne dôkazom Mali sme v rodine prípad, tri roky sa súdili a nič nevysúdili

simona_307
1. sep 2025
@anonym_9ed0ee

@simona_307 píše snáď autorka niekde o napadnutý darovacej zmluvy??? Darovacou zmluvu súd len tak pre.pekné oči dedičov nezruší. Musia dokázať veľmi vážne dôkazom Mali sme v rodine prípad, tri roky sa súdili a nič nevysúdili

@anonym_9ed0ee Ja som len povedala, že by mohli dediť. Len som spomenula, že je taká možnosť. Nič viac. Nepovedala som, že súd zruší darovaciu zmluvu pre pekné oči dedičov. A nepovedala som ani to, že je to jednoduchý proces. Sama poznám niekoľko rodín, v ktorých to už trvá viac ako desať rokov. Jediné, čo som povedala bolo, že by dediť mohli, ak uspejú s napadnutím darovacej zmluvy.

anonym_d0c9ca
1. sep 2025

@anonym_autor pockat pockat... niektori tu miesaju piate cez deviate...
Darovanie prebieha za zivota. Ak to darovali obom (strykovi aj manzelke), tak su na LVcku obaja uz davno zapisani. Dom uz nejde do dedicstva... mimochodom, neviem, ci sa da napadnut darovacia zmluva po smrti... zda sa mi, ze nie (muselo by sa asi dokazat "nesvojpravnost" darcu). A kupna zmluva sa da napadnut ked tak tiez... ta je "nepriestrelnejsia" za zivota darcu, lebo dar darca moze vziat spat za urcitych okolnosti...

luliu
1. sep 2025
@simona_307

@anonym_9ed0ee Ja som len povedala, že by mohli dediť. Len som spomenula, že je taká možnosť. Nič viac. Nepovedala som, že súd zruší darovaciu zmluvu pre pekné oči dedičov. A nepovedala som ani to, že je to jednoduchý proces. Sama poznám niekoľko rodín, v ktorých to už trvá viac ako desať rokov. Jediné, čo som povedala bolo, že by dediť mohli, ak uspejú s napadnutím darovacej zmluvy.

@simona_307 ale ale. Možné je všetko. Ale to, že to napadnutie je viac menej absolútne zbytočne je fakt. Len by ich to stalo peniaze a nezískali by nič. Za života človek môže darovať svoj majetok hocikomu a aký by bol dôvod neplatnosti? Úplne zbytočná rada......

biba_18
1. sep 2025

moja mama darovala svoj byt - zisťovala u právničky ako by to mohlo byť napadnuteľné - no, nemohlo pokiaľ by žalujúca strana neargumentovala nesvojprávnosťou - čo u mamy nebolo.
takže moja mama už nemá majetok a na byte je ťarcha dožitia…
po vašich starých rodičoch sa teda jednalo o dedičské konanie v ktorom sa nededil dom…

ekira1
2. sep 2025

@anonym_autor pretože darovanie a dedenie sú dva rôzne veci, čo bolo darované, už ostatní nededia. Strýkova manželka nie je príbuzná, aby dedila, preto sa jej dedičstvo netýka..

ekira1
2. sep 2025
@simona_307

@simona_307 a dôvod dajú aký? Že s tým nesúhlasia aby si majiteľ robil so svojím majetkom čo chce? Napadnúť to môžu, ale to je tak všetko. Je tam premlčacia doba, museli by dokázať, že darcovia boli v čase darovania nesvojprávni, že obdarovaní porušili dobré mravy voči darcom.. že sa im to nepáči, je iba a iba ich problém..

cacianka
2. sep 2025

Dosť zle si napísala úvodný text, chaoticky, nepresné, zbytočne dlhá veta bez čiarok a bodiek skus ešte raz. Komu čo prišlo, a aký obsah