Neľutuje, že máte jedináčika?
Dobrý deň, viem že tu tato téma bola 100 x omieľaná, aj to že rozhodnutie je len na mne. Som šťastne vydatá. Svoj aktuálny život milujem. Ale je tu jedna téma, ktorá je mi nepríjemná. Všetci dookola riešia kedy budeme mať druhé. Ja sa naň necítim, aj keď mam tesne po 30 tke. Chcem sa spýtať hlavne Vás mamičiek, ktoré ste sa dobrovoľne rozhodli mať jedináčika. Neľutujete to?
Ja som bola jedináčik.. a stále som chcela súrodenca.. vždy som sa cítila nejak sama.. že mi niečo chýbalo.. aj keď sa mi mamka venovala a ľúbili má najviac .. samozrejme že som mala všetko ka sama.. ale radšej by som sa o to podelila.. teraz mame bábätko ale dopredu už viem že nebude jedináčik.. to len z pohladu mna ako jedináčika😊
Teraz ma tu všetci ukameňujete - ale ja nepoznám žiadneho jedináčika, na ktorom by to nebolo vidno. A teraz sa idem asi odhlásiť a prídem tak o 2 dni 😀
@dorotik urcite si strasne sebestredna a podla tvojho vyjaderia to ani inak nemoze byt... 😀 teda aspon podla tychto predsudkov co sa tu len tak hrnu a vopred odsudia vsetkych jedinacikov 😀 ono je to v prvom rade o vychove a nie o tom,kto z kolkych surodencov je. mam zivy priklad,ze ludia z viacerych surodencov si viac strazia, co je ich, povedala by som,ze maju aj problem sa delit,lebo vzdy vsetko museli mat rozdelene,nic nemali len svoje a v dospelosti si to iba svoje konecne mozu uzit 😀
@lenja123 tak to ich asi poznas velmi malo, vsak ono ich aj menej je,ako tych co maju surodenca. ale v dnesnej dobe to zacina byt coraz pravidelnejsie, ten vyskyt jedinacikov, pretoze nie kazdy si v dnesnej dobe moze dovolit viac deti.... hypoteka, praca,kde by ta najradsej videli od svitu do mrku, ziadne PN, stari rodicia mimo bydliska vnucat, pripadne este pracujuci atd 😉
Ja som sa rozhodla mat jedno dieta. Teda to rozhodnutie prislo az po prvom ze nikdy viac. Ale ubehli dva roky a dcerka bola strasne osamela akoze hrala sa s nami ale chybal jej partak. Mne vyhovovalo ze bola jedna, vsetku pozornost jej a nemusela som nic riesit. Rozmaznana mi neprisla. Stale viac sa pytala kedy bide mat brata alebo sestru lebo kazdy ma a oba nie. Tak z lasky k nej po 4 rokoch dostala sestru ale ja som sa na to aj tak necitila. Odmenou mi bolo vysmiate kludne babatko kde som si matersku uzila od zaciatku do konca a zistila som, ze vlastne ta starsia je rozmaznana az velmi len sme to nevideli. Nemusela sa delit, vsetko sa prisposobilo jej, nemusela robit ziadne kompomisy. Takze som vdacna nielen za to, ze ma partaka, ale aj za skolu zivota. Musela sa naucit delit, byt potichu, a hlavne samostatnost. Vzdy budem tvrdit ze mat dve deti bolo este lepsie rozhodnutie ako mat to prve 😍😂
@baklik poviem sama za seba.
Pri tretej materskej som si neskutocne oddychla. Asi preto, lebo po neustalom kolotoci okolo dvoch deti, ich vecnych chorob, zamestnania a domacnosti, som zrazu mala na tretej materskej more casu. Relax, cas na kamosky, vylety, plno dovoleniek - ano aj s tretim malym dietatom. Mala som cas aj na dobrovolnicku cinnost a svoje konicky, tym som uplne prepadla. Ja milujem hand-made tvorbu - tak som plietla, hackovala, sila, vyrabala sperky, dekoracie...
Osobne mam pocit, ze pri prvom to bolo najtazsie. Ale to uz tak zvacsa byva, clovek sa uci, pribudajucimi skusenostami ide vsetko hladsie a rychlejsie. A hlavne beriem veci viac s kludom, hocico ma nerozhadze, som uz asi odolnejsia. Ked som cakala prve dieta, bala som sa, ze moj zivot skonci. Opak je pravdou - cim viac deti, tym lepsi pocit zo zivota, nasla som jeho hlbsi zmysel. Deti nie su z cukru, da sa s nimi vselico podniknut. Cez deti som spoznala mnoho perfektnych ludi - najma rodicov ich kamaratov.
Este mozno pripomeniem - babky ani opatrovatelka mi nikdy nepomahali. Iba teraz mam opatrovatelku k najmladsiemu, ked som zacala chodit do prace.
Zrovna dnes moja dcera opat vyrukovala s otazkou, ci by sme nemohli mat babatko. Ona velmi tuzi po sestricke, ja sa priznam, ze nad tym uvazujem. Dcerka to uz spomina minimalne dva roky. Takze asi nebude taka utlacana a odsunuta, ako si niektori myslia, ze to je pri viac detoch bezne. Naviac, kazde z mojich deti si mysli, ze prave on je najvacsi milacik, tak zrejme ich netlaci pocit, ze su v miere pozornosti a lasky az za surodencom.
Ja mam 31, coskoro 6rocneho jedinacika a tiez musim vysvetlovat preco druhe neplanujeme. S mm sme za jedno, tak ako sme teraz nam maximalne vyhovuje. Ja som si karieru vybrala dost neskoro, teraz ist na druhu matersku by znamenalo ze realne to mozem zabalit. Stale som pomerne mlada, ak si to za 5-8-10 rokov rozmyslime stale bude cas na druhe...
@rybkoava Ahoj, som jedinacik, a som maximalne spokojna. U nas to bola z nudze cnost. Mala som vela kamaratov, sesternic, bratrancov. Nasla som si manzela, ktory je mi zaroven aj bratom, sestrou. Ano, rodicia v stsrsom veku ostanu "na Tcojich pleciach", ale v okoli vidim rodiny, kde maju aj tri deti a nakoniec sa o oboch rodicov (a niekedy aj o svokrovcov) stara vzdy len jedno dieta. Ostatni sa spolahnu na najempatickejsieho surodenca, ktoremu nie su rodicia lahostajni.
Nie je pravda, ze dieta potrebuje surodenca, aby nevyrastol z neho egoista. Je to o povahe dietata a o vychove zo strany rodicov.
Ale chapem Tvoje rozhorcenie, ja rodim o par dni a nikto sa nezaujima o prvorodeneho, ale kazdy (netaktny) sa uz vypytuje na druhe. Odpovies, ze zatial staci jedno, presviedcaju Ta o druhom. Odpovies vseobecne, ze potom sa uvidi, presvviedcaju Ta o druhom.
Manzel zvykne razne zrusit druhu stranu, ze oni nech si urobia tolko deti, kolko chcu. A my tiez tolko, kolko uzname za vhodne. Vzhladom na financie a zdravotny stav maminy.
Pri nastojcivych pripadoch opakuje do nemoty, ze nech sa paci, urobte si VY aj sto deti.
Ale ano, potom e doma rozhorceni, ze ako niekto zobral pravo rozhodovat o osude tretej strany (nas).
Zober to tak, ze ludia su netaktni. My sme sa uz upokojili. Uvidime, ako to bude po narodeni synceka. 🙂
Aj mi máme jedno dieťa, ďalšie neplánujem aj keď muž má nahovárať mne proste stačí jedno.Ale tiež by ma zaujímalo ako to na ňom vidno 😀
Moja kamoska bola jedinacik,od nej viem,ze vzdy hovorila,ze ona bude mat viac deti,prave kvoli tomu-ma tri
Moja mamka bola jedinacik,tiež si veru nepochvalovala
Ty sa pytas na nazor zien,kt.sa tak rozhodli,cize ide ti o seba-takze,ako citis,tak urob
Ak ti ide o deti,dieta-plati starocia overená múdrosť:najviac,coo mozes dat dietatu je surodenec
Samizrejme tiez nie je naj obrovsky vekovy rozdiel,ale zase,vzdy lepsie ako samemu
Uz nech spolu v dospelosti by vychadzali,ci nie,to teraz nikto nevie....
Osobne,co poznam jedinacikov,je to na nich poznat....ale nemozu za to
Ide len o to,ci chces dobre pre seba,ci pre dieta
@baklik tak vies, s najstarsim sa daju viest siahodlhe rozhovory, on je velmi mudry a skutocne ma vypocuje aj poradi, aj napriek tomu, ze je este len teenager - ale zasa ja vela pocuvam, co mi on hovori, rad mi rozprava o svojich konickoch - casto chodim len s nim na vecerne prechadzky.
Dcerka je pohybovo velmi sikovna, s nou riesim veci okolo jej vystupeni. A uz sa mi zacina zverovat so svojimi pocitmi, otazkami, pomaly pojde z dievcatka do puberty. Je velmi empaticka a velmi mi pomaha. Tajne verim, ze budeme kamaratky, aj ked bude velka. Ako to skutocne bude, ukaze az cas.
No a najmladsi - ten je zivel, aj keby sa pred nim schovam neviem kde, najde ma a skoci od stastia na mna. Ked prichadzam domov, este len vyjdem z auta, uz pocujem, ako krici "Mamicka ideee!". On potrebuje najma fyzicku pritomnost, rad sa hladka, pusinkuje.
Ach... teraz su tie moje deti take mile. V kutiku duse sa pytam - ake budu v puberte, dospievani, ci o par rokov nebudem z nich sklamana. Ale zatial si plne uzivam to, co mam tetaz.
ja mam jedinacika, a nie som s tym zmierena, avsak u nas je ina pricina, viac deti mat nemozeme, (manzel, ja asi ano) casto, velmi casto som z toho smutna ze je sam, hlavne ked okolo vidi ze jeho kamosi maju bratov, sestry.. a on sam.. ale co mam robit? vzdy som chcela 2 deti, rychlo po sebe.. tak ako ja so segrou, to bolo top, vyhrali sme sa spolu, ked sme sa aj pohadali, pobili ale vzdy von medzi cudzimi sme boli my dve, ktore drzali spolu.. avsak konaj podla seba, ak vidis ze tvoj syn je v pohode sam so sebou a ty tiez, tak si vyhrala ale ak ti zacne pilit usi ze chce brata tak to uz je ine kafe, mam to dnes a denne.. a lame mi to srdce..
@vienala krasne si to napisala, vidis 3 deti a kazde ine, a pritom jeden "obrazok" vies ako puzzle, zavidim v dobrom.. verim, ze mat viac deti je zahul ale ma to aj svoju krasnu stranku.. kazde ti da nieco ine, kazde ta nieco nauci a ukaze a ked raz bude stara, budu chodit traja - minimalne 😀
ja len verim, ze mne sa to "vrati" v podobe skvelej nevesty a deti mojho syna..
Ja mám tiež jedného, ale on súrodencov ani nechce, ani len počuť.....Ja mám dvoch súrodencov a vzťahy teda nič moc. A kedysi to bolo ešte horšie.
Ak si aktivna mimo md, nesklznes do stereotypu ani pocas rd.., nikto sa tiez nenuti zostat doma luxusne 3 roky.. k jedinacikom - netreba si idealizovat surodenecke vztahy, nie je ani povinnost mat min 2 deti a rovno parik.. to riesia len primitivy, je to kazdeho rozhodnutie, ci uz dobrovolne alebo nutene... deti treba mat vtedy a tolko, ked po tom obaja tuzia alebo uz vsetci traja - ako to bolo v nasom pripade 🙂
@rybkoava ja som vyrastala ako jedináčik a nemám z toho žiadnu traumu, dieťa mi jedno tiež stačí, kedysi sme aj zvažovali druhé ale ostalo to v rovine "možno niekedy" a teraz pred 40 už ani len to "možno" neuvažujem. Nikdy som po druhom tak naozaj netúžila a nečakám žiadnu zmenu v tomto smere.
Mať súrodenca neznamená automaticky mať parťáka či oporu do budúcnosti. Poznám dosť prípadov, kedy tie súrodenecké vzťahy sú úplne katastrofálne, hoci rodinné zázemie bolo v pohode.
Takže ja vôbec neľutujem, že máme len jedno dieťa a vôbec to nepovažujeme za handicap.
@lenja123 no ja úplne súhlasím.... To proste vidno ze to je jedináčik, rozmaznané lebo mu rodiča všetko dajú, všetko dovolia, nepriebojny lebo sa nemá s kým bit o hračky :D... Aaaano teraz napíšu že je veľa detí ktoré majú súrodencov a sú rozmaznané a nepriebojné, ale na jedináčik och to vidieť hneď :D
@rybkoava tazko povedat...s mojou starsou som 10r bola zmierena, ze bude jedinacik - vsetko ok 😉 ale prihodilo sa po 10r a mame druhe. A to je taktiez ok.
Hlavne mas tesne po 30...to je veeeeeelmi skoro na finalne reci o jedinacikovi. Prejde par rokov a nevies ako sa ti zivot a hodnoty otocia.
Takze skor neries...neries v sebe tak silno jedinacika...a uz vobec neries ostatnych...
Jak sa hovori..co koho do tvojej maternice 😀
@sindas napisala si to kruto ale taaak pravdivo! moj sa nevie ani sam pridat do skupinky deti, ked sa chce s nimi hrat... boji sa, neviem coho ale boji... stale mu hovorim, ze sa nema coho bat, oni ho radi zoberu medzi seba, vzdy to tak je, cim viac deti tym vacsia sranda.. rozmaznany asi je tiez, nema sice vsetko co by chcel ale ma dost.. (tesi ma len fakt, ze ine deti maju este viac 😀 a nie su jedinacikovia) co mi je luto, je zena dovernika, ma mna jasne, ale nema to co som mala ja, ked sa daco dialo povedala som to segre, a bolo to nase tajomstvo.. alebo sme sa obe postavili voci danej veci.. a surodenci sa aj tahaju navzajom, ked je jeden bojko tak z pravidla druhy aj ked ma strach neukaze ale ak idu spolu maju ten strach mensi.. mne sa nedavno segra priznala, ze ona bola stastna ze sme spolu v izbe, ze ona by ani spat nemohla sama.. pritok segra je uplne ina povaha ako ja, ja naopak, ja som tym trpela lebo ja som velmi tuzila po vlastnej izbe kde by som bola sama.. 😉 a potom si vypocujem ako sa mi kamoska stazuje, ze jej dcera je na nervy z toho ze ma 2 bratov, ze preco nemohla byt jedinacik?! to si clovek asi nikdy nevybere... v kazdom pripade, ja som za surodencov.. moj muz ma 2 segry, a len s jednou je v castejsom kontakte, s druhou skoro vobec, kazdy z nich byva daleko od mamky, ono aj ja so segrou byvame daleko od rodicov.. ale ja som so segrou a nasimi v kontakte denne.. vdaka za internet a wa 😀
@rybkoava skoro pred 7 mesiacmi sa nám narodila dcérka. Mám 32 rokov. Už vtedy hneď po narodení sa podaktorí nevyhli poznamkam typu, že "snáď to nebude jedináčik?!" Mala som dosť. Ako prvorodička Som zprvu nevedela, kde je sever a aj teraz za pochodu sa učím. Je to pre mňa veľká zmena. Dovtedy to bolo iné samozrejme. Voľné ruky, život bez záväzkov. Ale bábätko bolo plánované, ved aj vek už som na to mala. Po pol roku sa to podarilo. Ale tiež neuvažujem zatiaľ o druhom. Píšem zatiaľ. Lebo človek mieni a Pán Boh mení. Síce niekedy to napadne aj mňa. Ale v tejto chvíli si vravím ani za svet. Tehotenstvo krásne, aj každý rok. Spomienky nádherné. Ale príchod do pôrodnice čistá hrôza, smútok, plač, samota, beznádej. Celkový prístup ku mne ako k prvorodičke. Hriala ma ale pri srdci, že sa nám narodila zdravá a krásna dcérka,s ktorou som mohla ísť konečne po 9 dňoch domov. Dosť často vidím ako majú ženy 3 deti a zvládajú to. Klobúk dole, obdivujem ich. To ja by som nedala. A vidím aj také prípady, že je viac detí a rodičia im nedokážu zabezpečiť slušný život, aby nepostradalo to dieťa nič. Nie každý to v dnešnej dobe to finančne zvládne. Ja mám hypotéku na krku, manžel takisto. Takže nemáme to jednoduché ani my. Ale nedaj sa ovplyvniť nikým. Uvidíš sama možno po niekoľkých rokoch, že či sa cítiš na ďalšie bábätko. Možno ti 1 dieťa bude stačiť. Je to len na tebe a tvojom mužovi. Ja sama mám brata a vidíme sa párkrát za rok, spocitam to na prstoch jednej ruky.
@lenja123 Ja som jedináčik a súhlasím s tebou. Nie je to dobre, nevidím na nikom z "nás" žiadne veľké pozitíva, ťažké je to s nami v mnohých smeroch.
@sindas Rozmaznani sú tí jedináčikovia, ktorých rodičia majú peniaze, my ostatní rozmaznani moc nie, s nepriebojnostou asi súhlasím, plus iné veci tam sú, ale tu rozmaznanost by som dala tak na posledné miesto asi. Resp. fakt závisí od príjmu rodiny.

My tiez planujeme len jedno dietatko a zmeni sa to len ak pocitime, ze by sme to chceli my, na ostatnych kaslem 🙂. Ja som vyrastala ako jedinacik, mam nevlastneho brata, ktory fungoval v inej domacnosti. Mne taketo detstvo vyhovovalo, pride mi odveci robit druhe dieta na zabavu pre prve.