Aké je to mať jedináčika alebo deti s vekovým rozdielom?
Ahojte. Chcela by som sa spýtať, aké je to mať jedináčika, resp. viac detí, ale s veľkým vekovým rozdielom? Ja mám tri deti. Dve krátko po sebe a to tretie s veľkým rozdielom - cca 10 rokov. Tí starší boli už od malička takí kamaráti. Nemusel byť nikto na ihrisku a aj tak tam bola zábava, lebo mali jeden druhého. Doma tiež nikdy nuda nebola, lebo sa vždy spolu vyhrali a vyšantili. Aj obyčajné činnosti doma boli najväčšia zábava. Nikdy za mnou neprišli, že sa nudia, že nevedia čo majú robiť, že mám dačo vymyslieť a pod. Večer pred spaním sa vždy rozprávali a smiali spolu. No a teraz máme tretie. Má cca rok a práve teraz si to začínam uvedomovať, že je to taký jedináčik. Začíname chodiť na ihriská a ja pozorujem deti, ktoré sú samé. Príde mi to také smutné. Tu sa samo hojdá, tam si prejde na šmykľavku, potom si s mamou alebo otcom kope loptu. Potom si spomeniem na svojich chalanov ako tam spolu pobehovali, hrali sa na schovávačku, šantili, smiali sa,...
Neviem, mám len ja nejaké šedé okuliare na očiach a vôbec to tak nie je, že by boli jedináčikovia takí smutnejší a mali to také viac nudné v detstve?
Ja viem, že si kamošov nájdeme, hoci to bude asi ťažšie, lebo z mojich kamošiek nemá žiadna také malé deti a vlastne aj to ma desí, že budem musieť niekoho nájsť kvôli malému. Ja mám svoje kamošky a pre seba ďalšie vôbec, ale vôbec nehľadám a nepotrebujem, no ale kvôli malému sa budem musieť s niekým asi zoznámiť....
Bola by som rada keď sa so mnou podelíte o vaše skúsenosti aké je to mať jedináčika, resp. mať viac detí s veľkým rozdielom. Inak zaujímavé je, že aj ja som jedináčik a možno práve preto mi toto vŕta v hlave.
@anonym_autor Mam syna stvorrocneho, jedinacikom ostane urcite a teda je to taky extrovert, ze si minule sam pozval spoluziakov bez nasho vedomia k nam na prespavacku 😅. Mne iba pisali dve maminy s ktorymi sa pozname, ze iba tak pre nase info a pobavenie, nas syn vola spoluziakov zo skolky k nam domov na prespavacky, ze ich deti im to doma oznamovali, ako hotovu vec 🤦...my sme o tom ani nevedeli, tak sme mu samozrejme vystvelili, ze je na to este maly a musi pockat. Normalne sa bojim puberty, koho mi sem bude chciet vodit 🥴.
No a potom je tu napr. moja sestra, ktora bola taky introvert uz od malicka, ze sa ledva chcela hrat aj so mnou 🤷. Teraz vo vyssom veku mame velmi dobre vztahy ale, v detstve sme ich naozaj nemali dobre...
Takze tymto chcem povedat, ze je to podla mna velmi o povahe.
@anonym_autor mam jedinacika... nie uplne preto, ze som to takto chcela... ale tak to proste vyslo... a je to super... ja ale zijem v meste s prvkom dediny a sme tu velka komunita mamiciek... vo vchode rovnako stare dievcatko, cize od narodenia spolu, suseda a kmotra o rok mladsi, takisto spolu . moje dieta je posledne na koho by ste povedali, ze je to typicky jedinacik... zijeme s priatelmi, kazdy den je u nas aj pocas skoly niekto, piatky prespavacky, v lete ani nehovorim
velmi zalezi na povahe.
Nas je jedinacik, ale nikdy nemal problemy niekam patrit, ani s novymi kamaratmi, je to extrovert, s vybrusenym jazykom, ma prehlad a vsade do spolocnosti zapadne.
Ja to mozem posudit jedine z môjho pohladu rodica, je viac citilivejsi a sustredenejsi na dieta. Lebo pri dvoch a viac nemas tolko casu riesit veci,ktore s jednym dietatom poriesit lahsie a rychlejsie.
Neries.teraz mu stači mama a potom si najde kamošov ze ich budes musiet odhaňat . Moj treti sa narodil.ked mali jeho sestry 12 a 10 a parťaci boli vzdy.aj teraz a su uz dospeláci.
Mam deti s velkym odstupom. Sama som jedinacik. Podla mna je uplne jedno ci ma "blizkeho" surodenca, alebo je samo - vsetko zalezi od povahy dietata. Ja som ako decko nemala problem sa zoznamovat, hrat sa s cudzimi detmi na ihrisku a podobne. Nepamatam si, ze by som bola smutna, lebo nemam surodenca - stale boli decka okolo mna - ci uz bratranci, alebo deti zo skolky, z ihriska pred domom.
Moje decka su extroverti, tiez nemaju problem sa zoznamit.
Podla mna na to vplyvas aj ty sama - uz len tvojim postojom - boze, je sam, ja som sama, nikto z kamaratok nema deti - ved na ihrisku je kopa dalsich deti, mamiciek, co tiez nemaju s kym - ber to ako prilezitost zoznamit sa, bud mila, ustretova, prihovor sa. Dieta to odpozera od teba.
Moj exmanzel mal brata cca rok po nom - od mala sa nemali radi, bili sa, hasterili, ich mama bola zufala. Potom po dlhom case mali sestru, aj 10 rokov - s nou si ex rozumel sto krat lepsie.
Mám súrodencov o 9 a 13 rokov mladších. Začali sme si rozumieť až keď dospeli. Bola som pubertiačka a oni malé deti. Takže nikdy som nezažila nejaké hašterenie, nezhody, len som mala iné záujmy. Ja mám len jedno dieťa a viem s istotou, že súrodenec mu nechýba. Budúcnosť ukáže, kamarátov má, je spokojný.
Dcéry mali 15r. a 13r.,keď sa narodil syn. Je to ako píšeš, oni dve sa pekne spolu vyhrali aj teraz ako dospelé majú dobré vzťahy. Syn 15r. vyrastal v podstate ako jedináčik od cca 6 rokov. Dcéry sa zavčasu osamostatnili. Dnes majú taký normálny vzťah, ale nie klasicky súrodenecký.
Môj syn je jedináčik.Snazila som sa ho naucit vedieť sa podeliť, vedieť sa hrať v skupine.Ja som mladšia z dvoch detí, narodila som sa so 14 ročným odstupom.Ako mala som síce občas liezla na nervy svojej sestre,ale veľa vecí sa mi prepieklo.V dospelosti sme súrodencami ako sa patrí.Viem,ze sa môžeme jedna druhej zdôveriť bez toho,aby mal danú informáciu aj niekto tretí
@anonym_autor Preco by to boli smutne? Sestra ma jedinacika a on napr.uprednostnuje mensou skupinu deti. Ja mam dve s 2 rocnym rozdielom a poviem rovno, doma sa sice spolu hrali, to ano, tam boli partaci, ale vonku ani nie. Starsi tam mal svojich kamosov, mladsia nejak deti nevyhladavala, tej som stacila ja. Prosto to tak bolo.
A ja mam o 4,5 roka mladsiu sestru a ja som ju bravala von so mnou, vzdy sme mali kopec deti vonku, malokedy sme boli len my dve. Muz vyrastal v podstate ako jedinacik, lebo sestra bola starsia o 11 rokov, opat, kopec kamosov vonku ( ok, my sme vyrastali v inej dobe este).
My sme chceli jedináčika. Postupom času nechcela s nami tráviť toľko času, ako keď bola malá, tak sa nám cnelo a postrádali sme čas s malým dieťaťom, tak sme si poriesili druhé (po 9rokoch). S odstupom času v tom nevidím nič zle, už by sa patrilo zaobstarať si ďalšie 🙈 ale muž už nechce. Staršia postráži mladšiu, staršia je už dospelá, čochvíľa odíde z domu….🤷♀️ neviem si predstaviť dve vekovo skoro rovnaké deti a potom nič. Neviem, ako by som sa venovala dvom naraz (napr učila sa s nimi), takto som si to odkrútila 2x všetko pekne do detailu🙈 vzťahy medzi nimi neboli nikdy geniálne, až teraz, keď ju staršia nevníma ako “konkurenciu”, ale malú segru, na ktorú dáva pozor.
@anonym_autor Hlavne jedinacikom musia robit program rodicia a pozyvat im kamarativ donov alebo naopak chodi ku kamaratim.Ja mam 3 baby ,same si vystacia uplne v poho,ale zato co mau spoluziacky jedinacky,stale sa pytaju na navstevy k nam alebo bab k nim.Ja nie som toho zastanca,obcas idu,pridu k nam ale my mame doma o hru postarane,tak nebudeme robit program jedinacikom.Mna by to nebavilo stalw robit detom animaciu a volat hlaadat kamaraov na hranie domov.
@anonym_autor Hlavne jedinacikom musia robit program rodicia a pozyvat im kamarativ donov alebo naopak chodi ku kamaratim.Ja mam 3 baby ,same si vystacia uplne v poho,ale zato co mau spoluziacky jedinacky,stale sa pytaju na navstevy k nam alebo bab k nim.Ja nie som toho zastanca,obcas idu,pridu k nam ale my mame doma o hru postarane,tak nebudeme robit program jedinacikom.Mna by to nebavilo stalw robit detom animaciu a volat hlaadat kamaraov na hranie domov.
@anonym_c215d5 Si vedĺa, nemusia. Žiadneho animátora nerobím a ani svoje dieťa nikam neposielam otravovať .Ku nám občas prídu a sù to zrovna takí, čo majú doma mladšieho súrodenca s ktorým až tak výborne nevychádzajú a k nám si radi prídu oddýchnuť a zahrať sa.
Ja som jedinacik a medzi detmi mam 5 rokov. Uplne oki, ten prvy so nasiel cestu a teraz ma kamosov a mala je taky ten ich privesok, neboji sa deti, hlavne je strasne hruba, vyzera ako babika, ale vsetko vytrieska ako lacny mafian, proste po beta ich chalanske sposoby natahovania a nevie, ze to neni take vazne. Dala na budku aj dvom jeho spoluziakom, co sa jej len priblizili ku ksichtu. To je ten druhy extrem, ze brat ju inspiruje k tomu, k comu netreba. Ja som si kamosov nasla vzdy a som v tom lepsia ako moj muz, co ma brata.
Je velmi zaujimave citat, ako tu vsetky opisujete aky super vztah maju deti surodenci, ako sa zahraju. Pritom co ja poznam rodiny s 2 detmi, krik u nich od rana do vecera, deti sa biju, urazaju sa, rodicia rozhodcov robia a su uplne z toho kriku vycerpani. Ja mam brata o 2,5 roka starsieho. Nepamatam, ze by sme sa niekedy spolu hrali. Mna nebavili auta a jeho moje babiky. On sa hral von s kamosmi a ja s kamoskami. Doma sme sa bili. Ale co aj poznam rovnake pohlavia deti, tiez sa doma stale bili.
Jedinacik to je doma klud, a na ihrisku sa hra s kamosmi. Mame jedinacika, vesely chlapcek, vsade si hned najde kamosov aj v skolke ma vela kamosov.
@anonym_c215d5 Si vedĺa, nemusia. Žiadneho animátora nerobím a ani svoje dieťa nikam neposielam otravovať .Ku nám občas prídu a sù to zrovna takí, čo majú doma mladšieho súrodenca s ktorým až tak výborne nevychádzajú a k nám si radi prídu oddýchnuť a zahrať sa.
@anonym_fad1c1 Nie som vedla k nam chodia len jedinacikovia,co sa doma nudia a chcu rovesnikov,no velakrat odpalkujě,lebo by chodili aj kaudy den.Moje bqby nemaju potrebu chodit ,sa doma vyhraju same,dokinca nepotrebuju ani deti z ulice.
Je velmi zaujimave citat, ako tu vsetky opisujete aky super vztah maju deti surodenci, ako sa zahraju. Pritom co ja poznam rodiny s 2 detmi, krik u nich od rana do vecera, deti sa biju, urazaju sa, rodicia rozhodcov robia a su uplne z toho kriku vycerpani. Ja mam brata o 2,5 roka starsieho. Nepamatam, ze by sme sa niekedy spolu hrali. Mna nebavili auta a jeho moje babiky. On sa hral von s kamosmi a ja s kamoskami. Doma sme sa bili. Ale co aj poznam rovnake pohlavia deti, tiez sa doma stale bili.
Jedinacik to je doma klud, a na ihrisku sa hra s kamosmi. Mame jedinacika, vesely chlapcek, vsade si hned najde kamosov aj v skolke ma vela kamosov.
@anonym_47295c Zalezi aj na tom ake pohlavie mas,ideal je ze rovnake ja mam 3 baby medzi prvou a 2,3 len 2 rocny rodziel cize ideal,zaciatok tazky ale od cca 4 rokov mladsich deti uplne ideal ani neviem ze su doma.Chlapcov 3 ma kolegyna a ram uz sa viacej tlcu,no ako chlapci,a ani chlapec ,dievca nienje nahlepsie,to uz ine zaujmy a kamaratov hlafsju na ulici.No u nas s troma babami,min vekovy rozdiel je to fantazia.
Ja mám medzi deťmi 10 ročný rozdiel. Dcéra mala 10 rokov keď sa narodil syn. Z jednej strany to bolo fajn že som si užila obe deti, venovala som sa im všetko svoj čas. Horšie to je že nikdy sa spolu nezahrali, keď syn podrástol dcéra už bola v puberte a mala úplne iné záujmy ako syn. Čo sa týka ihriska, dcéra nemala problém prihovoriť sa cudzím deťom na ihrisku a zahrať sa s nimi, často ku nám chodili deti na prespavacku. Syn sa bojí cudzích detí, keď vidí cudzie deti na ihrisku tak sa schováva za mnou a nechce tam ísť. Je utiahnutý a kamarátov má zo škôlky a školy pár. Najhoršie je zosúladiť keď niekam ideme na výlet alebo dovolenku aby sa zabavili obaja.
Takže za mňa radšej mať menší vekový rozdiel 1-2 roky by bolo ideálne, len mne to nebolo dopriate.
@anonym_fad1c1 tiež ku nám chodili synovi spolužiaci sa hrať, že u nás je kľud😉že má celú izbu pre seba atď..niekedy sa ani nečudujem, keď som prišla do rodiny kde boli nízke vekové rozdiely určite bola zábava, ale aj veľa hádok, kriku a na mňa to už bolo dosť.
@anonym_fad1c1 Nie som vedla k nam chodia len jedinacikovia,co sa doma nudia a chcu rovesnikov,no velakrat odpalkujě,lebo by chodili aj kaudy den.Moje bqby nemaju potrebu chodit ,sa doma vyhraju same,dokinca nepotrebuju ani deti z ulice.
@anonym_c215d5 Vidíš a ja mám úplne inú skúsenosť.
@anonym_autor Ja som mala 16 a niečo viac ako 17, keď mamička porodila mojich bratov…Máme prekrásny, skvelý vzťah medzi sebou, nádhera…
@anonym_47295c naši susedia majú 3 dievčatá, najstaršia je druháčka, prváčka a čerstvá škôlkarka. Často sa hrajú pred vchodom. No, hrajú. Skôr sa neustále škriepia, naťahujú, hádajú sa pravidlá nejakej vymyslenej hry, všetko musí byť podľa najstaršej a väčšinou to vždy končí plačom a krikom ich mamy z balkóna. Som na prízemí a keď sú slečny von, zatváram okná. Nedá sa to počúvať. Môj syn je rovesník s tou najstaršou. Zahrá sa s Legom, číta encyklopédie, kreslí, momentálne študuje štáty a ich vlajky. Na ihrisku si vždy niekoho našiel. Nemám pocit, že by bol smutný, a to má doma o 11 rokov staršiu sestru. Mám dvoch 'jedináčikov' a zvládame to v pohode.
Dievčatá, ďakujem vám veľmi pekne za odpovede. Tak uvidíme aký bude tento najmladší. Určite veľa závisí od povahy dieťaťa ako tu niektoré písali.
@anonym_autor Ja som mala 16 a niečo viac ako 17, keď mamička porodila mojich bratov…Máme prekrásny, skvelý vzťah medzi sebou, nádhera…
@nikoletta1712 sarkazmus?
@nikoletta1712 sarkazmus?
@anonym_fad1c1 Vôbec nie?!!!!O mojich najbližších by som sa takto nevhodne nevyjadrovala!!!!

Áno
Je to dosť vidieť, či dieťa je jedinacik alebo ma súrodencov
Ja mám jedináčika a musí si zvykať na deti a učiť sa az s cudzími deťmi na interakciu
Keďže s dospelakmi je to iné