icon

Nemám kde s deťmi začať nový život

22. okt 2022

Poznáte to? To zúfalstvo keď chcete tak veľmi odísť od doslova neschopného chlapa (pre mudrlantky, neviete čo sa deje aká je situácia tak nemudrujte, nejdem sa tu rozpisovať ani sťažovať aká som hlúpa), ale nemáte kde? Nemáte rodičov, ktorý by vás prichýlili kým ťažké obdobie prejde. Keď nemáte financie a viete že z materskej a z úbohého príspevku od chlapa neutiahnete podnájom a potrebné veci na živobytie.. je mi zle z toho, že róm ma zdarma bývanie, všetko čo potrebuje keď je v zlej situácií lebo však nie sme rasisti.. diskriminácia, ale keď potrebuje naozaj pomôcť slušná rodina alebo matky s deťmi tak nie je východisko..naozaj mam potichu tŕpnuť ? Dokedy? Kým ma to ako matku psychicky nepoloží? Nemôže, mám malé deti ale aký im to dá príklad do budúcna všetko to čo sa okolo nich deje? ... Ženy, tie ktoré ste takéto ťažké obdobie zažili, prežili, dajte mi typ že ako?? Ja som z toho už veľmi nervózna, smutná..neviem ako správne vykročiť..tak aby to nemalo zlý dopad na deti, tak aby som nemusela žobrať o finančnú pomoc. Ako ste to zvládli utiahnuť? Možno potrebujem len počuť povzbudenie a prečítať si pár príbehov že naozaj sa všetko dá..aj keď toto naozaj nevidím ružovo..

Strana
z2
anjelicek26
22. okt 2022

Su azylove domy pre matky s detmi, alebo sa da dohodnut na win-win situacii s nejakou dochodkynou - ja ta budem opatrovat, nakupovat, domacnost a pocas materskej mozem u teba byvat... mam dve kamosky, co to takto vyriesila, jedna byvala u vlastnej babky, druha u cudzej pani, dodnes su v kontakte... ked nastupila potom do prace, tak im to uz vyslo na jednoizbak... A neplet do toho romov a cely "zly svet", zbytocne si robis zlu naladu... pozeraj dopredu... skus sa opytat v lokalnej FB skupine alebo tuto cez konika, ci o niecom niekto nevie... mozno budes mat stastie.

vanda323
22. okt 2022

Vieš čo ja som Romka a nemám zadarmo nič....
A aj Rómovia v osade nemajú nič zadarmo, chatrče ktoré si postavili tak na tie si tiež zarobili tvrdou prácou....niekde kopanim v Česku.....
Dostávajú rodinné prídavky ako ty.....čo majú viac?

pribinak
22. okt 2022

Romovia a ani ini ľudia za tvoju situáciu nemôžu, tak sa do nikoho nenavazaj

Mizes ísť do krízového centra, alebo do utulku pre matky s deťmi. Nemusíš ani zobrať. Pomôžu ti nájsť škôlku ci jasle, ty pôjdeš pracovať, pomôžu ti z administráciou výživného ci žiadosti o nájomný byt

Zvládlo to kopec žien, ale tie to mali v hlave nastavené tak, že na nikoho nepoukazovali kto čo má a oni nemajú, ale tak, že toto je ich velka šanca postaviť sa na nohy a žiť inak

liljana
22. okt 2022

@vanda323 Treba najst nejakeho vinnika za vlastnu zlu financnu situaciu ... Zaujimave, ze popri tom ako su ludia v zlej situacii nikto nespomenie, ze smeracky pokladnik ma 3 supervily vo Francuzsku, ale do romov a gayov sa lepsie triafa.

maciatkolulu
22. okt 2022

@vanda323 ale noooo, tvrdou prácou v cechach.... O tom by sa dalo písať a písať, vsakze😉.
Autorka, zbytočne tahas do toho sociálne prípady atď. Bud das deti do jasiel, škôlok a pôjdeš pracovat a ušetríš si na nájom a samostatný život, alebo pôjdeš do azyloveho domu, alebo budeš tak, ako si bola doteraz. A keď to je tak naozaj strašne zle, tak mi reálne stojí rozum pri dôvode výroby ďalšieho dieťaťa.....

ukulela
22. okt 2022

Ziadny rom nema byvanie zadarmo. Tie holodomy si postavia a splacaju. Era, ked im rozdali byty na luniku je uz desatrocia zanami. Zadarmo maju tak akurat zbuchanu chatrc v maslickove a to by si nechcela ....
Pohladaj azylove domy. Zbehni na mestsky urad, hladaj socialne byty,.... a hladaj sposob, ako si popri rodicaku privyrobit. Hladaj v okoli organizaciu, co pracuje s matkami v zlej situacii, nasmeruju ta. Neboj, ked to zacnes riesit, pojde to.

evkamotka
22. okt 2022

Pohladaj neziskovky, azylove domy, zavolaj na mestsky urad. Toto JE riesitelna situacia

tenerifka
22. okt 2022

bohuzial, bez prace to nepojde. NIKDE v civilizovanom svete okrem Slovenskej republiky (nepocitam africke osady) nie je zena matka doma bez prace do 3 rokov dietata uplne odkazana a zavisla na muzovi, na jeho peniazoch a aj naladach. Zeny sa este pred urobenim deti zabezpecia pre pripad rozchodu, aby neskor netahali za kratsi koniec.
Ano, si v blbej situacii, lebo nemas kde ist, kedze si dopredu nemyslela aj na tuto alternativu. Nehladaj nieco zadarmo, postav sa zivotu, zvaz svoje moznosti. Musis naozaj odist zo spolocnej domacnosti? Je manzel agresivny? V 21.storoci su zakony na strane nas zien, treba taketo spravanie zazalovat. Vtedy by si mala narok na pomoc od roznych institucii, treba ich oslovit. No a zamestnat sa bude najdolezitejsie, starostlivost o deti podelit s muzom, ved su aj jeho, ci? Snad ich nezozerie ako medved mlade, teda neviem, co je ta za typka, kedze si nenapisala detaily, ale pises len "neschopny", tak asi taky netvor nebude

dusankomoj
22. okt 2022

@vanda323 ona asi nemyslí romov,ako si ty. Videla som tvoje fotky a máš doma krajšie a čistejšie,ako majú často,,bieli". Skôr narážala na to,že tie chalupy stoja na cudzom pozemku(a ak náhodou nie,tak tam býva šiiiiiroká rodina) keď sa niečo stane,tak automaticky očakávajú pomoc. Lebo majú deti. Ty patríš k tým,čo dokázali,že to ide,ale väčšina sa ani nesnaží.

autor
22. okt 2022

Nespomenula som Rómov pre to, aby som zvalila vinu na niekoho iného. Spomenula som ich preto, lebo v meste máme podobné prípady, novostavba ktorú zdevastovali behom roka sa im len tak opraví, prišla korona a zabezpečili im lieky a potraviny len tak pre nič za nič nie pre tvrdú prácu... A ja sa tu nejdem sťažovať že oni majú a ja nie. Ide o to že keď je človek v blbej situácii nie je nikoho kto by pomohol. Predstavte si že nie všetci vedia nájsť východisko a nie su všetci tak smeli. Ja sa snažím len myslieť na to, aky to bude mať dopad na deti a aby som ich nepriviedla do ešte horšej situácii ako sme. Chcem pre nich všetko šťastie sveta. A ani som nikde nespomenula že si chcem sedieť na riti a mať všetko na zlatej tácke. Som ochotná dať deti do jaslí, do škôlky a pracovať. Ale si priznajme, ledva takto vyžijú rodiny. Nie, manžel nie je tiran..ani nejdem rozpisovať bližšie informácie. Ani tu neprosim o ľútosť. Písala som aby mi sem písali ženy čo si niečím podobným prešli a aby ma možno povzbudili že oni to zvládli takto zvládneš to takto aj ty. Nechcem tu rady od žien, ktoré sa majú dobre. Nemyslím to v zlom, ja prajem každému len to dobré, ale keď človek nevie zažiť tu situáciu na vlastnej koži tak sa ľahko radi. Vieš si predstaviť s deťmi taký život? Nasačkovať sa k cudzej osobe a starať sa ešte o staršieho človeka? Skús si len predstaviť aká to musí byť ťažká situacia aj po psychickej stránke keď máš myslienie zahmlene.. ťažko sa niečo take "obhajuje" ale chcem najpr myslieť na deti aby im bolo lepšie, nie horšie...

sarita510
22. okt 2022

poziadaj o najomn byt v blizko meste alebo nejaku mamicku co je na tom podobne a spolu si najdite byt a budete si pomahat aj so strazenim

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
autor
22. okt 2022

@jabadabadu 🤦🏻‍♀️ nie som rasistka, ale takych romov nemozem vystat, sorry. Asi si nezazila drzich, nevychovanych romov a hlavne ich deti, ktore nemaju problem skocit len tak do niekoho. Poznam vela slusnych romov a nehadzem ich do jedneho vreca. Tak ma tu nechytajte za slovicka 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

maciatkolulu
22. okt 2022

Tak je to jednoduché, jedine východisko je, práca a práca a iba práca. Aj nájomný byt musíš platiť, rovnako deťom a sebe všetko, čo myslíš, kto ti ma na to prispieť. Opakujem sa, ale tie deti si mala dobrovoľne, asi si vedela, minimálne pri ďalšom dieťati, s kým ho robíš. Pokiaľ nie si tyrana, nemáš alkaca, zavislaka, tak hold jedine makať a vybudovať si zázemie.

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
marca12
22. okt 2022

Bez pomoci sa to neda zvladnut. V prvom rade musi byt praca,nejaky prijem a potom sa dá pohnut dalej.skus pozistovat ceny bytov v okoli. Po okolitych dedinach najomne byty. Mozno ani nebude miesto,to bude najvacsi problem. Zisti moznosti jasli v okoli a zacni hladat pracu. Postupne si setri a ked budes pripravena,mozes odist. Ja zasnem,co ti tu baby pisu akoby to bolo take jednoduche odist,len tak sa zbalit a ist bez oenazi so strachom o buducnost. To moze napisat naozaj len zena,ktora sa nemusi starat o to,co bude zajtra,lebo chlap sa o nu postara,aby mohla byt na materskej doma. Castokrat bohuzial zena musi vydrzat,kym deti odrastu,aby sa mohla odhodlat k tomuto kroku a odist. Musis mat motivaciu lepsieho zivota. Skus oslovit organizacie pre zeny s detmi,napis im a uz ti dodaju energiu,mozno ta nakopnu a nastartuju. Nikto za teba nevyriesi tuto situaciu,ale mozu ta nakopnut,motivovat.

liljana
22. okt 2022

Tazko radit. Kazde zvieratko si najskor vyhrabe noru a potom tam ma mladatka. Dnes je zial v mode miesto najskor skola, praca, uspory a byvanie, si radsej uzivat, mat najskor deti a potom plakat, kde s nimi bude zit. Chces odist v najhorsom moznom case. Ked ceny byvania trhaju rekordy, pri rekordnej inflacii a hroziacej recesii, stupajucej nezamestnanosti. Jedina zachrana je socialny byt, ale na tych par dnes stoja rady ludi v rovnakej situacii ako ty.
Vsetko sa da, ked sa chce, ale par rokov bude poriadne tazkych.

liljana
22. okt 2022

Zenu bez vzdelania a poriadnej prace, ktora chce odist s detmi a nema kde byvat, dnes zachrani pomaly iba zazrak alebo jedine novy zodpovednejsi partner s byvanim. Co ale moze byt iba dalsie docasne riesenie.

haley7897
22. okt 2022

A čo ti brani prihlásiť sa k romskemu etniku. To máš raz dva a potom bude sveta žiť aj tebe. Daj nám vedieť

tibor79
Autor odpoveď zmazal
jujala
22. okt 2022

necitam reakcie, len som si precitala tvoj prispevok a: spoznala som sa s ml. holkou 18r v nemocnici kde bola uz nejaky ten mesiac z titulu - dieta nejedlo lebo nepocitovalo hlad. Ja som sa tam tiez nahodou ocitla s dcerou a "zili" sme v jednej izbe 7mes nonstop. Jej chlap si nasiel druhu. Ked ich pustili z nemocnice, jej dcerka mala 3r a stale na hadickach /lebo proste nejedla/, ona nemala rodicov, brat vo vezeni a chlap mal druhu zensku. Rozviedla sa, sla do aziloveho domu kde mohla stravit max casu a to rok. Vnimaj, ze dieta stale na hadickach! potom sme prerusili kontakt, ja v zahranici a ona mi nezdvihala mobil. Na webe som zistila, ze predava vsetko co malo vacsiu hodnotu ako euro, bola na dne. Po case som prisla spat na SK a po 6r mi zazrakom raz zdvihla mobil a ponukla som jej byvat s nami /deti sa poznali z nemocnice/ ....a zacala mi rozpravat, ze chodila upratovat na par hod. denne a nieco usetrila a sa spojila s inou holkou, co ma deti a spolu si prenajimaju stary domcek mimo BA, dieta sa zazrakom rozjedlo takze mohla do skoly /2roky neskor ako by sla normalne/ a ona sice mala strednu pedagogicku ale urobila kurz a dnes robi asistenta v skole. A takto ziju 2roky. To dievca si prezilo 3 zivoty a chlap, ktory ju dostane by ju mal na rukach do konca zivota nosit. Tomu vravim matka roka.
Nechap ma zle, ano mas brutal zlu situaciu. Ale nikto to nevyriesi za teba. Az ked budes uplne na dne ale ze realne na dne, tak zacnes rozmyslat a hladat ako z toho von. Pokial takto places, tak Ti nie je tak zle aby nebolo este horsie. Lebo evidentne si nic ine neskusila. To co ti tu radia...najst starsiu osobu a za protisluzbu by si mala izbu, to je tiez riesenie, preco nie?
Proste neries co ini, ries co Ty.

tibor79
22. okt 2022

@haley7897 trápny koment.

haley7897
22. okt 2022

@tibor79 🥺🥺🥺

lenka567899
22. okt 2022

@dusankomoj nauč sa čo je štruktúrovaný rasizmus a potom tu píš

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
mufka1
Autor odpoveď zmazal
lilitela
22. okt 2022

Neviem, kolko maju deti rokov, neda sa ti aspon troska robit? A co je to neschopny chlap? Asi pracuje. Doma nepomoze? Tak vysvetluj detom, poza jeho chrbat ze to neni spravne a co to porobte s deckami. jeho neries. Prehodnot si povinnosti doma. Neumy okna. Neumy ani kuchynu, iba si zotri kuch dosku. Prach sfukni jemne smerom dole namiesto utierania. Namiesto vysavania, prebehni suchym mopom. Namiesto umyvania dlazky sa budete riadne vyzuvat a zotri iba spinave miesto a umy len raz za mesiac. Vsetok volny cas ktory takto ziskas, skus dat do hladania brigady. Z domu. Zvysok uz ti napisali, odkladaj peniaze.
Ja myslim, ze ty si hlavne zdeptana a sklamana. Vo vnutri citis, ze nechces aby toto deti videli a ze si si to predstavovala inak. Stale cakas a dufas, ze on sa spamäta. Musis sa zacat odputavat od tejto myslienky. Od neho. Proste ho neries. Viem ze je to tazke ked je tam, ale nikto nepovedal, ze to bude lahka a kratka cesta.
Predstav si ze zijes s takym spolubyvajucim. Co by si povedala detom, ako by si zila s takym clovekom v jednom byte, ak by si musela?

svetlanka111
22. okt 2022

Kludne mi napis ip..moj chlap sice nie je nesxhopny(len co sa tyka prace)ale inak je to asi ten najhorsi manzel a otec (nasilnikov a alkoholikov neratam)Oni su na prvom mieste,hned za nimi je moj manzel

derdia
22. okt 2022

Netusim...musi to byt strasne😔😔😔😔drz sa.... Jedine ako by som vedela pomoct je darovat ti oblecenie.

ropucha6
22. okt 2022

Nuz zeny sa dokazu z kadejakych sraciek vyhrabat. Mozno by ti niekto konkretnejsie poradil, ale chybaju detaily. Vek deti, kolko mas prijem, kde byvas atd…

Strana
z2