icon

Nemám nárok byť chorá alebo unavená?

17. máj 2024

Zeny ja uz neviem ci som sibnuta a precitlivena ale uz vyse troch mesiacov mi nieje dobre... Ako chripka..vecer zimnice, zapchaty nos,zahlienena,tazoba na lrieduskach,palenie hrtanu proste boli ma.cely clovek nevladzem ani sportovat.. uz som mala toho dost tak som zasla.konecne k lekarke ze uz nevladzem proste takto zit ani dychat.som na materskej s dvoma detmi skoro stale sama.doma. uz skor som hovorila manzelovi ze sa necitim dobre ze nieco je zle ale tak on ma ma.totalne na haku.ani obraz ani zvuk.ked som bola u lekarky tak mi odporucila.aj krcnu a hned ma tam aj sama.objednala.tym ze mam starsie dieta s diagnozou a vela.chodime.po lekarovh tak ze.mi to ulahci lebo vie ze sama.od seba nepojdem.tak ma.aspon prinuti.ked som prisla domov aom to povedala muzovi tak len z dvier som pocula boze naco ved ti mala dat len atb a konec.tak dobre som uz bola.ticho ze asi fakt prehanam.dnes prisli vysledky plucne chlamydie ..ze je to infekcne a vraj aj nebezpecne..a mam vysoke hodnoty..starsieho mam aj s oslabenu imunitu.tak som povedala muzovi ze nakoniec mam infekciu a na tyzden mame ist babke na oslavu bude tam cela.rodina ze co teraz ci mam ist..aj ze detom by som mala.spravit tiez krvny obraz .pozrel na mna ze preboha nerob sa az taka chora ved len trocha kasles..mna to hrozne dostalo..moj muz je sebec a egoista to je..ale tak toto tak ako ja nemam pravo byt chora chcela som len vediet jeho nazor..to naozaj az takto prehanam preco mi nechce verit ze mi naozaj nieje dobre..ved som vecne s detmi sama som unavena vseobecne a teraz to je uz ze este viac od ledy tak kaslem..ja si to nevymyslam..som cakala aspon ze ma.objime.ze v pohode sak sa preliecis odychnes si..a este si doobedu lahol k malemu a spal lebo ze on je unaveny

Strana
z3
karolinakr
19. máj 2024

toto je autorka dost brutal, čo si popisala v poslednom prispevku, nechod hlavou proti muru a nebud tvrdohlava, najmi si aupair ale dochodkynu, ktora si prilepši finančne a tebe pomôže
na toto by som peniaze nelutovala, ked vieš, že z muža nič nevydoluješ..toto čo si pisala, je za dobrotu na žobrotu, nechcem ťa strašiť, ale ked stretne mladu, peknu, uz nebudeš pani domu, lebo pripadov v novinach bolo, v podstate ta len využil muž, a ked mu budeš na obtiaž - adie priprav sa aj na takuto variantu a rozmyšlaj dopredu, čo dalej, lebo podla tvojho popisu všetko k tomu smeruje
a kukni do mobilu, či už niekoho nema, možno už na niečom pracuje...nechcem malovať čerta na stenu, ale je možné, že aj preto ochladol...ktovie

pohodacka03
19. máj 2024

@scorpionflower1 neviem ci sa mam smiat alebo plakat ked to po tebe citam 😂. Ja som este na RD(ma rok drobec), ale mam este 3 a 4 rocne deti nonstop chore. My sme stihli uz aj nosnu mandlu vybrat u oboch starsich, teraz polroka cakame na termin na alergo 🥳. Ja som nonstop s detmi chora, ale k lekarovi nemam kedy. Na preventivke som bola s najstarsou 🤷. A k zubom sa nevyjadrujem, uz sa mi 2 rozpadli 🥴😬 a moja zubarka opravuje vsetky dalsie zaradom, ale terminy su raz za polrok. Cize sa "tesim" ked nastupim po RD do prace a budem nonstop doma 😬. Drz sa a daj si dokopy tie zuby. Zdravie mame len jedno

scorpionflower1
19. máj 2024

@pohodacka03 Dufam, ze si sa zasmiala, lebo to je cista tragikomedia :D ja tymito rodicovskymi historkami pravidelne zabavam bezdetnych kolegov a znizujem tym pôrodnost v Europe. Nehovoriac, ze vacsinu casu vyzeram ako metla a nemusim vlastne ani nic hovorit :D Ja akoze neviem, ale ze fakt neviem, ako mozes zvladnut tri deti :D mas moj obdiv, uctu a respekt. Ale ja ti neviem, ja to asi nemam tak v sebe, pre mna aj materska bola podobne "pekielko" ako toto. Vtedy bol covid a to bolo ako zit nejakej vymyslenej dystopickej ríši z katastrofického filmu, ja som bola s malou strasne dlho doma a mavam uzkostne stavy uz od mladosti. To nie je velmi dobre kombo. Chodila som aj k psychoterapeutke, ale, čudujsasvete, som prestala, lebo som zabúdala na termíny a ona si to vždy naúčtovala :D

luccija
19. máj 2024

@scorpionflower1 keď čítam opis chorôb tvojej dcéry vrátila som sa späť o 10 r.Bavi Ta práca nie si z nej ešte viac vystresovaná?Ten tlak čo majú zamestnané mamy, keď sú deti choré je strašny, keď vieš aj ty, že bude zle, keď zostaneš doma plus ešte vždy ochories.Ja si naozaj neviem predstaviť ako to riešia ženy v zahraničí kde idú od malých detí, samoživiteľky...potom sa tu dočítas, že v zahraničí deti nebývajú choré a soplik sa neriesi
@oblecenie99 máte to ťažké dievčatá treba troška zvoľniť, ak sa dá, lebo toto sa nedá dlho psychicky vydržať nejdem tiež písať ake mám od jesene starosti či otec zdr.problemy, serie sa všetko čo sa môže a nie je konca už som minule pozerala, že ja zarytý odporca ísť niekam sama by som normálne prijala víkend sama.A nakoniec som ochorela ja som to už cítila, že už stačí všetkého a tak ležím a čítam a rozmýšľam čo zmeniť a čo nás čaká.Niekedy je viac než nutné povedať nie, lebo potom to dopadne tak, že ta riaditeľka je spokojná, že si bola na maturitach, muž si v kľude porobi prácu a ty prídeš o zub a kolotoč sa krúti ďalej.

autor
19. máj 2024

Vsetk vam dakujem velmi pekne za povzbudenie.. naozaj ste mi psychicky velmi pomohli. A samozrejme nechcem byt mrcha 😊 ale som rada ze v tomto bludnom kolotoci niesom sama.. a ze vsetky bojujeme a niekedy fakt padame z nôh od vycerpania..zacala som brat atb je mi podstatne lepsie aspon uz nemam taky zapchaty noc takze konecne normal dycham..fucala.som jak slon..len m stale tazobu na hrudniku a nadmerne potenie tocenie hlavy sem tam a ten zachvat kaslu rano je nekonecny..ale.cez den to celkom s detmi davam ..vikend sme prezili a zajtra skola.skolka.. a co sa tyka muza..jedna tu pisala o milenke..vies ze niekedy mi to prejde hlavou ze co ked ale ked tak rozmyslam ja uz ani neviem ci by som si aj nevydychla a povedala si ok konecne som slobodna uz bidem mat.len dva deti nie tri ako teraz plus pes.. nehovorim ze k nemu nic necitim ale laska niekedy nejako nieje vsetko .. vcera mi volal plakala som ze som to od neho necakala ze toto uz prepiskol..a ze nemam problem ked ma mapo krk alebo uz nema zaujem chlapov na svete je milion... Ze sa nestratim 🤷.. povedal mi ze vie ze to prehnal ze to tak nemyslel.. poslala som mu link na tu chorobu a ze deti dam na lrv ci sa mu to paci alebo nie a on mi je proste ukradnuty ..ked nepojde je to jeho vec nestaram sa .. mama mi volala tiez v inej veci samozrejme zacala ze aj ona to niekedy mala a ze to nieje nic strasne.. som jej povedala ze ma to nezaujima uz nikto mi neveri ja sa citim naozaj zle som jej zlozila nabehla ku mne nakoniec ze mi postrazi trocha deti mam si ist lahnut..a sestra no karma je zdarma volam jej ze ako sa ma a ona ze lezi doma chora🤷tak nech ide aj ona na krv lebo sme boli spolu ...este raz vam dakujem za povzbudive slova..urcite som si od kazdej z vas nieco zobrala...a uz budem raznejsia ..❤️❤️❤️❤️

zoja1234
19. máj 2024

@autorka zleho manzela si si vybrala 🤷

scorpionflower1
19. máj 2024

@luccija ono tie samozivitelky proste nie su vzdy same, ja, co poznam samozivitelky, a to je ich celkom dost, vzdy tam je nejaky clen rodiny, ktory pomaha - najcastejsie babka/dedko. Lebo toto by sa samozivitelovi jednoducho nedalo zvladnut. Mozno sa to este da riesit flexibilnym home-officeom, ktoreho je v ponuke ako šafránu. Alebo, poznam jednu samozivitelku s dvomi malymi detmi, ktora proste strieda chlapov, nemoze si najst nikoho, s kym vydrzi, lebo prosto viac zhana chlapa kvôli prachom a strazeniu deti ako partnera pre seba. Ja ju nechcem sudit. Ona jednoducho je na tom tak zle, ze si nemohla udrzat vobec ziadnu robotu, nema nikoho, kto by jej pomohol.
Ja viem, co chces povedat, mas pravdu, ja sa snazim ako magor v tej skole, lebo si chcem udrzat to miesto, nechcem uz odchadzat z dalsej skoly - to by bola uz 4. v poradi (v priebehu 11 rokov), lebo takto je to skoro vsade. Pamätam si, co si uzila moja kolegyna este v byvalej robote, ked mala choreho skolkara a jej manzel bol stale na sluzobkach. Nejak to pretrpela, syn uz ma teraz 10 rokov a je to ovela lepsie. Ja si myslim, ze to nejak proste musim vydrzat, ale s tym zubom som to pokaslala. Tu su ale aj strasne dlhe cakacie doby na vsetkych doktorov a to je tiez na palicu. Neprides kvôli chorobe a najskorsi nahradny termin dostanes o mesiac a takto sa to dookola hromadi a hromadi. S tou riaditelkou mas pravdu, ale tym, ze my sme taka mala skola, tak sa dostavame do ošemetnych situacii - ja napr. musim ist aj teraz skusat na maturity, lebo prosto nema kto, nemam inych kolegov, co to mozu urobit za mna. A toto ma aj muz - ja sa aj onho bojim, lebo on tiez nebyval takyto chory ako je teraz, co od dcery vsetko chyti.
A to uz radsej nehovorim o rodine - u nas su sestra, matka a otec taki rozhadani, ze sa nerozpravaju uz mesiace a ja medzi nimi jak blba, uz som ale povedala, ze to uz nechcem pocuvat, lebo na ich problemy uz naozaj nemam energiu.

pohodacka03
19. máj 2024

@scorpionflower1 mne aj teraz sople tecu ako toto pisem, kaslem jak slon, tahaju deti 3 tyzden choroby, tak jasne ze uz aj ja chora 🤦. Uz mam pocit, ze by ma ani pobyt na psychiatrii nezachranil😂. Ja by som si aj uzila matersku a ze som doma s detmi, keby sme neboli chori stale, nemusela by som varit, prat a upratovat 😀. Keby som uz bola od septembra v praci, tak som na 100% vyhodena, lebo: september- grcacky+hnacky vsetci 5 doma. Oktober - 4 tyzdne maly doma s kaslom, november-3 tyzdne kasel(jasne ze vsetci sme kaslali). December - asi len 10 dni choroby- nastupili do skolky na 1 den a skolku pred Vianocami zavreli pre chorobnost 😂 mna chytil zub a bolel ma dlho. V januari boli asi 4 dni v skolke, vo februari boli asi 3 dni v skolke 😀. V marci syncek 2 tyzdne chory a dcerku mi hovorili ze mava zachvaty kaslu(nechala som tyzden doma-nekaslala, sla k lekarke a bola ok)- ked sa to 3x opakovalo nasa pediatricka to vzdala a prepisala jej lieky na alergiu, ze nebude mi zdrave dieta doma sediet a nastastie pomohlo 🙏. Inak, k atmosfere v skole, nezavidim ti. Manzel uci a je na tretej skole, ale prve dve boli dost zaujimave co sa tyka atmosfery. Nahovara ma nech idem ucit, ale mam pocit, ze nikto by si to nevazil, co by som chcela ucit sa externe neotvara a ak by som sa dostala na skolu ako nekvalifikovana, tak ten tlak by tam bol velky na ten predmet. Keby tak clovek vedel co bude o 10 rokov, aby sa vedel lepsie rozhodnut 🤔. Ostava nam asi len nezblaznit sa 🍀

luccija
19. máj 2024

@scorpionflower1 to je všade v školstve takto.Dcera je už na gymnáziu a nestíham sledovať tie zastupovacky, zrušené prvé hodiny, posledné

janage
19. máj 2024

Ja napíšem len toľko, že mňa z týchto musím sa premôcť, vydržať, nedá sa, nemám čas byť chorá....vyliečilo 8 dní na infekčnom s atypickým zápalom pľúc cez Vianoce. Ďalší mesiac a pol cca som bola ešte doma. Z nemocnice som prišla s tak zapálených žilami na rukách, že som sprchu neudržala.
Bolo to pred kovidom cca 2 roky. Dovtedy som netušila, že zápal pľúc môžem chytiť od iného chorého.
A muž zrazu neriešil, že nebude toto a hento nachystané.
Odvtedy keď som chorá nevarim, neriešim domácnosť, ale len nutnú prácu ak je to nutné a dá sa mi, hlavne sa ale liečim.
Pľúcne chlamýdie som mala aj dcéra v prvom ročníku.
Neinfekcna ak sa dobre pamätám si po 2 týždňoch užívania atb ak zaberu a musíš sa telesne šetriť.
Svokre aj hosťom by som oznámila, že mám infekcnu chorobu, ze chcem ostať teda doma. Ale ak muž na tom trvá a oni tiež, prídem. Pripadne dôsledky nech si potom znášajú.
My s dcérou sme sa z toho dostali, ale mam známu čo sa rok nevedela vyhrabať z toho.

margotka17
19. máj 2024

Poloz mu na stôl vyšetrenie od doktorky, snáď sa pozrie, čo tam píše, on nechápe, že pľúcne chlamýdie sú infekčné? Veď dnes jojkas ty a o pár dní môže on, keďže ste spolu. Opatruj sa, dodrzij pokyny doktorky, určite viac oddychuj.

ailiba
20. máj 2024

@scorpionflower1 mas to tazke🙏. Ja mam dve deti, napr. dnes musim ist s oboma k lekarovi, lebo mi nema kto postrazit mladsieho🤷‍♀️. Neviem, kde byvas, ale mi sme cakali na orl 3 mesiace a vyber mandle mame az o rok🤦‍♀️.... Tak rok musime cakat na najblizsi termin.... A ty este chodis aj do prace🙏. No, aj mna to o rok čaká....tak mam z toho obavy....ked citam, co pises. Tak prajem hlavne vela zdravia❤️

ailiba
20. máj 2024

@pohodacka03 mam to presne tak isto, az na to, ze my zas cakame na tu mandlu😅... A alergologa mame 2x za rok.

pohodacka03
20. máj 2024

@ailiba Ja od decembra riesim alergo, mame prvy termin v juli 🤦. Boli sme aj na gastre aj na plucnom uz. Nam vybratie mandle nepomohlo, museli ale aj tak ist obaja, lebo uz mali vodu v uskach. Ale bol to stres, lebo 2 deti v 1 den, s dcerkou absolvovat predoperacne bol boj, ona ne citlivka, vsetkeho sa boji a syncek nemal este 2 rocky ked sme zacali vybavovat. A najmensieho trojmesacneho som nechavala doma s mamou. Drzim palce nech vam to dobre dopadne a zbavite sa chorob 🙏

drahomirrra
20. máj 2024

Autorka, je mi to ľúto. Keď za teba nebojuje nikto, bojuj za seba sama. Neviem odkiaľ si, ale prídem ti postrážiť deti, nakoľko presne viem ako sa cítiš. Často si predstavujem, ako ma vezmú do nemocnice, žeby sa dačo stalo, nič vážne, ale také, aby som bola preč aspoň dva týždne. Zo strašného vyčerpania začínam mať zdravotné problémy, jeden za druhým. Pre môjho muža samozrejme nerobím nič, jediný, kto tvrdo pracuje je on. Moja mama má podobné tézy ako tvoja, veď žena má vydržať všetko. Normálne by som ťa brala za kamošku. 🙂

michalabu
20. máj 2024

Velmi velmi ma mrzi spravanie manzela. S tym ti asi nepomozem.. co sa tyka chlamydii. Moj manzel to mal tiez, treba to poriadne preliecit antibiotikami, vacsinou zaberu, len ak by si sa po liecbe necitila ok, radsej sa pretestovat (mojmu muzovi na to prve zabrali a vyzeralo ze je všetko ok, ale o par dni sa mu to vratilo, bral ich asi nie dost dlho, potom mu lekarka nastavila druhe atb na dlhsie a uz je ok). Trochu ta ukludnim. Našťastie chlamydie nie su tak nakazlive, ja ani moje dve deti (v tom case novorodenec a 4rocny syn) sme to nedostali. Ja som sa bola na to pre istotu pretestovat. Ale nic nedas za to, ked aj detom vezmu krv, ci su ok. Totiz niekto nemusi mat pri tom ochoreni kasel alebo iny priznak. Drzim palce. Ci ist na oslavu by som zvazila, infekcna teoreticky este byt mozes. Porad sa s lekarkou, ci je to uz ok ak tyzden uz budeš brat antibiotiká.

zdekasun
20. máj 2024

Želám skoré uzdravenie a veľmi ma potešilo ako ťa tu ženy podržali - na vyliečenie máš nielen že právo, ale hlavne kvôli fungovaniu okolo detí je toto tvoja povinnosť. Milé prekvapenie, väčšinou človek číta samé blbé príspevky a kritiku odveci. ❤️

ailiba
20. máj 2024

@pohodacka03 dakujem pekne❤️aj vam❤️. Nam alergologicka pomohla len z casti. Preto riesime orl🤦‍♀️. To je nekonecny pribeh.

scorpionflower1
20. máj 2024

@oblecenie99 tak nakoniec bol zub mrtvy, tak mi vycistil zubar kanaliky, dal mi vlozku a o dva tyzdne na uzavretie kanalikov a korunku. Samozrejme, ze to bola horna prava sestka, tam je tych kanalikov najviac, takze som tam nechala majland, a to este nemam korunku. Ale uz ma to aspon neboli, iba tak znesitelne mam v tom zube take tlaky a jemne trhanie.

scorpionflower1
20. máj 2024

@pohodacka03 Boze; to tie choroby ako keby si o nas pisala, to aj my tak, akurat, ze my sme mali dceru zdravu cely januar az do polky februara. Potom tyzden-dva skolka, tyzden doma. Teraz je 2 tyzdne zdrava nejakym sposobom, nech jej to vydrzi. Aspon uz nepotrebuje ATB, ked je chora. Buduci tyzden na ORL s nou ideme.

janulik2008
20. máj 2024

@scorpionflower1 kolko si platila? 😀

Strana
z3