Nemanželské partnerstvá
Keď mám chvíľu čas v práci, tak si čítam. Síce toto je viac menej babské fórum, ale stále mi nejde do hlavy jedna vec.
Prečo si ľudia robia deti a nezoberú sa?
Veľakrát to tu baby popisujú že žijú že majú takéto vzťahy a nakoniec sa divia, keď to zlé dopadne.
Veď existuje aj civilný sobáš, ktorý stojí pár eur. A keď budú mať na to nech si robia aj druhú honosnú cirkevnú svadbu.
Stále mi uniká podstata a výhoda takéhoto vzťahu. Veď predsalen ak sa zoberú a jeden má hypotéky, je poistený a aspoň ten byt by zostal partnerovi/potomkovi.
@guinevre ano, v minulosti nemali kam, takze ak chceli doma pomery vylepsit nezostavalo ine len na nich zapracovat..tym si nijako neidealizujem minulost...v minulosti, tak ako aj dnes existovala nevera, alkoholizmus, fyzicke aj psychicke nasilie v rodinach. a ano, nie vzdy sa musi vsetko vydarit, aj ked sa velmi snazime....to predsa ale neznamena ze by sme sa nemali snazit. neexistuje vztah ktory funguje bez vzajomnej snahy o jeho fungovanie...mozes hladat kolko chces, ale perfektneho muza pre seba nenajdes. co sa tyka toho ze ludia co zostanu vo vztahu aj napriek vaznejsim krizam su povazovani za chudakov??? no pozri si schvalne temy tu na MK ohladom nevery, 99% zien tam hucka do zakladatelky temy, ze sa ma okamzite s chlapom rozist, nedavat mu uz ziadnu sancu atd atd...a ked nejaka napise ze mu chce dat sancu, tak reakcia je ze je naivna a ked jej to spravi znova tak sa nema stazovat...ze bola varovana...a to nie je len MK, proste zostat v nefungujucom vztahu a snazit sa ho zachranit nie je v spolocnosti cool...ono je to asi obraz materializmu ktory sa preklopil aj do vztahov: co nefunguje sa dnes neopravuje ale vyhadzuje a nahradzuje novym. samozrejme, aby nedoslo s zbytocnym reakciam na moj prispevok, nepausalizujem. 😉
@canama To ze niekto napise na MK "ja by som sa hned rozviedla, to je chrapun blabla" treba brat s rezervou, kazdy je na internete hrdina, treba to napjrv prezivat, potom clovek uvidi, ze je tazk osa rozhodnut. Rovnako plati aj pre tie co tu kidaju na exov, ze aki su chrapuni, a ake su oni dobre zeny -eee, druhu stranu nepocujeme, a jasne ze vzdy si kazdy povie len to co JEMU zodpoveda. A tu hned vsetky, ano to je chrapun, nezodpovedny, idiot, nechapem ako mozu hned vynadat na chlapa, ved ho ani nepoznaju, ved len precitali nejaky prispevok, ten co pise moze aj klamat, su aj zeny od ktorych chlap musi utekat, lebo su uz neznesitelne, alebo moze ten autor/autorka nehovorit celu pravdu, nie?
A vies, co, ked sa mas furt velmi SNAZIT, ked to nejde prirodzene, tak je to trosku tak na prd 🙂
MM nie je idealny, ani som si nikdy takeho nehladala, ma svoje plusy a ma svoje minusy, ale jeden druhemu si nic nevycitame, dobre sa bavime ked sme spolu, smejeme sa, presli sme si aj dobrymi aj zlymi vecami, a to nas len posilnilo a zblizilo. Ked sa clovek musi SNAZIT, MUSI VZDY NIEKOMU NIECO NAHRADIT, NESMIE TOTO, NESMIE HENTO, MUSI TANCOVAT AKO TEN DRUHY HRA, UDOBROVAT SA, berie to cloveku energiu, a dobry vztah ta ma naplnat, ma ti to dodavat energiu.
My sme sa brali preto lebo sme cakali dieta, kebyze priatelka vtedy nie je tehotna tak svadbu nemame. Samozrejme sme sa mali radi a pod, ale hlavny dovod bol dieta. A mozem povedat ze nas to fakt spojilo, kebyze nie sme zobrati tak by to bolo na vazkach ci spolu naozaj ostaneme. Ja praveze poznam dost parov ktore svadbu odlozili, lebo pred porodom by nevesta vyzerala zle v satach, a teraz je chlap uz davno prec lebo rozchod bez sobasa je otazka zbalenia si veci...
@igor211 no hura, vystihol si realitu :D
precitala som si celych 10 stran na etapy, tak mozno mi nieco uniklo, ale ani po 10 strankach som nepochopila, preco si niekto nechce zobrat partnera, s ktorym sa miluju a chcu prezit spolu zvysok zivota. Tym, ze to nechapem nikoho nechcem zosmiesnit, urazit ani sa inak dotknut, len to jednoducho neviem pochopit, hlavne ak ide o dlhodobe spoluzitie a su tam uz aj ovela vacsie zavazky a to spolocne deti.
Za seba - s manzelom sme sa nasli ako velmi mladucki, ale takmer od prveho dna sme vedeli, ze patrime k sebe. Manzelstvo sme obidvaja povazovali/povazujeme za ten najvyssi level partnerskeho vztahu, svojim zelanim uzatvorit manzelstvo sme si dali najavo, ze toho druheho milujeme, vazime si, vieme, ze sa na neho mozeme spolahnut, skratka,ze je to ten pravy, s ktorym si chceme zalozit rodinu. Neviem, ci to bolo preto,ze sme boli mladi, ale netahali sme do toho ziadne pragmaticke veci ako majetky, vdovske, spolocne priezvisko, ci potreba podvolit sa nejakym ocakavaniam spolocnosti.... Jednoducho sme obidvaja citili, ze toho druheho milujeme natolko, ze s nim chceme manzelstvo uzavriet. Sme spolu vyse 20 rokov a ako manzelia vyse 17 a i ked boli krizy a aj vazne, vzdy sme nejak zabojovali a zvladli sme to.
Na okraj - nie sme veriaci, nekonal sa ziadny honosny obrad a svadba bola malicka, kedze ja som z tych, ktore taketo veci fakt nemusia ....
@guinevre pod pojmom snazit sa si ja predstavujem ine veci ako ze budem "tancovat ako mi niekto piska" alebo ze akceptujem ze mi niekto nieco zakaze...v podstate by som povedala ze vztah kde dvaja spolu dokazu prekonavat prekazky (nezhody, krizy, zmeny) je naplnujuci vztah a moze posunut nielen ten vztah ale aj ludi v nom na iny level (po akejkolvek stranke)...proste evolucia...a pre prekonanie prekazky je potreba vyvinut urcitu snahu. 🙂 a co sa tyka odsudzujucich prispevkov, ved presne o tom som pisala....do cudzich vztahov nevidime, napriek tomu ma drviva vacsina ludi zazracnu schopnost hned vsetko posudit a kvitovat alebo odsudit...a prave o tomto odsudeni hovorim. mam zazite zo svojho okolia ako dokaze "spracovat" psychiku blizkemu cloveku a "dobre poradit".
@sisaka ja nechapem, preco sa ludia beru. cely zivot to nechapem, preco vznikla potreba niekde nieco prehlasovat, co o par rokov nemusi byt ani pravda.
nie som vydata (ani sa nikdy nevydam, na tom trvam), ale skoro svagor zenaty bol, dokonca mal "honosnu svadbu" v kostola a nepreslo ani 5 rokov a uz su manzelia od seba. proste nechapem potrebu klamat seba, farara, boha, pretoze clovek nikdy nevie, ci sa v horizonte niekolkych rokov rozvedie.
@maca_p
tak ked to nechapes tak dlho, tak ti to uz asi nikto nevysvetli
ale uznaj, ze zato, ze sa tvoj svagor rozviedol, sa to nemusi stat kazdemu :D
my sme napriklad uplne v pohode, sme spolu 14 rokov, chodili sme spolu predtym cca 4 roky, mame tri deti, moj manzel je naozaj skvely clovek a otec, ani nehovorim, bodaj by som ja takeho kedy mala
nie kazdy je magor, ako tvoj "svagor" :D
a preco by som nemala mat toto stastie v zivote, zit s niekym takym bohovskym ,len preto, lebo mam pozerat so skepsou do buducnosti? nikoho bezpodmienecne nemilovat? mozem osrat taky zaprdnuty zivot s ovisnutou hubou, to nie je nic pre mna
tym som chcela povedat, radsej si mozno natlcem 🙂 ale prezijem ten zivot s doverou v milovaneho cloveka :D usmiata a spokojna a milovana
co samozrejme mozu mat aj baby v partnerstvach, mozno, ja tomu moc neverim, ale co na tom zalezi, toto je moj zivot, nie vas
@maca_p potreba asi bola stále, ako ľudstvo existuje. Kedysi to boli obrady, ktoré rituálne spojili ženu a muža, v tom čase sa do toho praktické záležitosti nemiešali, išlo o spirituálny akt. Neskôr to bola zmluva, ktorá už zahŕňala aj praktické otázky, až sa z toho vyvinula inštitúcia podobná dnešnej. Ani dnes to nie je potreba klamať farára, alebo neviem koho. Drvivá väčšina z tých ako tvoj švagor, asi pri sobáši neklame, iba si možno neuvedomuje záväznosť sľubu, ktorý dáva. Neváži slová. Tým pádom si neváži ani seba, je to len tlčhuba. Ostatní si dávajú sľub s najlepším vedomím a svedomím. Sľub mal vždy väčšiu vážnosť, ak bol vyslovený verejne a pred svedkami. A nie len ak sa jednalo o svadobný obrad, ale aj iné veci - napr. podpis závetu a podobne. Tieto veci vyplývajú z toho, že človek žije v spoločenstvách, je to naša prirodzenosť. Vďaka tomu vznikli obrady, rituály, slávnosti, zákony, tradície....a aj svadobný obrad s patričným sľubom a prehlásením, ktoré je o to vážnejšie, že bolo vykonané verejne. Možno to teraz lepšie pochopíš 😉
No ja by som napr. zasa nechcela mať deti s "priateľom".
Ale ak sú dvaja rovnakého názoru, či už v manželstve alebo nemanželstve, tak je to ok. Keď sa už zosobášia, fungujú ako manželia. Ale ak sa rozhodnú žiť v nemanželskom zväzku, časom možno jeden z nich zatúži po záväznejšej forme spolužitia a nastáva problém, jeden druhého napriek prvotnej dohode tlačí do novej situácie. Mám z blízkeho okolia: žena žije s mužom pár rokov, ona sa v žiadnom prípade nechce vydávať, nechce deti. On by sa aj oženil, aj by sa rád stal otcom, ale kvôli nej sa tvári že "nevadí", takto mu to naoko akože vyhovuje. No mne je ho ľúto, lebo viem, že by zväzok rád posunul trocha ďalej. A ona mi tiež tvrdí, ako tu už bolo napísané, že chce mať zadné vrátka, čo ak by prišiel niekto lepší. Jaj tak toto mne je fakt ale hrozne nesympatické. Ja osobne žiadne zadné vrátka nechcem, som typ, ktorý chce všetko alebo nič. Ale samozrejme, každý nech si robí ako chce a ako mu vyhovuje.
@maca_p podla tvojej reakcie si myslim, ze to nechapes preto, lebo neveris sebe a ani partnerovi. Nechavas si zadne vratka, co ak pride niekto lepsi, neveris, ze by ste spolu mohli zostarnut? My sme nesli do manzelstva s tym, ze bratranec z tretieho kolena sa rozviedol, ze sme mladi a o 20 rokov sa rozvedieme a ze 50% ludi sa rozvadza, tak to urcite budeme aj my.... Ja takejto logike absolutne nerozumiem, ze nejdem si niekoho zobrat, pretoze je sanca, ze sa nakoniec rozvedieme 😕 To je ako hovorit, radsej nejdem mat deti, lebo co ak ich v 10 rokoch zrazi auto, co ak v 18tich zacnu fetovat, co ak ..... vsak tolko deti zomiera, tolko deti sklame svojich rodicov, tolko deti sa vyberie nespravnou cestou.. Ak neveris, zeby ste s partnerom ustali problemy, ak neveris, ze o 10 rokov ho budes rovnako milovat, tak sa ti necudujem. Ja som do manzelstva isla s doverou, ze budeme spolu, ze sa spolu popasujeme s problemami, ze ho budem mat minimalne rovnako rada, to je o nastaveni cloveka, verit, ze bude dobre a robit vsetko preto, aby tomu tak bolo, nie sa hned negativisticky pozerat na vec.
A neviem o akom klamani hovoris, to asi za seba, ze keby si mala nieco pred oltarom/na urade slubit, zeby si nebola uprimna, lebo to tak voci svojmu partnerovi necitis. Ja som pri uzatvarani manzelstva nikoho neklamala, ja som do toho isla, podla teba asi naivne, s tym, ze s manzelom prezijem zvysok zivota. Ja si nehovorim, ze ked mi do cesty vojde niekto lepsi, tak sa rozvediem, ani, ze este par rokov vydrzim a zacnem sa obzerat po nahrade, ani mi v hlave nebezi 200 scenarov, co vsetko sa ludom stalo a co vsetko sa moze stat mne ....
@celasapremenim hmmm, nechapem, preco by mal byt magor, ked mu usla manzelka s inym.... 😲. hmmm, s touto alternativou sa tu nerata, pretoze na MK su vzdy iba muzi chrapuni....
@sisaka nechapes jednu podstatnu vec, ze ja manzelstvo ako institut neuznavam. vobec nejde o tezu zadnych vratok alebo ci sa objavi niekto iny-lepsi... to mi dokazuju prave tie rozvedene manzelstva - ked sa nasiel iny alebo ina a rozvod bol uz hotova vec. jednoducho nepotrebujem sobas k zivotu. absolutne.
to klamanie spominam v kontexte, ze pred rozvodom si oklamala (nie ty - jasne) boha, farara a manzela, lebo si porusila manzelsky slub. slubene zostalo slubene a nedokonane v stasti/nestasti, v chudobe/bohatstve, v chorobe/zdravi, v mladosti/starobe....
preto som za to, ze radsej neslubit a vytrvat ako naslubovat prazdne reci, mat svadbu kvoli: "co by na to povedali susedia".
@alaguema ak by boli zakazane rozvody, hlavne teda tie oltarne, potom by svadobny slub mal nejaku vaznost. takto absolutne.
ja sa citim natolko slobodna, ze nepotrebujem ziadne spolocenstvo, ziaden zväzok, ziaden obrad. citim sa super.
dost casto som tu citala, ze manzelstvo je zväzok, urcity zaväzok. prave preto je fajn, ked sa clovek citi slobodny telom a dusou, nicim neokliesteny. kopec zenacov a vydatych ten pocit neuniesie. a 1000 x vypovedane, milujem ta a mam ta rad, ale aj tak potrebuju mat pocit lovca, dravca, kurevnika...
iste, kto je spokojny v manzelstve, nemam nic proti. ale vyprosujem si tezy o tom, ze byt slobodnym po cely zivot, znamena rodicovsku a partnersku nekompetentnost.
@maca_p hm...no, myslela som si dlho niečo podobné. Ale prišla som na to, že ozajstná sloboda je stav mysle 😉 Nemá to nič spoločné s tým, čo je naokolo. No a sľub má vážnosť, ak je vážne myslený...opäť bez ohľadu na vonkajšie okolnosti. Inak...naozaj je mi jedno, či sa ľudia berú, alebo nie 😎
Ani papier nezaručí, že manžel/manželka nepodvedie napríklad, že bude naozaj stáť v dobrom aj v zlom pri tom druhom. Nie je zárukou ako to bolo voľakedy. Voľakedy ten papier zavážil viac ako v dnešnej dobe.
@adulka1979 "papier" predsa nikto neberie ako záruku vernosti, hádam už ani v rozprávkach nie 😉
@celasapremenim
@sisaka baby, krasne ste to napisali 🙂 🙂
@timea7 jedna otazocka, aj diplomovy "papier" a ostatne dolezite "papiere" su take zbytocne ako ten manzelsky? ak ano, tak ich dajme pomalovat a postrihat detom..vsetko, co je dolezite, je aj na papieri a je to potvrdenim, alebo sa mylim?.dehonestovat manzelstvo a pritom zit manzelskym zivotom je nepochopitelne tvrdenie proti tvrdeniu, pekne povedane
@maca_p no to si vedela len ty tu na fore, ze to bolo takto, nenapisala si to hned a preto sa ti dostalo takej odozvi
okrem toho, ked zena odide od manzela po piatich rokoch, to tiez moze byt z roznych dovodov a aj tam existuje alternativa, kedy to nie je IBA jej chyba 🙂
@teada byt dolezity...a byt zarukou, nie je to iste 😉 Diplom je dolezity, lebo doklada tvoju odbornost a vzdelanie...ale je aj zarukou toho ze sa v odbore uplatnis? 😉 Pri uplatneni v odbore musis ty do toho dat osobny vklad, snahu alebo mat aj trosku stastie 😉
A presne tak aj v manzelstve...po akte sobasa mas v ruke sobasny list...ale nasleduje osobny vklad oboch osob aby ten list papiera naplnili "obsahom" cize spolocnym zivotom. Bez toho vkladu, len samotny papier neznamena vlastne nic.
@jolinka to vzdy takto dopadne tu
vydate - nevydate
veriace - neveriace
ockovane - neockovane
klobasa - bylina
pesticidy - bioprodukty
:D
jaa som si zaliala kavicku, pozeram na usmiateho synceka, o chvilu ho hupsnem do kocika a ideme kupit na vikend kacicu, lebo sa tu bude robit obedisko a verim tomu, ze by sme si vsetci rozumeli nad tou kavou, ci uz mame doma potvrdenie o manzelstve z uradu, alebo len zlu skorosvokru, ci v chladnicke dve klobasy, alebo aj ta by nam rozumela, co teraz reve, lebo jej manzel pise smsky kolegyni :D
@celasapremenim cize razis teoriu klobasa ak som dobre pochopila z tvojho horeuvedeneho prispevku? 😀 aj ja, ale sem tam si ku klobase dam aj bylinu 😀
je to tu panoptikum...
@celasapremenim alebo v skratke ..."kazda liska svoj chvost chvali" 🙂 🙂 🙂
@celasapremenim este treba doplnit
kociky - satky
dedina - mesto
bohate - chudobne atd atd.

@mima86 každý to môže vidieť inak, ty ako sebectvo....ja ako slobodu....pre mňa bol cieľ v živote zasvätiť vede, technike a výskumu - čo si vyžaduje celého človeka a má to tiež obrovský význam....toho som sa kvôli rodine musela vzdať a nerada....ale človek mieni.....