icon

Nemanželské partnerstvá

magmolatus
13. okt 2015

Keď mám chvíľu čas v práci, tak si čítam. Síce toto je viac menej babské fórum, ale stále mi nejde do hlavy jedna vec.
Prečo si ľudia robia deti a nezoberú sa?
Veľakrát to tu baby popisujú že žijú že majú takéto vzťahy a nakoniec sa divia, keď to zlé dopadne.
Veď existuje aj civilný sobáš, ktorý stojí pár eur. A keď budú mať na to nech si robia aj druhú honosnú cirkevnú svadbu.
Stále mi uniká podstata a výhoda takéhoto vzťahu. Veď predsalen ak sa zoberú a jeden má hypotéky, je poistený a aspoň ten byt by zostal partnerovi/potomkovi.

malabiba
18. okt 2015

@libka1 netreba ísť do extrémov - nie je to o vyhľadávaní iných, o pravidelnosti a o zvyku vyhľadávať bokovky, skôr iný štýl života, keď má človek neustále zbalený kufor....a občas potrebuje spoločnosť

libka1
18. okt 2015

@malabiba ved ok, hlavne ze taky zivot nezijem ja, to by som nedala. kazdy nech si robi podla seba 😉

najorbitka
20. okt 2015

Ahojte 🙂
Napisem vam taky moj pribeh a som zvedava na nazory.Som rozvedena matka s dvomi detmi.Byvam na dedine na dome a nieje to jednoduche pre mna samu zenu,ale este mam babku ktora je snami a pomaha mi financne.Ale teraz k teme.Pred skoro tromi rokmi som si nasla priatela.Jasne ze som sla nato opatrne pomalicky,ale bolo a je to stale krasne,ale nezijeme spolu.Raz sme boli na jednej akcii a tam sa jedna holka spytala ze a kedy sa budete brat?Z jeho reakcie som bola uplne mimo lebo hned odpovedal ze nikdy ze on uz zenaty bol...tiez je rozvedeny...No aj ked ani ja som neplanovala hned spolocny zivot a svadbu aj tak som zostala zaskocena a smutna ze to takto vyblafol.Potom som mu aj povedala ze som si pripadala velmi hlupo a ak to tak aj mysli aspon nech to nedava pred druhymi tak najavo.Teraz sice trosku planujeme spolocne byvanie ale on svadbu urcite nechce.Vravel ze raz sa sklamal,musel vyplacat zenu,vlastne este do konca roka jej plati.Ale aj ked ani ja som hned po svadbe netuzila tak ma to velmi zamrzelo a je mi to moc luto ze si ma vlastne zobrat nechce.Mam to tazke sama uzivit deti a keby sme boli spolu bolo by to laksie....myslim si :( Viem ze ma lubi,verim mu len nechapem preco to takto berie.Ja som tiez rozvedena a sklamala som sa ale viem ze velmi tuzim aby bol moj.Viem ze niekto ma ten nazor ze je to len na papiery ale ja si myslim ze je to ine.

alaguema
20. okt 2015

@najorbitka keby som sa raz teoreticky rozviedla, tak by som sa druhý krát nevydala. Nevidím v tom zmysel.

libka1
20. okt 2015

@najorbitka to ze sa nechce zenit by mi bolo jedno, kym by so mnou nechcel dieta, brala by som to ako taky volnejsi vztah a tak by som k tomu aj pristupovala. 😉 ze to takto netaktne povie, to by ma nasralo, lebo to ako keby daval pred kamaratmi najavo ze som mu ukradnuta. nemam rada taketo hrdinske reci. neznamena to ale, ze ta nema rad. ked sa clovek raz sklame, tak je velmi opatrny vacsinou, takze v tomto ho chapem. ty vies ako je svadba pre teba dolezita, ak je dolezita, povedz mu to. ja mam velku hubu a povedala by som mu aj to, ze sa ma to dotklo ako sa zachoval, ze som zvyknuta na to, ze chlap si ma zenu vazit a nie ju takto ponizovat. ked nechce svadbu, da sa to povedat aj tak, aby bol kazdy spokojny. ja napriklad nie som typ, co s niekym len tak zije a zaklada si rodinu. ak by som s nim este planovala dieta, urcite by som to nerobila bez svadby. ak uz dieta neplanujete, svadbu by som osobne nehrotila aj ked som zastancom manzelstiev. ale to som ja... kazdemu podla chuti...

najorbitka
20. okt 2015

@libka1 Ked to vtedy tak zavalil tak to som mu aj povedala lebo to bolo fakt hnusne,ale vraj si to vobec neuvedomil ze ako to povedal.Ale mas vlastne pravdu,len ja mam taky strach ze ked si ma nechce zobrat tak ma az tak nelubi 🙂 Ja viem ze je to take pubertalne mozno 😉 Deti uz neplanujeme,uz mam dost rockov aj ja.A vlastne pisala som to sem preto aby som sa tak utvrdila ze to nieje take zle ked sa uz nechce zenit.

libka1
20. okt 2015

@najorbitka tak to by som vobec neriesila manzelstvo, mate uz co to za sebou, deti nechcete, tak si uzivajte to co mate 😉 poznam kopec chlapov co len ziju s partnerkou a neozenili sa. pritom by jej zniesli aj modre z neba a velmi ju lubia 😉

najorbitka
20. okt 2015

@libka1 Ani nevies ako si mi dnes pomohla.Vies,mam take depky a este aj toto ma trapilo tak som sa potrebovala uistit ze je to v pohode.Dakujem 🙂

libka1
20. okt 2015

@najorbitka tak to musis citit ty, ved vies ako sa k tebe sprava 😉 ak dobre a robi ta stastnou tak je vsetko tak ako ma byt. a prajem aby depka zmizla co najskor.

monika1702
20. okt 2015

Noooo, zaujímavé čítanie toto... Takže, život na divoko je síce super, ste slobodný, nezávislý a všetko to okolo toho (a určite máte zadné vrátka, veď keby niečo) ale manželský život je presne o tomto, byť na niekom závislý a s niekym zviazaný až do konca života, lebo keď niekoho milujete, tak chcete všetko okolo toho. O čom je potom to spolužitie, keď toto všetko nezdieľate spolu? A keď to zdieľate, tak prečo sa nezobrať? Lebo je to kus papiera? Lenže ten kus papiera je o tom, že keď sa naštvete tak nevytiahnete kufor zo skrine a nezačnete baliť veci ale si ponadávate a potom sa prídete udobriť, lebo je fakt ťažké sa rozviesť ale fakt ľahké niekoho opustiť, keď nemáte záväzky. A navyše je to aj o úcte. O úcte k partnerovi a svojim deťom. Veď mať partnerovo priezvisko je prvé, čo máte v manželstve spoločné. A to aby sa volali deti rovnako ako ich rodičia nebudem rozoberať.
Možno si poviete že som staromódna naivka, ale ja som teda tvrdý realista a manželstvo vidím takto. Som vydatá a pocit bezpečia a istoty v manželstve by som asi nevymenila za nič.

cica869
20. okt 2015

nechapem preco ludia riesia toto? ved je to kazdeho osobna vec,co koho do toho ako zije 😅 @monika1702 neviem co tebe hovori pojem ,,zit na divoko,, podla mna to znamena byt slobodny a mat kazdy mesiac inu a to ze partneri nie su zobrati neznamena ze spolu nic nezdielaju,ved ked ziju spolu a maju deti tak asi zdielaju spolocny zivot nie? 😀 je fakt ťažké sa rozviesť ale fakt ľahké niekoho opustiť -no lepsiu kravinu som nepocula uz davno,lebo ak zijes s niekym a mate spolu deti ci uz ste alebo nie ste zobraty nikdy nebude lahke sa rozist a ak sa bude chciet niekto rozist tak rozide sa tak ci tak ci uz poda na rozvod alebo si jednoducho zbali kufre, az nato ze nemusis platit za rozvod a usetris 😉

izabela20
20. okt 2015

Ahojte, no ja to tiež nezdieľam ak dvaja nie sú zobratí. Samozrejme kto tak chce žiť tak to rešpektujem. My sme si pred narodením synčeka povedali aby som sa počas tehotenstva nestresovala tak že po pôrode začneme riešiť svadbu. Ja som partnerovi verila, nemala som problém ( alebo v podstate som ho nevidela) dať meno synovi po ňom, lebo sme sa dohodli že sa potoom vezmeme a budem sa aj ja volať ako moje dieťa. Len že čo čert nechcel, teraz si ma partner nechce zobrať, dá sa povedať že mi upiera právo volať sa ako moje dieťa, a pre mňa je to dosť nepríjemné a hlavne neférové z jeho strany pretože som mu verila. Ale namiesto toho hľadá kadejaké dôvody prečo oddialiľ nejak tému svadba a navyše začína hľadať same chyby na mne a už je to také o ničom... Ja to beriem ako veľku zradu z jeho strany .... lebo keby som od začiatku tvrdila že sa vydávať necchcem alebo že mi je to jedno tak nepoviem ale poznal môj názor už od začiatku...a teraz ani neviem či by malo zmysel sa brať. čo ked ani to čo by povedal pri oltári by nedodržal ked slubil raz a sklamal ma tak prečo by to neurobil a druhý krát... :(

koriblik
20. okt 2015

Aj my sme bolu 15rokov partnermi a tento rok sme to "povysili"na manzelstvo. Prve dieta sme mali ako partneri, svadbu sme planovali pred porodom ale naskytla sa velmi dobra praca s vycestovanim na 4mes.tak sme to nestihli...potom sme to neriesili, az pred dalsim porodom... ono to nie je nejake dolezite a ked som bola mladsia tak som to ani nechcela...ale clovek ked je o cosi starsi a pridu deti tak zmeni nazor a chce sa posunut dalej. Teda aspon ja som to tak citila. Proste byt rodina, so vsetkym co k tomu patrí. ..

monika1702
20. okt 2015

@cica869 vytrhávaš to čo som napísala z kontextu. "... je fakt ťažké sa rozviesť ale fakt ľahké niekoho opustiť, keď nemáte záväzky" to za čiarkou je dosť dôležité." a ďalšia vec, ktorú som napísala "A keď to zdieľate, tak prečo sa nezobrať?" Ja ťa nechcem o tom presviedčať, ani ta odsudzovať, za to, toto je len moje presvedčenie a nemyslím si že je na mieste niekoho urážať za jeho presvedčenie.

cica869
20. okt 2015

@monika1702 nikdy to nie je lahke ci mate alebo nemate zaväzky ak vztah nefunguje rozviest sa da rovnako ako odist kedykolevek.manzelstvo ti nezaruci ze s dotycnym clovekom ostanes naveky.nie kazdy sa hned hrnie do manzelstva radsej vyskusat spolu zit a potom sa vziat ked su obaja presvedceny ze dokazu fungovat v jednej domacnosti a ako sa vravi 2x meraj a raz rez. a nenapisala som nic co by malo niekoho urazat

monika1702
20. okt 2015

@cica869 ale to ti nezaručí nikto, že spolu dvaja ľudia zostanú. Toto nie je o tom, čo ak raz to nevyjde ale o tom, že dúfaš v to, že to vyjde.

siska53
21. okt 2015

@monika1702 Fajn,ze mas taky pocit.. Ja nastastie vydata nie som. Akurat pocuvam.hadku susedov nad nami. Fajn "vybrane" vyrazy.. Nasi - spoku len preto,ze sa im.nechcelo rozvadzat.. Krstny ostal s manzelkou zo sucitu. Mojej sestre ani dlhodoby vztah s cca 2-3r.byvanim nezabranil,aby sa rozviedla. Kopec ludi tiez tak v mojom okoli. Zvlast u susedov -vsetko este manzelstva zo socializmu..

Ja som nikdy necitila potrebu sa vydavat. Ani ma to nelaka. Mat partnera,deti,ano,ale absolvovat svadbu? Jedine,ze by tam siel niekto za mna. Alebo by som prisla len podpisat lajstro ako ked sme davali podpisovat suhlas s tym,ako sa budu volat nase deti. Bez tych reci,ktore mi lezu na nervy..nastastie som nemusela vela svadieb absolvovat. V kostole je to dlhe,na urade take co ja viem,nedostojne -,zena,co nevie dobre po slovensky,dalsia spieva o dusu a vidim jej na holu nohu so stvrdnutou kozou.. Tie obkecy okolo toho..brrr! Preto sa ja do toho nehrniem.

gabrielkaa
11. nov 2015

Ja som za svadbu, hoci som slobodná s dieťaťom a partnerom. 🙂 Žijeme spolu už dllllho a keď sme sa bavili o svadbe tak povedal, že určite... (len nepovedal kedy 😀) a mne sa ho naháňať nechce. Je to o tom, že on je rozvedený a asi v tom je ten háčik. Hoci keby som povedala, že zajtra sa berieme a dotiahla ho na úrad, tak s tým problém nemá. Za tie roky ho poznám. Ale takto to riešiť nechcem. Svadba alebo oficiálny zväzok mi príde vhodný, nielen z pozície právnej a majetkovej - kôli tomu by som sa nevydávala, existuje aj forma partnerských zmlúv a dohôd o dedení a rozdelení majetku. Skôr mi to príde o tom, že ma partner natoľko ľúbi, že aj napriek tým dristom o staromódnosti a nefunkčnosti sobášených partnerstiev si ma je ochotný zobrať 😀.

alexandra206
12. nov 2015

neviem prečo by sa museli brat ked maju spolu dieta ani dieta nieje dvovod na svadbu mi sme spolu 4 roky mame dva roky neni sme zobraty a vobec nam to nevadi

celasapremenim
12. nov 2015

@alexandra206 veru nevadi, ozvi sa o desat rokov:D ci si este stale nevydata

alexandra206
12. nov 2015

@celasapremenim tak raz sa zoberem ale kedy to nikto nevie

celasapremenim
12. nov 2015

@koriblik presne si to napisala 🙂

pperlicka
12. nov 2015

my same sa po 7 rokoch rozhodli vziat a deti sme nemali vtedy , ale planovali sme a chceli sme byt rodina tak ako sa to robilo aj kedysi. nehvorim ze tak ako je to spravne alebo tak ako sa patri. kazdy ma ine vnimanie svadby a jej podstaty. Ked sa moja rodina dozvedela ze sa budeme brat, zacali mi chodit gratulacne spravy k tehotensvu 🙂 ale ja som nebola tehotna, my sme sa to rozhodli len tak z lasky. prisla otazka a ja som dala odpoved...Vtedy som si uvedomila, ze v dnesnej dobe sa málokto brie z lasky, ale len z nejakej povinnosti. a to som zostala sklamana. Pre mna je svadba specatenie nasho vztahu oficialnou formou, nieco ako ked je v skole statnica alebo take nieco.. a pre mna bolo najviac dolezite to, ze vsetky moje kamaratky, kamosi a hlavne rodina nahodia na seba najkrajsie saty, krasne boty a vsetci sa budeme spolu zabavat az do rána bieleho. V dnesnom uponahlanom svete mame velky porblem sa vsetci stretnut, preto beriem svadbu, ako pekny den straveny v kruhu ludi, ktorí nám v zivote vela dali a este aj vela daju. a my im tiez 🙂 Druha vec svadby, ktora sa casto riesi su peniaze, ale dnes su moznosti svadby take otvorene, ze ak ju psravite u babky na dvore v nejakom hand-made style tak budete nadsena, ze vasa svadba je originalna..

betka239
12. nov 2015
Používateľ betka239 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od betka239.

Moja mama mi neustale hovori ze mat stastny zivot s partnerom sa da aj bez sobasa.. sobas predsa nie je zarukou stastneho zivota

bodka70
12. nov 2015

@magmolatus a ostatní, odporúčam prečítať, budú vám mnohé veci jasnejšie 😉

http://www.prohuman.sk/pedagogika/kohabitacia-a...

spirit16
12. nov 2015

Uz samotna otazka je odrazom podla mna pokryveneho rozmyslania mnohych ludi.
Do popredia stavaju vyhody a pomyselne zaruky.
Ten, kto ide do manzelstva najma preto, lebo manzelstvo ako take povazuje za zaraku a za urcitu vyhodu pre neho, moze tvrdo narazit. Presne tak isto ako ten, co do manzelstva nechce ist, pretoze ma pocit, ze je to tak pre neho vyhodnejsie.

Vztahy maju byt o niecom uplne inom ako o vyhodach a ocakavaniach, ktore ludia ohladom vztahov maju.
Ti, co to pochopia a ti co, ziju pravdu, su potom ti, co su statni, ci uz su alebo nie su vo vztahu, ktory je "posvateny"manzelstvom.

magmolatus
autor
12. nov 2015

@bodka70 asi si nečítala moju otázku. Ale práca je to pekná ale nevystihuje podstatu otázky.

bodka70
12. nov 2015

@magmolatus , naozaj? veď sa tak hovorí presne o tom - príčiny a dôvody toho, prečo niektorý ľudia sú v nezosobášenom vzťahu - t.j. kohabitácii 🙂

Nemám čas čítať celú diskusiu , takže len k tvojej otázke - je dosť manipulatívne postavená, pretože vyjadruje len nejaký (tvoj) názor, ktorý nemusí úplne korešpondovať s realitou a potom sa pýtaš prečo to tak je.

bodka70
12. nov 2015

Napríklad konštatuješ, že niektoré ženy žijú v takomto vzťahu a potom sa čudujú, že to zle dopadne. No neviem, či by som pri súčasnej zhruba 40% rozvodovosti s takou istotou tvrdila, že vzťah dopadne zle práve kvôli tomu, že partneri nie sú zosobášení. Mám dojem, že vzťahy (či už zosobášené alebo nie) dopadajú všelijako a dôvody sú rôzne - podľa štatistík najčastejšou príčinou je "nezlúčiteľnosť pováh" potom alhokol a nevera. Samozrejme štatistiky hovoria len o rozpadnutých manželstvách, nemanželské vzťahy sa do štatistík nedostanú. Ale predpokladám, že tam budú podobné dôvody. Možno tam je to ten jeden dôvod viac - ak je dôvodom nezosobášenosti práve nezodpovednosť či ľahostajnosť partnera. No ako sa píše v danej správe, dôvody a príčiny sú rôznorodé a majú v rôznych krajinách svoj historický vývoj...

k druhej časti tvojho konštatovania, že manželstvom sa partner dostane k majetku, resp. nehnuteľnosti - tak to je tiež značne zjednodušene a nesprávne konštatovanie. pri takomto slabom právnom povedomí nečudo, že mnohí partneri dopadnú zle, či už sú v manželstve alebo nie.
skrátka chybné a nepresné konštatovania a z toho vyplývajúce chybné otázky...

magmolatus
autor
13. nov 2015

@bodka70 práveže otázka bola postavená hlavne kôli tomu že sa nechajú nabuchat nejakému blbcovi a ten ich kopne do prdeli.
Obzvlášť keď na to nemajú zázemie aby to potom V prípade potreby zvládli same.
Asi som staromodny ale keď sú tam už deti tak je to pre mňa automatika že sa zoberú.
Ak sú teda neni zabezpečený tak že to je jedno.
To či sa o pár rokov nedozvediem nie je podstatné. Ak som si spravil dieťa a manzelka bola na materskej a nie je tak zárobkovo činná má podľa mňa právo na to co sa za daný zväzok získalo. Nehovorím o prípadoch alkoholikov, gamblerov a podobne.