Nemanželské partnerstvá
Keď mám chvíľu čas v práci, tak si čítam. Síce toto je viac menej babské fórum, ale stále mi nejde do hlavy jedna vec.
Prečo si ľudia robia deti a nezoberú sa?
Veľakrát to tu baby popisujú že žijú že majú takéto vzťahy a nakoniec sa divia, keď to zlé dopadne.
Veď existuje aj civilný sobáš, ktorý stojí pár eur. A keď budú mať na to nech si robia aj druhú honosnú cirkevnú svadbu.
Stále mi uniká podstata a výhoda takéhoto vzťahu. Veď predsalen ak sa zoberú a jeden má hypotéky, je poistený a aspoň ten byt by zostal partnerovi/potomkovi.
tiež som zástancom, že ak ľudia spolu žijú a majú už aj deti, mali by svoj vzťah uzavrieť manželstvom. ak už nie kvôli nim, tak kvôli deťom, tie si zaslúžia žiť v rodine, kde má mama aj otec to isté priezvisko.
@alaguema ty strasne rada vkladas do ust slova, ktore nikde nie su napisane, vsak? 😉 oznacovala som prvotne niekde teba konkretne?
pozri, reagovala som napr. na jeden taky "osocujuci" komentar /neviem ako inak nazvat, ked niekto oznaci vsetkych co ziju mimo partnerstva ako bojacich sa zodpovednosti, ked ich ani nepozna.. alebo ked tu niekto iny nazval zeny chudinky, takych komentarov je tu dost/
snad v mojich pismenach nevidis nikde ziadost o to, aby si to tu nejako "korigovala" - lebo to tam napisane fakt nie je..
@sardinka335 skoda, ze niektore nazory su tu typu "tie nevydate chuderky"(aj taky tu boll).....myslim, ze tabor nevydatych je skratka o dost tolerantnejsi ako ten druhy....chape a uznava dovody preco ano....a vobec neodsudzuje....
@jana_eyre pozri ved ked ty si vnutorne spokojna, s hocijakym stavom bez ci s papieroom... nejak zvlast sa ta nemusi dotykat osocovanie ci dokazovanie si niecoho druhych ludi.
Mna sa tiez vobec nedotyka vehementne obhajovanie inych zvazkov ako mam ja. Potrebu sa hajit ci vztahovat nieco na seba maju prave vnutorne nespokojni ludia. a ako vieme vnutorna nespokojnost moze byt v akomkolvek zvazku, aj keby nas sam papez sobasil zeano 😉
Ved uplne staci ak tu poprezentujes /ak mas potrebu/ svoju formu a to, ci ti to vyhovuje...a dobre. co k tomu maju povedat druhi , ti co tvoj zivot neziju...ta moze bud obohatit alebo nechat lahostajnou, ako ti vyhovuje 😉 😉 🙂
@jolinka vies co, mna skor prekvapuje, ze je niekto tak strasne obmedzeny, ze nazve tieto zeny chuderkami....ale to svedci len o obmedzenosti tej danej osoby, ktora si ide vo svojich vyslapanych kolajnickach...predpokladam, ze rovnako netolerantny nazor ma aj na ine veci
ako vidim, na slovensku sa nic nezmenilo...plne predsudkov a mega konzervativne a odsudzujuce. mame sa co ucit od inych krajin
@sardinka335 kazdy nazor sa da napisat bez toho, aby mala druha strana pocit starania sa do zivota.. a to tu v mnohych prispevkoch nevidim, preto mi to vadi..
ospravedlnujem sa, ze som si dovolila napisat, ze nemam rada ak sa niekto do druhych stara.. 😠
@jana_eyre je pravda, že každý komentár si nepamätám a že sa ma táto debata osobne nedotýka, takže žiadne emócie 😉. Myslím si, že v tomto mám celkom nadhľad, lebo ako som písala, žila som na divoko, žijem ako manželka, myslím, že je to každého vec. Viem ale, že sú muži, ktorí sa vyslovene záväzkom bránia, nechcú sa deliť o to, čo majú. Mala som a mám takých známych celkom dosť a otvorene to priznávajú. Toto ako dôvod proti manželstvu, je jednoducho nepekné.
Ja som rozvedena, nastastie bezdetne manzelstvo......s terajsim partnerom mame dve deti, na zaciatku boli reci o svadbe....ja som ju jednoducho odmietla a odmietam ju doteraz....nie je to moja salka kavy a nevidim v nej ziadne "vyhody" alebo "nevyhody" je to jednoducho len pre pomysleny "pokojny stav mysle ludi uznavajucich tuto instituciu". Mam uz jedno manzelstvo za sebou a preto to trosku viem posudit...zijeme ako v manzelstve, len bez papiera.....laska sa moze zmenit v nelasku a nenavist aj v papierovom, a aj v nepapierovom zvazku......A majetok sa da poriesit aj bez toho papiera..... a ked niekto potrebuje na to, aby sa dostal k majetku papier.....tak nekomentujem.....
@mircalla ano, mas pravdu. Ja by som take slova urcite nepouzila. Chuderky su tie, co su vyuzivane muzom, zobrajuce o peniaze a lasku a pozornost, tiez co tahaju za kratsi koniec pri rozchode... to je jedno ci ten rozchod zahrna aj rozvod alebo je bez rozvodu... Bohuzial ked natrafis na sviniara, ci zle odhadnes partnera co sa spociatku kamufloval za dobreho... si chuderka. co vsak ale so svadbou ci nesvadbou vela spolocne nema.
ano ja otvorene priznam ze som rada ze sme sa vzali, ale mozno by som bola podobne spokojna aj v nemanzelskom zvazku a moja vnutorna spokojnost je o vybere dobreho partnera /teda nie ze by nemal chyby, obcas je fakt na zabitie 😀/
@alaguema no vidis, a ja sa naopak ozvem vzdy ak mam pocit ze jednu stranu v diskusii niekto chce "ponizit".. a je jedno ci sa ma to dotyka osobne alebo nie.. kto ma pozna, vie ze som taka aj v skutocnosti, mam rada rovnovahu..
ak existuju muzi, ktori sa brania - tak je to problem konkretneho partnerstva, nie vsetkych vztahov "na divoko".. a to uz musia riesit konkretni ludia..
na teraz ale koncim, ideme von 😅
@vroni a kto sa hada? 🙂
@mircalla ja osobne nepovazujem zeny za zijuce ,,na divoko,, za chuderky....maju dovody (napr. zla skusenost z rodiny, rozvod rodičov) ze nechcu...to je jedna vec. Skor simyslím ze su pravne v ,,horšom,, postavení ako vydaté. Samozrejme vztahy su všelijaké - tí čo ziju len tak na hromadke mozu mať krajší vztah ako nejaky s papierom to vobec nepopieram, ale osobne sa citim ,,istejšie,, kedže ako manzelka nie som az tak vylučená zniektorých veci ohladne majetkoveho zabezpečenia a aj naše deti...ťažko sa to takto vysvetluje, riešili sme niečo ohladom kupy a predaja a je to ine ako ked su dvaja len druh a družka. Proste je to vyhodnejšie nech si vravi kto chce čo chce...teraz akože ja osobne nie som v manželstve koli tomu, nevydržala by som to tolko rokov koli ,,majetku,, ak by sme nežili spokojne skor poukazujem na tuto stranku.
@sardinka335 nemyslela som vobec teba🙂 pisem, ze aj taky nazor tu bol, som ta oznacila, lebo som odpovedala
@mircalla jasne ja som to ani tak nebrala 🙂 aj ked ,,preferujem manželstvo,, 🙂 🙂
@jana_eyre obrana nespravodlivo ponizovanej strany je fakt vyborna vec. ale vies...mozno by bolo lepsie trochu adresnejsie k tym co slova ponizovania pouzili. 😒
Lebo co ja vnimam, tak nakoniec na tvoju vseobecnu obranu reaguju vlastne len tie co neutocia a "vinnici" sa zasivaju a mlcia. 🙄
@alaguema Pre nevydate lebo ich muz nechce to citliva tema nepochybne bude. Ale zaroven aj pre vydate, ktorym to automaticky stastie neprinieslo ako snad dufali... Je rovnako zle ked muz sa nechce viazat pre zadne vratka alebo celkovu neschopnost a strach so zavazkov, ako ked tu zenu vyuziva a zneuziva vramci manzelstva, oboje je rovnako nanic.
Tema je podla zakladatela o tom ze nechape "vyhody" volneho zvazku, a z jeho prispevku hned vyplyva ze je zvyknuty sa divat na vsetko cez "vyhodnost" (hlavne financnu a materialnu) a to su presne ludia ktorym sa ten aspekt ako to ze niektorym to staci bez, neda vysvetlit ani keby co bolo, jednoducho to nepochopia, je to pre nich prilis abstraktne. Co je to pre nich laska bez vyhod? Len laska...pfff. Ono historicky to zial bolo vacsinou o tom, takze sa na jednej strane necudujem. Laska a manzelstvo nesli k sebe vzdy tak automaticky a "nutne" ako sa to dnes snazime aspon minimalne idealizovat, teda teraz sa na to ludia aspon "hraju" navonok, v minulsoti ani to nemuseli.
Takito ludia su zvyknuti si dokazovat, ziskavat, priputavat a cez tuto optiku vidia svet. Jedine co pochopia je pripad: bud su sproste alebo ich on nechce. Za tie roky uz mam svoje skusenosti s takymito typmi ludi. Pre mna rovnako nepochopitelne ako ti volnomyslienkari co tu zenu nechcu viazat kvoli sebectvu...tak ini si ju zase viazu prave pre to sebectvo..je to vcelku sranda.
@jana_eyre Este by som chcela dodat ze do pozicie "chuderky" sa stavaju aj zeny, ktore prezentuju postoj v style "on si ma vzal" .... myslim ze vztah je vyrovnany len vtedy ked sa vezmu dvaja spolu a je to vyjadrenim spolocnej tuzby ci snahy.
Nie ze "ON" si ma vzal, no pokakam sa z toho 😕 😕
@alaguema počko je na figu...prší aj tu u nás v BA, no...idem ,,ku hrncom,, lebo manžel si prosí na obed špenát, že ma strašnu chuť na neho - keby som nebola doma tak mu poviem nech si ho uvarí sam...ale čo človek neurobí z lásky..aj špenát uvari. 🙂 🙂 🙂
@magmolatus ahoj, neviem ci este citas prispevky na tvoju otazku 🙂... ja som bola vydata, vlastne este stale som... a druhykrat uz sa urcite vydavat nebudem, aby som si usetrila problemy s rozvodom, ktore ma v najblizsich tyzdnoch cakaju. Nevidim v manzelstve ziadnu vyhodu - jedine snad, ze deti a rodicia maju spolocne priezvisko. Spominal tu niekto majetok, ze napr. v manzelstve je spolocny byt naozaj spolocny, po pravnej stranke - to sa da zariadit aj inak, ako svadbou. Pre mna to napriklad bude skor problem, ze spolocny byt je v BSM - ja som do bytu investovala dve tretiny jeho ceny zo svojich penazi, zvysok slo z manzelovko platu na splacanie hypo. Pokial ide o tie moje dve tretiny - tie peniaze boli naozaj MOJE, nadobudnute pred manzelstvom, byt je ale bohuzial v BSM (cely, nielen ta 1/3 splacana zo spolocnych manzelskych penazi). Takze sumar - u mna bola chyba vydavat sa, okrem straty "psychickej pohody" stratim zrejme aj financne.
@horana zakladateľa hodnotiť nejdem, len na margo manželstva - ono to naozaj bola a je praktická inštitúcia. Je to zmluva, dohoda, alebo ako kto chce si to nazvať. Dnes sa dosť pokrytecky prezentuje ako niečo úplne iné, čo je zas taký smiešny extrém. Ja osobne som vďačná za dobu, ktorá umožňuje dvom spolu bez záväzkov žiť, spoznať sa až potom uzavrieť dohodu a dať si sľub. Alebo prípadne ju vôbec neuzavrieť. Odvrátená strana mince tejto našej slobody je muž, ktorý sa bráni záväzkom zo sebeckých dôvodov a ten je u mňa proste chudák a jeho partnerka chudera.
@bratislavcankanm to si si ale mohla ošetriť pred svadbou a nemala by si teraz problém. To bola tvoja chyba. Nie vydávať sa. Teda to možno tiež, ale manželstvo ako také, nemôže za to, čo sa ti stalo.
@alaguema presne tak, a este by trebalo dodat, ze ja som aj vdacna za dobu, ked rozvod uz nie je "hanbou" pre zenu, /i pre muza/ a ze teda zeny nemusia pre odsudenie okolia zostavat nasilu vo zvazku , kde su tyrane a zneuzivane. ☹
Ano i dnes sa najdu ludia co odsudia rozvod, ale posun oproti minulosti je znacny.
@jolinka áno, je to iné, je to na jednej strane dobré, ale je to tiež tak trochu dvojsečná zbraň. Ľudia sa vzdávajú až príliš ľahko. Veď keby niečo, tak sa rozvediem...niekedy aj z dôvodov, ktoré sú triviálne, alebo preto. že sa im nechce zabojovať za ten vzťah, ľahšie je nájsť niečo nové.
@bratislavcankanm bohuzial je to tak... pred financnymi problemami manzelstvo ako take nie je ochrana 😒 ...jedine charakter partnera

@jana_eyre proste o tom je forum ,,ze rieši,,a zeny a aj kopa mužov radi ,,riešia,, tak ked to tebe vadi tak ty nerieš. Kto sa chce vydavať nech sa vydava a kto nechce nech sa nevydava...každý si k tomu povie svoj nazor o tom je to cele.