Nemôžem si dovoliť rozvod. Ako mám ďalej žiť?
Ahojte, som vydata 7 rokov, dokopy sme spolu 12. Brali sme sa z lasky, bol to nas prvy vazny vztah pre oboch. Chceli sme babo a bola to tazka cesta, kym sa nam narodil syncek (2,5 roka), myslela som ze to bude najkrajsie obdobie mojho zivota, ale od kedy sa narodil nad vztah ide do zahuby. V tom cloveku, s ktorym zijem uz nezostalo nic z toho preco som ho kedysi lubila. Vazne problemy zacali, ked som si dovolila povedat svoj nazor svokrovcom a postazovat sa na ich syna, za co mi svokra prisla do mojho bytu vynadat ze som svina a podobne, odvtedy sa s nou nekontaktujem, maleho 2 roky nevidela, vobec sa z ich strany o neho nezaujimaju, i ked je to ich jediny vnuk. Manzel si nieco na to v robote vypil co som zistila a patricne mu vynadala (platime uver, takze jeho robota nas drzala nad vodou). Pol roka nato si opat vypil (opat so svokrom), dostal hodinovu vypoved. Vtedy sme akurat menili byvanie, stary byt predany, novy neprerobeny, museli sme ist k nasim kedze peniaze na prerabku isli na kazdodenne trovy. Moj otec mu nasiel pracu, ale plat nic moc. Ja som medzitym dorobila VS, maly v septembri nastupil do skolky, ja do prace,lebo peniaze co muz zarobi nestacia ani na zakladne veci... no on je spokojny. V novom byte som si vacsinu veci urobila sama, vymalovala, zariadila, v podstate okrem silovych muzskym prac zvladnem uz vsetko, lebo mojmu sa nechce. Momentalne to u nas vyzera tak, ze ked pride z prace (poobednej) sedi pri PC do noci, potom cez den spi az kym nejde do prace, malemu sa uz nevenuje tolko ako predtym, aj ked maju dobry vztah a maly je na neho naviazany. Ja uz k nemu nic necitim, ked mame byt spolu doma boli ma zaludok a mam vnutorny stres. My dvaja spolu netravime cas ako partneri, nemame nic spolocne, i ked ja som sa dlho snazila, prosila, vysvetlovala ako sa citim a co potrebujem, vzdy som mu vsetko odpustila, hoci sklamania z jeho strany boli na pravidelnom poriadku. Boli sme aj v poradni, ale ziadna zmena k lepsiemu. Trpi aj maly, pretoze sa (i ked nechcem a velmi ma to boli) hadame aj pred nim, ale ked maly nie je doma, muz sa hra alebo ma nevnima alebo spi.
Jedinu sancu vidim v rozvode, lenze mame velku hypoteku na 30 rokov, nemam kam odist, lebo rodicia sa teraz staraju o starku a maminu ZTP sestru, nezarobim tolko aby som si mohla prenajat aspon 1-izbovy byt, muza rodicia doma nechcu, takze tiez neodide, ale ak budeme spolu, bojim sa ze syncek bude trpiet. Stale chce aby sme sa s muzom stiskali a pusinkovali, cito ze to nie je v poriadku, ale ja nemozem pred nim hrat divadlo, cely nas zivot ma psychicky nici.
Poradte mi prosim, co robit, ako sa vysporiadat s tou hypotekou aby sme neskoncili na ulici...
@strudlik až mi behá mráz po chrbáte - ako by si o mne písala. Mala som navlas rovnaké pocity, vrátane toho, že nikto v našej rodine nebol rozvedený. Až na to, že môj bývalý manžel bol a je otec úžasný, deťom sa venoval maximálne, v domácnosti pomáhal, len všetok voľný čas venoval len a len sebe. No a hypo sme našťastie nemali, čo je u teba veľký problémom, ale nie neriešiteľným. Tiež sme sa tisíc krát rozprávali, ale neviedlo to k ničomu a keď, tak na chvíľu. Tiež som rozvod zvažovala kvoli deťom, ale potom som si uvedomila, že mi najlepšie roky utekajú pomedzi prsty. Chlácholila som sa tým, že mi pomáha, že je dobrým otcom, že peniaze neprepije a pod. ale prišla som do bodu, že už takto ďalej nechcem. Že už nemám síl sa snažiť o to, aby sme boli spolku šťastní. Že mi nikto nevráti ani dnešný deň, ani ten včerajší, ani minulý víkend, ktorý som opäť strávila sama s deťmi a začala som konať. Našťastie uznal, že je to silnejšie ako on, že ho ten jeho koníček bude stále od rodiny ťahať, dohodli sme sa na všetkom a všetko aj hladko prebehlo. Deťom som to vysvetlila, rodičmi sme predsa neprestali byť, bolo výhodou, že stále bývame blízko od seba, takže deti tam boli za pätnásť minút peši. A možno sa bude muž synovi potom viac venovať ako sa venuje dnes, určené sme nemali nič, mohli a môžu k nemu chodiť toľko, koľko potrebujú. . Teraz je tvoj manžel vlastne doma len prítomný, keď bude mať syna na celý deň alebo víkend, bude mu musieť urobiť program a venovať sa intenzívne. A ja som po čase stretla niekoho, s kým ma baví svet, kto ma už roky svojím prístupom ku mne uisťuje o tom, že sa dá vytvoriť pekný vzťah, keď chcú obaja. Tebe to z celého srdca želám.
@strudlik nijak , rozviedla som sa po 13 rokoch , bolo to nad moje sily. Ťahala som všetko ja, len trošička inak ako ty. To že som zarobila podstatne viac by mi ani tak nevadilo ,ale on nespravil bezo mňa ani krok , všetko som vybavovala , riešila , bol mi schopný volať aj kvôli konzerve pre psa, či má vybrat morčaciu alebo s kuskami kuraťa. Ako guľa na nohe. Na konci manželsta som bola totálne vyčerpaná a jediné čo sa mi dostalo bolo to že som nemožná manželka a že neovplývam žiadnym materinským citom . Bodaj by som aj mala dostatok času na deti , ked som riešila milion päťsto vecí .
Počas rozvodu som si našla niekoho iného a teraz je to fajn. Prevzal za mňa kopec vecí na svoje plecia .
@mamavera som rada, ze niekto presne vie co prezivam a dakujem za povzbudive slova... tesim sa, ze tvoj zivot sa obratil k lepsiemu, povzbudilo to aj mna... akurat sa bojim co vsetko ma este caka, kym aj ja budem mat pocit, ze nie je vsetkym dnom koniec 😉
@maminuska presne tak isto sa citim aj ja, vsetko musim zariadit sama, a ak nieco potrebujem od neho musim dat presne instrukcie kedy kde ako... a este aj skontrolovat, ci nahodou nieco nedomotal...
Ale vzdy som mu vravela, ze to vsetko spravim bez vycitiek, len nech mi da pocit, ze si to vazi, ma ma rad a nie som sama, ale asi som velmi narocna...
Najhorsie je, ze ma to vsetko tak psych. vycerpava, ze ani malemu sa nevenujem ako by som chcela... citim sa prazdna ako vyschnuta studna...
Ale tiez si mi dala nadej, ze este existuju chlapi co za to stoja, po tom co vidim v mojom okoli som uz neverila...
Drzim palce nech vam to vydrzi navzdy 😉
@strudlik aj ja som sa bála, to j prirodzené, bojíme sa neznámeho, toho, čo sme nezažili. Skús mu povedať ešte raz, že sa chceš s ním porozprávať, ale choďte mimo váš domov - park, kaviareň - budete sa lepšie vnímať. Ak odmietne, aspoň vieš, na čom si. Potom ostáva už len nájsť právnika a položiť pred manžela žiadosť o rozvod. Ešte to by ho mohlo prebrať z letargie, inak už nič. Ešte dodám, že ja som mala veľkú oporu rodiny, dokonca aj svokry a svokra! Aj moji rodičia aj svokrovci žili spolu desiatky rokov k krásnych manželstvách, kde nikdy nevyprchala, láska a úcta, tak som vedela, že sa to dá a nie je to len poblúznenie prvých mesiacov.
@mamavera vecer sme sa rozpravali, znovu som mu vsetko vysvetlila, povedala ako sa citim a ze takto dalej nevladzem, ze mi to a aj malemu velmi ublizuje, tak sa ma spytal ze naco to teda riesime...
Tak som mu len povedala, ze ked bude syncek vacsi, bude tomu rozumiet a spyta sa ho preco sme sa rozviedli, ci mu bude schopny povedat, ze sa mu nechcelo snazit a bojovat o to co ma...
Da sa toto este zachranit?
Aj mna podporuje a pomaha nam cela moja rodina, nebyt ich, uz by som to davno vzdala, ale mam pocit, ze ich velmi sklamem...aj ked chcu aby som bola stastna... S manzelovou rodinou nie som v kontakte, aj oni maju podiel na nasich problemoch...
@mamavera ja mam pocit akoby dnesna generacia nevedela lubit celym srdcom a vazit si puto rodiny
Ja som v takej rodine vyrastala, boli aj problemy, ale laska a sudrznost bola tak silna, ze sa dali zvladnut...
Aj preto som vzdy dufala, ze sa to zlepsi, tak velmi som chcela aby mal moj syncek sudrznu rodinu a pocit, ze vzdy budeme stat pri sebe...
@strudlik NIKDY! si nesmieš hovoriť, že tým, že sa rozvedieš niekoho sklameš! Nikto totiž nezažíva tvoje pocity. Rozhodni sa sama na základe vlastného uváženia. Nechápem, čo je príčinou správania tvojho manžela, ale urobiť s tým niečo môže len on sám. Teda, ak bude chcieť, čo sa evidentne nedeje 😠
@mamavera je mi tazko, on nebol vzdy taky, moji blizky ho maju velmi radi, s mojimi rodicmi mal lepsi vztah ako s vlastnymi, preto by chceli, aby nam to fungovalo, aj ked su nestastni ked sa trapim...
Nemam sa s kym o tom vsetkom porozpravat a poradit, kto by bol nestranny, samo o sebe sa mi o tom tazko rozprava...
Neviem kde zacat, co s bytom, ako dlho by to trvalo, ako to vysvetlit malemu, rodine...
@strudlik cim dlhsie budes nerozhodna, tym horsie iba pre teba...
co sa maleho tyka - dieta si velmi rychlo zvykne, ze byva s mamou a mama byva tam a otec tam...
Budes mat teraz narocne obdobie, mam taky pocit ze navrh na rozvod ho vyprovokuje k tomu ze ti zacne robit prieky a to je teda potom huste... ale da sa to zvladnut, len je to narocnejsie...
co sa tyka bytu -- nic nezmozes kym ste manzelia, ked sa rozvediete a nedohodnete sa, tak to bude este vesele... ale zial, kvoli synovi, si fakt myslim ze nemas inu moznost....
a ano - mozes dufat ze ho navrh na rozvod nakopne, ale silno otom pochybujem.
Dobrý deň,
chcela by som Vás poprosiť o vyplnenie dotazníka, ktorý je určený ženám a je anonymný. Viem, že je táto téma citlivá a nechcete na ňu spomínať ale veľmi by ste mi pomohli vyplnením, pretože som študentkou vysokej školy a robím diplomovú prácu na tému domáce násilie. Veľmi pekne ďakujem ženám, ktoré vyplnia môj dotazník a touto cestou mi pomôžu k vypracovaniu diplomovej práce.
Dotazník môžete vyplniť kliknutím na link:
https://docs.google.com/forms/d/1hwVH3TytfVOnkP...
Ďakujem veľmi pekne
@strudlik silu mozes nabrat aj v knihach ktore je dobre aby obidvaja partnery precitali,nehovorim ze to zachrani manzelstvo leto to musi ist z obidvoch strach a musia sa obidvaja snazit nieco zmenit,ale je len jeden spokojny zo svojim aktualnym postojom,tak bude problem.resp.treba vymysliet nieco take aby aj jemi doslo ze po napr.rozvode mu nebude dvakrat do reci!a ze bude doslova"chudak"ak nebude mat rodinu,zenu,dieta.Poznam velmi dobre knizky:5jazykov lasky,Muzi su z marsu,zeny z venuse.No je to na tebe ci to chces zachranit alebo nechat tak,mozno este pripomnenut casy zalubenia,byt na neho mila,dobre sa obliect a uvidis ako budes reagovat.
@irriss vcelku s TEbou suhlasim. Ziaden chlap nema rad, ak z neho robia neschopneho. A to, ze autorka sla riesit problemy k svokre!!!!!!!!!!!!!!!! ZLE ZLE ZLE. Ved ktora matka prizna, ze jej synacik zlyhal??? 🙄 🙄 🙄
Na druhej strane, ja ako manzelka a matka viem, ze sa mam starat o dieta, postarat sa, aby mal manzel teply obed, vyprat, pozehlit, venovat sa manzelovi, chodit do prace, pripravit menu na dalsi den a milon dalsich veci. Od manzela ocakavam, ze bude chodit do prace, venovat sa mne, dcerke, opravi doma, co treba, umyje auto, a milion dalsich veci. A on to robi bez toho, aby som ho to MUSELA ziadat. Na vztah treba dvoch funkcnych ludi. Aj na vedenie domacnosti ci vychovu dietata.
@strudlik nuz, si v tazkej situacii. Skuste este poradnu a urcite kontaktuj advokata, ak to myslis s rozvodom vazne.
@adri266 😉
Ktora matka by priznala, ze jeji synacek zlyha?
Ktora matka - svokra by byla rada, ze se ji prijde postezovat nevesta?
Napriklad JA 😉 - uprimne a vazne to myslim!
Vis, jen my matky vime, kde nasi synove zlyhaji a do jake miry jsou schopni zlyhat, tudiz predpokladam, ze temer kazda matka zna i limity sveho syna a pokud se dozvi o zlyhani syna VCAS, je schopna tyto limity odhadnout a vcas zabranit jejich prekroceni..
Ja jsem z tech svokor, co by "vyhodili syna" a vzali si k sobe nevestu s detma.. 🙂 🙂 🙂 🙂 kdyby nebylo mozne jinak.. 😵 😵 😵
p.s. Ja sveho muze musim o mnoho veci zadat, nekdy zvolim i variantu - nejdrive se pohadat..to pak nemusim zadat, protoze dobre vi, cim si mne udobrit.. 😅 Existuje spousty figlu v manzelstvi jak na partnera 😀 😀
Ja na neho jdu "opacne"..necekam, neprosim....bud si to udelam sama..a nebo...ho rozcilim 😎 jenze muj manzel je ten typ, co nemluvi a i k mluveni ho musis rozzurit.. 😝
😕
Navrhujem obnovit vztah s muzom, rozvod pre dieta je trauma na cely zivot skus manzelovi nic nevycitat, nehadat sa pochvalit ho za malickosti aspon tyzden. asi si sa venovala len synovi ked otupil vo vztahu k tebe ako pises. rozvod nieje riesenie. 🙂
@strudlik zazila som mierne podobnu situaciu pred par rokmi. Je to rozhodnutie ktore znamena ukoncit vsetky istoty ktore mas...jediny vztah s clovekom ktoreho poznas na tomto svete najlepsie (lebo 12 rokov je v bol v podstate tvoj najblizsii, je to cela doba tvojho dospeleho zivota)....
Pametam si ze to bolo sakra tazke. My sme sice nemali hypoteku, no bohuzial sme ani neboli manzelia a kedze som nemala chut nabehnut s bandou bezkrkych bodyguardov a zobrat si polku vsetkeho co sme mali skoncila som sama s kufrom oblecenia, rocnym dietatom a minus 300 e na ucte. Ano, par mesiacov som naozaj nevedela kudy kam...ale spatne rozchod povazujem za jedno z najlepsich rozhodnuti v zivote a jedine co lutujem ze sme tu agoniu nefunkcneho vztahu a chladneho spoluzitia neukoncili ovela skor.
Takze odhliadnuc od toho ze stratis istoty niesi az v takej hroznej situacii. Mas pracu, skolku pre dieta, byt mate sice na hypoteku ale da sa predat, vyplatit, rozdelit, ak budete v tomto sikovny kazdemu ostanu nejake peniaze navyse, s ktorych mozes pokryt cast najmu kym sa nepostavis na nohy. Aj najom sa da najst celkom lacny, garsonka alebo 1 izbak. Napriklad moj kamos ma v podnajme podkrovie domu so samostatnym vchodom, kupelnou a wc, je to velikanska garsonka za 130 eur mesacne zo vsetkym...takze aj byvanie sa da najst a neskrachovat .
Ja som zacinala len s prenajatou izbou v byte zo studentami..ale nastastie to bolo len docastne riesenie...je to uz par rokov, finance som na tom skvelo, mam byt, auto, dovolenky..novy vztah a som spokojna, dcere sa jej otec venuje o 500% viac nez ked sme boli spolu
Tak sa neboj
Aj ja som z tych, co sa postazovali svokre (strasna chyba FAKT) ked som uz naozaj nevladala , muz sa vyhrazal samovrazdou, vrieskal po mne ako ma nenavidi ako som mu znicila zivot a chcela som ujst aj s detmi, ale zaroven som ho nechcela v takom stave nachat sameho. Ale az potom sa mi otvorili oci, podobne ako tebe. Bude to tak, ze co v detstve zazijes, mas v podvedomi. A poznamky typu, ze sa venujem len detom... tiez poznam... aj z ust svokrovcov.... Kto sa im ma venovat, ked nie matka, ked otcovi su ich zaujmy a potreby prinajlepsom ukradnute? Kolko ma zena casu a chuti venovat sa manzelovi, ked mysli na to o kolkej musi vstat, zobudit a vychystat deti, poobede ist z prace aby stihla skolku, nakupit, skontrolovat ucenie deti, vysvetlit co v skole nepochopili, utekat na kruzky, pripravit veceru, vyprat, vyzehlit? Vymalovat byt, zariadit...spolu s detmi....a hlavne mysliet na vsetko a na nic nezabudnut. A pri tom vsetkom v praci tiez nerobit chyby, podavat vykony. A dovoli si zarobit rovnako ako muz! Az v kritickej situacii clovek vidi, ako ho ma partner skutocne rad a vie ho podrzat. Niekto, kto tvoju alebo podobnu situaciu nezazil, nevie si ju ani predstavit. Preto ti drzim palce, aby si vo svojom okoli nasla podporu a pochopenie, lebo to skutocne pomaha spravne sa rozhodnut. Je to tazke, ked pochadzas z nerozvedenej rodiny a vsetci okolo teba hladaju a podsuvaju ti riesenia, ktore neexistuju...
Ak sa mozem spytat, aku pracu by si si vedela najst? V BA lahko najdes za 800-900 v cistom plus stravace ak pojdes do administrativy. Vies jazyky? Kamoska plati 1-izbak, na urovni v BA za 400e. Takze financne by sa to jakz-takz dalo si myslim..

@maminuska presne si to vystihla, uz mi proste dosli sily vsetko dalej samej tahat, hlavne ked mi do toho muz hadze polena pod nohy....
Povedala som mu o rozvode, no on mi vycita, ze ja sa chcem stale hadat, pritom ja vzdy najprv niekolkokrat slusne skusim, ked je daky problem, az ked sa nijak neda, tak rezignujem... a myslim, ze jemu stale nedochadza o co vsetko moze prist... a mozno sa tak trochu spolieha, ze kvoli malemu nebudem robit problemy, bude s nim kedy bude moct, akurat sa o nic nebude musiet starat...
Ja uz fakt neviem, ale nespoznavam ho, urcite by som si nikdy nepomyslela, ze tak bude takyto chladny a kruty...