Nenásytní rodičia
Ahojte
Idem sem napisat asi dost nestandardnu situaciu.
Jedna sa o mojich rodicov, cerstvych dochodcov par rokov cez 60ku.
Ziju na strednom Slovensku vo velkom dome so zahradou, s peniazmi nemaju problem.
My s muzom a 3 rocnou dcerou zijeme vo vlastnom byte v Ba a rodicov chodime navstivit tak cca raz za mesiac na vikend.
Dcerka bola u babky pocas leta aj so sesternicami na 2x po jednom tyzdni.
Vzdy ked prideme z Ba, donesieme drahe vino( alebo aj 2 flase), chleby z Yeme, obcas aj kolace, bezne ja varim z nasich financii aj pre celu rodinu,….. cize nikdy tam nie sme len tak.
Pred nejakym casom ma zaskocila poznamka mojej mamy, ze by sme mohli niekedy urobit aj nakup a tak, lebo ze oni su uz dochodci a nemaju tolko penazi.
Zostala som ako obarena.
Vobec som toto necakala, ze takyto problem s nami maju.
Tak som sa na druhy den zobrala a navarila som komplet obed pre nas( nas 3) aj ked mama medzitym uz varila obed pre celu rodinu.
Tak ona hotova, ze preco robim taketo sceny a ze na co je to dobre.
Na druhy den sme odisli naspat domov a situaciu sme nechali tak.
A dnes mi moj muz povie, ze po tomto rozhovore s mojou mamou, si ho zavolal o nejaky cas neskor moj otec k nemu do izby( ked sme opat prisli na navstevu) a v podstate mu zopakoval rovnaku poziadavku a ze to riesi s nim, lebo ze so mnou sa nedalo a dopadlo to neuspesne.
Ze moj muz nikdy nic trapnejsie nezazil.
Na ozrejmenie este chcem povedat, ze moj otec ma na ucte tisice, cely zivot bol na peniaze, vzdy sme mali vsetko ako deti, ale cim je starsi tak je coraz viac arogantnejsi, povysenecky a ked mi nahodou nieco kupil za posledny rok( rozumej napr cokoladu na varenie do kolaca pre celu rodinu, ktory som piekla), tak mi vyuctoval tych par €.
Tak mi prosim poradte, ako sa spravat k mojim rodicom v tejto osemetnej situacii.
Uz sme im parkrat nechali peniaze za dcerin pobyt cez prazdniny, ale mama si ich nezobrala.
Dakujem
tvoji rodicia sa nespravaju normalne. To co pises nie je v poriadku. Ziarlia na to, ze mas peniaze a chcu aby si ich zivila. Chcu aby si prispievala, posielala ich na dovolenky. A ked ich nechas, tak ta zozeru. Keby nemali - chapem. Ale akonahle maju tisice na ucte .... tak je to vypocitavost.
Ak to nie je cez cele Slovensko,tak by som tam chodila len na otocku a cestou sa najedla,u nich uz nie.Vianoce a sviatky by som s nimi netravila a ani dieta tam nedala ak nemusim.Ak by sa pytali preco,tak by som povedala ze takto je to lepsie a nam to vyhovuje.
No dobre, ale teda sama pises ze aj tak varis pre celu rodinu z nakupu co im uz teraz bezne robis... tak nabuduce nim len pri prichode treba zamavat, lebo asi si to nevsimli..
Pripadne vies, konzultovat plany na jedlo co chces varit este pred vikendom, s tym ze si potvrdite ake suroviny na vikend nakupis... mozno len potrebuju tento krok navyse aby chapali, ze ty ten nakup robis...
Tak na čo tam vlastne chodíš? Nejako vás to tam obohacuje? Pre dobrý pocit, aby sa nepovedalo? Alebo aby ti mal kto strážiť deti v prípade potreby alebo aký je dôvod chodiť ku niekomu s kým nemáš žiadny vzťah?
Žiadny vzťah moc nekorešponduje s viacdňovými návštevami. Alebo dom patrí iba tvojej matke?
a preco za takychto okolnosti chodis mesacne na vikendove navstevy ? nestaci raz za pol roka ?
tak budtenu svokry ved je v tom istom meste a s dcerou na kratku navstevu chod len a kavu si dones a daj len zaliat
No takže je vo vašom záujme tam chodiť. Teda si v nevýhodnom postavení, a platí čo som písala vyššie.
"som v nevyhodnom postaveni."
Uvedomuješ si to a vieš čo z toho vyplýva. Možeš sa podriadiť, možeš sa vzoprieť alebo sa pokúsiť o nejakú dohodu.
Tazko sa radí,ak by šlo ozaj len o nejaký nákup,asi by som to prekusla,spýtala sa pred príchodom.,čo potrebujú nakúpiť.Skuste si všetci sadnúť a otvorene sa porozprávať.Aj že ti vadia reči o míňaní vody,pravidlách pod koho strechou si apod.Ak to nepôjde inak...isla by som spať radšej do nejakého penziónu.
namieto dvoch flias vina a pre mna neznameho chleba, dones dva kila masa, ryzu, olej, kavu a vymalovane. U nas sa vino nosi, ked niekto pride na kratku navstevu, nie na vikend
Tvoj muž chce až sa udržuje kontakt atď ale bolo mu nepríjemné že ho tvoj otec zavolal k sebe 🤔🙈 však keď ide k svojej mame tak choďte iba tam k tvojim sa nezastavujte . nechoďte raz za mesiac ale raz za dva alebo urob nákup Max do 10€ a máš poriešene . Kúp veci v zľave tým ich dostaneš do kolien chceli nákup tak ho majú nepovedali aký .ak máš kúpiť kávu kúp tú najmenšiu a najlacnejšiu .do polievky kúp zo 3 🥕, petržlen niečo na vývar nejakú bravčovú kosť alebo kurací chrbát to máš tak za 4€ káva 1€? Chlieb ,10 rohlikov , múku na palacinky 6 🥚, mlieko a lacný džem dokážeš kúpiť aj za 0,70 centov takže sme cca pri 12/13€ poprípade niečo na rezne cca 4€ a ak aj zemiaky by si kupovala tak to dáš do 20€ aj so sprchačom😁 to tá z biedy nevytrhne a im spadne sánka ,😂
Aj keby ste prišli raz za mesiac na hodinu tak ti to nepomože ak to rodičia vnímajú ako záťaž. My ti to tu fakt nemožeme vyriešiť aj keď ťa podporíme.
no a co ze ma? to je pre ich potrebu
ja som nejam nepochopila, ze to teda chcu nakupit, ked podla teba vsetko maju a zvysok donesiete. Skusila si sa opytat, ze co im treba nakupit? Ved nakupte to, co mama povie, ze jej treba. ci je to problem?
Tak možeš skúsiť ešte vydieranie - nebudeme chodiť, neuvidíte vnučku. Či to zaberie musíš vedieť ty.

Vy máte asi iné problémy než nejaký obed.