Nenásytní rodičia
Ahojte
Idem sem napisat asi dost nestandardnu situaciu.
Jedna sa o mojich rodicov, cerstvych dochodcov par rokov cez 60ku.
Ziju na strednom Slovensku vo velkom dome so zahradou, s peniazmi nemaju problem.
My s muzom a 3 rocnou dcerou zijeme vo vlastnom byte v Ba a rodicov chodime navstivit tak cca raz za mesiac na vikend.
Dcerka bola u babky pocas leta aj so sesternicami na 2x po jednom tyzdni.
Vzdy ked prideme z Ba, donesieme drahe vino( alebo aj 2 flase), chleby z Yeme, obcas aj kolace, bezne ja varim z nasich financii aj pre celu rodinu,….. cize nikdy tam nie sme len tak.
Pred nejakym casom ma zaskocila poznamka mojej mamy, ze by sme mohli niekedy urobit aj nakup a tak, lebo ze oni su uz dochodci a nemaju tolko penazi.
Zostala som ako obarena.
Vobec som toto necakala, ze takyto problem s nami maju.
Tak som sa na druhy den zobrala a navarila som komplet obed pre nas( nas 3) aj ked mama medzitym uz varila obed pre celu rodinu.
Tak ona hotova, ze preco robim taketo sceny a ze na co je to dobre.
Na druhy den sme odisli naspat domov a situaciu sme nechali tak.
A dnes mi moj muz povie, ze po tomto rozhovore s mojou mamou, si ho zavolal o nejaky cas neskor moj otec k nemu do izby( ked sme opat prisli na navstevu) a v podstate mu zopakoval rovnaku poziadavku a ze to riesi s nim, lebo ze so mnou sa nedalo a dopadlo to neuspesne.
Ze moj muz nikdy nic trapnejsie nezazil.
Na ozrejmenie este chcem povedat, ze moj otec ma na ucte tisice, cely zivot bol na peniaze, vzdy sme mali vsetko ako deti, ale cim je starsi tak je coraz viac arogantnejsi, povysenecky a ked mi nahodou nieco kupil za posledny rok( rozumej napr cokoladu na varenie do kolaca pre celu rodinu, ktory som piekla), tak mi vyuctoval tych par €.
Tak mi prosim poradte, ako sa spravat k mojim rodicom v tejto osemetnej situacii.
Uz sme im parkrat nechali peniaze za dcerin pobyt cez prazdniny, ale mama si ich nezobrala.
Dakujem
@tululu u mna jedna zena v rodina natierala na vysuchany nos pri nadche nekrestansky drahy krem proti vraskam, ktory som jej priniesla, co ti poviem. Preto hovorim, ze sa treba prisposobit a doniest nornalne klasicke potraviny a nie blbosti.
@tehulka2011 👍
Ja by som pravdepodobne spravila tak ,že bývalí by sme u svokrovcoch a k rodičom by som odbehla s malou v sobotu na celý deň s tým ,že by som spravila nákup pečivo niečo na obed pre nich dáke ovocie ale s tým ,že obed pre vás dve by som spravila keďže ty nemôžeš všetko asi jesť.To by som tie potraviny pre seba kúpila však mala nespapa veľa.Vecer by som odišla k svokre spať a poobede by som prišla na kávu ktoru by som si ovšem kúpila a po káve by sme šli domov.Nakup by spočíval v tom čo ty môžeš jesť plus pečivo na dva dni ovocie zelenina a nie jednoduché v sobotu na obed pre rodičov a mäso na nedeľu nech si spravia.Budes aj s rodičmi aj so svokrou navaris si sama a aj nákup bude spravený.Vino by som nekupovala to radšej im kup mlieko alebo minerálku.My keď ideme k našim snažíme sa ísť každý druhý víkend ale nie vždy vyjde tak vzyby volám našim či treba kúpiť.Vacsinou bereme pečivo tak aby nám vydržalo na celý víkend šunku syr a také zvyknem kupovať aj toaletak hygienické potreby atď.Viem že oni zvyknú brat domáce mlieko vajcia syry od susedov tak keď vedia že prídeme tak objednajú aj nám aj na.Ja tiež mám svoj okruh známych čo predávajú so svojho dvora tak zas ja donesiem z toho a spravíme výmenu.V novembri bereme 10 kilo mäsa od kamošky majú domáce býky ktoré chovajú a potom zabíjajú a predávajú .To zvyknem kúpiť a rozdelil a dať rodičom.Nikdy sa mi nestalo ,že by sme prišli s prázdnymi rukami vždy niečo kúpime.Viem koľko zje syn ten je hlados tak vždy sa smejú že nakupujem pre pol dediny.Ked sa dá že je pekne počasie grilujeme to nákup robíme mi lebo na dedine obchod nič moc.Treba spraviť kompromis aby obe strany boli spokojné
našťastie pri tych potravinach yeme pri klientskom centre je z jednej strany tržnica a z druhej Kaufland, v Poluse Lidl
@h2 tak vies, povedat "doniesla som vam chlieb z Yeme" nie je to iste ako "doniesla som vam chlieb z Jednoty" 😉
Pozri. Nekupuj vino a chleba za 4€. Kup im kura, vrecko krumplov, dva litre mlieka, dva sacky cestovin a zeleninu do polievky. A prihod nieco akoze na ranajky a hotovo. To je pre nich. Vyjde ta to menej ako dve flase drahwho vina. Plus si nakup sebe a dcere a mas. Je vystarane. Za 15€ zaplatas otcovi oci a hotovo. Pripafbe pred navstevou mame zavolaj, ze donesies bravcove a kapystu a v nedelu ci urobi segedin....
A ano, s tym obedom pre 3 to bola scena. Naozaj nemusia vediet ocenit chlieb z yeme a vino za 15€. Pakel mlieka moze mat pre nich vyssiu hodnotu. Ja, ked idem ku segra, bezne robim nakup. Alebo objednam pizzu. Mam viac € a moja navsteva ju zatazi.
Ako prepáč, ale ty tu rozprávaš o tom akyj je kto lakomec. Rodičia ti povedali čo by radi a ty prídeš na návštevu k rodičom kde si z trucu donesieš navarené (alebo navaris tam) len pre svoju "rodinu" (muža, dcéru a teba). To nemá vyzerať ako ofučanie? Keď už, mala si priniest navarené pre všetkých, nielen pre vás troch. Ad 2. To je taký problém urobiť rodičom sem tam nákup keď už tam idem? Že donesiem chlieb, maslo, nejakú šunku, zeleninu, dzusy atď čo sa bežne mina keď mamina vari rodinný obed alebo zje keď ste tam vsetci? Tých 40e-50e by ťa priviedlo na mizinu či ako to mám chápať? Ty niekomu vyčítas lakomost ale evidentne to máte v génoch keď sa ťa dotklo, že tá mama požiadala o občasný nákup. Však je to to najmenej čo pre rodičov za tie roky starostlivosti o teba môžeš urobiť.
Ze ich hanba nefackuje nedat nezistne vlastnym detom a vnucatam. Moji rodicia aj ked nemaju vela no vzdy sa nam snazia pomoct. Aj keby jedli len suchy chlieb a mi si to nevsimneme nikdy by od nas nepytali ani cent. Chodila by som tam len na beznu navstevu ziadne spanie. Vypila kavu posedela a isla domov.
Ide o pointu, že ak idem na občasnu návštevu, tak prinesiem "vsimnostne" teda nejaký prezent, víno kávu bonbonieru. Neviem ako mnoho tu žien, ale ja som bola výchovana, že na návštevu, ak má pozvú, idem ako hosť, nie ze si dovleciem tašky s potravinami a budem konzumovať svoje zásoby. Alebo že prídem na návštevu a budem tam variť a nakupovať ja.
A v mojom ponímaní je prísť cca raz za mesiac na jeden a pol dna k rodičom Návšteva. Nie prestahivanie sa tam natrvalo, že by bolo teba automaticky prispievať.
Čiže keď k nám príde mužova sesternica raz za mesiac na dva dni, tak jej vyúčtujeme pobyt, jedlo a budem chcieť od nej tašku potravín.Zároveň budem hundrat, prečo sa ide po ceste umyť, veď voda je drahá. Veď všetko je drahé, ja som na rodičaku, len muž zarobí, takže tiež nemôzme vyskakovať.OMG, veď tu už končí aj elementárna slušnosť.
Nemyslím, že je problém pre autorku urobiť ten nákup. Ale zrejme sa jej dotklo že aj ako návšteva nie je aspoň takto slušne cenena, že dostane aspoň, sprosto povedané, jest zadarmo.
Ja mat takych rodicov tak sa nenatahujem a proste im po navsteve poslem stovku na ucet nech je klud. Nema vyznam to riesit ak chces mat normalne vztahy.
@slavomira1980 Ty si prosím ťa z čoho vydedukovala, že autorka je nespokojná s palacinkami? A že jej ide o bazén? A že keď urazená navarila len pre svoju rodinu, varila z maminych zásob? Si absolútne mimo. Ja tam skôr vidím ten probl, ktorý opísala lapalms🙁
@evamarek77 aj keby ich 20 rokov navštevovala raz mesačne (čo je však len Tvoj holý predpoklad), o akom dlhodobom podporovaní tu hovoríš? Si myslíš, že by ju jeden víkend u rodičov vytrhol z biedy? Ak sa vie uživiť 28 dní z 30, určite nečaká na víkend u rodičov, aby sa finančne dala dokopy, lebo tých necelých 48 hodín nebude variť na vlastné náklady🤦
Asi by som ostala teda u muzovej rodiny a k vasim len poobede zastavit na kavicku a vnucku ukazat. Aj tu kavu by som im doniesla
@ledgerka ak mam platit stovku, tiez ostavam doma, nehovoriac, ze nieco stoji aj benzin tam a spat a aj cas. Predpokladam ze rodicia dochodci, co maju vlaky ci co zadarmo a 7 dni v tyzdni "volno", sa neunuvaju zdvihnut zadok a prist pozriet dceru s rodinou.
@kaktus87 a zmenila sa podstata z toho kedysi a dnes? kedysi boli rodicia 20rocni, a stary rodicia 40 rocni, dnes 30 rocny a stary rodicia 60rocni, vysledok rovnaky... len ludia zleniveli, zpohodlnili a kazdy najskor sebe dobre a potom mozno pomoze ak sa bude chciet... teraz to bohuzial funguje takto...ja ja ja a potom ma aj tak bozajte...
@zmrzlinka2021
Presne tak, keď už chceme všetko premieňať na peniaze, tak potom by rodiča mali mladým prispievať na benzín a na opotrebenie auta... Je to riadne bizárdné, práve tak ako je bizardné vyčítať svojmu dieťaťu, koľko toho u mňa za 1,5 dňa preje...
Och joj ked je clovek na peniaze ako tvoj otec tak je to tak. Bude aj nadalej a este to bude s vekom horsie. Moja babka ma mala na prazninach 2 mesiace a nikdy ani korunu nepytala skor davala. Pre nu to bolo normalne aj pre dedka mat vnucku tkz "zadarmo" cez pobyt. Nehovorim ze je to vzdy tak ale na jedlo nechcela peniaze. Ja by som im povedala aby aj chodili k vam a tiez ich pohostis. Ved kupujes im zakazdim darceky nechodis s prazdnymi rukami. Alebo aby bol mier tak sa ich opytaj kolko im mas dat za stravu... Nech ti povedia.
@zara1357 a ten chlieb ti kúpi sama od seba, alebo ju požiadas, že kúpte mi chlieb? Lebo v tom prípade ok, že jej dáš tých pár eur. Ale ak prídeš k nej, lebo sama ta pozve, ona vytiahne chlieb urobí obložené chlebiky a potom ta požiada, aby si jej to zaplatila? Alebo urobila nákup , keď teda chceš k nej prísť jest tie chlebiky?Ne zaskočilo by ta to?
Lebo podľa mňa je to úplne choré chcieť od návštevy, aby mi nakupovala a hundrat, že sa u mňa (ake plytvanie) umyju.
@naja94 To je ale dobra pointa. Ako clovek minie na benzin kt je teraz strasne drahy. Tak nech pridu k nim. Cele toto je v celku bizarne.
M Vsak sprav im..vám nákup a je to. A opytaj sa ci to je v poriadku ako si nakúpila. Ja to chapem. Aj prasok na pranie tiez a prostriedok na umyvanie riadu, bude pokoj.

@slavomira1980 tak vidis, my ostatni si musime kupit predrazene letecke ovocie, ak si chceme dopriat ten pozitok