Nenávidím svoje dieťa
Nechapte ma uplne zle. Samozrejme v urcitych obdobiach a je to komplikovane. Poznazim sa popisat zkratene...
Nehladam rady, samozrejme vyuzivam vypomoc psychologov, skor nazory a nadeje zien/matiek, ktore "postihlo" nieco podobne.
Dcera ma 9.5 roka. Od narodenia narocne dieta, mrncave, trucovite, zanovite, nic neslo a dodnes nejde rozumne a v klude.
Citila som pri nej napor na psychiku uz utleho detstva, skolka prebehla...s casto s velkymi trapeniami, sa rana vychystat, obliekat, krik, plac na dennom poriadku.
Ale hovorila som si...ved je to este malinka, z toho vyrastie, komu a naco sa budem stazovat, urcite kazda druha to ma doma.
Ako tak sli roky, zacala som si uvedomovat, ze ma neskutocne psychicky vycerpava...so vsetkym su s nou hadky, nic nejde rozumne a hlavne nic neexistuje rychlo. Ako nastupila do skoly, zacalo to byt rapidne neunosne.
Neporiadok, bordel, papulovanie, celkovo s nou riesit organizaciu okolo ucenia a povinnosti je doslova utrpenie - pre mna. A pre nu ocividne - kedze to utrpenie v podstate vytvara.
Od prvej triedy bol neskutocny problem ju naucit mat poriadok v taske aspon...od odpadu z desiaty, rozjedene rozky, mravce, zosity znicene, peracnik zbytocny zniceny, povacsinou prazdny.
Dennodenne zufalstva nikam neveduce ani po dobrom ani po zlom.
Uz je stvrtacka, prichadzaju poznamky...robi si na hodine co jej pride na rozum, napr vstane uprostred vyucovania a ze ide sa napit..vysmrkat...atd. Bez dovolenia od ucitelky.
Dalsie poznamky...vykrikuje ucitelke pocas vyucovania, napomenutia su neucinne.
Takychto poznamok mame tyzdenne minimalne jednu.
Doma nespravi nic na prvy, ani druhy...je uspech ak na treti (s krikom) pokus. Castokrat az ma vyprovokuje do nepricetnosti.
Uz ked je velmi zle dostane buchnat do ramena - ako to clovek v afekte zasiahne. Nic viac len proste dostane, za uplnu provokaciu alebo drzost. Niezeby som to lutovala, naozaj to je zasluzene, ale pyscho teror pokracuje, som potom matka - bitkarka.
Ano, sucast puberty - asi uz urcite. Ale v kombinacii s jej povahovu, ktora ma neskutocne vycerpava od malicka, to uz prechadza do absolutneho vyhoretia.
Vsetko je s hadkami, pripomienky, odvrkovanie...aj na robota je uz je vela neustale pripominanie, uz aby som pomaly aj rozmyslala za nu kompletne.
Doma nepomaha s nicim, ano mala by. Ale verte mi nezvladame to ju do nicoho zapojit.
Ledva stihne svoje skolske povinnosti pri tych denno dennych torturach okolo vsetkeho.
Rozvinula sa u mna naplno depresia - ano diagnoza. Jej spustac je moje dieta.
Mam este male dieta 2 rocne - uplneho anjelika. Trpi cela rodina. Aj moj manzel.
Musim zacat brat antidepresiva, lebo uz nevladzem zit, starat sa o rodinu. Neznasam svoje dieta.
Neznasam ju za tie vsetky provokacie, drzosti ...neschopnosti vykonavat s nou normalne veci.
A ano milujem svoje dieta, ale sme vycerpani. Ja som vycerpana, tak velmi psychicky az prestavam uz fungovat aj fyzicky.
U psychologa sme s nou boli, nezmohol sa na nic len na to, ze v podstate je zdrava, ziadna diagnoza...ale, ze je proste taka povaha.
Ok, dufam, ze mne aspon antidepresiva pomozu fungovat dalej v zivote...
@derdia ano, presne ja to uz tak vnimam...ze nie som schopna ziadneho konania, ktore by moj stav zlepsilo. Ak mi aj daco zaberie...mozem sa na veci inak pozerat a inak konat ☹
No a dalsia vec ma napadla..kedy si ju namiesto karhania napisledy pochvalila..aj ked za malickost?kedy si ju naposledy objala a povedala ze ju velmi lubis aj napriek tomu ze niekedy "neposlucha".kedy si jej dala pusu?len tak...moja strasia 4.5rma tiez svoje "muchy:ale napriek tomu jej stale poviem ze ju velmi lubim aj ked niekedy zlosti...objimem ju aj tisic krat za den aj jej pusu dam...ja sa tvojej ani necudujem ze sa takto sprava ked nemas pre nu pekneho slova...dieta potrebuje citit ze je milovane chapane....rozpravala si niekedy s nou o tom preco sa sprava tak ako sa sprava?ze co ju trapi?bez vetra sa ani listok nepohne..zacni od seba a potom nadavaj na dieta....chcela si ju vobec ked si otehotnela?mozno to mas v podvedomi a lezie ti na nervy kazda malickost co spravi...dieta uz v bruchu citi ci je alebo nieje chcene....no a potom to takto dopadne....to dieta trpi..a treba zistit preco
@kllamarka1 a nebojujes s tým, že to "dobre" dieťa máš radšej? Mám z toho veľký strach. Nechcem robiť rozdiely.
@tinaa64 pravda, ide to u nas tahsie. Uz som spominala, ze som sa uzavrela...aj pre dnou. Asi akasi psychicka ubolena obrana. Samozrejme je to sucast riesenia sa...
@agathachristie hm..musim povedat, ze ani nie. Ono napriek vsetkym problemom VIEM ze svoje deti lubim rovnako. Je to vedomie, ktore neviem uz tak davat najavo - vdaka depresii. Urcite aj ty budes lubit deti rovnako, ale je to boj sa neuzavriet pred tym, ktore ta 'zranuje'. Mam problem sa voci nej prejavit, ale lubim ju rovnako.
@kllamarka1 určite začni brať lieky nie je to žiadne zlyhanie stres máš x rokov to sa prejaví na psychike.Ulavi sa Ti najprv fyzicky a potom psychicky
Z tvojho popisu sa tvoja dcéra správa tak, ako som sa správala ja. Moja matka mi neprejavovala taký záujem ako som ako dieťa potrebovala a tak som robila už od útleho detstva z jej života peklo. Čím zanedbavanejsie som sa cítila, tým som viac vystrajala, čím viac som vystrajala, tým viac bola na mňa nastvata, občas ma zabila, navrieskala na mňa, tiež brala AD...Máš to ťažké, ale matka a dospelý človek si ty, ona sa ti nevyrovná chápaním, je nevyzerá v citovej otázke, nechápe logicky tak ako dospelá žena. Ale deti sa takéto nerodia, je to reakcia na niečo...
U mojich detí robím opak. Čím sú horšie, tým sa im snažím viac venovať, objímať, hladkať, hovoriť im ako veľmi ich ľúbim, chváliť ich. Som za tvrdú výchovu a dodržiavanie pravidiel, ale musia byť vyvážené rovnakým množstvom lásky. Zatiaľ to funguje.
Držím palce, nech z toho začarovaného kruhu nájdeš cestu von
@kllamarka1 ahoj. co takto pretavit tu negativnu energiu do niecoho osozneho? napr sport. urcite ma na nieco talent, co by ju bavilo. s tou skolou a poznamkami by som sa netrapila. viem, ze je to neprijemne pocuvat od uciteliek, ale mam 33 rokov, bola som silno problemove dieta s vysokym iq, dnes mam uplne usporiadany zivot a vcelku fajn karieru. takisto nas bolo takych ako ja velmi vela v triede,deti aj pili, chodili poza skolu, experimentovali a dnes je vacsina spoluziakov velmi uspesnych.
a inak- neodsudzujem ta, lebo viem ake to je byt v koncoch. len ti chcem povedat, ze ja som tiez nikdy nebola dostatocne dobra pre svoju mamu a dnes ked som uz za vodou je neskoro ten vztah napravat. skus sa na to pozriet jej ocami, skus ju lubit a zahrnut ju naozaj vsetkym co jej mozes dopriat. moj muz naopak vyrastal vtakomto prostredi a ma nadherny vztah s rodicmi. ona fakt len krici, ze ta potrebuje,
psychologovia nepomahaju inak, ja som tie chodila, tieto deti su tak inteligentne, ze vedia na psychologa posobit normalne/ osobna skusenost. a ona cudziemu svoje emocie nezdeli.
@jvlo obdiv <3
@chvostik1 prepac, ale po všetkom čo si napísala skôr ľutujem to dieťa než dospelých naokolo. ak by sa mi ako 9,5 ročnej niekto vyhrážal reedukacnym centrom a strihal by mi vlasy proti mojej vôli tak zo strachu tiež klamem. Áno, neviem a nevidím čo chudák svokra zažíva, ale skúsiť tak pripustiť, že aj to dievča - polosirota to nemá najľahšie....keď sa ju nikto ani len nesnaží pochopiť. Veď to musí byť pod takým permannetnym tlakom, že dovi dopo.
Plus pri ADHD sa je čo čudovať ak dieťa povie "nerozumiem", "nechápem"? Hmmm.
@kllamarka1 vždy keď malú ukladám večer do postieľky mám jeden rituál odkedy sa narodila aj keď ešte možno nerozumie ale radšej od malička ako vôbec 🙂Pochválim ju za veci čo sa jej v ten deň podarili dám jej pusku a poviem jej že ju milujem najviac na svete.tento rituál mienim dodržiavať až do dôchodku 🤣 Vyskúšaj to aj u vás. Podľa mna ti pomôže aj keď budeš počuť jej odpoved ako ona lubi teba ❤️ Aj keď možno prvé razy odpoved nebudeš počuť ale podľa mna už len po tomto príde aspoň nejaká zmena zo strany malej.
@lianka123 sport ma, plavanie - aj musi koli slabemu hrudniku. Viac kruzkov nezvladame pri jej narocnosti - sme radi ze stihneme domace ulohy, veceru zjest, umyt, spat....
@dominika7990 to je mile, ale momentalne si to s mojou 10rocnou neviem predstavit... Daco sa musi zmenit (hlavne v mojej hlave) aby nieco taketo mohlo fungovat u nas. 🙂 Dufam, ze bude.
@kllamarka1 moja je tiez drzejsia od kedy je mladsia (1r.)na svete ..samozrejme nieco pochytila od jej kamosky..aj viac na nu kricim.ale tu lasku jej prejacujem ako sa len da..aj spi pri mne..inak podla mna by pomohlo keby ste si len vy dve urobili nejaky program..ja neviem napr.ist nakupit skocit na zmrzku...nieco co by ju potesilo....a robit to pravidelne..urobte si nejaky svoj ritual..napr..den dva v tyzdni by patril iba tebe a dcere...take nieco sa chystam urobit aj ja so starsou ,ale "nema "kto byt s mladsou.....uvidis ze sa zmeni...ale v prvom rade sa musis zmenit ty
@kllamarka1 ono asi aj dolezizte je ze si to cele uvedomujes. a baby ti dobre radia, ja mam 20mesacne tvrdohlave sidlo a tiez ideme s muzom na pokraj sil, ale 10krat denne mu opakujem ze ho lubim a netrestam ho. skor ho ucim potom co pokazi, aby spolu so mnou vyriesil. vcelku to funguje a myslim, ze sme na dobrej ceste. kazda mama miluje svoje dieta a kazda mama si vu rcitych okamihoch zeal aby aspon na 10minut zmizlo. ale- to dobre co do nho das sa ti vrati a ver mi, raz budes na nu pysna a na toto tu budes spominat s usmevom.
@lianka123 dakujem, <3 dufam 🙂
@kllamarka1 musi to byt velmi tazke co i len pomysliet na to, ze nenavidis vlastne dieta, a ked to napises takto verejne, to chce odvahu a musis byt na to velmi zle .. na tvojom mieste a v tvojom pripade by som s tymi antidepresivami zacala, ak to mas odsuhlasene doktorom, tak myslim, ze v tomto pripade, by bolo fajn, keby ta to nastartovalo. Velmi ti drzim palce, aby si sa odrazila a videla ten vas rodinny svet krajsie. Verim ti, ze to musi byt hroza a des pre teba, ale pre mna, ako som to citala, to vobec nie je az take strasne, mne tvoja dcera pride, ako trosku tazsie zvladnutelne, neposlusne, neporiadne, papulnate atakdalej dievcisko, co si zasluzi zopar, ale zas nevyzera to z mojho pohladu az tak zle. Chapem, ze ked sa ta to osobne dotyka je to uplne ine a musi to byt tazke, ale pre mna, co to len citam, z pohladu nestrannej osoby to fakt nie je take strasne :D drzim ti palce, nech ta nieco nastartuje a nech to tiez vidis takto. Ved je to len neposlusne dievcisko :D a co sa tyka tej skoly, poznamok, predvolani a riesenia, postav sa za svoju dceru, ano chod, porozpravaj sa s nimi, ale je to ich problem. Skola tiez neriesi tvoje problemy, ktore mas s nou doma, tak preco by si ty mala riesit, ze sa tvoja dcera postavi uprostred vyucovania a ide sa napit? a? tak sa ide napit. Ak sa to niekomu nepaci, nech ju na to upozorni. Nenechaj ich delegovat "skolske" problemy na tvoje plecia, je to "skolska" zalezitost, mas teraz toho dost, tak sa aspon od tohto odbremen. naozaj velmi drzim palce nech to vidis trosku pozitivnejsie, pojde to potom kusok lahsie :D
@kllamarka1 po 5 stranach prispevkov si sa aj rozhodla nieco zmenit?
Inac precitaj si blog "umriem ak ma nepotrvdis"velmi krasny clanok..otvoril mi oci. A poviem ti..ja som pri cirani neplakala ale revala...zadaj si to do googlu..verim ze to pomoze aj tebe aj dcere
@eliska13 tiež poznám jednu ženu, ktorá neustále všetko čo spravila dcéra kritizovala, napravala, dohovárala, prerabala... Teraz sa divi, že 15 ročná dcéra rezignovala, nemá nijaké konkrétne ciele a záľuby, nevie, čo by chcela, nič sama od seba neurobí... Veď mama vie všetko lepšie a aj tak nič nebude dobré.
@alaguema Toto sme svokre radili aj my. Ze jej bude samej ovela lepsie. Ona kvoli cudziemu dietatu zanedbava svoje vlastne deti. Svoje vnucata vidi raz do mesiaca pretoze sa musi "natahovat" s mladou slecnou. A to od nich byvame na 15min cesty autom. Zaviedla tam pravidlo, ze ak cez tyzden vyparati nieco za co sa za nu budu hanbit, nebudu cez vikend nikam chodit (ani k nam aj ked ju mame radi a aj ona nas. Obzvlast zboznuje nase dcery pretoze vzdy chcela sestricku). Svokra si ju nedovoli pri jej povahe nechat doma samu (skusila to 3x s tym, ze sa nauci kym sa vratia a vzdy bola nenaucena ked prislo na kontrolu a este si svokre aj ocovi dovila klamat do oci, ze sa ucila). S jej ocom si svokra rozumie. Len mam pocit, ze vzhladom na to kolko ma rokov a ze sa rozvadzala na "stare kolena" sa boji samoty. Co je na jednej strane pochopitelne. Ja osobne sa cudujem, ze na jej oca nezavolal nikto socialku pretoze tu jeho dceru naozaj nikto z rodiny nezvladal. Vsetci ju len lutovali lebo prisla o mamu ale nikto nepomohol ked videli, ze je problemova. Vsetci to pripisovali strate rodica. Ak nezaberie psychiatricka velmi sa obavam toho, ze im v 15tich pride domov tehotna v najlepsom pripade. Otec sa jej vobec nevenuje. Vsetko kompenzuje tym, ze ked sa rozplace, tak ju len chlacholi a lutuje namiesto toho aby ju aspon pokarhal ked sa na nu svokra hneva za znamky, poznamky, klamstva...
@kllamarka1
je to tažke velmi tažke možno by pomohlo keby ste ju dali na týžden, dva k babke alebo ku tete proste zmena prostredia pre nu aj pre Vás. a skusiť niake vyšetrenia ale u viacerych odbornikov.
@beky1813 neviem co myslis menit. Tak ja som prispevok zalozila z dovodu, ze si chcem precitat skusenosti mamiciek s podobnym osudom. Co aj teda dakujem, za prispevky. Od zaciatku vravim, ze nemam ine vychodisko ako sa vyliecit antidepresivami a mat moznost vnimat ine uhly, zmenit vsetko.
@kllamarka1 no ci si si zobrala rady k srdcu a pojdes si po lieky
@beky1813 no tak to je bez debaty, ze ano. Som len pisala, ze dufam, ze zaberu...s tymi andepresivami je to vseliako...nemusia zabrat prve ani druhe...
@luciola no tak to ona chodi..do taborov v lete aj k babke cez prazdniny. Ono je priestor si obcas "oddychnut". Pomaha to len ciastocne....nie je 'dovod' na krik, nie su hadky. Ale depresia ostava. Snad sa pohneme po liecbe...
@kllamarka1 ak budes vobec mat chut tu este pisat, prosim daj vediet ako to zabera, ci to zabera, myslim liecba...mozno tym pomozes nejakej dalsej zene sa rozhodnut...dakujem a drzim palce! Uprimne!
@kllamarka1 no podla mna mate zleho psychologa...bud ma mala nejaku diagnozu, alebo ty mas zly pristup, alebo oboje. To nie je vycitka, to je iba konstatovanie stavu. Ja mam 4 rocne dieta, ktore vie byt uplny anjelik, alebo uplny cert. Takze tiez obcas rozmyslam o hniezde zachrany 😊 na niektore veci v zivote sa skratka nepripravis. Ale zo skusenosti svojej aj inych matiek, ked chces dosiahnut nejaku zmenu, tak iniciativa musi prist od teba. Aj ta vnutorna. Chapem, ze niektore deti su podstatne viac narocnejsie ako ine. Evidentne ma tvoja dcera potrebu stale so vsetkymi bojovat, ty (alebo v spolupraci so psychologom) musis prist na to, preco je to tak? Chapem, ze to nie ke easy, ale inak sa to takto s vami potiahne az do dospelosti. Takyto vztah by som so svojou dcerou nechcela mat. Nehovoriac o tom, zeby tieto vzorce spravania mohlo zacat kopirovat mladsie baby. Drzim palce 🤞

@agathachristie dakujem, drzim palce aj tebe. A aj to vacsinou byva, ze surodenci nie su rovnaki (cest vynimkam) 🙂