icon

Ako komunikovať so 17-ročným synom bez konfliktov?

pytame_sa_za_teba
Včera o 13:43

Dobrý deň, chcela by som sa poradiť hlavne s rodičmi tínedžerov.

Máme doma 17-ročného syna a posledné mesiace je to doma veľmi ťažké. Úplne sa od nás vzdialil, väčšinu času trávi zavretý vo svojej izbe, na mobile alebo hrá si v izbe na gitare. S nami sa skoro vôbec nerozpráva a keď sa ho na niečo spýtame, často reaguje podráždene.

Keď mu pripomenieme školu, upratanie izby, iné povinnosti alebo čokoľvek okolo jeho budúcnosti, povie, nech mu dáme pokoj, že on nevie, zabuchne dvere. Má pocit, že od neho stále niečo chceme, ale zároveň očakáva, že ho budeme voziť, dávať mu peniaze a fungovať normálne ako rodičia.

Najhoršie je, že mimo domu pôsobí úplne inak. Učitelia aj známi o ňom hovoria ako o slušnom, dobre vychovanom.

Úprimne už nevieme, ako s ním komunikovať, aby sa všetko neskončilo hádkou alebo tichom.

Máte niekto podobnú skúsenosť? Je to len obdobie? Alebo hľadať nejakú pomoc u napríklad psychológa? Vopred ďakujem za pomoc.

Ako komunikovať so 17-ročným synom bez konfliktov?
anonym_35f641
Včera o 14:45

No tak ho nevozte a nedavajte mu peniaze 😃. Ved mu treba vysvetlit, ze nemoze ocakavat servis, ked ani trosku nepomoze

mikadooo
Včera o 14:58

@pytame_sa_za_teba "mal by sa učiť" a "mal by si upratať svoju izbu sú úžasné témy na rozhovor pre puberťáka. Uvedomuješ si, že je to dobre zabalená kritika? Skús s ním komunikovať o hudbe a gitare, možno pokecáte viac a nenasereš ho hneď medzi dverami. Akonáhle pocíti váš záujem o jeho život, potom by som začala riešiť úlohy a upratovanie. (To nie je jeho život, to je váš život čo od neho očakávate). Aj to štýlom, že čo sa učili v škole, ktorý predmet ho baví a ktorý vôbec nie a prečo. Atď. Potom napr. nech ti požičia učebnicu a kľudne mi môžeš potvrdiť, že Ježiš vôbec tomu nerozumiem, alebo naopak - toto ťa baví? Wow riadne zložité atď. Ale to je na dlhé lakte. A inak žiadať od puberťáka, aby si upratal izbu... Sorry ale to je jeho výsostné terirórium. Moji bratia koľko krát mali plesnivú desiatu v izbe, potom samozrejme to bolo bleee a aj upratali čo to. Ale zďaleka to nebol poriadok, ako si dospeláci predstavujú. Teraz sú už dospelí a všetko je v pohode - akonáhle mali svoje bývanie, zrazu videli bordel a dokážu upratať, vyluxovať, atď. Keď tam prídeme na návštevu, vždy je čisto a príjemne u jedného aj druhého.

anonym_8afce7
Včera o 15:18

Ja mám 15 ročnú dcéru, ale myslím že si zažívame podobné. Buď je zatvorená v izbe, alebo sa durdí, papuľuje a je naozaj nepríjemná, keď jej dám nejaké povinnosti. Ale ona odo mňa očakáva 100 % výkon, peniaze, všetko aby som povybavovala ja, aj handry aby som nakupovala bez nej, ale nie všetko sa jej potom páči. Ja už mám na ňu také nervy, najradšej by som ju vysťahovala na nejaké miesto, kde by sa musela sama o seba postarať a bez mobilu. Pritom ešte donedávna to bolo milé dievča. Aj v škole ju chvália aj na krúžkoch, všade sa chová milo, len doma cerí tesáky na nás 😀
Už sa teším na prázdniny, vybavím jej u sestry pôjde tam na pár týždňov. Sestra jej dá lekcie. ani nebude vedieť o tom, že sú to lekcie. Od nej to príjme normálne, od nás ako keby sme jej neviem čo stvárali a rozprávali. Ja som takáto nebola, už minule som sa mojej mamy pýtala.

bielasovicka
Včera o 16:20

@pytame_sa_za_teba poznám to. Ja som mala dvoch takých. To je len obdobie neboj sa, to ho prejde. Len musíš vydržať 😄 držím palce

anonym_f36526
Včera o 16:28

Ma 17r dajte mu urobit vodicak,3m a moze sa vozit po 18tke sam.Dajte mu dychat a otvori sa sam.Tiez mame 17r syna,muz sa mu snazi vo vsetkom radit.Ale nebolo to davno,co som tiez mala 17r.Zial v tom veku si mozte hovorit co chcete,oni sa chcu ucit na vlastnych chybach,skusat a dychat.V dospelosti to vsetko pochopia,ale az vtedy.

anonym_c5ac98
Včera o 17:23

Nemam este skusenost s pubertakmi lebo mam male deti ale bola som pubertak a veeelmi dobre si pamatam tuto situaciu. Teraz samozrejme uz ako rodic na to pozeram inak ale tuto optiku od 17rocneho cakat nemozes....
Napadlo mi, ze by bolo fajn si nenutene od neho ziskat pozornost a komunikaciu...napr.opytaj sa nieco o com by ta on mohol poucit a mal by v niecom pocit ze aj on vas moze niecim "obohatit" idealne ak to bude nieco co ho bavi.
A zvysok asi uz len komunikacia (kludna) a chapavy pristup...zistit ci ho nieco netrapi, aky ma nazor na nejake veci ci situacie...
Nech nema pocit ze len stale od neho cosi chcete

martinka13
Včera o 17:42

....puberta

dadis
Včera o 18:44

Mna by zaujimalo, preco skoro dospelemu chlapovi pripominate skolu..

romiada
Včera o 21:24

@pytame_sa_za_teba treba vydržať . Trha pupočnu šnuru a robi si svoju vlastnu bublinu. Možno je zamilovany do nejakeho dievčata - moj synovec sa tak vtedy uzatvoril ked sa mu pacila spolužiačka.. @mikadoo to vystihla

anonym_691666
Včera o 21:29

@pytame_sa_za_teba po slovensky?