Nenávidím svokru
Ahojte baby,
Viem že to vyznieva hrozne ale potrebujem sa s niekým podeliť o moju nenávisť k svokrovcom a tiež potrebujem spätnú väzbu či naozaj som mimo JA (a mám sa to snažiť zachrániť tento vzťah).
S manželom sme spolu 3 roky. On pracoval v zahraničí a ja som fungovala na Slovensku. Keď sme sa dali dokopy tam sme sa rozhodli, že teda odídem za ním trochu si spolu zarobíme na spoločný začiatok a vrátime sa na Slovensko. Viem že som asi reagovala spontánne, ale priznajme si na začiatku vzťahu sme plní zamilovanosti a snov a všetko vidíme ružovo. Odcestovala som teda za ním s tým že prácu som si našla hneď po presťahovaní. Všetko išlo fajn každý mal svoj budget a nič som neriešila. Keď sme prišli na návštevu domov tak on si nemohol odpustiť kupovanie drahých darčekov svojej „mamke“ – prečo jej nekúpiť iphone keď on žije v zahraničí a podobne celej jeho rodine. Priznám sa bolo mi to jedno lebo som brala že keď kupuje také darčeky asi má našetrené. Avšak prišiel do toho COVID. Všetko sa zatvorilo a my sme museli žiť s našich úspor. Pre mňa to nebolo nič hrozné lebo však každý dospelý človek ma úspory nie? Ale tu som zistila že môj drahý nemá nič. Ale doslova že nič. Lebo on žil na doraz – užívanie, cestovanie, kupovanie darčekov. Pre objasnenie – nikdy som od neho nič drahé neprijala, všetko som si kupovala sama. Samozrejme pozval na ma večeru ale výlety a podobne 50:50.
Vrátili sme sa na Slovensko a vedela som že bude to boj začínať od nuly ale veď fajn. Vždy som vedela že mám rodičov, ktorí mi so všetkým pomôžu a podporujú ma a to som čakala aj od jeho rodičov.
Keďže je šikovný hneď si našiel prácu a bola som veľmi rada. Prvá situácia kedy som začala nenávidieť jeho mamu bolo v tom čase. On teda začal pracovať ale ja som si hneď prácu nenašla a teda som fungovala na mojich úsporách. Bola som hrdá aby on platil nájom, stravu a podobne. A tu nastala situácia keď jeho matka vedela že obaja sme prišli s nie plnými vreckami zo zahraničia a začíname od nuly a ona mala tú drzosť že si od neho „požičala peniaze“. Povedala som si vážne? Má dvoch synov prečo práve od tohto? Potom som už mala prácu tak som to veľmi neriešila ale vždy to bolo nejakých 50 eur sem a 100 eur tam. Mimochodom obaja jeho rodičia pracujú a majú veľký byt. Jeho mama musí mať každý mesiac nechty spravené čo ja od vtedy ako som s ním neviem čo je isť na masáž(trápny príklad kde som chcela poukázať že vážne nemínať na blbostiach). Ďaľšia sitácia bola keď ma požiadal o ruku a ja som náhodou zistila že požičal jeho otcovi 3tisíc eur (peniaze mu vrátil) . Bola som neskutočne naštvaná lebo dovolenku som platila celú ja a bolo to pre neho prekvapko keďže som vedela že on má väčšie výdaje lebo platí nájom a podobne. Tu som tiež dostala zdrba od jeho otca že ako je možné že ideme na dovolenku do apartmánu a nemám all inclusiv lebo on nešiel a či ja chcem aby jeho syn robil raňajky a podobné sprosté pripomienky. Ďalej svadbu? Keďže som vedela že z ich strany peniaze neuvidím a malej hádke s jeho matkou že nie nebudem pozývať celý panelák nakoľko ona chcela pozvať aj sesternice asi z 10teho kolena som povedala snúbencovi že bud sa vezmeme na úrade o 2 svedkoch alebo proste ja končím nakoľko sme si chceli tento rok kúpiť nehnuteľnosť a nemáme 15tisíc navyše aby sme usporiadali svadbu s požiadavkami jeho matky. Moji rodičia úplne súhlasili nakoľko už boli zúfalí keď som im povedala že jeho mama nedokáže pochopiť že nebudem robiť svadbu pre 100ľudí.
Vzali sme sa. Svokrovci to akceptovali ale čakala som že aspoň dar nám dajú? Prvorodený syn predsa majú niečo našetrené. Obaja sú vysokoškolsky vzdelaní mimochodom. Dostali sme veľké h....
Tak teda sme išli kupovať nehnuteľnosť – ja som do toho dala všetky moje úspory, pomohli mi moji rodičia a z ich strany som nevidela nič. Ešte nám aj pokazili výšku úveru nakoľko manžel je ručiteľ ich spotrebného úveru. Samozrejme hneď keď sme kúpili nehnuteľnosť sa nasáčkovali a tvária sa ako keby si ten byt kúpili oni. Ja ich nedokážem počúvať mne je z nich zle.
Manželovi som povedala že proste nech si chodí domov sám mne to nevadí ale ja návštevy u nich nedávam. Ja ho obmedzovať nechcem ale mne je u nich neprijemne.
A vlastne tu je ten problém že on prestal chápať že ja k nim nechcem chodiť na návštevy. Dookola sa o tom hádame. A ja už mám toho plné zuby. Začíname sa vzdalovať a to len kvoli tomu že ja s jeho rodinou, ktorá sa večne sťažuje že nemá peniaze a požičiava si nechcem už mať nič. Čo mám robiť. Vážne som precitlivená a robím z komára somára? Ale ja si neviem už ani predstaviť mať s ním deti....
Znenávidela si svokru, lebo si požičiavala od syna, tvojho partnera. Nie, toto nie je problém svokry. Toto si mala riešiť s partnerom. Svokra si požičala toľko peňazí, koľko jej tvoj muž požičia.
Vadilo ti, že muž pri každej návšteve kupuje rodine drahé dary, že po návrate dáva mame financie, že on nič neušetrí, že všetku rezervu si ušetrila ty. Ale aj tak si si ho vzala? To nie je chyba svokry, to je tvoje osobné rozhodnutie vziať si muža, ktorý financuje pracujúcich rodičov ktorí netrpia biedou namiesto toho, aby so svojou partnerkou riešil sporenie do budúcnosti.
Pokazili vám svokrovci výšku úveru, pretože muž im robil ručiteľa na úvere. Nie oni, to je problém tvojho muža, že išiel robiť ručiteľa s vedomím, že ak raz bude chcieť riešiť vlastné bývanie, spôsobí mu to problém. A že sa hádate a ty tam nechceš chodiť? Celé si si to pokazila ty, že si si zobrala muža, ktorý sa správa tak, ako to tebe nevyhovuje. A namiesto toho, aby si priznala, že toto je chyba tvojho muža budeš písať, že nenávidíš svokrovcov. Takže áno, si ty mimo. Ja by som nechcela takéhoto muža. Ty si si takého vzala. Buď to akceptuj, akceptuj svoje vlastné rozhodnutie, alebo odíď ak on nechce zmeniť spôsobom života.
@erika19919 od začiatku to nie je dobre. Jeho rodina má možno aj niečo proti tebe, neakceptujú vás vzťah. Manžel by sa mal odstrihnúť od rodičov lebo to nebude dobre ani pre neho a ani do budúcnosti. Ty pre neho nie si na prvom mieste, spolieha sa na teba že za neho zaplatíš lebo si jeho manželka. Rozvod. Čím skôr
@erika19919 podla mna si to trochu pokaslala. Mala si si nehnutelnost kupit sama pred svadbou.
Mne to pripada tak, ze prizivnici niesu len tvoji svokrovci ale aj tvoj muz. A ty si dojna kravka na peniaze.
Myslim, ze tam je chyba u chlapa. On by si mal dupnut pred rodicmi a naucit sa financnej zodpovedosti. To, ze je nezodpovedny mamickar si ale videla uz pred svadbou, tak co ti na to napisat?
PS. ziadny rodic nie je povinny davat dietatu nejaku financnu injekciu pred nakupom nehnutelnosti. Dnes uz druha tema o tom, ze rodicia nepomahaju 🙄
@erika19919 Ja takmer nikdy neradim rozvod, ale u teba spravim vynimku. Toto nie je dobre.
Z napísaného si nemyslím, že svokra je ten problém u vás. Svojich rodičov má riešiť ich dieťa, t.j. tvoj manžel. Ak jemu vyhovuje požičiavať im peniaze, dávať drahé dary a podobne, a ty s tým nesúhlasís, je nutné sadnúť si a dohodnúť sa. Dohodnúť si používanie peňazí ( ste manželia, peniaze sú spolocne).
Mne by blikala kontrolka, už keby som zistila, že partner nakupuje kadekomu neprimerane drahé darčeky a nemá nič našetrené. Je iné, ak príbuzní s nejakého dôvodu potrebujú dočasne poczicat menšiu sumu peňazí, alebo dlhodobo ich dotovať, hoci na to nemám.
Skôr ako budete uvažovať nad deťmi, musíte si upratať svoj vzťah a zistiť, čo a ako dokážete spolu fungovať. O manzelovych názoroch nepíšeš nič, no práve tie sú v týchto otázkach podľa mňa kľúčové. Prečo dáva také sumy rodičom, v čom všetkom sa im podriaďuje?
P.s. podľa mňa neoprávnene vonia svokrovcov za všetko zle, čo sa vašich financií týka. Ten vinník je však manžel, ktorý je buď veľmi ovplyvnený svojimi rodičmi, alebo finančné negramotny, keď nevie nakladať so svojimi financiami.
@erika19919 Podla mna tu zlyhava hlavne tvoj muz, ze si nevie urcit hranice s rodicmi, spravit si uspory, mat vas na prvom mieste. Podla tohto opisu mi to pripada, ze sa mu to bude tazko aj menit. Nevzdala by som to bez boja, skusila ho nejako usmernit, ale deti isto nie, kym by sa toto nevyriesilo. A ak by nejavil ziadny zaujem o zmenu, tak je na povazenie, ci s nim zostat, lebo nezhody kvoli financiam a rodine buraju vztah uz od zakladu.
@erika19919 prečítaj si to,raz dvakrát trikrát. Odporúčam ti jednu vec a bude sa ti žiť ľahšie....nič od nikoho nečakaj...ty si od nich čakala toto a tamto(minimálne trikrát si to spolenula len v tomto poste)...ale....hádky pre peniaze sú asi jedny z najhorších. Musíte si to vydiskutovať alebo ísť od seba....keď budeš máš deti ako bude živiť svokrovcov ktorí pracujú a vaše deti?mám pocit že nie je z domu naučeny finančnej gramotnosti. My svokre tiež občas dpomoze ale vždy! Je to rozdelené medzi všetkých súrodencov rovnakým dielom. Ja sa nestarám. Pokiaľ to neovplyvňuje nás rozpočet a našu domácnosť.
Nechcem ti radiť zle alebo ťa nahovárať na niečo, ale už tu padol taký názor, že rozvod je asi jediné riešenie. Podľa mňa je problém vo vás dvoch ako v svokrovcoch samotných. Nemyslím si, že toto ešte niekedy dokážete dať do poriadku, prepáč. Asi by som sa zamerala v prvom rade na vyriešenie tohto problému.
Ako vzdy aj tu je pravda niekde uprostred. Ani svokrovci. Ani ty. Ale muz. Je medzi dvoma kolesami. Ale… vzdy ma blizsie k rodicom.
Kazdopadne-on minul peniaze. Uspory. A nechal teba vsetko platit? Snad do bytu a do pripadnych oprav ci cokolvek ste dali rovnako lebo inac….
Si fakt zaslepena. Znechutili sa ti svokrovci. Ale vlastne… nie svojou vinou ale tym ako sa k nim sprava tvoj manzel. Co zle vlastne urobili?
Kazdopadne ani tvoji ani jeho rodicia nie su povinni ti davat peniaze. Ani start. Ani dar ku svadbe…. To je teraz mozno kusok nepodstatne. Tam mas ine problemy ktore asi vidis iba ty. Partner nie.
A este dodam-ked pridu deti bude to horsie. Tomu ver 😉
Žiaľ problém nie je svokra ale tvoj teraz už manžel,... Keď si vedela aký je načo si si ho brala?
to je chyba keď človek čaká automaticky, že ako on rozmýšľa a ako to funguje v jeho rodine, že je to tak isto aj u partnera. Potom príde rozčarovanie, sklamanie. Mala by si si vážne pohovoriť s manželom, svokrovci si dovoľujú len čo im on dovolí...
prečo by mali rodičia dať synovi svadobný dar? Nám rodičia nikdy nikomu nedávali - žiadny svadobný dar.... spravili každému dieťaťu svadbu - aj to nie každý mal rovnaký počet osôb na svadbe...ale toto ma nenapadlo že dieťa potrebuje nejaký svadobný dar...
mám už dospelého syna a veru ani tomu sa nechystám dávať svad. dar....
@erika19919 ani svadba nemala byť......
Tvoj muž urobi najlepšiu vec a to že poda o rozvod.
Môžem dotaz? Prečo nenávidíš svokru? Tu si si vzala za partnera? Tvoj partner nevie ušetriť. Tvoj partner nemá rozum. Toho si si dobrovoľne vzala, i keď si už vedela, ako funguje či skôr nefunguje v reálnom živote.
Celé zle .si moc dobrá . Nedaj sa oklamať
@erika19919 podla mna je problem tvoj muz, kt nevie hospodarit s peniazmi a ani povedat svojim rodicom nie. Ved hocikto moze prist a aj oblicku si od neho vypytat, on ale musi triezvo uvazovat a aj vzhladom na vas vztah, kedze v manzelstve by mali byt vacsie financne rozhodnutia spolocne.
mas super svokrovcov.. tak krasne ti ukazuju, kde robis sprostosti, ze krajsie a pochopitelnejsie to uz asi ani nejde.. ale ty si tak slepa a hlupa, ze to prehliadas a este ich za tu sluzbu nenavidis.. to preco si si, prosim ta, tamten exemplar brala za muza?? mas sklony k masochizmu? rozved sa a najdi si seberovneho, kym nezacnete nicit zivot este aj pripadnym detom
@erika19919 chýba je v mužovi...svokrovcov z toho vypusti....porozprávajte sa, počkaj nejaké obdobie či sa to zmení ..ak nie....daj zbohom... Je toľko krásnych miest, dobrých ľudí, chlapov ....zbytočne sa trápis ...
Ja som mala podobných svokrovcov, moji rodičia nám zabezpečili vsetkoo...z jeho strany svokrovci Nic....a este som bola pre nich menej cenná ...aspoň sa tak chovali.... Ale všetko sa to vyvinulo v môj prospech....len som si to musela vytrpieť....vrátiť sa roky dozadu, dám celej rodinke "čau"
Mne hlava neberie, že dvaja dospelí vysokoškolsky vzdelaní pracujúci ľudia, ktorí majú dve dávno dospelé deti, nemajú dosť peňazí a potrebujú si tu a tam požičať 50-100€ a to práve od tých detí, ktoré sami na tom nie sú 2x dobre finančne. Mňa by hanba fackovala pýtať si od svojho dieťaťa jeho zarobené peniaze.
AKo jasne, chapem ide ti to na nervy, presne neviem co, mozno ze neuzna niekto tvoj podiel na zarabani/zabezpeceni, lebo neviem. Ale ty sa na vsetko pozeras cez peniaze. NA vsetko. Preco ti maju rodiica/svokrovci pomahat, davat, nosit? Preco im syn nemoze pozicat? AKo na tomto ti stoji svet? precitaj si este raz tvoj prispevok, nenavidis svokrovcov, lebo peniaze. Do bytu ku vam prisli byvat? ci prisli na navstevu? Boli pysny, ze synator ma byt? alebo povedali, ze to je ich byt ci ako? Nikto sa nepokaka z toho, ze is vies usetrit a nejdes na masaz a nechty. NIKTO. To je tvoja obeta, tvoje rozhodnutie. Ty si stratz to aby si nesponzorovala kazdeho, idete 50:50? OK, tak nehc ot je 50:50. Nedostavas drahe dary? Nedavaj drahe dary. Nema tovj chlap na dovolenku, nepojdete na dovolenku. Vybavena vec. Vsetko rperatavas, pozical otcovi a ty si platila dovolenku / darcek.. no a?
A potom, tvoj problem je chlap. Ten co nevie usetrit, hospodarit a ty, ze si nevies urcit doma, ze moj zlaty zarabas, toto zaplatis a hotovo. A kolko mas odlozene a kde a na co? velmi rychlo ste sa ponahlali do svadby, podla mna vam to bolo uplne zbytocne...
Nooo, ja by som sa ani nevydala .... Po tom všetkom ....
Finančná gramotnosť podľa všetkého chýba tvojmu mužovi a jeho rodine... To si mala vidieť hneď. V dnešnej dobe to budete mať ťažko 🙄
@erika19919
Prides sice o velke peniaze ale nadobudnes strateny pokoj a harmoniu v zivote - ked sa rozvedies.
Moj vtedy este nie mm mal tiez raz " uzasny" napad. Posielat otca mesacne 100€ ( vyzivne na jeho najmladsieho 17 rocneho brata).
Okamzite som sa ohradila aj pred jeho otcom! Ze z coho to chce akoze hradit, a ako si to predstavuje??
Jeho oco povedal, ze len hovoril o situacii ale nic nechce. To ze nema na rozdavanie jeho otec, ok. Ked chce, da malemu na narodky, nic neocakavam. Nie je ich povinnost davat dary, financie a podobne. Ale neexistuje financovat kohokolvek na n as ukor! Keby to vtedy urobil a vobec, robil veci ako tvoj mm, uz by som s nim nebola.
Ty mas nezmenitelny nesamostatny exemplar cloveka za mm.
Moznosti mas dve:
ostat, drzat hubu a krok, trpiet cely zivot troch idiotov
rozvod, vysporiadanie, novy radostny zivot

@erika19919 ja radim rozvod, nemate deti a toto podla mna uz dobre nebude