Nenavidím svokru
Mali sme s MM dopatrovať svokru onkologicky chorú, s predikciou dožitia 2 roky (info od lekára). Tak sme začali spolu bývať na byte.
Bola to veľká chyba. Žijeme už spolu 11 rokov, pravidelne s ňou chodíme k lekárom, obskakujeme ju a má sa k svetu (79r.) Preskakali sme s ňou veľa, či s jej zdravím alebo jej povahou.
Od začiatku bývania nám však narušovala našu intímnu zónu (slovne rôznymi hlúpymi poznámkami a aj fyzicky), až sme ostali bezdetní. Deti už pre môj vek mať asi nebudeme. Paradoxne lekári tvrdia, že sme úplne zdraví. Len už po 42. Celu dobu, čo sme s ňou žili, sme boli zdraví, a zdraví stále sme.
Psychika tu však urobila viac, ako sme mohli čakať.
Najhoršie je, že som ju začala nenávidieť, lebo po deťoch sme vždy túžili.
A dávam jej to za vinu.
Je to vôbec možné?
Čo bolo už nezmeníš. Nevyčítaj si to. Chceli ste pomôcť. Ale keďže sa svokra už “má k svetu” ako píšeš, čím skôr riešte s mužom odsťahovanie a koniec starostlivosti. Zažila som si niečo podobné a takmer nám to zničilo manželstvo. Rýchlo od nej preč. A keď túžite po deťoch, riešte u gynekológa a aj na klinike reprodukčnej medicíny v čom je problém, že sa vám nedarí. Nenechávať to už na “náhodou”, stále môžte mať dieťa a žiť život svojich snov 😉 Život máme len jeden, nenechaj si ho nikým ničiť.
@alickapusinka Pokial si nezila,akebo nezijes so svokrou,ktora sa do vsetkeho stara,pinda a je neprijemna a este ako v tomto pripade aj chora,tak nemas sajnu o com hovoris. Nevies ako dokaze jeden clovek skur.....vit cely zivot. Nemas ani sajnu co to je prist vo svojom a o sukromie, pokoj, ze Ti to vezme aj silu normalne zit...........vies si predstavit,ze ides s odporom domov,rozmyslas a si vystresovana uz pol dna dopredu co zas bude? Dovolenka,predlzeny vikend, obycajny pokojny vecer s mozom.......niz z toho,nikdy.......Oznamujes Ty svojej mame,ze ides s muzom sexovat? Mas nad sebou stale niekoho kto Ta kontroluje? Vyskusaj a povedz.
@oli18 ale nezabúdaj ze sa chlapi nesťažuju skoro vôbec na svokry. To len žienky - nevesty, na svoje svokry. Ja som ešte nestretla chlapa, ktorý by sa až tak sťažoval na svokru, ako sa sťažujú ženy. Takže je tam veľký rozdiel.
@bielasovicka 🤣😂 Tak to si teda dost na omyle. Mozno iba chodis malo medzi clapov. Niektori chlapi si to so svokrou vydiskutuju medzi 4 ocami. Ako napriklad ja. Vysvetlil som jej,ze som dospely chlap,zijem s jej dcerou a nedam si miesat do vztahu ani od mamy ani od nej. A bol pokoj,pochopila na šupu. Kolegova svokra napriklad pochopila až na prvú "šupu" kedze slova nezabrali. Mne sa svagor postazoval na moju mamu- jeho svokru. Tak som mu povedal nech si to riesi sam,alebo cez svoju zenu. Sestra hned mame vytmavila voloviny . Ale zit tak ako napisala autorka.........vyrdzim sice vela, ale uz by asi uradovala lopata s lokalnym anestetickym ucinkom .
@martin96321 predstav si TY toto že sme bývali u svokry a mám vyskúšane. Ak opovažlivosť mi písať že si to mám vyskúsať veľmi pekne zo srdca TI dakujem za tvoju ponúku viem o čom hovoriš. Aj aj o čom som písala. Bývala som u svokry skoro necelý rok a preto sme sa rozhodli osamostatniť.A nie neznenavidela som svokru vedela som sa chovať a neobvinovala som ju že svieti slnko prši a už vôbec som ju nenavidela.Takže asi tak dakujem za tvoje rôzne odporúčania aj vyčerpavajucu odpoved. Ale ak dovoliš to čo
ja budem robiť ako žiť si nechám pre seba mám aj OP aj som svojpravna. Takže dakujem za tvoju slohovu úvahu.
Autorka ty ale dieta uz mas podla mna, len ma 79.
Vies, kazda ti tu pise zo svojho pohladu, ale podla mna zit 11 rokov v niecom, s cim nie som stotoznena, myslim si, ze ty proste stotoznena nie si tak ti to ovplynuje psychiku a mozno kvoli tomu si fakt neotehotnela, tazko tvrdit na 100 percent.
Mala by si sa zamysliet nad tym, co bude teraz a v buducnosti. Fakt nie si stara, dieta by si este mohla mat, ale vyries aktualnu situaciu. Ak prekonala svokra rakovinu tak teraz chodi na kontroly a stav jej monitoruju. Je dalsia diagnoza kvoli ktorej potrebuje pomoc a dohlad celodenny? Ak skoro v 80tke uz ma problemy s mobilitou a nevladala by sa o seba postrat sama treba s manzelom prehodnotit co dalej. Lebo mozno je to iba moj zaver, ale predpokladam ze varenie je na tebe, upratovanie tiez, neviem ci svokra hygienu zvlada sama, ak nie tak s hygienou jej pomaha tvoj manzel ako jej syn? Ak sa o vsetko staras ty a tvoj manzel doopatrovanie vnima iba v rovine poskytol som byt a lacnu pracovnu silu tak by mal uz panvicu na hlave, lebo potom rozumiem, ze ty neskaces na duhovych oblacikoch.
Porozpravaj sa s manzelom, ako vidi vasu buducnost a ak by nevidel potrebu zmeny tak ja na tvojom mieste by som sa zbalila, odisla, rozviedla a zila novy zivot.
@riyadh pisala som, ze to nebolo vzdy jednoduche, ale dalo sa. Mm je introvert, aj mama bola, oni do stretov neprichadzali. Ich vzajomne vyhrady sa riesili cezo mna. Ja som bola mediator. Prave v piatok som stretla kamosa, ktory sa stara o svokru. Poznam este jedneho, dochoval svokru a dve dcery radsej aj v dochodku chodili do roboty, aby nemuseli. Vsetko je individualne.
@bielasovicka sťažujú sa aj muži, v krčme, v robote, s kamošmi. Že tu na MK je 99% žien a čítaš iba ich príspevky , neznamená že chlapi zaťovia sú ticho a len nevesty kydaju na svokry. Omyl.
@cacianka samozrejme ze kydaju aj muži to viem, len hovorím ze to nerobia tak extrémne hnusne ako niektoré ženy. Lebo niektoré ženy hovoria veľmi škaredo o svokrach. O tom hovorím. 🤭
Hrozna situacia a ano, mala si to seknut este na zaciatku, ale stale si mlada zena, hlavu hore! Co na situaciu hovori manzel? Je fakt ochotny sa s tebou rozviest, ked mu das ultimatum? Ak ano, mas aj ty svoju odpoved. Uz si svokre obetovala 10 rokov zivota, nedala by som jej ani jeden jediny navyse. A muzovi tiez nie, ked je jeho priorita mama a nie vy a vasa buducnost.
Mas sancu este prezit skvely zivot, aj mat dieta ci partnera, pre ktoreho budes na prvom mieste ty. Alebo proste len byt sama, ale zit v klude, bez neustaleho stresu zo svokry a muza, ktory pri tebe nestoji. Nevahala by som ani sekundu, zivot mas len jeden a nemozes ho stravit cakanim na to, kedy svokra zomrie.
@bielasovicka ženy si viac emocionálne, sú tmelom rodiny, tie ktoré vytvárajú domov a domácnosť, a keď im v tom niečo/ niekto bráni, frustruje ich to, uráža a naserie, a tak sa snažia riešiť. Dosť často nevhodne, ba až príliš agresívne.
@alickapusinka lenže ak by si byvala s ňou možno dlhšie, tak by si vadilo aj to, že sa mihla za oknom, lebo už vieš, že skončil pokojný deň a opäť budeš mať návštevu.
To sa ti snaží
@martin96321 vysvetliť.
Že skutočne ich problémy s otehotnením môžu byť práve tou svokrou, lebo predsa nie nadarmo sa hovorí, že veľa veci začína v hlave a keď nemáš kľud , tak čakám vybuchne tá osoba.
Mali by sa osamostatniť a možno zachránia aj manželstvo (neverím že sa nehadaju kvôli tomu) a možno aj dieťa sa podarí.
Tiež som prekvapená, že len jeden komentár bol tiež k tomu priateľovi. Svokra si žije a oni len prežívajú 🤷♀️
Ak ešte máš menzes, môžeš mať aj deti prirodzenou cestou. Na tvojom mieste by som sa poradila s gynekológom, ako zvýšiť šance. A čo sa týka svokry...z ľudského hľadiska ti rozumiem. Naozaj je nesmierne psychicky náročné starať sa o geriatrického pacienta. Ale aj kvôli vlastnému zdraviu, skús ju prestať nenávidieť. S každým nenávistným výdychom kvapkáš jed do svojho srdca a napokon otráviš celý svoj život. Doporučujem, občas sa cielene obdaruj niečím, čo ťa poteší. Maličkosť. Návšteva wellness, výborná káva, nový účes, luxusné pralinky, večera a erotika s vlastným manzelom... čokoľvek. Dôležité je, že to budeš plne vnímať ako TVOJU odmenu.
@alickapusinka Nemusis to brat osobne. Musela si sa o svokru starat? Miesala sa Ti svokra do zivota? Nedala Ti vydychnut? Je rozdiel byvat u svokry necely rok a mat ju doslova na krku 11 rokov. Toto je uz o drzku. Znenavidia sa manzelia,surodenci kamarati..........svokra je manzelova,alebo manzelkyna mama. Je to v podstate cudzi clovek. Ked som sa ozenil a odisiel byvat sam so zenou,chodili k nam na navstevu rodicia......bol som rad,ze prisli a este radsej ked odisli. Byvali sme chvilu,tiez necely rok po svadbe u svokrovcov.......bolo to ako na divnej dlhej navsteve. Nebol som tam nikdy doma a oni tam mali tiez cudzieho cloveka. Vychadzali sme spolu dobre,ale nefungovalo by to nikdy. Kazdy mame svoju povahu,svoje zvyky a hlavne svoje plany.
Ďalšia diskusia, kde je autorka v p*** a nereaguje, lebo sa jej komentáre nepáčia...A to by si ešte len videla, čo by som ti napísala ja🙈
Nežila by som taký život. Netrpela by som to. Osamostatniť sa, zbaviť sa jej. Ešte môžeš mať deti
Hlavne jej neradte ako môže mať ešte deti, lebo do tej psychiatrie ešte decko privedie a ja by som takto vyrastať teda nechcela.
@personality Ak by bola tehotná , urgentne bola vyriešená aj svokra. To je hádam jasné.
Z veľkej časti je to vaša chyba, nechať to tak ďaleko zájsť roky...
@andrea2667 😀
Ja by som už tiež nežila ani so svokrou ani s mamou. Úplne stačí keď sme spolu deň/2 a stačí. Hlavne ten druhý deň už je často otravujúce
@martin96321

@jamidea moj muz zil so svokrou, mojou mamou, v jednej domacnosti 22 rokov, az do jej smrti. A nezblaznil sa nikto z nas. Pritom sme nezili v jej nehnutelnosti, ale v nasej.