icon

Neochota manžela nájsť si lepšie platenú prácu

6. aug 2023

Píšem sem, lebo som už naozaj zúfalá....
Ani tak nečakám radu, ako skôr uistenie, že naozaj by sa môj manžel mal pracovné posunúť.
Ide o to, že pracuje v IT oblasti, viac ako 15 rokov, a jeho plat je v čistom 1800€. Robí na HO, dlhoročne si drží pozíciu (resp.nestúpa), plat zvyšujú naozaj pomaly a je to medziročne naozaj rádovo v desiatkach eur.
Často máme kvôli tomu hádky, lebo podľa mňa, na človeka v jeho veku (40), v Bratislave, s jeho praxou, v IT oblasti s VŠ vzdelaním je to podľa mňa pramálo. Ale samozrejme ja vraj vôbec neviem aké sú v tejto oblasti mzdy, že každý nemá 3000€, doba je zlá atď.
Sme naozaj v situácii, keď by sme viac € naozaj potrebovali. Naozaj sa v práci nenarobí, nie je zrovna zavalený prácou, má dosť voľného času. Ale načo je komu práca, v ktorej sa nenarobí, ale pred zarobí...
On o zmene práce nechce ani počuť.... Zrejme sa bojí zmeny, a je pohodlný... Ako mu to vysvetliť, že sa treba pohnúť?

madeline1
9. aug 2023

@melanta ale take ponuky asi nie su na profesii

madeline1
9. aug 2023

predstav si, ze by vobec nepracoval...chapem, hypoteka 1 000 eur, aj tak by som vas asi na cas prestahovala do inej casti slovenska...myslim, ze na jeho vzdelanie ma dobry plat...to, co sa tu pise vyssie, ze 3 000 a viac v IT sektore za pracu radoveho zamestnanca je blbost...ty, ak zarabas podobne neviem ako neviete vyzit aj s troma detmi...alebo zarabaj ty viac, ale netlac manzela to vacsej kariery v jeho veku, ked ma i tak vporiadku plat...

sisaka
9. aug 2023

@vero96 Neprekvapila si ty. Neschopnosť pochopiť písanému textu je tu bežná.
Nikde nepíšem, že VŠETCI musia nutne vyhorieť, píšem, že v 40. to už vôbec nemusí byť také úžasné, ako sa nám zdalo v 30ke.
Nikde som nezovšeobecnila, dala som len príklad niekoho, kto bol nadšený, že v 30ke má úžasnú, dobre platenú pozíciu a v 40 mal uz iný pohľad. Neviem, kde som napísala, že k rovnakému pohladu dôjdu všetci nadpriemerne zarábajúci a budú nešťastní v svojej práci

hortenziaj
9. aug 2023

podla mna ma v pohode plat. ano dalo by sa aby mal aj vacsi, ale ke don nechce, tak naco ? mozno nie je karierny typ, ale chce si zivot uzivat. nehrn sa za materiou, uzivaj si zivot v pohode, naco ti budu dve prace , ked budes zodrata ?
ja mozem pracovat popri rodicovskej, zarobila by som si na pol uvazku 700-900 eur, ale nepotrebujem to, lebo to je otrava pracovat po nociach, cez den s detmi, proste som si stanovila ine priority v zivote. a muz by mohol tahat nadcasy a mat viac, ale staci mu to co ma za tych 8 hodin prace. a teraz ked sme na rodicovskom, muz v praci, tak ideme nadoraz, ale vyzijeme a mame financnu rezervu vytvroenu. ale nenahaname sa za somarinami, ze musime mat tamto a hento.

silvia2013
9. aug 2023

Moja dcera studentka VS pracuje v IT na polovicny uvazok ako administrátor / bude to rok / a ma 800€ takze bud ti nevravi pravdu ,alebo....

lunademonica
9. aug 2023

Tvoj muz ma nadherny plat, ak potrebujes na kabelky, zatob si sama, ved taketo peniaze v niektorych rodinach nezarobia ani dvaja ludia dokopy ... Na jednej strane chapem, ze tvoj muz mozno mrha potencialom ale teda ja by som si nedovolila mojho muza takto neprijemne tlacit...je dolezite aj to ako sa v praci citi, ci ma dobry kolektiv a ten HO a jeho volny cas este velmi ocenis pri detoch.

silvia2013
9. aug 2023

@hortenziaj
@lunademonica
IT maju omnoho vyssie platy

zoeeoz
9. aug 2023

Sorry ale akoze nazvat jeho pracu pracou v ktorej sa nenarobi a prd zarobi a ma 1800 v cistom tak si fakt divna

Na IT ak je sikovny ma malo, ale tiez neni IT ako IT..ale stale mi hra v usiach 1800 v cistom a slovo PRD..ja si myslim, ze prd je niekde inde

zoeeoz
9. aug 2023

On je mumak ale ty mas o 500 menej..zacni od seba

goodidea
9. aug 2023

Je tu sedem strán, tu by trebalo poradiť rozvod a uzavrieť to

lenka1208
9. aug 2023

Tak ja mam tiez asi neambiciozneho muza 😂 robil manazera vo farma firme, plat super (cca 3300 v cistom) ale mal take stresy ze zacal mat z toho zdravotne problemy, nespaval..zmenil pracu kde ma plat o cca 700 eur menej, ale ma viac casu, je spokojny..takze nie vsetko je o peniazoch. Problem je ozaj ta vasa hypoteka, tretinu prijmu domacnosti dat len na hypo je fakt sialenstvo

sono2
9. aug 2023

@lienkashcj vôlec nemá vysoké nároky my máme s mužom okolo 4,5 tisíc a je to akurát. Aj ušetríme aj si dovolíme. Vôbec neni 3100 veľa. Mesiac je dlhý, všetko je drahé.

goodidea
9. aug 2023

@sono2 ale veď dobre ale tu si na koníku,tu každý zarába 3000 a viac mesačne, a sex tu má každý 4 krát týždenne minimálne

sisaka
9. aug 2023

@goodidea keby si mal človek robiť názor na Slovensko podľa toho, čo sa popíše na MK, tak si mysli, že to je druhé Švajčarsko.

goodidea
9. aug 2023

@sisaka Mečiar by mal radosť, veď on sľuboval v 90.rokoch Švajčiarske platy ..dočkali sme sa

lienkashcj
9. aug 2023

@sono2 no je to dosť peňazí a vy že 4,5 tisíc je akurát...tipujem že ste z BA(celkom by ma zaujímalo kde pracujete aj s mužom). Ale 4,5 tisíca nie je určite akurát, to máte pomýlené je to nadpriemer vzhľadom na to že žijeme na Slovensku väčšina rodín nemá taký mesačný príjem ani keď pracujú obaja manželia

mira0611
9. aug 2023

Ahoj autorka, ja na 1 strane ta chapem, ale manzel nema zly plat a ako pises nenarobi sa. Prepac, ja mam plat 1200 v cistom, ale mam k tomu dost vela stresu a velakrat obedujem okolo 2hej poobede. Ked zastupujem aj kolegu, tak ani neobedujem, ani sa nevycikam.
Chapem tvojho, ze sa nechce karierne posunut, mozno by mal o par stoviek viac, ale za aku cenu???
Keby zarabal 800 v dnesnom svete s tymto vzdelanim tak by som ta chapala, ale prosim ta aj ty musis pochopit, ze behat za peniazmi na ukor psychiky a zdravia sa neoplati.
Bud rada, ze tvoj manzel dobre zaraba a nevrie mu hlava kazdy den.

euka210
9. aug 2023

Boze, mat taky prijem, muza doma na HO...co viac chces? Vies aky problem maju matky najst si pracu popri detoch ked muz napr.robi na smeny a babka poblizku ziadna, stihnut dat aj vybrat deti a este ideal robota od 8-16h?
Nemusi byt kazdy karierista, su ludia, co chcu stabilitu a cas pre seba a rodinu....
Poznam par IT a takto roky funguju...on na HO od covidu a zena moze ist pri 3 detoch aj do prace...

sccarlet
9. aug 2023

Ambície buď máme alebo nemáme. Do toho ho nedonútiš, asi má rád keď nie je zavalený prácou a ma po práci čas na seba a rodinu, zrejme je takto šťastný. Nie kazdy chce kariérne stúpať. Ak si sklamaná, tak neprávom. Veď ak chces kariérne rasť, tak môžeš TY, a môze to byť naopak dobre rozdelené (aby ste mali aj na dieťa čas, tak to myslím, lebo ak obaja rodičia robia karieru-dieťatu sa zvyčajne nemá kto venovat)

sccarlet
9. aug 2023

1000e hypo? Vieš človek by mal uvažovať dopredu či to pri deťoch a popri materskych dokáže splácať a tiež zadovať si také obydlie na ktoré má...ale to už darmo, vy viete ako a prečo ste sa tak rozhodli. Ale toto vám dosť ukrajuje z rozpočtu, brutál suma. My máme už 10 rokov 200e a je to pohoda. Inak môj plat a manželov je dokopy taký čo má tvoj muž, som po 2materskych a som rada že mám prácu na polovicny-lrbo u nás je s prácou problém. A žijeme normálne, kúpime si čo chceme, akurát teraz keď všetko podraželo pozeráme viac nato aby sme si nekupovali nepotrebné veci. Vy máte 3deti, tak vyššie na klady na oblečko školu. Minulý rok aj tento sme boli na dovolenke pri mori...chceli by sme viac zarabat, ale ani toto nie je zle....

mamutka
9. aug 2023

Čítala som len prvú stranu, tak mozno niečo zopakujem, ale ten muz bol taky cele roky. Nemá ambície a dom ste si kúpili s ambíciami až do neba. Hypo tisícka mesačne? Ved si kúpte niečo skromnejšie a bude kľud. Zas, mať doma niekoho kto zarobí, ale je v robote takmer nonstop a je vystresovaný, to ma byt lepšie?

katka700
9. aug 2023

Autorka, 40 ročného chlapa ťažko zmeníš, jemu vyhovuje ako žije, existuje si vo svojej bubline a nič nemusí riešiť lebo to robíš ty a vždy si ta čo sa uskromni keď treba. Máte vysokú hypotéku a ak sa domu nechcete vzdať musíte okresat výdavky, zaplatiť čo treba, niečo odložiť a až potom sú na rade koníčky. Keď si na ne muž nevie zarobiť ( jeho príjem nie je jeho ale patrí rodine) tak si musí vystačiť s netflixom za 7 éčok mesačne, a keď to nebude stačiť tak zrušís aj to. Ešte je tu možnosť že synovia pôjdu brigádovať. Ak im všetko financujes tak v podstate rozširujes rodinný model svojho muža, kde jemu príjem stačí a žena nech sa ide zodrat.

sisaka
9. aug 2023

@goodidea 🤣

jaroe
9. aug 2023

@lunademonica kde si prosím ťa vyčítala, že potrebuje na kabelky? Ja medzi riadkami čítam, že majú dosť veľké výdavky, ešte nezabezpečené deti a jednoducho by sa zišlo viac peňazí, aby mohol človek lepšie spávať.

silvia2013
9. aug 2023

@mamutka 👌👍

marlen5
9. aug 2023

@goodidea 😂

bonboniera
9. aug 2023

Autorka, dúfam že si si z diskusie zobrala to najdôležitejšie, a to, že niektoré rodiny nemajú ani spolu toľko ako tvoj manžel 😅 len neviem ako to pomôže zaplatiť tvoje účty 🤷

janduska
10. aug 2023

Máš pravdu, na Blavu v IT sektore s 15 ročnou praxou, je ten plat malý. Tie čo tu hovoria opak asi nemajú prehľad o platoch 😉 A treba sa na to pozrieť ak z tej strany, koľko tam stoja nehnuteľnosti a aké sú splátky hypotéky v BA.
Ale ak muž nemá ambície, je to ťažké. Jedine skúsiť sa s nim porozprávať a vysvetliť mu to. Resp ak by mal kolegov, ktorí sa už niekam posunuli, ako inšpiráciu. Veľa ľudí sa bojí zmeny a čím sú starší, tým viac. A konkurencia v IT je veľká, pribúdajú stále noví, ktorí sú draví, vedia už nové veci, majú ambície.
Ak muž nebude chcieť, potom už asi len znížiť výdaje, resp snažiť sa šetriť tam, kde sa to dá. Keď mu klesne jeho štandard, na ktorý si zvykol, možno ho to nakopne. Držím palce 😉

lussyl5
10. aug 2023

Takto ty riešiš iba že nemá ambície a že v jeho odvetví málo zarába.Beriem,môže byť že s jeho vzdelaním a praxou by mohol mať aj viac, ALE mala by si si uvedomiť že to nie je len o tom.
Možno zarobí oproti svojim kolegom menej ale má možno stabilné miesto kde sa zrejme nemusí báť že ho prepustia a možno sa v práci cíti dobre.Môže mu vyhovovať kolektív,pracovný čas aj náplň práce.
Nehovoriac o tom že keď máte vysokú hypotéku je lepšie keď má stabilné miesto a neriskuje zmenu práce.Nehovoriac o tom že preťaženie v práci spôsbuje syndróm vyhorenia,vysoký tlak a iné choroby.Preto sa skús zaujímať viac o to ako sa cíti či aký má názor.Celkovo by bolo lepšie keby si na ňho prestala tlačiť a nechať nech sa ohľadom kariéry rozhodne ako chce.Pokiaľ vyžijete,je lepšie keď má dlhodobo stabilný príjem aj keď menší.Možno sa bojí riskovať čo by som aj chápala.Snáď by stálo za úvahu či by sa nedali znížiť splátky hypotéky prípadne nájsť lacnejšie bývanie.

lilitela
10. aug 2023

Tu vobec nejde o peniaze, o vzdelanie, o deti a pod. To su vsetko iba informacie okolo toho, aby sme boli trosku v obraze, o aku rodinu ide. Tolko k uvodnemu prispevku.
Autorka riesi iba postoj svojho muza, ktory 1) nema clovek ako vyzistit kdesi v pociatkoch vztahu 2) nie je v sulade s jej. A chcela by ho nejako nakopnut a motivovat. Ma onho zcasti aj obavy, ci nema nejake depky, alebo aj iny problem, socialny. Ked sedi vlastne doma na HO, moze sa mentalne udiat hocico. Atd.