Neochota svokry navštíviť vnúča
Ahojte. Asi sa chcem len posťažovať na svokru a opýtať sa na váš názor. S manželom bývame 300 km od jeho rodičov. Vedľa mojich nebývame tiez blízko, no chodia nás navštevovať pomerne často vždy keď sa dá. Bývame takto už 3 roky. Dieťa má rok a pol. Odvtedy ako sme odišli moji svokrovci neboli u nás ani raz. Ani keď sa dieťa narodilo, ani na prvé narodeniny, nikdy. Milionkrat som ich volala. Mame dom. Majú kde prespať. Nemajú auto, ale vlakom sa dá krasne prísť a na stanici ich už počkáme. Nie. Svokor by išiel, ale moja svokra má neustále nejakú výhovorku. Klasika ako “nechcem vás otravovať…”. Na narodeniny si vymyslela, že je chorá a nemôžu prísť a prídu inokedy. Samozrejme. Chorá. Nič jej nebolo. Už odkedy som jej hovorila o ten oslave mala stále výhovorky “uvidíme čo dovtedy bude”. Nedokážem toto pochopiť, ako nemôže chcieť BABKA vidieť svoje VNÚČA. Nie sú takí starí, že by nevedeli prísť. S manželom sa o tomto baviť nedá. Stále je na ich stene a keď sa ho opýtam či mu to nie je ľúto, tak povie že má iné problémy ako toto riešiť. Hlavne že jej posiela 20 fotiek denne. Reálne že 20. Čo má vytáča rovnako. Prísť sem nepride ale milion fotiek denne to áno. A to nevravím o tom, že sa tam každý mesiac trepeme. S DIEŤAŤOM. Síce autom, ale tiež ta cesta nie je vždy úžasná, keď dostane náladu, že nechce sa 3 hodiny sedieť. Toto ale nepochopí nikto. A ja nikdy nepochopim ju. Aký máte názor? Pripadne niečo podobné.
chodili sme aj my, boli radi, pozreli sa, pobavili, poslite fotky ...a ked boli vacsi 3-4roky uz pytali sami nech pridu nech ostanu..
Úprimne, môj názor je že keď ešte pracujú - nie sú na dôchodku, tak je cesta za vnucatom a synom 300km pre nich strata času. Vlakom to trvá dlho, a keď sú unavení/otrávení z práce cez týždeň, tak asi posledné po čom túžia je namiesto oddychu doma na gauči trepať sa niekam za vnúčaťom. Navyše vy ich navštevujete pravidelne, ich to vtedy ani nič nestojí lebo cestujete za vlastné náklady. Skrátka sú pohodlní. Foto malého svokra má - takže v tomto smere je spokojná.
Napríklad kamaratkina dcéra sa tak presťahovala za prácou z východu do Bratislavy a to bolo predtým rečí ako bude každý mesiac 1x chodiť na víkend za rodičmi. A keď už bola zabybana, zapracovaná tak bolo po sľuboch... cesta vo vlaku bola pre ňu strata času. Nakoniec boli tie návštevy 4x do roka - na narodeniny rodičov a Vianoce, sviatky.
Prijmy to, a keď tak skús toho svokra pozvať nech príde sám. Možno si aj on rád oddýchne u teba od svojej ženy😁.
@kittykat22 to ozaj necakam. Ale zas hadam necakaju ze sa stari rodicia teraz roztrhaju aby im mozno za 25 rokov vymenili plienku.
Buď rada že máš aspoň svojich rodičov ktorý majú tvoje dieťa radi. A tvoje dieťa si môže užiť aspoň nejakých starých rodičov. Moja dcera nemá nikoho okrem nás. Moji rodičia bývajú 10 minút od nás otec moju dcéru videl raz v živote keď sme boli na pohrebe a to ma 4 roky inak úplný nezáujem. Moja mama príde dcére zavinsovat na meniny, narodeniny a na Vianoce inak 0 bodov neozve sa nezáujem žiadny o ňu. Svokra zasa žije v zahraničí takze ju videla asi 3x v živote počas celého roka sa neozve neopyta ako sa ma ani tie fotky nechce vidieť. Dokonca keď tu náhodou naposledy bola tak nás prišla pozrieť a muz vraví idem dcéru zobudiť lebo spala poobede tak mu povedľa nech nejde že ona aj tak prišla len nachvíľu a pôjde preč. Jediný ktorý o ňu mal záujem bol mužov otec lenže ten nám náhle zomrel keď mala dcera rok. A mne je to tak strašne ľúto že dcera nikdy nepocíti tu pravú lásku od starkých ako majú iné deti ale tak snažíme sa jej to vynahradil my s manželom. A samozrejme mame krasny príklad toho ako sa my k vnúčatám nikdy správať nebudeme
Lenže ty nevieš pochopiť, že jej môže cestovanie byt neprijemne, nepohodlné, unava po praci... si o generáciu mladšia,rýchlejšia, flexibilnejsia. Oni by sli ako, v piatok v noci? Ci cerpat DV? Maju svoj rytmus, program, ... moja svokra upratuje v sobotu. Zasadne. Pritom je dochodkyna, ale skratka vtedy deti nevezme, upratuje. . Neriesim. Rutinu 70tnicky neprebijem, svet by sa zrutil. Ale inac chodia... mojej mame ked nedonesiem decka ukazat, nevidi ich cely rok.
Plus k tebe este jedno. Mozno najjednoduchsie vysvetlenie. Citi, ze ju neznasas, tak je jej neprijemne ist k tebe. Tu na fore posobis vo vztahu ku svokre velmi zle. Ak jej vysielas takéto signály, chodíš tam oduta, tak sa svokre nečudujem...
Mne vlastni rodicia, ked boli mladsi este o par rokov, vytkli, ze na navstevy maju chodit deti k rodicom a nie rodicia k detom. Ze tak to jednoducho funguje a hotovo. Svokrovci su starsi, ti zeby prisli, to je sviatok, velmi vynimocne dojdu. Aj to ma svokra vzdy z toho strasny stres a vidim, ze sa nevie dockat, kedy sa vratia domov. A pocujem to od viacerych ludi takto, asi je to vekom, mozno aj vychovou tej generacie, tazko povedat. Ale zmierila som sa s tym, zmenu neocakavam. Ale uz ignorujem vycitky, ze chcu vidiet vnuca, tak my by sme mali chodit castejsie. Chodime ako casto sa da a ked sa im zda malo, tak poviem, ze sa nam zial nedalo, ale ked chcu, mozu prist oni. Maju na vyber. Kazdy aj navstevy vnima inak, poznam ludi co cely zivot neradi chodia kdekolvek mimo domu, taki sa ani na starobu nezmenia, skor naopak. Ja si myslim, ze tieto veci mozno pochopime v starobe, kedze vela starsich to tak ma. Nemame sancu to pochopit, kym nie sme v tom veku, takze ostava len respektovat. Mozno raz sa tomu nebudeme vobec cudovat, ktovie.
Prečo ju tak nasilu chces v živote ,veď to nie je povinnosť ani tvoja a ani jej
50 rocni ludia su este zamestnani, takze asi maju tiez to volno obmedzene a osobne by som sa na otocku vlakom 300 km netrepala nikam. Vy ich navstevujete kazdy mesiac a ze si ich syn zobere volno? Preco nie … oni by si museli zobrat volno 2 ja … ty sa nechces trepat s dietatom, vsak nejdes sama … nalozis sa do auta a vylozis. Vlak .. ani zadarmo. Ty nemas so svokrou Dobry vztah a napatie medzi Vami sa asi da krajat … ona nemusi teba a ty ju. Mozno sa este ako babka prejavi … ale bez tvojej pritomnosti ked bude dieta starsie.nesil to nema to zmysel. Keby k vam chcela prist, tak aj na metle…
Nič v zlom ale 300km je pre starších ľudí pomerne dosť, ak navyše ešte pracujú. Slobodne ste sa rozhodli bývať tak ďaleko a teraz im zazlievate že za vami nechodia. Trochu nefér. A babka možno aj trucuje ako tu niekto písal. Tie vzťahy na diaľku sú proste na figu.
A Tvoj muz je ok s tým, že každý mesiac trepe malé dieťa 600km? Aj na phm to musí byť pálka. Na Tvojom mieste by som ani ja radosťou neskakala. Nešlo by aspoň zmeniť ten pomer, že Vaša navsteva 70% a ich návštěva 30? Alebo keby muž niekedy išiel sám, to by ani autom nemusel, vo vlaku si aj odpocinie aj do práce dorobi.
Ešte sa dá sporadicky stretavat na neutralnej pôde, ale u Vás je ta vzdialenost privelka.
My byvame 4km od nich a dosla raz 😅😅😅
Ja toto poznám 🙈 Ísť niekde s prespaním a cestovať. Moja mamina nemá problém. Ale otec a svokor koniec. Na návštevu na otočku a potom domov do svojho, najšťastnejší sú, keď prídeme k nim. Cesta autobusom, vlakom neexistuje. Len autom a to svokor nemá vodičský a treba ho vziať a zaviesť. Ale keď treba niečo spraviť a pomôcť, s tým problém nemajú. A svokor by bol najradšej keby sa mu poslalo aj 50 fotiek 🙂
Jejda, tie tvoje predstavy. Ze svokra sa poriadne nevenuje, ked sa s malym hra, ale tvoja nama mu dokonca spieva!
Akoze sorry, cim skor sa nauc, ze nikto nie je povinny naplnat tvoje predstavy. Ty urcite tiez nie si stelesneny ideal.
Ja mam tiez 50, ja som ten typ ze pre pokoj v rodine by som sa aj obetovala a trepala sa raz do mesiaca 300km vlakom, ale keby ma tam cakala ofucana nevesta, tak by som to tam len pretrpela. A este keby si ma pozorovala, ci sa dostatocne dokonale hrajkam s vnucatom... pre mna by to bolo prist o vikend a oddych, lebo cez tyzden zanestnanie a tak...
Neporovnavaj, všetci sme predsa iní, ani tebe by nebodlo keby ťa svokra porovnavala s inými ženami, matkami. Alebo?
Akcepruj ako to je, 3 hodiny auto je určite pre teba pohodlnejšie ako pre nich 3 hodiny vlakom plus trepať ešte aj batožinu.
No ja by som povedala, ze ved preco by mali chodit vlakom ked sa tam vy trepete autom kazdy mesiac?
Logicky im nic neunikne. Fotky maju, aj vy dojdete. Navstevy bu dom ale teda taketo caste ja nedala. Posunula by som interval na dvojmesacny. Ale tiez tam mate kde pohodlne spat, nie?
ja uz len dodam : treba brat do uvahy, ze nechodi "len vnuca" za starymi rodicmi , ale aj "syn" za rodicmi a zjavne s nimi chce byt. A tak je to spravne, vztahy sa maju budovat . Je jasne, ze aj oni by mohli, ale myslim, ze pre "nich" je to narocnejsie - cestovat vlakom s taskami ako pre vas ,o generaciu mladsimi ,autom, pohodlne vsetko nalozit a zastat kedy potrebujete a kde chcete.
Ty to vidis le ako , ze ta to otravuje, ale skus tie vylety zobrat ako prilezitost niekde sa zastavit, byt spolu ako rodina.
Ak ti na tvojom dietati zalezi tak, ako to tu prezentujes, tak sa zamysli aj na tym, ze svojmu dietatu pomahas budovat vztah s dalsimi ludmi - a TVOJE dieta moze byt obohatene o vztah so starkymi.
Nerobis to len pre nich, aby vnuca videli, ale aj pre TVOJE dieta, aby bolo obohatene o lasku .
A este dodam, ze kludne mozes svoje dieta o vymozenost byt vnukom pripravit blbymi recami a kritikou svokry.
Nerob to, mudra zena buduje svoj dom, svoju rodinu ( k nej patria aj stari rodicia) , hlupa zena svoj dom bori (citat).
ešte mi napadlo, zavolajte k vám len dedka, v našej rodine sa dedkovia oveľa lepšie venovali vnúčatám ako babky, vedeli si malé deti viac užívať a hrať sa s nimi. Moja mama sa vedela hrať len s dievčatami, chalanov delegovala dedkovi, že čo ona s chalanom má robiť, že ona to nevie (sme tri sestry, ona pochádza zo 6 sestier, čiže s mužským elementom nemá nervy). Okrem toho keď je babka 50-nička, možno menopauza, menej energie a cestovanie je pre ňu otrava, to nevieme. Dedukujem.
A čo dávaš pre dobre vzťahy ty? Mne sa zdá, že chceš všetko ideálne, ale len vyčítaš. Manželovi, svokre. Možno sa u vás necíti dobre kvôli dusenej atmosfére, radšej vás strpi ona tam 😄
nemusíš jej správanie chápať, musíš ho len akceptovať. Je to tak a hotovo, ľudia sú rôzni. Na druhej strane, aspoň sa ti nemontuje do spôsobu vedenia domácnosti... keď príde a bude sa ti napr. prehŕňať v skriniach, ešte budeš s láskou spomínať na časy, keď nechodila...🙂
@danica2711 a prečo by to robila? Myslím prehrabovať sa v skriniach 🤔
no moji rodičia za 18 rokov boli 2x spolu ..nikdy nie, že na návštevu, no raz do roka sa zastaví vždy oco sám..sme od seba 25 km...mama ak ide tak od domu max 3 km..nikam nechodí - sedí len doma
50 roční sú ešte mladí, mne to príde ako typicka slovenská natura, v 50tke sa hrať na seniora, v rakusku pravý opak, v 70tke lyžovať.
Ked sa vyjadrila, ze vas nechce otravovat, tak nieco na tom bude, tu je vela prispevkov o tom, ako su navstevy rodiny ako za trest. S navstevou je vela starosti, mozno sa chce ona starat o vas, ked pridete a naozaj nezatazovat chod mladej rodinky.
Veď najlepšie bude, keď to prestaneš riešiť, koľko sa kto kedy a ako venuje tvojmu dieťaťu a priǰmeš fakt, že je to takto a inak to nebude i keď možno časom ako bude dieťa staršie sa aj záujem a vyžitie s ním zmení. Nie každý to tak má, že sa rád venuje tak malému dieťaťu, svokrovci aj tvoji rodičia si to už odžili, jedinú povinnosť starať sa o dieťa máš len ty s manželom, od ostatných je to len ich dobrá vôľa. A netreba im to mať za zlé si myslím. Veď nič zlé nerobia. Proste sú tak naučení, tak zvyknutí a zjavne to nechcú meniť. Prehováranie a riešenie celej tej situácie môže len zbytočne zhoršiť vaše vzťahy. A už vôbec nevidím dôvod konfrontovať s tým manžela, však on nemôže za správanie svojich rodičov a naozaj ich neprevychová.
@kavasmliekom niektoré svokry to robia... pochop, to bol len príklad totálneho protikladu, nezáujem versurs prehnaný záujem

@ukulela nemam ju rada kvôli jej pretvarovaniu jedine. a bola by som rada keby s nami vie prísť a nemusím sa trepať niekam s malým