Neohlásená návšteva od sesternice. Ako to riešiť?
Bývam v rodinnom dome s rodinou, mám 28r (mám v ňom tzv samostatnú kompletnú bytovú jednotku, naši a sestry sú v iných jednotkách) (to je pre lepší opis situácie).
A mám viacero sesterníc, bratrancov v blízkosti a rodinu... ale ide o jednu konkrétnu sesternicu... (ona má 25r). Bývame na jednej ulici v rodinných domoch. Roky bola odcestovaná v zahraničí ale stretávali sme sa raz za čas ( rodinné oslavy, prechádzka, keď prišla atď)...a teraz sa už vrátila domov, na dlhšie.
Boli sme najkamošky celý život a máme milión zážitkov spolu ale pre jej fakt hrozné správanie som sa od nej jemne dištancovala posledné 3 roky( ona vie dobre prečo ale o to ani nejde). Stále ju mám rada a rada sa s ňou stretnem a porozprávam. A je to rodina.
Tak a k veci....ide o to, že ona vždy rušila dohodnuté stretnutia, dokonca veľakrát dohodnutý/zaplatený výlet 1/2 dni pred a prestalo ma to baviť po viacerých razoch za roky... Ale hlavne, že neohlásene sa vždy zastaví u nás a vyzváňa na všetky zvončeky ( nezvoní raz ale vyzváňa, podotýkam).
Ona vie, že to nenávidím ale prijala som ju viackrát a išla proti sebe...
Lenže dnes som sa už kvalitne nasrala... mala som klud, s kamošom varíme u mňa, konečne sme sa stretli po dlhej dobe... a niekto zvonil.. už som vedela, že to je ona... a cez okno pozdravím. A ona že na prechádzku.. a ja že nemôžem, nabudúce nech napíše. ( nenapíše, vkuse len vyvoláva ), že mám návštevu ( kamoš ju poznal tiež dlhé roky( boli sme v partii, časom sa rozpadla)) ale nemá ju rád pre určité zážitky a má stres, keď je s nami občas nečakane a to je vždy ked doslova vtrhla do domu za nami.... a ja sa cítim tiež nekomfortne...
No a vravím jej, že nemôžem, a ona že však zober aj návštevu a podte,.. ja druhykrat vravím, že nemozem/e, aj tak varíme dvojhodinové jedlo a wtf čo?... tak zavolala moju sestru...išli preč... kamoš medzitým odišiel po 2 hod odo mňa domov...
A už bolo 21 hodín (pracovný deň je dnes ). som myslela že dojde iba sestra za mnou domov......Lenže čo sa stalo...vtrhla sesternica do môjho bytu ako veľká voda (NEOHLÁSENE otvorila moje vchodove dvere a to nevedela že kamoš medzitým odišiel) a išla rovno do mojej pracovne, pozdravit druhu sestru, zatial čo som bola v obývačke...a prezerala si veci tam dokonca...
A ja som povedala,že čo tu robíš? Ved som povedala že nemozem...(mala som o 21 dohodnutý call s niekým ptm o dolezitych veciach).
a ona že ved aj tak už ide,... ale zastavila sa a že prečo som jej nepovedala že to bol ten kamoš? a ja že lebo by si sem vthrla..a ona že nevtrhla ...a ja že práve si to urobila a obom nám to je neprijemne a hlavne mne, kedze je to moj byt... ( došla ako velka voda..a to nevedela že je navsteva preč...) a ona že jej to vadí že ju nevolám von, či čo...a ja že milion-krat to rusis, tak čo mám robiť?
A potom prosím pekne si sadla do obývačky ako nič a vykecavala sa s mojimi sestrami v MOJOM byte... a ja že čo ma toto znamenať? ale po chvili som sa ukludnila a pokecali sme a viackrat som zdoraznila že to nenávidim,,, nech sa ohlasi...dopredu... a ona proste nie, nie...Najhorsie, že naši alebo sestra ju pustí do domu...asi si začnem zamykať trápne byt... ked bude zvoniť(inak nemam dovod zamykať počas dňa, beham hore dole,. nikto mi sem nechodí neohlasene, okrem nej)
bola som nepríjemná celkovo celý čas ale dalo sa so mnou rozpravat.
a odišla až o 22... dolezity call na mna cakal hodinu... nedalo sa to... malo to byť na PC, nie na mobile...
Ona je až príliš spontánna ( je to jej jediná výhovorka na toto celé a bola neskutočne urazená ). A ja som plánovací typ, ale o to ani nejde. Myslím že 90 percent ľuďom vadia neohlásené návštevy...
Ja už neviem...
Príde vám to normálne? alebo ja som tá zlá??
už mi to lezie krkom,..
Moc sa prežívaš, sa trosku ukludni, ty dôležitý call
@anonym_autor normalne to nie je a normalne nie je ani to, ako ste z nej ty aj kamos predposrati. Povedat nie a nevysvetlovat. Ked mas taky strasne dolezity call, tak sa zdvihnut a vybavit ho. A ze ti tam vecer, v case doleziteho callu, oxiduju sestry, to ti nevadi, ale sesternica je uz navyse. A kamarat sa roztrasie ked ju vidi 😂 vy ste fakt particka na pohladanie.
zamkni si dvere ..kup si byt mimo bytovej jednotky -normalny klasicky kde budes sama alebo ju vyhod na drzovku
O deviatej by som povedla tak milej sesternici ako aj sestram, ze uz bolo dost a musim este nieco urobit, nech sa laskavo presunu do bytovej jedntoky jednej zo sestier a mam klud. Vysvetlujes az prilis vela co a ako. Sesterku pusti len vtedy kedy ti to vyhovuje a na dvere si nainstaluj gulu - cudzi nevojde a ty mas klud
@anonym_autor ak by som mala mať dôležitý call, tak by som ho aj zrealizovala a žiadna sesternica by ma nezaujimala.. a pekne krasne by sestry s nou odisli niekam inam .. a moc to preživaš ..
@anonym_autor Ty si nevieš dupnúť, keď slušné vysvetlenie nestačí?Inak, keď si sa rozhodla ostať v blízkosti rodiny, mohla si s tým rátať, že nebudeš vždy mať svoje súkromie...
ja neverim ze toto pise 28 rocna zena, to byvanie u rodicov ti nerobi dobre
Dolezity call a "kamos v strese" ak ma byt chudak nejaky cas v jednej miestnosti s nejakou znamou,... Si este mlada, zivot Ta nauci ze toto riesis kraviny. A kamos s ktorym varis a je v strese z kamosky, by sa mal tiez trosku pochlapit...
@anonym_autor tvoj byt je aj na liste vlastníctva ako tvoj?
@anonym_autor mna prekvapuje ze kvoli tejto osobe si hodinu meskala na vraj dolezity call. Ze si sa nezdvihla a nesla ho realizovat
@anonym_ff979f asi tak dôležitý nebol
@anonym_autor co tak napísať dôležitý telefonát????
@anonym_autor co tak napísať dôležitý telefonát????
@anonym_05270f to by nebolo cool
@anonym_autor SI NORMÁLNA! Vôbec nie si zlá.To jej chovanie je CEZ ČIARU.Neviem, či sa tomu nehovorí gaslighting.To znamená, že človek robí chyby,ide cez čiaru, ALE chybu hádže na iného.
To, že povie, že je spontánna,je len pekný výraz pre drzosť a nerešpektovanie tvojej osoby.A že sa uráža? To je manipulácia.Vyvolava v tebe pocit viny,aby si sa stiahla a aby si ona mohla s tebou a teba robiť, čo chce.
Lebo má pocit, že má nad tebou MOC.
A načo by potrebovala mať nad tebou MOC??? Aby sa cítila dôležitá a hodnotná.Tak ,ako má človek v sebe obrovskú hlad, keď nie je žalúdok plný a dokáže sa v extrémnych prípadoch znížiť až ku kanibalizmu, takisto všetci máme v sebe obrovskú hlad po hodnote a pocite dôležitosti.
Aj tvoja sestranica nemá v sebe naplnený " hlad" po dôležitosti a hodnote.A vypadá, že dlhodobo.A tento hlad po hodnote je ženie k psychickému " kanibalizmu". Ona síce neje tvoje telo,ale poziera tvoju slobodu,tvoj voľný čas,tvoje názory,tvoju dôstojnosť a pod,asi ma chápeš.
Miluj ju ako seba, NIE VIAC,ako seba.Bez pocitu viny jej daj hranice,zamnkni si dvere, proste chráň si svoju slobodu a dôstojnosť.
( Inak by ma zaujímalo, aké mala tá sestranica detstvo? Či tam nezažila nejaké traumy? Otca alkoholika,rozvod rodičov alebo niečo podobné?
@anonym_ff979f asi tak dôležitý nebol
@anonym_05270f Asi nie, ked to pockalo hodinu kvoli tomu, ze dakto sedel u nej. Ak by to bolo take nevyhnutne, iste by to nenechala hodinu cakat.
Toto su realne problemy 28-rocnej zeny? Vazne? Uf.
Inak to kolko vas v tom dome byva? 20? Preboha. No bodaj by si dospela, ked zijes u mamicky v takom veku.
A btw, ten "byt" nie je tvoj. Sa odstahuj, zavri dvere a sesternicu nikto dovnutra nepusti(kedze budes sama). To je napad, co?
Takže tebe nevyhovuje návšteva a máš niečo dôležité ale aj tak sa s návštevou a sestrami-tiež návštevou - vykecávaš? Mala si ich všetkých vyprevadiť a robiť si svoje keď ti to tak vadilo. Inak prídu znova. Keď je to akože tvoj byt tak si ho zamykaj.
pocuj ked nevies takuto banalnu capinu zvladnut, ty nezvladnes nic. takto prisproste ako ty by to opisala moja 11r dcera, ktora je preafektovana a trepe dve na tri. to vazne chces o tomto viest diskusiu 🙂 ok moja rada znie, vytiahni tu trubu za vrkoc pred dvere a povedz jej uz nikdy sen nelez a zopakuj to, nech si to zapamatas
@anonym_autor tieto tovoje ,,zvasty, co si gu omolo toho popisala mi pripada akokeby to 15 rocna pisala. To vyjadrovanie, hroza
@anonym_autor tieto tovoje ,,zvasty, co si gu omolo toho popisala mi pripada akokeby to 15 rocna pisala. To vyjadrovanie, hroza
@anonym_a161a4 Presne. Mentalne ma urovni SŠ.
Pane bože jak deti v materskej škôlke však normálne poviem sestrám a sesternici že idem pracovať choďte domov 🤦strašne komplikované
@anonym_ff979f vyriešilo sa to úplne pohode....TELEFONÁT dopadol výborne, ja som ho hneď išla riešiť,ale nejde o to...ale o princíp... Ako nastaviť hranice tejto konkrétnej osobe, s nikým iným nemám problém..
Nemohla som ju násilím vyšmariť z bytu...nie som agresívny človek...
@anonym_a06852 😅😅
@sissy27 Ježiš,neklepali sme sa ako osiky 😅 len sme sa cítili nekomfortne a nie nebál sa jej, sám povedal že by mi ju "pomohol" vyhodiť z bytu. Ja len opisujem pocity.
@bomba36 nechápem odkiaľ si zobrala z môjho textu ,že som "influencerka" ... Toto ma prepáč ale urazilo.. ja robím úplne inú prácu ( manuálnu)
@anonym_b88aef hej urobím tak nabudúce.. už som jej vymedzila hranice viacej. Ak to nepochopí,už ju nepustím nikdy. Chcela som sa hlavne vypísať a všetci riešia že bývam s rodinou, a že či je toto môj najväčší problém...NIE JE prekvapivo..
@anonym_8e927d čo s tým majú rodičia? Je úplne jedno s kým bývam, oni moje súkromie rešpektujú. Keby nie, už som dávno inde očividne 😉 ja tu žijem spokojne takto pár rokov. A nikdy nebol problém.
@anonym_ac53cf hej súhlas... Ďakujem za normálny komentár. A pravda, že až moc vysvetľujem. Uvediem si to... Už viem dlho povedať NIE, ale pri tejto osobe to akosi furt nejde,lebo to nerešpektuje... A to sa netýka len vtrhnutia do môjho bytu. Ale to nejdem riešiť.
@anonym_05270f áno,je... ale neviem aký to má súvis s toutou situáciou. Aj keby mám 18r a bývam v detskej izbe, stále to sa nemá robiť.
@anonym_9d43e9 áno, vyriešilo sa to. Ide o to,že táto informácia bola smerovaná hlavne na ňu. A nerešpektovala,behala mi po byte a potom išla do obývačky ku koncu a odišla až neskôr....
@anonym_9d43e9 ja som sa hlavne chcela vyrozprávať. Ver mi,že toto není pre mňa podstatná vec, len chcem vymedziť hranice TEJTO JEDNEJ OSOBE...u iných to není potreba.. a nechápem,to s bývaním "u rodičov" vôbec s toutou témou nesúvisí. A ja od 15stich nemám "mamahotel" ... Všetko si platím sama, všetko si robím sama čo treba, byt je môj, sama som si ho prerobila,zariadila. A rodičom pomáham. Je tu až moc komentárov na túto vec, až mám pocit že toto sa moc rieši u všetkých na tomto fóre, ...nenávistné komentáre na ľudí, ktorí bývajú s rodinou... Pokiaľ majú hranice,priestor, súkromie, vymedzené financie..tak nevidím problém...až vtedy keď je to vyslovene mamahotel a tlačia sa v 2-3izbaku 4 ľudia...
Nechápem čo tu všetci riešia moje mentálne vyjadrovanie sa na úrovni 15ročnej... Áno viac som sa vypísala ale ... Čo? 😂
@anonym_autor SI NORMÁLNA! Vôbec nie si zlá.To jej chovanie je CEZ ČIARU.Neviem, či sa tomu nehovorí gaslighting.To znamená, že človek robí chyby,ide cez čiaru, ALE chybu hádže na iného.
To, že povie, že je spontánna,je len pekný výraz pre drzosť a nerešpektovanie tvojej osoby.A že sa uráža? To je manipulácia.Vyvolava v tebe pocit viny,aby si sa stiahla a aby si ona mohla s tebou a teba robiť, čo chce.
Lebo má pocit, že má nad tebou MOC.
A načo by potrebovala mať nad tebou MOC??? Aby sa cítila dôležitá a hodnotná.Tak ,ako má človek v sebe obrovskú hlad, keď nie je žalúdok plný a dokáže sa v extrémnych prípadoch znížiť až ku kanibalizmu, takisto všetci máme v sebe obrovskú hlad po hodnote a pocite dôležitosti.
Aj tvoja sestranica nemá v sebe naplnený " hlad" po dôležitosti a hodnote.A vypadá, že dlhodobo.A tento hlad po hodnote je ženie k psychickému " kanibalizmu". Ona síce neje tvoje telo,ale poziera tvoju slobodu,tvoj voľný čas,tvoje názory,tvoju dôstojnosť a pod,asi ma chápeš.
Miluj ju ako seba, NIE VIAC,ako seba.Bez pocitu viny jej daj hranice,zamnkni si dvere, proste chráň si svoju slobodu a dôstojnosť.
( Inak by ma zaujímalo, aké mala tá sestranica detstvo? Či tam nezažila nejaké traumy? Otca alkoholika,rozvod rodičov alebo niečo podobné?
@marijan2025 ďakujem moc... Za tento normálny komentár... Si to až moc dobre vystihla... Problémy s ňou sú aj hlavne inde ako len to že vtrhne ku mne bez pozvania a môjho SÚHLASU. a áno celé naše detstvo mala nado mnou moc. Je normálne že ľuďom nejaké veci dopnú neskôr. U mňa je prípad táto sesternica/bývalá najlepšia kamoška.
Doteraz sa "smejeme" ( skôr ona sa smeje) že som jej vravela ako dieťa že ona je kráľovná... Všetko rozhodovala čo budeme robiť,hrať sa... Mali sme 8-13 rokov . Proste malé deti. Až do skorej puberty.
A to detstvo...to je na dlhšie.., ale nie. Ona má super rodičov len moc mäkkých..je najmladšia zo 4 súrodencov...všetko jej prešlo, všetci ju rozmaznávali.
Má 25r a ešte doteraz poriadne nepracovala... Dotujú ju jej rodičia stále aj keď neštuduje. Sem tam si nájde brigádu. Alebo jej priateľ všetko platí ...ale to není podstata.... Podstatné je náš vzťah... Ale hej, vymedzila som jej snáď dosť jasne včera.. až ku koncu mi bolo chvíľu ľúto ale nenechala som sa obmakckit..keby hej, ešte by tu oxidovala o 23
A btw, sestry včera tu boli,lebo som chcela aby tu boli, ... Oni nie sú podstata tejto diskusie.. ale ďakujem za upozornenie
Prehanas, celkovo tam mate zaujimavy divoky system fungovania vraj v tvojom byte. Vsak by sa ku mne o deviatej nik nedostal ak by som mala dolezitu pracu. Ano je to normalne si byvanie zamknut a otvorit dvere potom co niekto zaklope, pustit dnu ludi ak mam cas, ak nie tak poslat ich domov. Ak sestry tam mohli byt, mala si ich nechat tak, nech sa vykecavaju so sesternicou a ty si si mala ist vybavit svoe zalezitosti a nie sediet s nimi do 22hej. Ci potrebuju dozor?
Nevidim problem v tom, ze si s nou nesla von, je to nromalne, mne pride divne to obhajovanie okolo otho. Ja chapem, ze je to rodina, rodina je niekedy tazsie odpalkovatelna ako nejaka nechcena kamoska, lebo je drzejsia velakrat a hlavne aj zvysok domacnosti je s nou rodina, cize cez niekoho sa dnu dostane. Preto ty nepotrebujes hodiny vysvetlovat, lne si poriesit system u teba doma. Ze k tebe chodia domov ludia ked ich tam pustis, v urcitu hodinu uz nie, a ked mas mat dolezitu pracu tak tiez nie.. Moze ti byt jedno aka je, kto sa ako k nej spraval a spraval, tebe staci vlastne pravidla si nastavit a naucit sa s tym fungovat. nie nie je to kralovna ;)
nevyžiadaná rada do budúcna - skráť to. všetko. tento blábol, tvoje myšlienkové pochody, jednanie s inými ľuďmi a k.a proste ju vyhoď 🤷

@anonym_autor mna prekvapuje ze kvoli tejto osobe si hodinu meskala na vraj dolezity call. Ze si sa nezdvihla a nesla ho realizovat