Nepáči sa mi prezývka Betka a nikto to nerešpektuje
Som v 9. mesiaci, cakame dievcatko. Dlhooo sme boli s muzom rozhodnuty pre Alzbetku a nad inym menom sme ani poriadne neuvazovali. Lenze som sa jasne vyjadrila, ze nechcem pocut, aby mi malu niekto premenoval na Betku. Voci tej prezyvke mam normalne averziu. Povedala som to vsetkym blizkym pribuznym uz pri oznami tehotenstva - ak to bude dievcatko bude sa volat Alzbetka, NIE Betka... Nikto z muzovej strany nepochopil. Uz zhruba 3 mesiace vieme ze to bude malinka a furt dookola to musim vysvetlovat. Svagrina mi bola doniest nejake veci po svojej malej a len pocas pol hodinovej navstevy zopakovala BETKA, tak 10 krat. Tesime sa na Betku... V tomto bodycku bude Betka taka rozkosna.. Tututu a kope Betka? A to iste aj svokra a svokor. S druhou svagrinou a so svagrom nie som casto ale predpokladam ze aj pre nich bude problem pochopit rozdiel medzi alzbetou a betkou. Baby ja mam take nervy. Stale dokola ich opravujem, ale ked to nezacali respektovat za 3,5 mesiaca tak pochybujem, ze zacnu ked sa mala narodi. Podla mna to robia uz naschval, ved to mi si aj sprosty po takom case zapamatal. Normalne uvazujem ze dame ine meno. Este sa nam pacila Hanka, tam nemaju co skomolit... Ja neviem uz ci prehanam alebo co... Pretrpeli by ste ci by ste predsalen zvolili ine?
Neviem ci by som pretepela ale ak mas az taku averziu, daj ine. Bohuzial musis sa s tym inak zmierit, aj v skole ci beznom zivote by ju tak vela ludi oslovovalo
Máš 2 možnosti. Buď si zvykneš, že niektorí budú proste ignorovať Tvoju požiadavku neoslovovať ju Betka, alebo zmeníš meno. My máme Terezu (nie Teréziu) a nepáči sa mi Terka. Našťastie ju tak nik nevolá .
mame Juliu a musela som sa zmierit s Julkou...osobne sa mi nepaci tento tvar mena,ale dcera s tym nema problem,tak tisko "trpim"
riesis malichernosti, dolezite je aky budu mat s nou vztah, nie ako ju budu volat
Tak daj iné meno. Čo budeš okrikovat všetky deti v škôlke a v škole že ona nie je Betka
Ale je, Betka je prirodzená skratka z Alžbetky.
Buď daj iné meno, alebo prestaň riešiť malichernosti
A to sa ešte príprav aby ju nevolali Beta.
mne sa paci Hortenzia
Vlastne riešiš malichernosti. Možno rodina by to mohla pochopiť, no nedá sa všetkých okrikovat. Syn má spolužiačku Alžbetu, od škôlky jej všetci pekne hovorili Alžbetka, teraz sú osmaci a inak ako Beta jej nepovedia. Mamička sa aj sťažovala, no moc si nepomohla.
Ja mam dcéru Júliu a jej tréner po nej kričí iba Jula.
U nas v skole je naozaj jedna matka ktora ked pride pre dceru tak okrikuje vsetky deti ze maju jej dceru volat zdrobneninou 😃😃😃
Tomu tak či, tak nezabrániš. Budú ju volať ako budú chcieť. To nemôže byť ani príkaz ,ani si nevybudeš tym u nikoho rešpekt. Príde škôlka, škola a tam už naozaj deti volajú ako chcú..Ja som dala Alex ,ešte nebolo celkom úplne bežné a nie raz som sa stretla s tým, že sa ma pýtali či je Alexander😁 Odpoveď vždy rovnaká, Šaňa som nechcela 🤣🤣🤣 Napriek tomu ho spolužiaci ku koncu základnej volali Šani 😁 Ale jeho to vždy pobavilo a bol s tým ok 😂😂 A Betka nie je prezývka ,aje celkom bežné familiárne hovorové oslovenie mena. A je to úplne normálne,že aj rodičia (rodina) si pre svoje deti dosť často vymyslia rôzne oslovenia.A mali sme v práci Betu a tiež bola Alžbeta 😂
pokiaľ sa ti nepáči meno Betka ( chápem ta ) tak daj meno Hanka pripadne iné 😉
Betka je skratka od Alžbety s tým nič nespravíš. Keď ti až tak vadí daj iné meno. V škole ju budú volať tiež všelijako.
Tak daj iné meno. Čo budeš okrikovat všetky deti v škôlke a v škole že ona nie je Betka
Ale je, Betka je prirodzená skratka z Alžbetky.
Buď daj iné meno, alebo prestaň riešiť malichernosti
@pribinak Tiež mi to príde malicherné.@anonym Hlavne nech je zdravá a treba prijať fakt, že časom aj Betka môže byť .Alebo vybrať iné meno.
Lenže alžbetu budú automaticky volať betka. V škôlke, škole, hocikde. Bude to proste betka. Nikdy som sa nestretla s tým, že by alžbete hovorili inak ako betka. Treba s tým rátať alebo vybrať iné meno. Naozaj to neovplyvníš, ľudia budú ľudí volať podľa ustálených prezyviek. Michal bude mišo, jozef jožo, mária majka a alžbeta betka. Tak to je, bolo aj bude. Nemá nikto povinnosť rešpektovať, že ty konkrétne nechceš, aby ju volali betka. Možno jej to bude v škole vyhovovať a bude chcieť byť betka. Čo vtedy urobíš? Dieťa je samostatná osobnosť. Nemôže byť všetko ako si ty dupneš. Keď nechceš za dcéru betku tak vyber iné meno pri ktorom ti nevadí prezyvka.
Ešte sa môže stať, že aj jej sa časom viac bude páčiť Betka a sama sa tak bude predstavovať... mne sa voľakedy nepáčilo moje meno a používala som prezývku, na ktorú bola moja mama alergická, lebo je podľa nej pre iné meno, ale zvykla si... aj keby som Alžbeta, určite chcem, aby ma volali radšej Betka... každopádne neprerobíš všetkých podľa toho ako si ty predstavuješ, tieto skratky sú u nás zvykom, v ľuďoch je to zakorenené, vyletí to z nich automaticky a dupkať si ohľadom toho je tak trochu smiešne... takže ak ti to naozaj až tak vadí, porozmýšľala by som naozaj nad iným menom, Hanka je krásne
U nas v skole je naozaj jedna matka ktora ked pride pre dceru tak okrikuje vsetky deti ze maju jej dceru volat zdrobneninou 😃😃😃
@jarmila2010 tak teta mala asi veľa problémov
Nedala by som meno, ktorej nejaká verzia sa mi nepáči. A k Alžbete Betka patrí pre mnoho ľudí.
Mne sa stalo, že dal pri najmladšom synovi manžel meno Filip, hoci ja som chcela Felixa.
Pri pôrode som mala Hellp a preeklampsiu a tak som proste neriešila ako sa syn volá. Samozrejme potom to bol veľký psychoprepad a dlho sme to riešili.
Nakoniec som si vydupala, že ho budeme oslovovať prezývkou akou ja chcem - ktorá nemá nič spoločné s Filipom. Filip má len v papieroch. Syn ani nevie, že sa volá Filip.
Samozrejme babky dedky len Filipko Filipko. Že oni ho nebudú volať - hentak. Že to ani meno nie je. (jasne, keď je to prezývka). A potom plakali, rukami zalamovali, že syn nepočúva na oslovenie. No jasne, keď nevie, že to patrí k nemu. Tak teraz ho poctivo oslovujú prezývkou keď dačo chcú.
Detto teta v škôlke. Súkromnej. Že ona ho tak nebude volať, pri toľkých deťoch aby si pamätala. Ani nie po troch mesiacoch už pekne, keď niečo chcela, tak vytasila prezývku.
Deti paradoxne s tým nemajú problém. Syn sa predstaví prezývkou a ony to berú tak, ako to je.
Ešte uvidíme v škole, čo bude.
Môj názor je, kľudne jej dajte Alžbetu a po pôrode len tvrdohlavo, konštantne svoje.
Oslovovať reálne dieťa je už dačo iné ako takto v tehotenstve.
Myslím, že sa skrátenej forme Betka, Beta nevyhneš. Aj keby to rodina začala akceptovať, ostatní nečlenovania rodiny ju tak budú automaticky volať. Lebo povedzme si úprimne, Alžbetka je dlhšie a hlavne mladí ľudia hľadajú a používajú skrátené formy.
V MŠ a hlavne na ZŠ by ju tak určite nevolali. A tam predsa neprídeš vysvetľovať,že si to neželáš. A nie, nebudú ju tak volať, ani keď sa tak ona predstaví a bude predstavovať.
Keď počúvam v škole ako učiteľka, ako sa deti medzi sebou volajú,je mi z toho zle - Miša, Lena, dokonca Eliške hovoria Eliša. Z týchto skúseností môžem napísať, že i Alžbety volajú Beta. Kamošky medzi sebou Betany,Betka, Alžbet.
Ak sa ti to nepáči, asi by som si zvolila iné meno,kde budem ok so všetkými jeho podobami.
@anonym_autor prepáč myslíš že sa niekomu bude chcieť na tvoje dieťa hovoriť také dlhé meno že Alžbetka ? Všetci ju budú volať Betka
Jedine ak by si ich naučila na meno Betty
Preháňaš ale že riadne. Betka je skratka Alžbety/Alžbetky a ak sa ti tá skratka nepáči, tak vôbec nerozumiem, prečo to meno vôbec chceš. Nikoho nemôžeš donútiť volať juntak, ako si ty predstavuješ
Moja babka sa vola Alzbeta a jej kamosky (babky na dedine) ju volaju Bežka 🤦♀️
No stou Hankou. Tak takto, meno sa volá Hana. Ja sa tak volám. Všetci ma volajú Hanka, Hana, Hanča dokonca. Na škole ma spolužiaci volali Hanča, alebo iba Anča. Na strednej škole som sa predstavovala každému Hana a potom v dospelosti ma začali volať Hanka. Samozrejme rodina doma. Ale buď pripravená, že Hanu budú volať všelijako, ako aj Annu. A mám kamošku Alžbetu v živote jej nikto nepovedal Alžbetka, Alžbeta, voláme ju Betka a doma Betty. Moja babka bola Alžbeta a na dedina ju volali všetci - Haža.
Nasa najmladsia je Alzbeta. Zvazovali sme este Annu. Ja som.chcela Agatu, ale jemu sa take meno vobec nepacilo. Nakoniec sme sa spytali deti, ked som sla do porodnice, takze odpovedali, ze viac sa im paci Alzbeta ako Anna.
A vola ju kazdy vselijak, aj Betka, dokonca aj ja, Bety, Betulka, Lilibeth, muz ju minule nazval Isabela alebo zo srandy jej povieme Erzsebet (nie sme Madari, ale tak pouzivame vsetky verzie 🫣😅), tak je zvyknuta na vselico. Ale prevazne je Alzbetka a Bety.
Ak Ta to velmi drazdi, tak dajte ine meno.
Kamoska ma alzbetku. Teraz ma 13r, voláme ju Alžbetka, pokiaľ ju tak volajú aj rodičia nemám dôvod jej meno prispôsobovať.
Mne sa stalo, že dal pri najmladšom synovi manžel meno Filip, hoci ja som chcela Felixa.
Pri pôrode som mala Hellp a preeklampsiu a tak som proste neriešila ako sa syn volá. Samozrejme potom to bol veľký psychoprepad a dlho sme to riešili.
Nakoniec som si vydupala, že ho budeme oslovovať prezývkou akou ja chcem - ktorá nemá nič spoločné s Filipom. Filip má len v papieroch. Syn ani nevie, že sa volá Filip.
Samozrejme babky dedky len Filipko Filipko. Že oni ho nebudú volať - hentak. Že to ani meno nie je. (jasne, keď je to prezývka). A potom plakali, rukami zalamovali, že syn nepočúva na oslovenie. No jasne, keď nevie, že to patrí k nemu. Tak teraz ho poctivo oslovujú prezývkou keď dačo chcú.
Detto teta v škôlke. Súkromnej. Že ona ho tak nebude volať, pri toľkých deťoch aby si pamätala. Ani nie po troch mesiacoch už pekne, keď niečo chcela, tak vytasila prezývku.
Deti paradoxne s tým nemajú problém. Syn sa predstaví prezývkou a ony to berú tak, ako to je.
Ešte uvidíme v škole, čo bude.
Môj názor je, kľudne jej dajte Alžbetu a po pôrode len tvrdohlavo, konštantne svoje.
Oslovovať reálne dieťa je už dačo iné ako takto v tehotenstve.
@deninka233 choré čo si vyprodukovala, aby dieťa nevedelo ako sa vola
Tak a syn sa vola Viliam a ked sme sa prestahovali, tak novi spoluziaci na novej skole ho zacali volat Šaňo...toto nevymyslis. Normalne boli schopni prist ku brane a spytat sa ma, ci je Šaňo doma 🫣🤣. A ja ze ktoooo?
no a podla mna je extremne trapne vyzadovat od ludi, aby niekoho volali tak, ako ja chcem a nijak inak.
vyberte take meno, ktore znersies v akejkolvek podobe

dala by som iné meno a ak už chcete silu mocou Alžbetu tak ako stredné meno