Neplnoletá mladšia sestra je tehotná. Mám prebrať zodpovednosť?
Zdravím, niektorí z vás si možno pamätajú moju predošlú diskusiu a ja sa na vás s radou obraciam znova, aby som to tak rýchlo zhrnula sestra je v 13 týždni. Je neplnoletá a neplnoletá bude aj v dobe pôrodu a dosť dlhý čas po ňom a práve o to ide...
Požiadala ma aby som za dieťa vzala zodpovednosť ja, lenže ja vôbec neviem ako to prebieha, aké by boli moje povinnosti a podobne... dosť sa toho bojím, ale sestre by som rada pomohla.
Na úrade som sa pýtať už raz bola, zabralo mi to šialene veľa času (ktorý už nemám) a nič som sa v podstate nedozvedela, sociálna pracovnička ma posielala od dverí k dverám až som to vzdala.
Bola by som rada za všetky skúsenosti, ja sa len naozaj obávam, lebo sestra je veľmi nezodpovedná a ja nie som v situácií aby som dieťa vedela zabezpečiť, takže neviem či do toho vôbec ísť a mama o tom nechce ani počuť, nemám sa s kým poradiť a hoci je času do narodenia ešte dosť, chcem to mať premyslené... vďaka
@stary_ujco co som pozerala,to bola uplne ina diskusia a tema - dolores tam riesila,ze ju priatel tlaci do svadby a do deti a ze ona sa na to este vobec neciti. Co ju teda plne chapem, lebo ja som sa v tom veku tiez necitila ani na jedno z toho. Medzitym sa situacia zmenila...
Tak ja len aby sa vedelo, dnes som sestru odniesla k mame. Poplakala si, nakričala, ale nakoniec sa pobalila a šla. Takto sa rozhodla sama.
Jej mama jej na ubytovni po nejakej známej vybavila nejaký malý byt či čo, nechcela so mnou o tom moc hovoriť, ale nájomné jej vraj zatiaľ zaplatí a potom si bude musieť nájsť prácu.
Povedala som jej, že jej rada pomôžem aj napriek všetkému, v stredu sme sa dohodli, že pôjdeme na tie úrady kvôli tým dávkam a pozrieť prácu. Ako nie je z toho nadšená, ale čo jej ostáva. Skúšala to na mňa s tým, že ako tehotná nemôže pracovať, ale tak no.
Tak či tak za rady ďakujem, trošku mi pomohli prebrať sa...
A čo sa týka tých detí, stále sa na ne necítim, preto som sa bála tej zodpovednosti, ale ja som nemala ani šajnu ako to v takýchto prípadoch chodí, preto som sa pýtala tu...
Je to pre mňa úplne nová situácia a chcela som len pomôcť, aj som pomáhala, len príliš.
@dolores123 ja som ako tehotná mala dokonca dve práce jednu na osem hodín denne, druhú po večeroch 2-3 hodiny, manuálne som robila, nesedela som na zadku, mala som 37 rokov a čakala tretie dieťa, robila som takto až do nástupu na materskú. A tvoja sestra je mladá žaba a nemôže robiť? Nemôže ani do školy chodiť??? Mohla si aspoň tento ročník dorobiť, nemusela hneď v škole skončiť, veď keby chcela, nikto ani nemusel v škole vedieť, že je tehotná! A od septembra mohla prestúpiť na inú školu, kde by jej umožnili individuálny plán. Ale ona očividne nechce nič robiť! Dobre si spravila, že si ju poslala preč. Naozaj!
@dolores123 velmi mudry krok, len sa nenechaj vydierat slzami a hlupimi recami. Ak si nechces znicit zivot prizivnickou, toto je jedina cesta. Pracovat samozrejme moze, tehotenstvo nie je choroba. Nech ide obracat hranolky do mekaca, alebo nieco podobne. Ak mas pocit, ze teraz je to tazke, budes zial prekvapena, ake rodeo nastane, ked sa dieta narodi. Lebo dietatko nebude cakat, kym sa jej uraci ho nakrmit a prrbalit, bude vela plakat a vyzadovat nonstop pozornost. A ona bud pri nom dospeje, alebo sa uz totalne opusti...
Ja stále dúfam, že po pôrode sa preberie. Ale prácu jej vybaviť viem, teda ak o to bude stáť, vedela by som jej vybaviť aj časníčku a aj predavačku (teda priateľ by vedel), takže uvidíme.
Ono takto ja viem, že sa dá stíhať veľa, len jej sa vyslovene nechce a to bol celú dobu problém. Aj moja mama sa s ňou dnes stretla lebo sme šli po veci ešte tam a tiež jej povedala, že jej rada pomôže s niečím, ale nechcela sa s ňou ani rozprávať, takže...
@dolores123 je to mudre rozhodnutie. A nemaj vycitky svedomia... len by som trosku ubrala z toho ako jej velmi pomahate. Pomalicky je nacase budovat vlastny zivot. Nedajboze jej vybavite pracu casnicky a ona potrati. Ta mala pizda je schopna vas este obvinit ze kvoly vam potratila.
Urobila si spravny krok a nemaj vycitky.lebo taketo prizivnicky a pijavice jedine čo vedia je pytat natrcat ruky citovo vydierať .ty na sebe pracujes hybes sa dopredu.vzdelavas a makas.nedaj sa tahat dolu.tie dve kreatury su zodpovedné same za seba nie ty za ne. Ani lutost nie je namieste lebo dobre vedela co robi a ako kona s jasnym umyslom sa zavesit tebe na krk.ani pomoc neslubuj lebo zacitia prachy a zase to zacne
Drz sa a staraj sa v prvom rade o seba mamu a priateľa
@dolores123 nechápem prečo ste ju nedonútili ísť na potrat, keď aj zo škôly ju kvôli tomu vyhodili. Bez zázemia, babka nemá vlastné bývanie, mladá bez školy, bez vzdelania s deckom na krku? To ako vážne ste toto dovolili? Kde ste nechali rozum? A teraz jej hladáš robotu? Tipujem, že má asi 16-17 rokov, tehotná a má ísť niekde pracovať? V prvom rade ste mali urobiť všetko preto, aby ostala v tej škole. Tu niet teraz inej cesty ako adopcia. Do akej situácie to dieťa privediete?
Matka 16 rokov, bez ničoho, otec (ťažko povedať, o tom nepíšeš, ale tiež asi nie je plnoletý), babka nemá vlastné zázemie a kašle na dcéru. A ty? Ty študujúca, mladá, celý život pred sebou?
Ak nie ste egoistické a sebecké, tak by ste mali dať to dieťa na adopciu. Už len kvôli tým deťom. A to myslím aj to dieťa, ktoré bude mať dieťa.
A keď si ho necháte, mňa by fakt zaujímalo, kto sa bude o to dieťa starať 24 h denne. Budeš druhá bez školy? Mladá bude mať od 15tich dieťa na krku ešte ani nezačne život. Mladý nastúpi ledva do roboty a môže alimenty platiť. Babka na dranc, kde budú bývať a ty sa budeš ešte o neho aj starať. Úžasné
Tak ja bohužiaľ za nikoho rozhodovať nemôžem, hoci ja to tiež vidím ako najlepšie rozhodnutie, ale ani za vlasy na potrat som ju nemohla dotiahnuť.
@dolores123 potrat by bola blbost, nech pekne dieta donosi. Ako pisali vyssie adopcia by bola idealnym riesenim, ak ale dietatko chce a bola dost dospela na jeho splodenie, nech prevezme zodpovednost- su krizove centra pre neplnolete matky. Nie si povinna byt za nu zodpovedna a tahat ju z problemov. Mas svoj zivot
@sasa1310 ako ju mali dostat na potrat? jednak mlada ma svoju matku, ktory by to musela s nou riesit a mlada ma dost rokov na to, aby to musela sama chciet, myslis, ze ju nepresviedcali???? ako sorry, ked nevies, nepis.
@ptmt1011 pisat o zakladatelke temy ako o neschopnej a nevyzretej? v com je nevyzreta? ze studuje medicinu - rozumej tazku skolu, byva sama a sama si na seba zaraba a nezatazuje svoju mamu uz nicim? a tiez - na to, aby slo dieta na adopciu musi suhlasit v prvom rade jeho matka, zakladatelka = sesternic a a jej mama = teta jej to x krat ponukali, hovorili, ale mlada nechce. jej teta nema mladu ofic adoptovani, nie je v jej starostlivosti, nemoze za nu robit ziadne rozhodnutia, ziadne, max mozu na nu zavolat socialku, ked budu vidiet po porode, ze je zle - ale to je vsetko,
a este - mrzi ma, ze pisete pausalne "v tej rodine ho nic dobre necaka" - ta rodina - zakladatelka s mamou - sa ujala "cudzieho" dietata. aj zakladatelka nad tym silne uvazovala a stale je po ruke pomoct. nepausalizujte ich ako zlu rodinu.
@dolores123 nad pestunkou starostlivostou sa neuvazovalo? Dieta sa dostane k pestunom a matka moze dieta za istych podmienok navstevovat, pokial sa nedokaze sama o seba postarat. Touto cestou sa snazi soc.kuratela aspon ako tak chranit dieta a zaroven udrziavat vztah dieta a matka.
@ukulela vybavuje jej robotu, snaží sa za ňu riešiť veci. Toto môže? A dôležitú vec, čo bude s dieťaťom, to má riešiť za seba iba neplnoleté decko? Tak keď chce byť mladá dospelou a matkou. Tak nech tou starostlivou matkou je. Na ich mieste by som sa o ňu nestarala, nepodporovala ani finančne a nezasahovala absolutne do nej a do výchovy toho dieťaťa, ak si ho nechá. A možno, keď zistí mladá, že už za ňu cudzí veci neriešia, tak sa sama rozhodne pre dobro toho dieťaťa a vzdá sa ho. Tu je aj problém aj to, že za ňu riešia druhí a mladá je vysmiata.
@miriam11 nemysllim ze uz teraz ho nikto nechce, lebo su tu minimalne 100-vky parov cakajucich na adopciu novorodenca, ktore by zanho dali cokolvek ... bohuzial stavaju sa pomerne casto nehody kde je dietatko nechcene a este vacsia skoda je, ze ovela castejsie tieto pripady koncia interupciou len pre vlastne pohodlie zien, ze sa im nechce prisposobovat tehotenstvu a riesit co dalej s dietatkom... tu nastal problem nielen nezodpovednej "mamicky" co netusi co mat dieta obnasa, ale aj rodiny ktora to vie a jednoducho sa uz nemienia mladej prisposobovat a skakat ako ona piska, co momentalne schvalujem lebo obcas clovek potrebuje od zivota poriadne prefackat aby sa prebral do reality...alebo si myslis ze ked sa dietatko dostane do milujucej adoptivnej rodiny bude mu zle a znicia mu tym zivot? podla mna ho prave to zachrani a da mu sancu na normalny zivot v prostredi milujucej rodiny
@sasa1310 hovorime o nejakej zakonnej zodpovednosti a ukonoch. na nieco potrebujes byt pred zakonom/uradmi/nemocnicou zakonny zastupca dietata. nie jeho sesternica. a otazka potratu neplnoletej taka je.
V prípade tehotenstva neplnoletej, t.j. dievčaťa do 18 rokov, je podľa zákona č. 345/2009 z.z. okrem písomného informovaného súhlasu matky potrebný aj písomný informovaný súhlas jej zákonného zástupcu. ... v tomto pripade stale bio matky, nie sesternice, nie tety. ale dcery a matky.
Ešte dnes som sem pozrela a chcela som napísať len jednu vec. Ja som sestre chcela len pomôcť, nikdy som v podobnej situácií nebola a áno, asi som urobila chybu. A čo sa toho dieťaťa, teda toho nenarodeného týka, keby sa k tomu sestra postavila inak moja mama by jej pomohla. V prípade, že by sa na ňu mohla spoľahnúť a normálne ďalej pracovať. Lenže tak sa nestalo a tak som pomohla ako som vedela, lebo mama to síce neprizná, ale má o sestru aj bábo veľký stracha chce aby sa mali dobre a aby ona bola dobrou mamou.
Na adopciu ju ja nedonútim ani keby čakali tisícky párov čo bábo chcú. Je to len jej a jej voľba a tak ako pri potrate ani tu nemám slovo vlastne. Bolo by slniečkové keby sa ho vzdala a ujal sa ho nejaký pár čo po ňom túži, lenže ona sama priznala, že by rada tie príspevky takže asi toľko k tomu...
@dolores123 Pozri sa, urobila si správny krok, teraz len vydržať a neustupit jej citovemu vydieraniu. A stále je ešte čas, aby sa mladá prebrala k životu a stala sa matkou, akú to bábo potrebuje. A keď zistí, že 220 € je pre život oboch mizerná suma a nebude to zvládať, stále je možnosť dať dieťatko do adopcie alebo pestúnskej starostlivosti, ak bude chcieť mať s ním kontakt. Možno potom bude tomuto riešeniu prístupnejšia, keď zistí, že byť matkou len na rodičaku nie je dovolenka o akej snívala.
@dolores123 nemaj výčitky, netráp sa, aj ked viem že sa to len tak nedá. ty aj tvoja mama ste urobili veľmi veľa, celé roky ste pomáhali a keby sestra bola zodpovednejšia bud sa toto nestane alebo to zodpovedne rieši. nedá si poradiť, neuvedomuje si následky, za to vy dve nemôžete. takúto zodpovednosť a námahu by nevydržal ani vôl, aj slniečkárky by mali dosť a mladá s materou by im zožrali nervy. ak sa aj napriek tomu nejaká slniečkárka nájde a bude ratovať úbohé dievča, je to jej´vec a jej rozhodnutie. ty len mladej raz za mesiac zavolaj alebo navštív, dones trochu ovocia a pá pá. aj to však len ak budeš chcieť, lebo inak ťa zasa len budú citovo vydierať a manipulovať ťa. a to si ani ty ani tvoja mama nezaslúžite.

Nuž takže celé výmysel, ano bolo to aj okolo Vianoc , tiež ma prekvapil ten september......Nuž niekto sa dobre baví, možno kočky súťažia ktorá bude mať viac príspevkov alebo čakali od slniečkarok finančné prilepšenie len aby nešla na potrat - ktovie....