Neporiadna matka
Baby, už nevládzem. Bývame s priateľom sami 100 km od rodičov. Posledné dni som nerobila v domácnosti nič iné, iba som piekla, všetko drhla a upratovala. Včera večer sme šli k našim. Problém, každý rok, je moja mama. Kým som bývala doma, vždy mala pred Vianocami upratané, navarené, napečené. Teraz už doma pár rokov nebývam, no nič sa nezmenilo. Prídem domov pred Vianocami a čaká ma upratovanie a varenie (pečenie už nie, napiekla som tento rok u seba aj pre nich). Včera sme prišli v noci a skoro ma vykotilo. Je tu bordel ako v desiatich tankoch, nič nenachystané, ani len po*ratý stromček, je tu chliev ako v opičinci, normálne sa mi chce plakať, dnes budem pol dňa iba odbiehať od kapustnice (mama neznáša varenie) a upratovať celý dom. Ja verím, že má toho mama dosť, ale preboha aj ja pracujem, aj ja som veľakrát do noci v práci, ale v živote by som nedopustila, aby som vo vlastnej domácnosti mala takýto bordel. Takto to proste dopadne každý rok, poobede začne stresovať a vyrobí urazená cirkus, že ona v bordeli mať Vianoce nebude a že sme jej nepomohli a neupratali (podotýkam, že už tretie Vianoce nerobím nič iné, len upratujem 24. maminu domácnosť ako šibnutá). Ja už proste nevládzem. Jedny Vianoce by som sem chcela prísť a mať kľud. Čo spraviť?
Mama využíva tvoju pomoc a neváži si to očividne. Je pravdepodobné, že že ak jej to vysvetlíš, aj tak nepochopí (možno by som si prečítala niečo o narcizme, to prekracovanie hraníc, hranie sa na obeť a využívanie druhých už tým trochu zaváňa). Aj tak jednoznačne si treba nastaviť hranice, je len na tebe, pokiaľ sa nechas zneužívať. Pokiaľ máš vážny vzťah, svoju domácnosť, priateľ by chcel byť s tebou na Stedrý deň, je najvyšší čas oznámiť rodičom, že odteraz tráviš Vianoce s ním, a ich prídete pozrieť 25. alebo 26. Možno potom raz mama prestane brat ako samozrejmosť, že jej pracujúca osamostatnena dcera robí za ňu všetko, akoby ona bola invalid. Myslím, ze už len to, ze jej napečies, je veľká pomoc. Hranice vo vzťahu s rodičmi treba riešiť skôr, ako ti to začne negatívne ovplyvňovať vztah s priateľom.
Fu, tak to je silná káva. Koľko má mama rokov? Lebo moja cez 70 a mala pekne upratané, nachystaný stromček, napečené, akurát nám varí večeru...
Moja mama by mi ani nedovolila upratovat u nich, ze mam dost o svoje sa starat. Ona je typ cloveka, co stale hovori aky bordel ma a pritom by sa dalo z podlahy jest. Tento rok sme im ozdobili s detmi stromcek, ale bola to nahoda, ze sme tam akurat dosli ked ho chceli ozdobit.
Urcite by si jej to nemala trpiet. Takto nahuci na kazdeho clena v rodine, alebo len na teba? Nerada vari, ale chce poriadnu vianocnu veceru 🤦🏽♀️. Tak nech upratuje, alebo vari. Rozdelit si ulohy a vsetkych zapojit, aj otca a sestru.
Dalsie vianoce uz travit zvlast. Aj jej to oznam ked bude vystrajat.
@lujza123 predstava večere v tom prístrešku je nádherná 😌
Neupratuj uz mas svoju domácnosť, alebo k nej na vianoce nechod. Moja bola 3 roky dozadu dolamana, obe ruky týždeň pred Vianocami dali z lavej ruky sadru dolu a mala upratane a cisto aj tak, navarene, nachystane. Akurát napecene nie
Nechápem zvyk, že dospelé deti chodia k rodičom a oslavujú tam, a prespavaju tam a počas sviatkov tam žijú. A potom sa ešte rozčuľujú, že tam nie je podľa ich predstáv. Ja som sa z domu odsťahovala v 21 rokoch a odvtedy chodím max na návštevu, na obed keď ma pozvú a po kávičke sup domov. To iste u svokrovcov. Za tie roky som u našich spala raz, keď sme skoro ráno mali ísť s mamou na letisko a nechcelo sa mi ráno vstávať o hodinu skôr. Môj názor je že dospelé deti, ktoré majú svoji domácnosť a svoje nové rodiny nemajú čo u rodičov pohľadávat viac ako deň. Ešte pochopím, že keď majú dobre vzťahy - a všetkým zúčastneným to vyhovuje- tak prosím. Ale keď sa majú sťažovať že ako je tam hrozne, bordel a podobne- no nepáči sa tak nechoďte. 100 km tam ráno a 100 km naspäť poobede nie je taká vzdialenosť. Dáte si kávičku, obedík a papa. Žiadne upratovanie by som mame nerobila. Ani pečenie ani varenie
Toto robila moja matka cely život a hlavne vikendy, to bolo jej, my sme upratovali a ona vyziapovala z kresla ski sme leniví a všetko je na nej. Len jej je diagnostikovana hraničná porucha osobnosti. Skús o tom niečo počítať, lebo tvoja mi veľmi pripomína správaním tu moju.
To počujem prvy krat, že človek, čo ma vlastnu domacnosť chodi domov mame na Vianoce upratovať. Ked sa niekto ponukne, ok ale chodiť domov mame upratovať, ked tam nebývaš? ??
Z akého dôvodu si to niekto považuje za povinnosť?
@katyl no ja som byvala 120km bez auta a momentalne cez 500km (sice s autom), ale veru na otocku som nechodila nikdy. Vzdy minimalne na noc, idealne aspon na 2. Cez vianoce kludne na tyzden/dva/tri, podla casu, co som mohla byt mimo. Ale teda, u nasich extra neupratujem, ani nevarim, ale napr na vianoce je to tak, ze proste robime s mamou dve. Ale neprehaname to, okna v zime zasadne neumyvame :D ja peciem 'svoje' druhy kolacikov, ona svoje, potom ja donesiem, co som napiekla. Salat (ak dany rok robime a nemame inu prilohu) robim ja, aj rybu vacsinou, macanku skor mama, bobalky len ona. Ale obcas rybu aj prilohu robi mama a macanku naopak ja... Stromcek zdobim len ja, ale to robievam od malicka u nas len ja (ani sestra sa nikdy nezapajala, jej uloha bola len zlepovat vianocne kolaciky :D ). A ked som doma bezne, tak vacsinou tiez vari len mama, obcas obe, obcas nieco ja, ked ma mama poziada o nieco, co jej chuti odomna viac (otec nevari nikdy). Je to jej domacnost, ona je pani domu, ale ja som tu stale doma, tak obcas si to tu riadim ja.
Ak vsak ide o zneuzivanie a vydieranie (nervozna a nastvana, ze vianoce v neporiadku, ktory si sama spravila a neupratala), tak by som to kaslala. A mozno ani na vianoce nechodila, pripadne si cestu naplanovala tak, aby som domov dosla o 17.45 (ak veceriate cca o 18.00) rovno na veceru. A ak nebude, tak tie jedne vianoce bola kludne bez vecere a dalsie si uz naozaj spravila u seba bez rodicov.
Ostan sama s priatelom a mas pokoj.
Už by som tam na Vianoce ani nešla, poznám tie pocity, tiež keď sme išli k našim očakávalo sa, že im tam všetko upracem, a ešte prinesiem aj nákup a uvarím, bývame od našich vyše 200km a keďže mám už aj dieťa, sekli sme s tým. Nechodili sme tam síce na Vianoce, ale celkovo počas roka, a tiež som sa tam v bordeli necítila dobre. Mama má síce aj zdravotné problémy, ale otec by jej mohol pomôcť a tak isto a neter, ktorá je síce v puberte, ale nemôžu čakať od nás, že tam budeme chodiť upratovať. Na tvojom miesta by som tam išla len na kratšiu hodinovú návštevu, aj keď to človeka mrzí určite.
Načo tam chodíte?Normálne urobte si sviatky u seba doma a hotovo...
Takto buď rada že este máš mamu a nepindaj na ňu, nikto nie je dokonalý, niekto nemá rád upratovanie, niekto to ani nevie. Niekto nemá rád ani varenie. Je to tvoja mama a vychovala ťa....keď sa ti upratovať nechce, tak neupratuj. Vianoce nie sú o tom. Sú presne o inom o tej láske k ľuďom, že ich ľúbime aj s chybami aj s kým s čím 🙂 Takže by si sa mohla ukľudniť a nenadavat na ňu....A keď sa ti nepáči a potom ju ohovaras , čo je vrchol neúcty z tvojej strany, tak k nej nechoď....mimochodom sú Vianoce.
@alka234 nič v zlom, ale vieš veľké 💩 o tom, ako som vyrastala, aká je moja matka a koľko tej úcty prechováva ona ku mne. Moju mamu milujem, aj s chybami, nech je akákoľvek, odpustila som jej a zakaždým jej odpúšťam, hoci ma v detstve týrala nielen psychicky, ale aj fyzicky a vybíjala si na mne ako na decku vlastnú frustráciu zo života. Vieš 💩 o tom, čím všetkým sme si museli v našom vzťahu prejsť, bola to dlhá cesta, zanechalo to na mne trvalé následky a do dnešného dňa navštevujem psychologičku, lebo sa mi moje detstvo žiaľ odrazilo aj vo vzťahoch. Chodím domov v priemere štyri až päťkrát do roka, pretože čím som doma častejšie, tým menej si to váži a tým viac vyvoláva hádky. Pomáham jej skutočne v hocičom a to tak po materiálnej ako aj po finančnej stránke. Myslím, že by som si za to všetko zaslúžila prísť aspoň na Vianoce domov a necítiť sa len ako upratovačka a kuchárka a počúvať urážky na moju adresu, keď jej toto všetko zakaždým poviem aj do očí (o to horší cirkus potom každé Vianoce je). Takže nič v zlom, ale ukľudniť by si sa mohla hlavne ty, pretože súdiš a popritom nič nevieš.
Ak máš pociť, že ža zneuživa, neupratuj tam vôbec, nechapem, načo tam vobec riadiš a upratuješ, keby nie, mate prazdny stôl či ako? Moja mama nevyžaduje navštevy s upravotovanim, to prvy x počujem , že domov sa chodi riadiť, nevadi, nejak sa z toho vymotaj nech nemate stres všetci tam
Ako môže niekto napísať že je to Tvoja chyba. A u Vás ostať na Vianoce vo dvojici? Pohoda ryba vaječnák romantika? K rodičom na obed alebo na kávu, milé slovo. Odprostiť sa od zodpovednosti za druhých.
tak potom načo tam chodis, keď to v tebe vyvoláva zle pocity? Prečo sa nútis a premáhas. Vždy hľadajme v sebe. Keď ti to ubližuje, tak tam netreba chodiť, lebo mi to potom príde akoby si si už zvykla na ten masochizmus medzi vami dvomi.Teda z jej strany a ty máš poslúchať submisivne.Ked sa dáš, neprestane to, lebo ona si tak zvykla vo vzťahu k tebe.... Nebuď zhrozená tým čo ti píšem, len som ti chcela pomôcť vo vnímaní tvojej matky, nevedela som o týraní...proste načo si potom ubližuješ. Odpustiť môžeme, ale nemusíme niečo robiť nasilu, keď to cítime inak...
V tomto pripade by som tam nechodila uz vobec ked ti sposobila tolko psychickych problemov. Po pravde si za toto vsetko mozes sama, ked to musim takto napisat. Nechas si zo seba robit sluzku, nevazi si to a ani teba a nikdy ani nebude.
24.12. sa ma varit, nie upratovat. To malo byt uz hotove. Co by sa stalo, keby si prisla o tyzden, dva skor a urobila velke upratovanie? Moja mama upratovala svojej mame, ja mojej. Nikdo mi nic neprikazuje a ja som rada, ze jej urobim radost. Vychovala ma, tak si zasluzi, aby som jej pomohla.
Mne je skor luto susied, ku ktorym sa pridu deticky iba najest, ale ich netrapi, ze naozaj potrebuju pomoct. Jedna sobota mesacne nikoho nezabije.
Inak niekedy sa človek dozvie veci, segra, ked sa vydala, nikdy v živote nebola doma pred Vianocami upratať alebo piecť, ano kupila niečo pod stromček prinajhoršom niečo zaplatila, ale žeby išla domov s prachovkou a okenou, s tym, že bude robiť velke upratovanie pred Vianocami...ked človek byva doma, tak to je samozrejme, ale tu kolke baby a mamičky vydate s vlastnou domacnosťou píšu, že idu domov mamke upratať a ona tam byva s manželom a dalšim surodencom.... Ked su rodičia chorí alebo velmi starí, alebo nemohuci, tak je to chapem, že každa ruka sa zide, ale takto...To normalne, že sa vydate, porodite , kupite byt odsťahujete s manželom 200km a potom každý rok 23.12. zazvonite s jarou, prachovkou a okenou pred maminym bytom, napochodujete a robite velke upratovanie, tatko zatial pozera futbal , sestra sa uči a mama zatiaľ varí či to ako funguje?
@desore Ja chodím do práce, žiaľ nemôžem si brať mirniks dirknizk dovolenku, mám zodpovednú pozíciu, musím dodržiavať termíny. Už som piekla aj pre maminu domácnosť po nociach, aby mala aspoň napečené. Ako píšem, mame rada pomôžem, ale nie, keď vidím, že ide len o zneužívanie z jej strany, lebo sa jej nechce a nedostane sa mi ani prosím, ani ďakujem.
Ty máš vypomáhať m nie všetko robiť.,..čo potom robiť budeš, ked bude mať 76 a nemohuca? Lyžičkou jej do úst dávať? fakt sa divim, že niekde to takto funguje, ja som mame pomahala veľa , ale ked som doma byvala
@karolinakr Ale veď práve o toto ide, nemám absolútne žiadny problém mame pomôcť, keď ma o to normálne poprosí, ani prosiť nemusí, keď vidím, že nestíha a pomoc potrebuje. Keď som bývala doma, mala vždy čisto, opraté, navarené, napečené. Teraz ale už doma nebývam, mám vlastnú domácnosť. Mama je zdravý, pracujúci človek, osobne nevidím vôbec nič zlé na tom, že na sviatky chodím k rodičom, len mi je ľúto, že každý rok automaticky očakáva, že prídem upracem, navarím a napečiem a nedostane sa mi ani prosím, ani ďakujem. Je to pre ňu samozrejmosť, bez toho aby ona pohla prstom, plus ešte každé Vianoce vyrobí cirkus. Nech sa na mňa nikto nehnevá, ale ja predsa nie som povinná ťahať dve domácnosti. Rovnako chodím do práce, zostávam tam veľakrát aj do večera, tiež musím stíhať piecť a upratovať aj u seba. Len by som si chcela aj ja oddýchnuť, prísť k rodičom, mať proste kľud, nenahánať sa ešte aj 24. Budúci rok už zostaneme s priateľom u nás a k rodičom pôjdeme len pomedzi sviatky. Nerobí to dobrú krv. Zajtra idem zas do práce a dnes je prvý deň, čo oddychujem za posledné dva týždne.
Aj mama je trochu mimo, moja mama už v novembri začína pomaly veľké upratovanie, umýva okná, perie záclony, celú skriňu vyberie, puliruje pohare, utiera prach hore na skriniach, vždy koncom jesene robi postupne veľké upratovanie..a že tvoja mama má veget, a čaká, že dcéra, čo sa odsťahovala príde a všetko porobí...len neviem, čo by bolo, keby si sa rozhodla, že neprídeš a nič neupraceš. Tvoja mama nech si da peniaze bokom a najme si firmu na veľké upratovanie, za príplatok aj napečú
@katyl no ty asi nemáš rodičov 400 km ďaleko. To je čo za uvažovanie ja tak a ini to majú ako ty?
Toľko firiem , dnes ponuka vianočne pečivo, baby peču a cukrari sa predháňajú, i keby si nenapiekla, mne na fcb furt vyskakujú ponuky na zakusky, da sa kupiť hotové a nemusí sa nikto stresovať
@katulienkax nemám a ani zakladateľka témy nemá, písala o 100 km. Ale v podstate mi je ti úplne jedno, nech si každý robí čo chce a chodí kam chce pokial to všetkým stranám vyhovuje.

Dlab na to,netrap sa tym.Mama evidentne ma bordel celoročne,nie iba vianočne.Ak tam chces byt tak jedine jej vybav upratovacku.Ale aj tak,zastavam nazor,ze kazdy ma byt na Vianoce vo svojej domácnosti.S vynimkou fakt osamelých depresivnych rodicov al.svokrovcov.Ja som takto pratala s exsvokrou za chrbtom kazde sviatky velke upratovanie,cely dom,povala,okna,dvor,výzdoba,varila,piekla,ona za ritou a len frflala a kritizovala.Aj vdaka nej som daavno ex.😉Nerob to,uzenies si akurat nervy,smútok a lutost.Az budete mat raz deti ako to vyriesis,mysli aj na to.Pises,ze mas este sestru.Tak?