icon

Neposlušná návšteva

12. aug 2022

Ako by ste sa zachovali keby k vám chodila neposlusna návšteva?Bývame v novostavbe dom 4 izbový.Mam dvoch chlapcov vo veku 2 a 5 rokov.Jedna kamoška má dievčence v tom istom veku.Teraz cez leto často sa navštevujeme.Chodia ony k nám lebo máme dvor bazén trampolínu.Ony bývajú v byte.Pohoda,nech sa deti spolu zahrajú.Lenze dosť mi vadí že jej deti sú neposlušné podľa mňa,rozhadzujú hračky,celá detská vyzerá ako po výbuchu.Hracky nechcú upratať po sebe,vždy to ostane na mne keď odídu.Moje deti vedia že keď sa s niečím hrajú a chcú druhu hračku,treba to prvé upratať na miesto.Od narodenia ich k tomu vediem.Aj pekné sa rozdeliť,nie bit sa o hračky.Kamoskine deti sa bili o hračky,potom revala jedna druhá každú chvíľu,čo jedna chcela to chcela aj druhá.Prislo mi to také blbé,nie som zvyknutá pri mojich deťoch na takéto chovanie.Aj som sa snažila naznačiť jemne že treba po sebe hračky upratať.Alebo kreslili a pokreslili nám stenu.To už som mala dosť.Neviem ako sa zachovať v takomto prípade?

sovica
12. aug 2022

@simonah73
@tykat
Kočky, ale ak by zase boli stále vonku, bazén a trampolína, tak na decká by museli dávať 100% pozor. To by sa autorka ani s kamoškou neporozprávala, ani by si neoddýchla, práve naopak, len by zadarmo poskytla "detský kútik".
@autorka Jednoducho sa kamoška a jej dievčatá musia naučiť, čo sa sluší a patrí. A tu vidno, že kamoška to nevie a nevedie k tomu ani svoje deti. Proste len využije situáciu, ale žiaden rešpekt, žiadna vďaka.
Ináč, aký je rozdiel medzi detskou izbou v dome a v byte? Však aj vy tam choďte na návštevu, spravte neporiadok, nechajte všetko tak a choďte domov. Sprav to párkrát a kamarátka iste pochopí.

0silvia0
12. aug 2022

Si velmi makka a vidim, ze narovinu jej nic nepovies. Tak vydrz do septembra, pojdu starsie deti do skolky a uz nebude tolko casu chodit po navstevach.
Alebo sa jej spytaj, ked budu odchadzat, ci by ti nepomohla upratat. Boli ta hlava, musis nieco ist upiect, ides este na nakup atd. Snad prosbu o pomoc neodmietne.
Ked k vam denne chodi, aspon prinesie nieco pod zub?

eeffka
12. aug 2022

Tak ak je taka benevolentna tak nech prata po nich ona. A raz by mi popisali stenu... poculi by ma aj susedia 4domy nizsie. Sprosto ta vyuziva, ze "kamoska".

reanda
12. aug 2022

ani ja som od mojich malych deti nevyzadovala, aby si po sebe vzdy vsetko poupratovali, ani som nerobila dramu, ked popisali stenu.. ale to bolo u nas doma.. na navsteve by som im to nedovolila a ked tak, by som poupratovala ja, ak by nahodou nieco popisali, tak sa samozrejme omluvim a snazim sa to vyriesit..
takze mavnut rukou, ze su to deti, si moze kamoska doma a nie u teba, ked to ty tak nemas.. ale musis sa vyjadrit jasne a stat si za tym a nie, ze sa jej prisposobis a budes potom v duchu na nu nasrata..
jasne si urcit hranice - ak chcu prist na navstevu, tak vzdy treba dopredu zavolat (a ked sa ti to nehodi, alebo proste len nemas na nich naladu, nemas chut, aby chodili, tak normalne povedz nie, bez zbytocneho vysvetlovania a hotovo) .. pred odchodom vzdy vsetko, co rozhadzali, upratat a je uz na kamoske, ci to necha spravit deti, alebo to urobi ona, ale na teba to nechavat nebude.. ak nieco jej deti znicia, bude sa podielat na rieseni, aj financne..
mozno mas obavu, ze to bude od teba nepekne a ze uz potom nebude vas vztah prijemny.. ale on pre teba nie je prijemny ani teraz, nie? a bud to kamoska pochopi a prijme a bude to v pohode, alebo nepochopi a urazi sa - ale v tom pripade nemas za cim banovat

gabika0825
12. aug 2022

No upozorniť ich normálne, nie jemne. To take malé deti nepochopia keď sú asi zvyknuté na inú výchovu resp. Nevychovu… keď ich nevie upozorniť ich matka tak skús ty. Hádam pochopí. Oni sú na návšteve v tvojom dome ty tam máš slovo a nie 2 cudzie male deti že robme si čo chceme. Tej tvojej kamarátke to zrejme asi aj vyhovuje lebo sa toto nedeje u nej. Bola by som zvedava ako by sa ona chovala keby ste chodili vy k nej a robili tam bordel tvoje deti a ty by si im nepovedala ani slovo. Každopádne keď tak povedať aj malému 5r. Že nech im povie že to treba upratať alebo nech si medzi sebou povedia. Inak to potom pochopia.

sono2
12. aug 2022

Osobne tiež k tomu deti vediem a klasicky je po návšteve tiež bomba.
Toto sa fakt nedá ovplyvniť. Prečo neupracu deti?
Ved je to ich izba a vedia upratovať?

simonah73
12. aug 2022

a ved jej normalne povedz, ze ak si tie hracky neulozia a tak isto aj tym detom tak nabuduce sa uz nepridu hrat. sestra ma take deti, co narobia bordel a nechceli upratovat, hovorim ok ked tak prisli zo zaciatku a chceli ist domov a u nas po celej obyvacke hracky rozhadzane, ak si ich neulozite, nabuduce ich nedostanete. pistali, jacali ale ulozili.

autor
12. aug 2022

Nabudúce budem tvrdšia a neustúpil pokiaľ aspoň neupracu.

euka210
12. aug 2022

u nas navstevy neupratuju...deti po nich upratuju...ale moji nie su nauceny po sebe hned odkladat hracky...na navsteve sa ale spravaju slusne. Ta stena...fuuu...tak to mala zasiahnut kamoska. Moji kreslili pod dohladom a farbicky len tak stale nemali...pri tretom som to uz neustrihla, tak nam 4r pokreslil kuchynu. Bitka o hracky...bezna vec ze sa biju prave o tu istu...tam len pravidlo, kto mal prvy, hra sa prvy a potom druhy...moji maju 6,8,10r a stale sa vedia bit o jednu hracku...hlavne najmensi...tam ma zasahovat ich matka.
Tvoj dom, tvoje pravidla...pred odchodom nech idu vsetci upratovat hracky. A ked je vela, tak obmedzit navstevy. Raz som bola u jednych...nasi slusni, tamtie dive deti, nepocuvali, ani sme nepokecali, lebo stale riesila len ich a mna tak bolela hlava, ze niekdy viac tam.

simonah73
12. aug 2022

@euka210 tak ono navsteva a navsteva je rozdiel, ak pride niekto raz za uhorsky rok a v ramci toho rozhadzu nejake hracky, tak ulozime s dcerami ale ked niekto chodi pravidelne a myli si to s detskym ihriskom kde sa deti chodievaju hrat tak nech si pekne upracu.

veronicka88
12. aug 2022

Preto sa s kamoškami stretávame prevažne von....aby nemuseli riešiť že sa moji bijú🤣🤣🤣🤣(prepáč nedalo mi ale nemôžeš porovnávať súrodenecké vzťahy svoje a cudzie všetko je to individuálne)a áno...ostať von. Von im.vybrat box s autíčkami a keď budú odchádzať narovinu povedať že to majú do boxu uložiť späť. Nevidím žiadny problém.

kitycat
12. aug 2022

Vsak posli do ritky taku kamosku a deti... Doval sa k nej, porozlievaj trosku kavicky, pomrv keksiky deti nech si robia co chcu...kamaratka je zase moc velka na upratovanie hraciek co?

Toto jemne naznacovanie ach jaj.. A ked sa ti jej navstevy nepacia, tak povedz ze nexhxes lebo sa ti po nich nechxe upratovat, ale ze do lesa sa mozete ist kocikovat.. Akp keby si sa vychvalovala ake dokonale maa deti a vychovu..

banalu
12. aug 2022

Netolerovat, nenaznacovat. Ste u teba doma, ak sa kamoska k nicomu nema tak tie dievcata nazen upratat ty.. ak by vymyslali, normalne by som im povedala, ze ak sa chcu chodit k vam hrat toto je podmienka a hotovo. Ak to kamoska nechape, ak sa urazi, tak bohuzial...
Akoze ja toto tiez nemusim a nechapem.. minule k nam prisla kamoska, deti ako z divych vajec, pochodili po vsetkych miestnostiach, akoby boli doma. Same chcem, daj... Znasala som to potichu az kym nebuchla hrackou o kuchynsku linku. Zacala sa smiat, kamoska nic ticho... Urobila to znova a tak jej vravim pekne, aby to nerobila.. Ked to urobila treti krat, vyslovene naschval s rehotom, tak som uz vybuchla a raznym tonom som jej povedala, ze este raz a vezmem jej hracku. Moj ton bol taky vyrazny (nie krik), ze zabralo, ale bola som pripravena jej hracku vziat... Kamoska na mna vykulene kukala, ale nepovedala pol slova... Akoze odtial potial... Ja chapem, ze deti su deti, ale aby mi v mojom dome demolovali nabytok, steny a rodicia NIC, lebo to su deti 🤦‍♀️🤯
Tiez sme tu mali bazen taky obyc nafukovaci... Inej kamosky syn sa furt okolo neho obsmietal, strkal donho, poprosila som kamosku nech mu nieco povie, lebo ho prederavi a bude problem ked sa ta vida vsade rozleje.. "zlaticko, prosim ta nechaj ten bazen" zaznelo asi 100x na 101x som uz ja nasrata povedala, ze este raz a bude sediet pri nas 20 minut na stolicke bez hraciek.... A myslela som to smrtelne vazne... Pochopil...
Akoze ja neznasam vychovavat cudzie deti, ale niekedy sa inak neda a nech sa kamosky hnevaju kolko chcu alebo nech nechodia... 😑

h2
12. aug 2022

Prepáč, ale tvoja kamoška je krava. Keby môj syn niečo na návšteve zničil, tak sa hanbím, ako pes, ospravedlňujem sa a robím všetko pre to, aby som poškodené dala do pôvodného stavu, prípadne nejako nahradila škodu a nabudúce by som dala sakra pozor, aby sa to nestalo. Ona ti nejako kompenzuje, že sú stále len oni u vás? Či ťa sprosto využíva, lebo sa necháš?

deti95060810
12. aug 2022

asi by som návštevy kámošky s jej deťmi radšej mala v parku, alebo v cukrárni...
určite nie u mňa doma v novostavbe...
za chvíľu budeš mať dom ako by ste tam bývali už pár rokov...

dilino
12. aug 2022

Nepustila by som ich nevedia sa správať prosím.Vždy by som povedala že niekde ideme.Keby jej to bolo podozrive tak narovinu že ich tam nechceš lebo robia bordel a TY niesi upratovačka.

autor
12. aug 2022

@h2 Donese občas niečo napečené alebo sladkostí pre deti.

simonah73
12. aug 2022

@autorka ale to este neopravnuje robit jej deti bordel po dome.

taga
12. aug 2022

Baby, ja si az tak na poriadok nepotrpim ocividne 🤣 akoze, popisane steny by nastvali aj mna - ale... aby navsteva po sebe upratovala, to by som asi neriesila.. akoze, viest k tomu deti fajn, ale zas zatrhnut navstevy, lebo 2 a 5 rocne deti rozhadzu hracky?? Ved ani od dospelakov neocakavam, ze po sebe umyju riad a ze im nikde nespadne omrvinka 🤷‍♀️

traktor
12. aug 2022

poupratovat si hracky.. považujem za úplne normalnu vec.. hras sa, uprac za sebou.. to iste ich caka v skolke, su v tomto veku.. ci tam kto bude za nich upratovat.. dokedy budu male upratat si to, s cim sa hraju?

ivangeline
12. aug 2022

Ano. Su male deti. Ano vycjovava ich inac. Tak teda pri tych detoch budte a davajte pozor a urcite ako pisali vyssie,tak by museli upratat pred odchodom.

laska86
12. aug 2022

Tak zatrhnut navstevy u vas🤷

vevimaja
13. aug 2022

Tak ja mam postihnutu dcerku a tiez si nevie upratat hracky aj ked ju to uz par rokov ucim ale vzdy upracem po nej na navsteve a stale ju upozornujem ked robí nieco zle nikdy by som si nedovolila len tak vypustit deti nech demoluju druhym.no je to smutne ked si nevazi ani ta mamina ze ju pustite k sebe.vsak nenicia jej 🤦.ale treba aj detom povedat aj jej.nenechat si.ja tiez upozornujem druhe deti ked robia nieco co sa mi nepaci.a je mi jedno ci potom plaču ale vsetko ma svoje od do.

gabika128
13. aug 2022

Raz za čas keď máme takúto návštevu tak mi rozhadzane hračky nevadia, keby to bolo častejšie tak určite by som nahnala deti upratovať, môžete všetci, aj s kamoškou. Keď bol malý ozaj malý, o upratanie som sa postarala ja. Ak má kamoška pocit,že jej deti tomu nerozumejú a nevedia, nech po nich uprace ona. 😁

gabika128
13. aug 2022

@taga zase, ak by si mala dospelú návštevu 2x týždenne, čo by si u teba v kuchyni povyberala a zašpinila kopu riadu, asi by bolo fajn keby si aj upratali 😁

janulik2008
13. aug 2022

Mne kolegyňa vravela že k nej chodil sused hrať sa s jej dcérou. Problém bol, že rozhadzal hračky a išiel preč. Jej dcéra hovorila že prečo má upratovať keď tp rozhadzali spolu, tak potom kolegyňa povedala chlapcovi že nech uprace, odvtedy k nim neprišiel 😀😀😀

babalenka
13. aug 2022

Tvoj dom tvoje pravidlá.Budis ešte tie rozhádzané hračky ,ale v novostavbe popísané veci s fixkami? A rozprávat vieš ? Teraz pár návštev u nich a spraviť bordel poviez však vzácnosť v byte babiky chlapci nemajú

au1994
13. aug 2022

Ako jemne? Veď sú u vás, nie doma. Neodídu, kým neupracú. Ak počmárali stenu, kamoška nech preplatí maľovku. A kde je ona, keď sa hádajú? Ona im nepovie, keď od vás odchádzajú, že si treba po seba upratať? Ak nie, normálne slušne by som jej povedala, že vy tak máte doma nastavené pravidlá a bodka.

lujza123
14. aug 2022

Problém je že “naznačujes” . Život je oveľa, naozaj oveľa jednoduchší keď jednas s ľuďmi narovinu, bez nejakých omáčiek a náznakov. Nahlas kamoske aj deťom povedz že si musia po sebe upratať . Keď ma kamoska pocit že jej dievky sú na upratovanie môže to spraviť za nich ona. Ak by z toho vykrútil nabudúce ich do izby proste nepusti a vysvetlí im že sa vám nechce po nich zakaždým upratovať

K nám chodí celkom dosť návštev aj s deťmi. Čo mám skúsenosť tak minimálne polka z nich je schopná odísť bez upratania po sebe. Proste im to nedôjde, sú zvyknutí že majú doma malé deti a hračky sa povaluju kade tade. Takže im vždy poviem že si musia po sebe upratať. Ešte s tým nikto problém nemal, už to robia automaticky (naozaj takýchto ľudí je viac)

jvlo
14. aug 2022

Chyba ti asertivita, normálne ich posli upratať a bodka. Keď sa kamoska ohradi, tak jej rovno povedz, že u vás platia vaše pravidlá.