icon

Nepracujúce ženy

30. mar 2023

Aký máte názor na ženy v domácnosti? Moja budúca svokra je taká, ukončila školu vydala sa a odvtedy vôbec nepracuje. Má 2 deti a ešte len 45 rokov, minuly víkend sme boli pozvaní s mojimi rodičmi aby sa spoznali, moja mama má o nej zlu mienku keďže takéto ženy neznáša… čo sa týka financií nie sú bohatí ale majú sa ok… no ja tomu aj tak nerozumiem… bola tam aj budúca švagriná (manželka jeho brata) ktorá je teraz s druhým dieťaťom doma a mama sa jej pytala dokedy je na materskej a kedy ide zase pracovať atd a ona a jej muž že ona pracovať nebude načo… milujem svojho snúbenca ale má zvláštnu rodinu neviem ako s nimi budem vychádzať

janetinka27
30. mar 2023

su ludia, ktori napriklad neradi pracuju v kolektivoch alebo celkovo neradi niekam cestuju ci opustaju domov. moze byt pre nich tazsie si najst vhodnu pracu. alebo mozu doma napriklad tvorit, malovat ci pisat.
niektori muzi maju radi, ked zena vytvara domov, pridu domov a "hori kozub". maju rodinnu pohodu. nie su odkazani na dva platy. deti pridu zo skoly a mama je doma, rovnako pride muz domov a manzelka je doma. nelieta este niekde po autobusoch a nezhana este posledny chlieb v potravinach cestou z prace.
vobec by som to neriesila. zamerala by som sa na seba a svojho partnera a snazila sa spoznat jeho predstavy o spolocnej buducnosti a rovnako mu predostrela tie svoje. mozno aj jeho brat bol ovplyvnovany otcom a tak sa dohodni s partnerom, aby sa nenechal otcom ovplyvnovat, ak by na to prislo.
ak im to vyhovuje a funguju, preco nie.

akvi
30. mar 2023

@h2 este jedno porovnanie mi napadlo, moj syn robil 5 mesiacov ako zamestnanec v jednej firme a teraz je prvy mesiac ako zivnostnik a zakazky mu dava ta firma, kde predtym robil. A sam povedal, ze je neporovnatelne, ked robi vtedy, ked ma chut, vysoku motivaciu a pod., pretoze spravi 3x viac..kdezto ked chodil kazdy den na firmu, tak sa castokrat musel premahat, lebo sa mu nechcelo, alebo doslova zabijal cas, lebo nebolo tolko roboty, ale sediet tam musel.. A aj zarobi viac takto. A pritom hocikedy nerobi cely den nic, ale realne spravi vacsi objem prace za mesiac, ako ked vysedaval na firme.. Proste su prace, ktore z domu dokazes robit vysoko efektivne. Mne moj sef vravi, ze na mne ocenuje hlavne moju efektivitu prace, ze nepozna vela ludi, co to takto maju.. Takze ja fakt vlastne netusim, co je full time praca 😀

h2
30. mar 2023

@akvi Tak toto zase ja neviem porovnať, lebo s výnimkou toho lockdownu som z domu nerobila. Čo sa efektivity práce týka, spomínala som, že mám skrátený úväzok. Keď som oňho žiadala, vyhoveli mi, s tým, že mi bolo povedané, že "veď ja viem, že vy aj za tých 7 hodín urobíte viac, ako kolegovia za 8". 😊

kp7333
30. mar 2023

Kazdeho vec, ako sa zariadi. Nesudim, i ked nechapem ich rozmyslanie. Snad sa aspon zabezpecili pre pripad manzelovho umrtia ale dlhodobej choroby. Mna by nebavilo robit dozivotne zenu v domacnosti, kvoli tomu som nestudovala. Ale zas mozno niekoho to naplna.

akvi
30. mar 2023

@shinon258 ved pises presne to, co som skonstatovala, pred 70 rokmi sa akurat zacalo s tym, ze aj zeny nastupovali do fabrik, predtym to tam ani zdaleka nebolo. 50-te roky, obnova hospodarstva po vojne, proste situacia to akosi vyzadovala.. Ale predtym to tak nebolo. Moja starka pracovala na obcasnych pracach, ked bolo treba, ziadny full time. Pracovat chodili muzi na tyzdnovky, kedze v dedine nebolo prace pre vsetkych. Zeny sa starali o deti a domacnost. Moja prastarka tiez nechodila do prace, chodila akurat obcas po svete cipky predavat. Druha starka pracovala v obchode, ale opat, nie full time, ona len pomahala svojmu muzovi, ked mohla, tak odbehla do obchodu.. Hovorim o rokoch cca 1940-1960. To az potom zacal ten trend superzien, ktore vrhli tri deti, supli ich v 6 mesiacoch do jasli a isli budovat socializmus..Tiez som decko z tohto studeneho odchovu, taka bola doba proste, ja to len mozem skonstatovat ako fakt.. A zaroven si nemyslim, ze to bolo/je lepsie, ako to, ze zena stiha byt matkou.. Pre mna su fakt vztahy dolezitejsie, ako nejaka kariera a prachy. Zaroven chapem, ak to niekto ma inak, ja vobec neodsudzujem zeny, ktore buduju karieru, je to ich vec. Nesuzniem s nimi, ale neodsudzujem ich. Tak, ako nemam potrebu odsudzovat zenu, co cely zivot stravi v domacnosti. Je mi to fuk, ako to kto ma. Pokial mna nenuti do svojho sposobu existencie..

kristinapetronela
30. mar 2023

Veď napíšem svoj názor .obdivujem skôr tieto ženy ...je to super a muž keď ma dobrú prácu prečo nie

zoeeoz
30. mar 2023

Kym mi nedavaju mudrosti o zivote neriesim 🙂

liljana
30. mar 2023

@akvi Zase nikto nikomu nebrani sa odstahovat na dedinu do drevenice, pestovat a chovat si vsetko ako v roku 1900. Predtym nebol na vyber, teraz je. To je na tom to dobre, mat na vyber.

barbora19911
30. mar 2023

Aj ja som žena v domácnosti a veľa žien si to takto vyberie keď môže lebo sú regióny kde práca proste nieje alebo sa robia nočné alebo fyzické veľmi veľmi náročné aj ja mám niečo podobné v rodine ako si ty môjho manžela sestra je taká a nevychadzame spolu vôbec už na prvom stretnutí sme si nesadli lebo presne vedela že ja som doma od strednej a aj budem doma naďalej a poviem ti nieje to dobre po každej stránke zbytočne rozbroje a keď prídeme ku svokre do dediny oni bývajú blízko svokry tak vždy sa musíme dohodnúť že kedy budu u nej oni alebo my a naše deti čiže sesternica a bratranec sa vôbec nebavia spolu ani nehrajú síce sú ešte veľmi maličký ale už teraz je tam tá nenavist a povedz mi načo to je dobre ??? Vies niekto je proste šikovný na robotu že to zvlada proste ten záprah dieťa upratovať starať sa a stále v kolotoči a niekto má radšej kľud a na 100 percent sa venuje dieťaťu jeho výchove ..moje nepôjde ani do školy bude na Homeschooling a vyhovuje nam to obidvom a som šťastná že môžem takto žiť že mám takuto možnosť ❤️

tiezjedna
30. mar 2023

@belllinka ťažko posudzovať, vdovu nepoznám ani jednu a rozvedených tiež moc nie, takže osobnú skúsenosť, alebo zo svojho okolia, nemám...

akvi
30. mar 2023

@liljana nerozumiem, preco sa ma niekto odstahovat do drevenice a zit ako v 1900? ved ak chce byt zena doma, nech je, ak to rodine vyhovuje, ja nevidim jediny dovod, preco by to tak nemohlo byt.

barbora19911
30. mar 2023

A rovno ti poviem že ja zase neznášam takéto ženy ako ste vy dve čo vedia len odsudzovať porovnávať a nevidia do koreňa veci, proste toto je typické Slovensko ohovarat a keď niekto nejde proste podľa socializmu ako to bolo nastavene je zle ...veď nech sa páči zariaďte si to tak ;) ..už len z toho príspevku čo si napísala TY ide taká nenávisť že dovidenia ...

fineta
30. mar 2023

Tvoja rodina má averziu voči ženám, ktoré z nejakého im známeho dôvodu nepracujú a zase niektoré ženy majú averziu voči takým, ktoré riešia také veci, do ktorých ich je absolútne nič. Pýta si od Vás niekto na živobytie alebo na starostlivosť o to dieťa? Pokiaľ nie, tak sa jednoducho zmierte s tým, že niektoré ženy jednoducho pracovať nechcú, pretože im to takto vyhovuje a je veľa takých, ktoré ani nemusia. Kľud, lebo maminu aj roztrhá a pritom tak zbytočne.... 😆

derdia
30. mar 2023

neznasa lebo ona si to nemoze/nechce dovolit... Nema taku moznost.
Ja si myslim, ze my matky mame toho tolko, ze kazdy, ktora by "chcela" by mala mat moznost by doma... Kolko krat sme len v kolotoci povinnosti a ked si uvedomime, ze uz by aj stacilo, castokrat je uz neskoro.

simca06022011
30. mar 2023

@akvi prečo myslíš ze nemáš, ja pracujem stále rovnako, rovnaký objem práce, wkonkeby som v kancelárii.. A pracujem tak ako pise @h2, prostredie odbieham a dokončujem večer, v noci

lubinkap
30. mar 2023

ze ta do toho nic

nelca0510
30. mar 2023

@valeria_h a keď budeš mať ten dôchodok,čo potom? Všetci majú ústa,že sa dôchodku nedožijú. Ale čo ak sa dožijú?

liljana
30. mar 2023

@nelca0510 Ved to. Ti co sa dusuju, ze ziaden dochodok ani nedostanu, prvi budu stat pri okienku s ziadostou on. 🙂

nelca0510
30. mar 2023

@liljana obávam sa,že aj do žiadosťou,aj budu do telky a na sociálnych sieťach vyplakavat,že na starobu nič nedostanú,z čoho majú žiť a podobne. A to je tá finančná gramotnosť,ktoré mnohým Slovákom chýba.

valeria_h
30. mar 2023

@nelca0510 Tak ho budem mať, keďže pracujem a pracovať plánujem ďalej. Pre mňa to bude príjemné prekvapenie 😊

barbora19911
30. mar 2023

@nelca0510 a ako ty vieš že ja si na dôchodok neplatím ako samoplatitel do socky ? ;) Sú aj iné možnosti a väčšina týchto žien ktoré sú doma a majú trošku rozumu tak si platia dôchodkové sporenie 🙂

nelca0510
30. mar 2023

@barbora19911 nechapem,na čo na mňa reagujes. Mne je jedno či si platis alebo nie.

barbora19911
30. mar 2023

@nelca0510 lebo do tejto diskusie som zapojená aj ja a keď vidím že píšeš že ženy ktoré sú doma si neplatia na dôchodok tak len ťa chcem vidieť z omylu to je celé 🙂

nikyball
30. mar 2023

Mne je jedno ci niekto pracuje alebo nie. Kym mi ten nepracujuci nezacne vyplakavat ake je vsetko drahe, aky ma maly dochodok, vdovsky alebo bezna otazka tu, ci ma narok na matersku , kocikovne a preco ma nizsi rodicak.

valeria_h
30. mar 2023

@barbora19911 Kašli na ňu. Hádže všetkých do jedného vreca a keď sa ohradíš, tak Ti hrdinka napíše "je mi to jedno" 😁

barbora19911
30. mar 2023

@valeria_h no joo tu na MK sa radíme do rôznych mentálnych skupín :D :D škoda času aj vôbec písania :D

akvi
30. mar 2023

@nelca0510 finančná gramotnosť chýba hlavne tým, ktorí veria tomu, že tento štát bude o 30 rokov na tie dôchodky mať. Už teraz sa ide na dlh, dokedy je takýto stav udržateľný? Žiadna vláda zatiaľ nespravila nič na záchranu dôchodkového systému, pretože ich zaujíma len to, čo bude "zajtra", ako aj väčšinu ľudí bohužiaľ.

nikyball
30. mar 2023

@akvi neutesuj sa. s istotou bude mat stale viac ten pracujuci ako nepracujuci. 😉

mateson
30. mar 2023

@katka700 to si myslela vážne s tou skupinou 🤦Ja som mala dcéru hneď po maturite , maturovala som v 1988. Vtedy sa vychádzalo v 8 ročníku, takže v 18 maturita. Vôbec som vtedy nebola zvláštny prípad, bolo to bežné, nikto sa nad tým nepozastavoval, bola taká doba. Takže mám 53, dcéra 34 ,vnučka 6, syn 18. Dcéra má VŠ, syn má rok do maturity. Nežijeme v chatrči, máme aj dom ,aj auto aj bazén😆( pštrosa nemáme).

mateson
30. mar 2023

Ešte dodám,že som mala spolužiačku zo ZŠ, ktorá mala prvé v 18, druhé hneď v 19. Vždy mala samé jednotky, pri dvoch malých deťoch si spravila VŠ. Celý život má fakt nadštandardný príjem a tiež už je od 45 babka.