icon

Neprimeraný slovník môjho manžela

22. dec 2022

Ahojte. Neviem ako sa mam postavit k danej situacii, tak mi prosim poradte. S manzelom mame dve deti, jedno v skolke a druhe na prvom stupni. Manzel je velmi starostlivy, s detmi sa vie vyblaznit, vyhrat, zartuje s nimi, vie sa o ne plnohodnotne postarat, proste super otec. Ako manzel je podobny, starostlivy, stale ma vie rozosmiat, vieme sa porozpravat, uvari, uprace, je zrucny... cize vsetko super...az kym ho deti nenastvu (alebo nieco ine, ale vacsinou je na nervy z deti uz po celom dni) - vtedy sa nevie ovladat. nebije ich vobec, ale bud po nich huci alebo sa s nimi bavi hnusnym tomom a este horsim slovnikom. priklad: "chod uz odtialto doriti, povedal som ze sa mas ist umyt/prezliect/najest"; alebo "ja ti seriem na to co ty chces...", "zavri hubu, ked ja rozpravam"... a podobne hlasky... nechapem to, za posledny rok sa to zhorsilo. ano nase decka su tvrdohlave, stale stale skusaju hranice a on sa necha rychlo vytocit (huci skoro denne na nich), ale kym sa nenastve je naozaj super, ale potom uz len vidi cervene a vobec nevazi slova :( ked ho aj zahriaknem alebo poprosim nech sa s nimi tak hnusne nerozprava tak ma pocit ze on je v prave lebo "ony si uz robia co chcu", "je mi to jedno, nevh ma aj neznasaju!", "budem sa s nimi tak bavit, uz mi to ide na nervy ako ma ignoruju ked od nich nieco chcem!" a podobne... ano vedia vytocit cloveka do vyvrtky, lebo kym sa s nimi clovek normalne rozprava tak maju pocit ze nemusia pocuvnut... ale ten jeho slovnik na ich adresu mi velmi vadi... skusala som sa s jim aj rozpeavat ale on furt to iste (vid pisane vyssie). neviem uz ako ho "prinutit" sa ovladat pri nich..

Strana
z2
zuzana9393
22. dec 2022

Moj nazor je v tomto radsej dat dietatu po zadku. Lebo toto asi velmo na deri nezaberie, zeby sa potom snazili posluchat a akurat ich to uci k podobnemu hrubemu spravaniu. Neviem, mne by bolo doeta viac luto, keby sa s nim muz takto bavi ako ked dostane jednu vychovnu

luccija
22. dec 2022

Keď je to denne asi taký super nebude prepáč, ale mne by to veľmi vadilo.A ako píše nadomnou deti to už ",poznajú" takže on bude penit a oni vystrajat, lebo takto sa správa stále, vyhráža, zúri...
Ako dospelý by sa mal vedieť kontrolovať.Aj ja rýchlo vypenim, ale trocha vážim slová a hlavne, keď sú to malé deti

dagmarovita
Autor odpoveď zmazal
dagmarovita
22. dec 2022

Tyran, nici tie deti. Na jeho chovanie neni vyhovorka, je to najslusnejsie povedané velký úbožiak

micusa2222
23. dec 2022

zrejme máš deti, ktoré nevedia, čo to je výchova / ako sama píšeš/ a tým pádom si robia , čo chcú a manželovi sa nečudujem, že mu prasknú nervy,,,a ventiluje sa blbým slovníkom...

zuzana9393
23. dec 2022

My to pride, ze kazda tu ma idealneho muza a idealne vychovane deti. Nic si z nich nerob, to su take socialnosietove ukazkove rodiny. Ale pravda je taka, ze kazdy vychovu nejakym sposobom poserie. Ani sa to neda zvladnut na 100%?lebo na kazdeho posobi jeho vychova. Mozno sa tak k mamzelovi spravali jeho rodicia, alebo je uz starsi a skratka na ne nema trpezlivost. Treba sa s nim len porozpravat, ak to nezaberie tak asi nema co ine zabrat. Na deti mozno treba byt tvrdsi, ked nieco povies musi to platit, ziadne 10x opakovat, ale taky slovnik vynechat - a tiez mudrujem len preto, ze cudzie problemy sa riesia omnoho lahsie ako nase. Aj cudzie deti sa vychovavaju uplne lahko. Horsie je to s tymi nasimi.

belasy_motylik
23. dec 2022

@zuzana9393 presne takto dá ospravedlniť u rodičov všetko od psychického týrania s doživotnými následkami až po pedofíliu.

belasy_motylik
23. dec 2022

@micusa2222 ty poznáš túto rodinu, keď máš takéto závery? Nikdy takéto vyjadrovanie sa voči deťom nie je v poriadku, pokiaľ si ho nedovolí k svojej manželke, matke, šéfovi, tak ho tobôž nemá právo používať pri slabších a nerovnocenných, ktorými deti sú. A pokiaľ majú problém s výchovou, tak je to v tomto veku detí vizitka rodičov. Aj takéto verbálne reakcie a prejavy sú zo strany otca prejavom nezvládania výchovných situácií.

zuzana9393
23. dec 2022

@belasy_motylik ja predsa nehovorim, ze ho to ospravedlnuje. Podla mma kazdy jeden clovek by mal sam na sebe pracovat. Ked je takyto slovne vybusny, sam by si to mal uvedomit a nieco s tym skusit urobit. Ale to ako tu niektore pisu zavery mi pride premudrele. Sak trt o tej rodine vedia. Vedia len, ze maju tento problem...

sense
23. dec 2022

Mňa by zaujímalo ako vtedy reagujes ty keď vidíš ze je to na muža veľa a deti ho majú na sa lame. Postavíš sa na jeho stranu a začneš robiť s deťmi poriadky aj ty alebo necháš muža je tak vypenit à potom deti lutijes à jemu dohovaras.
A bolo by ti milsie keby da deťom po zadku ako na nich hentak hucal?

zuzana9393
23. dec 2022

@sense jedno po zadku ich nauci, ze maju posluchat. Hsntaky slovnik ich nauci akurat tak rovnakemu chovaniu

beronsche
23. dec 2022

@zuzana9393 fyzicke tresty nic neriesia, nasilim sa nevychovava, nechapem, ze su Este stale ludia, kt.si myslia opak...

Autorka - toto by som netolerovala. Muz je buran, kt.si takto hlupo dokazuje, ze je on "sef".. k detom si to dovoli, pretoze tie sa nevedia branit. a on zrejme mysli si, ze aky je on skvely otec. Nuz nie je a ak to nezmeni, casom to uvidi aj na vztahu deti k nemu.. . Vychovavat sa da aj s respektom a hranice sa daju nastavit aj bez takehoto primitivneho dokazovania si sily.
Ak by to muz nechcel zmenit, trvala by som na "pomoci z vonka", formou nejakych sedeni.

sense
23. dec 2022

@zuzana9393 to ich naučí aj ta po zadku ze ak niečo nie je ako chcem tak fyz násilie to vyrieši. Mňa zaujímal názor autorky ci jedna po zadku by jej bola milsia. Lebo ak áno tak nech to mužovi tak prezentuje. Pre mňa nie je prístupné ani tak im nadávať ani dat po zadku.

beronsche
23. dec 2022

@zuzana9393 a este mi napadlo, posluchat musi moj pes. Nie deti. Deti ucim zodpovednosti za svoje ciny a slusnemu spravaniu.

luccija
23. dec 2022

@zuzana9393 každému prasknú nervy, ale, ak jeden z rodičov je takýto, že seriem Ti na to, čo chces ty, a choď do riti buď budú tie deti s ním bojovat a vzdorovať ešte viac a provokovať ho, alebo budú utiahnuti jedinci, lebo musia robiť iba to, čo chce otec a budú stále okrikovani.

luccija
23. dec 2022

Nehovoriac o tom, že to bude ich bežný slovník medzi vrstovnikmi a, keď budú mať vzťahy detto, že je mi ukradnuté čo chces.Ved tie deti ešte nevedia čo je norma učia sa od rodičov...Autorka deťom len stále hranice nastavovať poslať ich vedľa do izby, dať trest čo majú radi ono najľahšie je im vynadať.Sama rýchlo zblknem hlavne teraz, keď je dcéra v puberte, ale viem, že to je zapálenie zápalky pri bombe hucím ja, hučí ona obe nasrate a nič sa nevyrieši🙂

zuzana9393
23. dec 2022

@beronsche ja predsa nehovorim o nasili. Ale napriklad, syn si vkuse urieral sopel do rukava. Je uz skolak a nonstop chodil s takymito rukavmi. Vysvetlovala som, davala mu vreckovky, vymyslala ako na neho. Ignoroval to. Raz zato dostal po zadku, ani ho to boliet nemohlo. A odvtedy si tam sople neutiera.

zuzana9393
23. dec 2022

@beronsche a ako ich tej zodpovednosti ucis, ja niesom dokonala mama a rada sa priucim. Lebo podla vyjadreni si uplne top mama

zuzana9393
23. dec 2022

@luccija tak to nevieme kvoli comu otec na nich krici ( ci je to za kazdu somarinu, alebo za vaznejsie veci) a predsa nejake pravidla sa musia naucit dodrziavat. Akoze nehnevaj sa, ale ked tu citam kolkokrat ako deti nadavaju svojim rodicom, preboha to kde sme? A ja tam vidim len 2 dovody, bud ich to rodicia naucili, alebo im vzdy vsetko tolerovali a deti nemaju kusok ucty.

autor
23. dec 2022

Dakujem za reakcie a rady.

viem ze ten slovnik je maximalne nevhodny a trapi ma to, preto som sem napisala o nejake rady..
ale vidim, ze moje deti nevedia, co je vychova... ja neziadam aby posluchali ako pes... ale ked si maju upratat izbu, alebo si ist umyt zuby, pripadne obliect pyzamo, a ja im to poviem o 17tej a este o 19 to nie je...a medzitym ich o to este niekolkokrat opakovane poziadam... tak ako mam na to reagovat? davat im sustavne tresty? desatkrat do dna? lebo oni vsetko urobia ale "potom", "zachvilku", "hned, len este toto dokoncim", a podobne? alebo sa radsej bude zduvat a mraucat polhodinu ako sa mu nechce to upratat (robota na dve az pat minut) ako by to mal rychlo urobit a je klud... hovorim, nepotrebujem aby posluchali povely, ale toez nebudem cakat na nich do 22kym sa uracia obliect pyzamo a spat.
ako sa teda vychovava? rada sa naucim nieco nove, nejake vhodne sposoby. kedze zvysenie hlasu nie je vobec vhodne, po zadku nie je vobec vhodne, tresty nie su vhodne lebo dieta trpi... alebo mu je jedno ze ma na nieco zakaz...
dakujem

zuzana9393
23. dec 2022

Musis ich len hladkat, skrabkat a spravat sa k nim ako ku krehkym kvetinkam. Izbu im uprac ty, zuby ak si umyvat nechcu snad ich nebudes nutit. A zly je len tvoj manzel a ty. A raz ak z takto vychovavanych deti vyrastu dezolati, tak zase budes vinna lebo si bola malo prisna 🤦‍♀️

zdenkastanka
23. dec 2022

Ja len ze ....fakt teda super otec, ako ho najprv vychvalujes.ci super otec je len v peknych casoch ano?ked uz treba vychovavat sa premeni na hovado hej ?no ok. Len nezabudaj ze deti to beru vsetko ako standard ze asi to tak ma byt (v buducnosti sa aj oni tak budu chovat k svojim detom, ak si teda neuvedomia ze asi to teda nebolo pekne... )a budu preberat jeho spravanie/reci...

bodka70
23. dec 2022

Deti už zrejme tvoje reči berú ako šum v pozadí, vedia že niečo od nich chceš ale sú naučené, že ešte to nie je kritické. Taká prokrastinacia , je im zatazko urobiť nepríjemnú povinnosť na úkor prijemnej cinnosti. Skus byť pri tom fyzicky. Keď ako hovoríš, ide o veci parminutove, menej času ti to zaberie. Čiže obliecť pyžamo? Poviem a stojím pri ňom, kým si ho neoblecie, nedovolím mu dovtedy inú činnosť, napriklad hrať sa.

inana11
23. dec 2022

Taketo reči sú aj pre mna neprípustne a ja som povaha,že v hlave mi ide iné sko vypúšťam z ust,pri deckách… v hlave si uľavil a potom idem na “rozpravu”. Muž tiež skôr buchne a vypeni a použije iný slovnik ako by pri detoch mal,ale snaží sa a vidí aj sám,že čo sa vracia naspat ako bumerang. Musíš nejako spravovať muza,skús mu navrhnúť iný postup,pripadne nech tá pride ohlasit keď má toho vyše hlavy a aj povie deckám,že už začína byt nahnevaný,tak radšej ide prec lebo bude nepríjemný 🤷‍♀️ja keď reagujem jemnejšie,aj decká zo berú lepsie a aj muž si to všimol už tak sa “chytá”

autor
23. dec 2022

@zdenkastanka ok a naco je dobry tento rozbor? keby som si myslela ze je to ok, tak sem nepisem. ty si mi akurat napisala, ze to nie je ok. dakujem teda 🤷‍♀️

autor
23. dec 2022

@bodka70 dakujem, vyskusam to castejsie. obcas to tak urobim a ide to lepsie, ale tiez by som chcela, aby boli uz trochu samostatni :-/ aj tak im vsetko musim hovorit. vedia co robime ked idu spat alebo rano kym odu do skoly/skolky, ale aj tak kym im explicitne nepoviem "chod si umyt zuby" tak proste kasle na to. obliect - to iste...

@inana11 dakujem. no tak asi chapes, co myslim. skusim muza nejako spracovavat, alebo ho aspon naucit, ze kym vypeni nech ma radsej zavola a budem riesit ja... aj ked su obcas situcie, kedy zas on vyriesi lepsie ako ja, ale to skor, ked je v robote a nie je s nimi cely den, co uz do vecera je z nich nervozny 🙂

@zuzana9393 dakujem.. no vyzera ze neviem vychovavat deti k uvedomeniu a samostatnosti, lebo pri citani konika su uz deti samostatne od 2rokov - same sa osprchuju, umyju zuby, oblecu pyzamo, pomaly si urobia same veceru... 🤷‍♀️ asi existuje nejaky zazracny sposob vychovy, ktory som este neobjavila

zuzana9393
23. dec 2022

Mozno by nam tie supermami mali spravit nejaky seminar nech sa nieco naucime. Alebo rovno ich super deti 😃 inak s tymto co pises, my mame to iste. 100x mu poviem, vysvetlim, muz takisto. Potom raz dostane po zadku a odrazu vysvetlovat netreba, pochopil sam. Ale je to aj o ludoch. Ja ked mu dam po zadku, nema to taky efekt, ako ked sa sa muz na neho skaredsie pozrie. A myslim, ze z neho vyrasta dobry chlapec, skromny, ked je nahodou drzy tak mu to velice rychlo vysvetlime a viac si nedovoli. Ale taketo veci ako umyt si zuby, obliect sa do postele, to je uplne bezne.

luccija
23. dec 2022

Kolko majú deti rokov?požiadať raz a trvať na spraveni.Ked to nespraví postaviť sa a čakať, kým to spraví.Lebo im to poviete 5x, až muž vypeni.Co myslíš aj u nás pri pubertacke nie je všetko, keď poviem...možno máš ešte malé deti a nemajú taký pojem o čase, ale zuby, prezliecť to má byť automatika.Ked má upratovať poviem sprav to kedy chces, ale do večera to bude.

sickynickyobsadene
23. dec 2022

@dagmarovita tyran? Úbožiak? Za toto čo napísala? Koľko máš deti ak ich máš? Ja zesnem za toto odsúdenie.

dagmarovita
23. dec 2022

@sickynickyobsadene jasné, kto uz povie detom drz hubu..úboziak to je najslusnejsie slovo na neho

Strana
z2