icon

Nerozplývam sa nad vnúčatami: Som preto zlá?

20. jún 2024

Ahoj ženy. Ja neviem, či starnem a hlúpnem, ale som síce stará, len sa nerozplývam nad vnúčatami. Ľúbim ich nadovšetko, len už nemám tú trpezlivosť s nimi. Mňa to otravovanie typu. "babííííí a prečo" tritisíc krát za deň zabíja. Už nevlázem a chcem mať pokoj. Chodím ešte do práce a robíme 13 hodinovky, keď mám voľno, chcem si vyložiť nohy a mať ticho. Tak preto som sviňa?

Strana
z4
blonde_bella
22. jún 2024

Problém môže byť v Tom, že nevieš povedať NIE.
Normálne povedz, že prepáčte, veľmi rada, ale dnes/tento víkend sa mi nedá mám iný program.
Hotovo

Normálny človek toto musí pochopiť , že máš aj svoj život

lenush9
22. jún 2024

Mojej babky venovanie sa vnucatam ked sme boli na prazdninach bolo ze nas zobrala na rolu alebo poslala past kravu... nikto sa s nami nehral alebo si s nami nemaloval, nedajboze nas ucil... cize deti mozno byvali vela na prazdninach ale co tam robili je druha vec

ankare
22. jún 2024

@minenkak pani píše,že keď ma choru vnučku, je s ňou doma a čerpá si dovolenku.

minenkak
22. jún 2024

@ankare že ťa aj napadne ,že s dieťaťom má byť doma stará mama ,ktorá pracuje a nie rodičia

fantaghiro21
22. jún 2024

@6mia6 tvoja babka si nasla cas.byt aspon s vnucatami,mala zaujem.nemusela mozno kruzit ako helikoptera.mozno to bolo len parkrat do mesiaca,mozno raz za pol roka,co je aj to dost.
Niektore z nas nechceme z babiek pracky,upratovacky,opatrovatelky,financne bankomaty
Len babku,ktora by bola babkou.
Ale niektore ani to nechcu.
Ja mozem za seba povedat,ze clovek pomaha,kolko vladze.
Za cely zivot som od mojich rpdicov nedostsla ziadnu pomoc,hlavne v obdobiach hektickych,tazkych ,narocnych
Ale yo je uz moj problem,ze mam vztahy s nimi take ake mam.alebo bohuzial.vlastne vzfy bol problem mama. S otcom som msla dobry vztah,len bol pod papucou....
Ako zomrel otec,vyuzivanie zo strany mojej mamky zacalo byt neunosne,na ukor nas.
Lebo zdrava zena,mobilna,sice chodi do prace ,sa nevie o seba ppstarat,nevie si sama nakupit a odtrepat do roboty.vo velkej chalupe zije sama,alr odist nechce ani za svet
Ja mam 3 deti,pracu,skolu,dom,prerabam dom,zahradu....
Ak by nastala dohoda,raz "brigada " u mamky,raz u naz,stihalo by sa viac z kazdej strany.spolocnou pracou,dohodou zo zaciatku bol suhlas.ale brigada bola len u mamky....a ked prislo k lamanou u nas.aj to som len chcela usadit mamku do hojdacieho kresla , s latte v ruke a nerobila by nic ine ,len ustriehla 8 mesacne dieta pocas spanku ,samozrejme to padlo.
Toto nie je vyppcitavost z mojej strany.
Ale nenechat sa vyuzivat .
Takze ano,ja mamu strcim rsdsej do dds ako sa nejak pretrhat pre nu .
Nemam sa za co hanbit.
Spravila to vlastne ona aj s nasou starkou ....
Preco by som mala byt ja zachranca a multifunkcna?

(Muz ma rodicov mrtvych...takze ostala len jedna babka)

blonde_bella
22. jún 2024

@fantaghiro21 mama môže predať chalupu a tá ju ľahko dochova

fantaghiro21
22. jún 2024

@blonde_bella nechce.....
Ziadny ustupny krok k lepsim podmienkam v rodine,...3 km pozemok ma,ani to,ze by to aspon rozparcelovala.Kdezeeee.zamietnute.
Nezvlada ju,zobre o nasu pomoc,alr z jej strany ziadnu pomoc nemozem cakat...
Momentalne sa jej robil bazenik, ist s autom na kontrolu lebo ona vodicak nema,ist prezut gumy,ist do poistovne,po smrti otca behacky detto...
Nakupy sne jej robili.vozili do roboty
Robil sa jej balkon,cely den sme boli u nej....ale z jej strany ziadna pomoc.
Nech ma tu aj niektore ukamenuju,zvozia pod ciernu zem...
Ja nie som carodejnik.takze ja mamu ak bude nevladna ,budem pomahat minimalne....
Otca som prebalovala,krmila ked sa dalo aj to mi zakazovala casto kontakt...
Momentalne mam rozkopanu chalupu ,kvoli zateplovaniu zakladov.Pre nu boli dolezitejsie malinky, ako to,ze sme naozaj potrebovali pomoc ...len ze by sedela na zadku pri spiacom dietati,nebodaj dala zvysnym kusom jest....

Takze nie,nie som vypocitava.nenecham sa len zneuzivat

blonde_bella
22. jún 2024

@fantaghiro21 ja som nepovedala že si vypočítava....
Ale to, že mamu môže dochovat jej majetok, ktorý má a očividne celkom slušne.

0silvia0
22. jún 2024

@fantaghiro21 naco prezuvat gumy ked mama nema vodicak? Podla mna robite chybu. Tiez ked nevladzete mame skakat okolo riti, staci povedat sorry, na toto si uz musis niekoho zaplatit, toto uz nezvladame. Mame svoju robotu okolo domu. Nemusis riesit co bude v buducnosti, ries teraz, nech si mama nezvyka ze budete okolo nej skakat.
Ja mojim rodicom pomozem co mozem, aj oni pomozu co mozu, ale nesla by som sa trhat v tom pripade, ze ja svoje veci nestiham a pojdem riesit ich veci. A nemala by som problem im to povedat.

fantaghiro21
22. jún 2024

@blonde_bella nie,ty si to nepovedala samozrejme.na teba som to nemierila.
Ja skor mierim na tie premudrele babky ci mamky,ktore niektore tu zvozili po ciernu zem lebo mozno chcu "nieco za nieco"
Alebo vylevy -na co si robis decko,ked sa spoliehas ba babku.
No na co si babky robili deti ,ked maju depky z toho,ze niektore dcerky mozno chcu mat len babku?
Niektore babky ocakavu dochovanie za to,ze svoje deti vobec vychovali.
Nie je to tiez vypocitave?

fantaghiro21
22. jún 2024

@0silvia0 no ledva 5 rocne auto toyota rav4 nechat stat vyse roka,kym bude dedicske,nie je moc mudry napad.a co bu de s tym autom,boh vie...
Je pravda,ze sa striedalo medzi mnou a sestrou,ked sa potrebovalo....alebo mama sa chcela previest lebo ma citove spomienky na otca...

No dohoda bola,ze spolocnou spolupracou,ak sa niektory den porobi u mamky,raz u nas,sa bude zvkadat hlavne s deckami by pomohla....
Ale samozrejme,ostalo to pri sluboch a ja sa vyuzivat nenecham.
Preto som aj vyssie spominala,ze nemam problem ju zavriet do domu dochodcou,a byt vdacna za to,ze ma vychovala a robit cely zivot poskoka,nenecham.
Je to orave cerstve,co riesime s noum.a ked som jej odmietla pomoc,zdula sa a ziadna reakcia..
Ale tu hned pride hejt ....

blonde_bella
22. jún 2024

@fantaghiro21 mne mama tento rok ani nevidela deti.
Ja som sa tak odputala, že si hovorím, že ju nepotrebujem...
Držím ti palce a pamätaj, žiadna kaša sa neje taká horúca ako sa varí....(Keď píšeš že je to čerstvé)

0silvia0
22. jún 2024

@fantaghiro21 dalsia zduta mater. Ked vyzaduje pomoc, nech dodrzi aj ona svoju cast dohody.

fantaghiro21
22. jún 2024

@blonde_bella ved to by mi ani nevadilo .
Mali sme obdobia,kedy kontakt bol uplne preruseny na rok...prvu dcerku vlastne videli ked mala vyse roka.a to predcasna,autistka...
Najstarsia ma 7 r, mam 3 deti a kocikovali 1x....
Ked ochorel otec,hlavne s otcom som chcela byt ,aj to zakazovala kontakt....
Len nemala som akosi to srdce ju nechat v prdeli,aj ked otec este zil.ale ako sa zda,bola som dobra len na vyuzivanie.z jej strany 0 bodov....aj ked mala kvetnate reci,ako nam bude pomahat ,na ktore som zial naletela.aj po smrti otca:"uz budem mat cas na vas "
Mozem si z casti za to sama.
Ale autorke by som len mozno odporucala si nastavit hranice ,ale zase nebyt leniva a vazit si,ze ma vobec vnucata.
Moje deti sa stale pytaju na starku...a tazko mi je im povedat,ze ich starka je ....vyuzivacna,neempaticka,egoisticka mysli len na seba...
???

ankare
22. jún 2024

@minenkak mňa to nenapadlo. Skús čítať s porozumením.

drahomirrra
23. jún 2024

@fantaghiro21 Ja ti uplne rozumiem a mrzi ma, ako to mas. To pochopi len ten, kto zazil. U nas bol vzdy zaujem len o malicke dieta, ergo o kocikovanie. Starsie dieta, hry, trosku radosti, zmrzlina, to nie. To uz obtazuje a vela veci chce, najma behat a hybat sa…

hrasocek12
23. jún 2024

Dneska si mladí urobili sluhov z dedkov a babičiek..vychovať dieťa je ťažké a oni nechcú tú ťarchu niesť sami,chcú si užívať život ..všetky svoje problémy s deťmi prenášajú na starých rodičov s tým,že veď musia lebo sú to ich vnúčatá ..ale nie nemajú nárok od teba žiadať aby si im strážila deti a ošetrovala si ich keď sú choré,alebo u teba trávili celé leto ..máš právo na oddych..oni nech si vezmú OČR alebo PN na striedačku ..sú rodičia tak nech sa zariadia a na návštevu k tebe môžu prísť..treba si jasne vymedziť pravidlá hneď na začiatku keď sa narodili ..minule som počúvala u lekára jednu pani ,ktorá sa predo mnou psychicky z toho tlaku od svojich detí zosypala ..má manžela ktorému vzali obe nohy a už to je preňu náročné..no jej obe deti majú jedna dcéra má 1no dieťa a druhý má dvojčatá..jej obe deti si urobili z nej pestúnku ..dcéra jej vnúča nosí na 5 dní keď je v práci ,lebo že mami šak si na dôchodku tak máš kopec času ..o to že sa musí starať o ich otca ,ktorý prišiel o nohy,to ich vôbec nezaujímalo a ani nezaujíma ,nechodia jej pomáhať ,tvária sa že sa ich to netýka ..okrem toho ona má vlastné zdravotné problémy 😔 a druhý syn im dal tie dvojčatá od narodenia a oddrbali sa so ženou do Rakúska ,kde bývajú a pracujú ..chodia za dvojčatami len 1x do týždňa v nedeľu ..ako už 6 rokov sa o nich stará ..na hlavu čo si deti dovoľujú k rodičom ,že ich berú ako sluhov a využívajú dobrotu ..tá pani bola na tom tak psychicky zle až mne bolo do plaču ,čo s ňou jej vlastné deti robia ..na otázku prečo im nepovie ,že sa im starať o ich deti nebude ,že má chorého manžela(ich otca) a oni to berú na ľahkú váhu 😔 mi povedala,že oni by jej zakázali možnosť byť s vnúčatami kebyže im odmietne sa o nich starať ..ako vážne? Budeme sa vyhrážať že buď sa postaráš alebo ich neuvidíš?

Takže áno máš právo na vlastný život ,ty si si svoje deti vychovala a nikto ti nepomáhal ..tak nech sa deti postarajú sami a vedia aké to bolo aj pre vás ťažké ..my s mužom sme sami ,nikdy sme nikoho nežiadali o pomoc ..máme choré dieťa a musíme sa starať a snažiť sa zariadiť ako sa dá ..ale nikdy by som neklesla tak nízko ,aby som otravovala rodičov aby sa mi starali o deti ,ktoré som si splodila ..na zmrzku na hodinku nech sa páči ale inak nie ,na krátky výlet tak isto alebo podobne ,ale ak je dieťa choré potrebuje rodičov a nie starých rodičov ...aj starí Rodičia majú právo na život ,je tak krátky aby si si ho kazila staraním sa o vnúčatá..jasne si vymedz hranice s nimi ..

som_realistka
23. jún 2024

Ahoj, nedaj sa znechutiť niektorými komentármi. Si stará mama, nie mama, môžeš pomôcť, ak treba a ak máš na to priestor, keďže ešte normálne pracuješ, ale nie si povinná. Treba si nastaviť pravidlá, a dodržiavať ich. A tie kecy, že ak sa nebudeš vnúčatám venovať, ta sa ony neobzru o teba keď to budeš potrebovať, no, vnúčatá sa nemusia venovať, aj keď by si sa teraz rozkrajala. Takže, nastaviť pravidlá a dodržiavať ich.

fantaghiro21
23. jún 2024

@drahomirrra no ono ja som bola asi najviac sklamana pri prvej dcerke.
Ta sa narodila predcasne,inkubator,nosenie mlieka na jisku,oziovanie,cvicenie,12 doktorov mala a prerevala sa do 1r,plus potom neskot autisticke sklony a prejavy...
Chybala mi materska rada,podpora.Castokrat by nemusela matka nic,len byt pri mne...byt nie len matkou a podat mi materske rady,ale aj babkou...
Ale aj to bolo vela.Odosobnila som sa od toho .trvalo mi to.dlhyyyy cas sme ani v kontakte neboli,na krst neprisli(len do kostola aj to skoro neprisli)
Vyrovnala som sa nejak s tym,aj ked v niektorych pripadoch ta rodinna pomoc,ktora je podla mna normalna,chybala...naviazali sme kontakt,nejaka podpora ci zaujem starych rodicov 0 bodov.nevyzadovala som to.Horsie,ked ma mama ale dostala asi na sladke reci.Taka ta husenkova draha.Naslubuje,opat som sa chytila do pavucej siete (teraz)a nic z toho.Hlavne,ked som si myslela,ze aj z logickych dovodov by to bolo,noe z emocnych....

Napr Predavali sme byt,potrebovalo sme na cas byvanie(3 mesiace)aby sme si zatial chalupu prerobili ,(mali sme firmu na kluc,aby to frcalo)
Ani to sme nemohli )
Tak sme si platili depozit ,ktory sa nam nevratil, najom 500 eur,hypoteku,energie....
Ale tak boli to moje sracky,moj zivot ....
Aj ked ,vsade kde sa pohnem,rodina pomaha mladym pri prerabkach,niektori byvaju s rodicmi,(vykoristovanie na to tiez nie som)...nebodaj v tych tazsich chvilach sa pomoze s deckami....
Byvame v dedine a tu babky,dedkovia chodia detj vyzdvihnut,kocikuju,pomahaju na chalupe.

Horsie je to v odobi,ked aj deti si uz uvedomuju starkych,pytaju sa na nich,pytaju sa preco k nam nikdy nepridu,preco pre ne do skolky nikdy nepridu,lebo pre ich kamarakty babky chodia.
Preco nase babky si zoberu deti k sebe,nebodaj na zmrzku,na vylet,lebo ich kamaratky mahu take babky ....
Ak je den starkych ,tak sa darceky pre ne robili, s otazkami rozneho druhu,co maju najradsej,co maju deti na starkych najradsej,a moje deti nevedeli odpovedat....
Podla mna je uplne normalne ,ved aj spolocnost,obcianska nauka, chape starych rodicov ako sirsiu rodinu,ktora pomaha vnucatam nie len materialne,niekedy na zastup,ale hlavne emocionalne Stari rodicia dokazu vnucata obohatit svojou mudrostou,ktoru rodicia nevedia a nemozu nejak odovzdat.Logicky skusenosti atd....

Myslim si,ze nikto normalny nechce od babiek a dedkov aby sa starali o vnucata pomaly vviac ako samotni rodicia.to nie je spravne ani dobre.( a verim a poznam aj takych,co vyuzivaju starkych a nie je to dobre)
Je pochopitelne,ze teraz sa stari rodicia ani dochodku nedoziju.A pracuju co kedysi boli uz davbno doma a "valali sunky"

Len,ocakava sa (aspon to tu tak pisali niektore zeny) ,ze ked ma mama vychovala,musim ju dochovat ked bude bezvladna,bez ohladu na to,ci mi ponaha/la,ci nie.Lebo si to zasluzi,ze ma vychovala...

Moja mama moju starku strcila do domu dochodcov....Preco by som mala byt nieco viac?Super zena?
Je to vsetko zase pripad od pripadu.
Ako si niektori mladi predstavuju z babiek sluhov,tak je to naopak.
Nikto nie je nic povinny .ani deti ,vnucata dochobat babky a zase naopak.
Ak by to rak bolo, domy dochodcov,hospice by zivali prazdnotou....

drahomirrra
23. jún 2024

@hrasocek12 Len tieto pripady, o ktorych pises, su velmi zriedkave. Takmer ziadne. Tu chcu zeny skor citove zaangazovanie babky, nie drinu a vychovu. Na hodinku zobrat na zmrzku, mozno ihrisko, trosku pomojkat vnuca, postiskat, pohrat sa, budovat vztah. Ziadna normalna mama necaka od babky, ze bude vychovavat. Zase nepletme hrusky a jablka.

drahomirrra
23. jún 2024

@fantaghiro21 Mrzi ma to velmi, sme rovnako stare. Ved tvoja mama nemoze byt este tak stara, aby proste nevladala. Moja je super, vela pomoze, postrazi, ale to je skor take strazenie, ze ja sa vzdy musim motat okolo. Ale lepsie ako nic. Zato moja svokra, to je ina kapitola. Tu syn vobec nezaujima, pritom je to jej zatial jedine vnuca. Zaujimaju ju wellnesy, sauny, nakupy a cestovanie za svagrinou do hlavneho mesta. Take ze “nachystaj mi vnuka na hodinku, vezmem ho na zmrzku, prechadzku, whatever” … to nehrozi.

fantaghiro21
23. jún 2024

@drahomirrra 63r mala.Je na dochodku ale este pracuje ,lebo chce.
No mna mrzi aj ta tvoja svokra.
Ja svokrovcov nemam,muzovi zomreli rodicia davnejsie..tak ani neviem ake to je mat svokrovcov....
Stale vravim,ze ako su niektore rodiny vyuzivacne,stari rodicia sa staraju viac ako rodicia,tak je to aj z druhej strany...nie je to len mladymi,...
Na jednej strane generacie starych rodicov vyzaduje,ze maju ich deti,vnucata dochovat,leba sa pocas zivota nadreli vychovou,.teraz maju pravo na odpocinok.(bez ohladu na to ci pomahaju alebo nie)
Takze o vnucata sa nestaraju,svojich este zijucic rodicov zavru do hospicov,domu dochodcov,ldch,lebo si chcu odpocinut a oddychovat....tak ony zavru svojich rodicov a nasa generacia ma okolo nich kruzit ,drzat hubu a krpk dochovat ,lebo ak ich nahodou zavrieme sme vypocitavi,nevdacni a mozme sa hanbit....
Velmi ruzove okuliare si tu niekto nahadzuje....

Ak mali terajsie babky deti len z toho,aby sa o nik v nevladnnosti postarali, citovo vydierali ,lebo sa strasne nadreli ,kym nasu generaciu vychovali,maju pravo o starostluvivist,tak je to tiez vypocitave...

foxie95
23. jún 2024

Ja nikdy nežiadam od druhých (pokiaľ to naozaj nie je nevyhnutné - keď som šla zaviesť manžela na urgent, keď som išla rodiť a podobne) aby sa staral o moje deti. Ja vždy hovorím, že sú to moje deti a ak niekto chce, vždy "požičiam", ale ja som rodič. Každopádne, koľko lásky dáš, toľko dostaneš. My sme mali starú mamu, ktorá vždy, keď sme tam prišli, iba po nás kričala, čokoľvek sme spravili bolo zle a nevedela sa dočkať, kedy vypadneme domov. Žiadne prázdniny, žiadne dlhé návštevy a aj tak sa takto chovala. Ako dieťa ma to veľmi mrzelo, ale keďže som sa obrnila neskôr voči jej nezáujmu, keď bola ležiaci pacient a niekto chcel aby som za ňou išla, nechápala som prečo. Bola som malá, vzťah žiadny, nemala som sa s ňou o čom porozprávať. A ona sa len sťažovala, ako ju nikto nepríde ani pozrieť. Na druhú stranu kamarátky, ktoré boli veľa s babkami, zažívali spolu nejaké výlety, sadenie kvetov v záhrade a podobne, tak vidím, že majú doteraz krásny vzťah a stále mi vyskakujú na sociálnych sieťach vyznania alebo fotky s nápisom "moja milovaná babka". Tak len aby si potom chápala, že ani tie vnúčata alebo dokonca pravnúčatá, nemusia mať "nervy" na teba jedného dňa.

fantaghiro21
26. jún 2024

@0silvia0 snad to nebude ako vylievanie....mozno by som si mala napisat novu temu ale asi to nezvladnem...presne toto jd to,co som pisala vyssie

dala som pred par dnami najavo(ako aj vznikla tato tema) ,ze na ukor nas uz nemozme chodit a lietat okolo rite mojej matky,ked z jej strany padla dohoda...
Pred vcerom mi zase vypisovala a ziadala pomoc,ze ked pojde na dovenku,ci jej budem chodit polievat kvety,ale ze chape ak nie....

Odpisala som ,ze nie,zial nebude sa mi dat.

Tak mi vycitavo napisala....ok ,tak nejdem na dovolenku,potrebovala som sa zariadit...
Kvoli mne nepojde na dovolenku,pritom aj tak spekulovala,ze nepojde,lebo ma problemy s fisurou...

Mam si cely zivot vycitat ,aka som ja fuj hnusna dcera,ktora sa vykasle na matku,alebo trpiet jej vyizivanie a ist na ukor nas...
Muz jej este pisal a snazil s vysvetlit situaciu,a napisala
" je mi zle, tesim sa za ockom do neba"...

A to som este mame vravela,ze dedicskeho po otcovi,sa vzdavam v prospech jej...
Mozno budem ako najvacsia pi...ale aked prebehne dedicske,budem si narokovat podiel...

blonde_bella
26. jún 2024

@fantaghiro21 riešiš veci s horúcou hlavou a plná emócií...
Nechaj sa vychladnút

vesimelonimarsista
29. jún 2024

Proste starnes, ubúda ti síl. To je normálne. Vzhľadom k tomu, že ešte robíš, tie 13 hodinovky sú obrovská záťaž. Tak si nerob hlavu a oddychuj, keď ti treba.

Strana
z4