Nerozplývam sa nad vnúčatami: Som preto zlá?
Ahoj ženy. Ja neviem, či starnem a hlúpnem, ale som síce stará, len sa nerozplývam nad vnúčatami. Ľúbim ich nadovšetko, len už nemám tú trpezlivosť s nimi. Mňa to otravovanie typu. "babííííí a prečo" tritisíc krát za deň zabíja. Už nevlázem a chcem mať pokoj. Chodím ešte do práce a robíme 13 hodinovky, keď mám voľno, chcem si vyložiť nohy a mať ticho. Tak preto som sviňa?
@tetapetra Ďakujem za podporu. @lenka567899 Nie, neboli celé prázdniny nikde a bola už dávno na dôchodku. Si skutočne veeeeľmi empatická.
@pohodacka03 @dkethe Tak nejako to vnímam. Stále, keď mám voľno cez víkend, šup s nimi ku babke. Keď sú choré, detto. Potom som chorá aj ja. Vybrať zo školy a učiť sa aspoň raz do týždňa. Potom máme ešte drobca, ktorý práve začal chodiť, stále pre niečo plače a z toho revania mám normálne nervy v **** A keď náhodou odmietnem opatrovať, tak som za zlú. A to je nevesta na MD.
Koľko máš rokov ty približne a tvoje vnúčatá. Ako často ich vidíš? Je to rozhodnutie na tebe alebo ti ich jednoducho deti nanútia?
@zuzana9393 Ty si si robila deti preto, aby sa ti o nich starala babka? A ty si mohla oddychovať?
Sa môžeš hanbiť za to akú hlúposť a vlastný výmysel si teraz Zuzane napísala 😒. Prajem ti to TICHO už navždy. Si presne babka čo si vnúčatá nezaslúži.
Kedy, keď sú choré, veď chodíš do práce. Nerozumiem.
A ked ti ich dava na strazenie tak z akeho dovodu? Lebo si chce oddychnut alebo to potrebuje(lekar, vybavovacky a pod.)?
Napr ja mam take babky, ze by mi aj 2 mesiace na maldivach zaplatili, aby mohli s detmi byt. Mesiac jedna, druhy druha 😂 dobre, nech neprehanam, tatry mi chceli zaplatit 🤪ich aj mrzi ze mam pracu kde mozem mat homeffice, a ked su deti chore , som s nimi doma ja a nedavam im ich 🙈 aj take bolo, ze nedaj do skoly/skolky, ale nam daj (zdrave)
My dve by sme si sadli ako svokra a nevesta v tomto 😊 vsetko s mierou, a obojstrannym respektom
Takze neveste na md povedz ze ich lubis, ale proste nevladzes!! (Ne ze ti lezu na nervy)
A komentatorkam,ktore starostlivost o senilnu babku-mamu/svokru podmienuju tym, ako sa ona starala o vnucata a pomahala matkam - hanba vam!! Tie babky uz jednu generaciu obstarali!
@pohodacka03 Chce si oddýchnuť, lebo nevládze, ale ja vládať musím.
@gribka1 Tá staršia, keď je chorá, beriem dovolenku a je u nás.
@blunka Tak nech si po sebe prečíta, čo napísala.
Tak v prvom rade si urobila chybu ty. Dovolenku na choré vnúča? Neurčila si si hranice a doviedlo ťa to k nechuti byť s vnúčatami.
@zuzana9393 ja len doplnim svoj predchadzajuci prispevok, ze my to mame v rodine. O.mna sa babka starala, moja mama sa mi o deti starala , aj sa sa staram. A ano, vnucat som sa nevedela dockat, vypisala som odmenu vo forme mojho noveho auta, nepomohlo. Auta si kupili sami a vnucata dosli az neskor. Ale som rada, ze som sa ich dozila v zdravi a mohla pomahat, aj pomaham podla potreby.
@elizondo007 len niektore 😉
Skus neveste navrhnut nejaku frekvenciu strazenia, ktora by vyhovovala tebe. Ked sa jej nebude pacit, tak bohuzial, ma smolu. Vsetko by malo byt o vzajomnom respekte. Chore deti by som nestrazila, ved treba ist k lekarovi, davat lieky, kontrolovat teplotu a starsi ludia sa nakazia lahsie. Ja mam malicke deti, mamku na dochodku uz a postrazi mi deti,ked treba(vacsinou lekar, vybavovacky) a nie je na nich sama skoro nikdy. Ale ideme tam casto tak, ze sme tam aj my rodicia, lebo deti chcu babku
@blunka ja chapem babky,ktore sa viac staraju ,ako vlastne matky deti,ze ich to nasiera....
Mam v okoli rozne rodiny,matky.a aj take,ktore chcu chodit na nechtiky,kozmetiky,babka sem,babka tam,este aj vykoristuju a spolu byvaju.babka ta kruzi ako helikoptera a mama/rodicia ani o deti nezakopnu a ak autorka je jedna z tych babiek,no to nie je dobre a chapem ju
.a potom aj take,ako som sa so svojou mamou zmienila vyssie,ze ta ma poslala do certa aj ked som deti nemala...
Na navstevu k nam prisla asi 10x za 7 rokov.
Na druhej strane vyjadrenia" na co si si deti plodila" su prizemne ,plne horkosti. spytala by som sa,no na co si babka robila tiez deti,ked musela ratat s tym,ze pridu na svet v buducnosti aj vnucata a nejaky zaujem zo strany vnucat....
Mozno babka vyuzivala vyhody jej mamky,svokry,ale teraz sa urodzena pani potrebuje resetovat (a zabudla,ako jej rodina pomahala)
Keby neplodila ,ani vnucata by neboli a mala by pokoj.
Na druhej strane,netreba sa vyuzivat ,treba mat hranice.ani ja sa nenecham od mojej mamky,pre ktoru som zrazu dobra teraz, ked otec zomrel.lebo je zdrava,bez vaznejsieho ochorenia a neschopna samostatnosti.
Sice som zatala zuby,ale uz to ide na ukor.a ona ochota 0 bodov.
Clovek si musi hranice nastavit a byt aj egoista.hlavne ak to ide uz na ukor niecoho.to plati aj o autorke...
Mna zaujima ako si to babky bez zaujmu ala "ja nemusim, nechcem, uz som si svoje vychovala, chcem klud, pokoj, ticho, konicky..." predstavuju o par rokov ked budu potrebovat pomoc. Kto im ju ma poskytovat? Ich dcera/syn, ktorych deti odignorovali a nemali zaujem vytvorit k nim vztah? Ktori pravdepodobne budu v tom case vo veku kedy uz budu mat rovnako "svoje odchovane", pricom stale budu chodit do prace, takze podla aktualnej logiky budu mat narok na pokoj, ticho, klud a svoje konicky, cestovanie..oni takisto "nebudu musiet" ? Ci by to mali robit vnucata s chabym vztahom k starym rodicom ?
@lenka567899 Ja mám 44 a nikdy som netrávila prázdniny u babky... Čo s tým všetci máte, že voľakedy boli starí rodičia iní. Mňa rodičia ani strážiť nedávali babkám... 🙄
@apolka77 pekne si to napísala,pravdivo
Nikdy by som nedala choré dieťa strážiť babke, keď som bola na MD. A pracujúcej už vôbec nie. Hanbila by som sa jak pes. Veď trochu rešpektu. Veď svoju dovolenku si má užiť podľa svojich predstáv. Iba raz sme požiadali o stráženie zdravých detí, keď som počas MD bola dlhšie v nemocnici a nebolo isté, koľko tam ostanem. Babka však už vtedy nepracovala.
Nič v zlom no len si uvedom ,že raz sa možno bude treba starať o teba a čo ak ti to isté povedia vnúčatá a deti ,ze nemajú trpezlivosť a skončíš v dome dôchodcov a miesto návštevi si vyberú nejaký výlet no neviem neviem.
Ani moja svokra nechcela deti na prázdniny no teraz keď je syn veľký pýta sa čo nepríde ?Teraz ?🤷 Všetko sa raz vráti .
@rozculena tak asi ten vzťah nebol taký úprimný ako to na oko vyzeralo.
Ja mám v rodine niekoľko príkladov, ako to dopadlo s milujúcimi babkami, ktoré mali deti na krku od nevidím do nevidím. Nielenže sa vo vysokom veku nedočkali vďaky od deti, ale vykašlali sa na ne aj vnúčatá. Toľko k romantickým predstavám, ako si vnúčatá babku nasťahujú k sebe, či dajú výpoveď v práci, aby jej mohli vymieňať plienky. Poznám vnúčatá, čo ani telefón nezdvihnú a neprídu pozrieť, aj keď bývajú od babky do 10 km.
Autor - treba sa naučiť povedať nie. Ak nevladzeš, tak to musia rešpektovať. Ja robím na 4 rôzne smeny, vrátane nočných, vikendy, sviatky… vždy sa ma dcéra spýta, či môžu prísť a vždy sa ma spýta, či môžem babysittovať. Keď poviem, že nie, tak nie. Napríklad po nočnej ledva fungujem a posledné, čo vtedy potrebujem mať na starosti malé dieťa. Keby bola núdzová situácia, tak samozrejme zatnem zuby, ale len tak pre potešenie, to určite nie. Každý človek vie, koľko zvládne, koľko si môže naložiť, keď nemá na vyber musí zaťať zuby a ísť. Zatinali sme s mužom zuby, keď boli naše deti malé, pri vnúčatach nemusíme a tým pádom si ich môžme užiť bez stresu.
A rozhodne sa nestarám o dcérine dieťa, lebo dúfam, že budú okolo mňa vďaka tomu na staré kolená skákať. Často krat sa o starých rodičov nakoniec postarali deti, ktorým rodičia cely život krivdili, či vnúčatá, ktoré neboli u starých rodičov celé leto a každý víkend pečené-varené. Ja nič také neočakávam a nestarám sa o vnučku preto, aby mi to o pár rokov “splatila”
Podla mna nie si svina, nie je tvoja povinnost starat sa o vnucata. Je to ale super ak by mali babku, kt s nimi chce byt. V minulosti to bolo jednoduchsie, lebo stari rodicia chodili ovela skor do dochodku a mali priestor venovat sa vnucatam ak chceli. Je pochopitelne, ze po 13h v praci nemas chut na male deti.
Mysli ale aj na to, ze rovnako nie je povinnost tvojich deti starat sa o teba na stare kolena. S takym seniorom je to totizto niekedy otravnejsie ako s malym dietatom. Tiez si mozu povedat, ze ich to otravuje a chcu mat klud ;)
A vieš, že keď máš choré vnúča a staráš sa oň, máš nárok na OCR? Neminaj si dovolenku.
To naozaj sa tu niektoré vyhrazate, že kto sa o babky postará? A nemali by sa o babky postarať v prvom rade deti, ktoré tieto babky vychovali? Malo sa obetovali rodičia, aby dali Vám deťom čo treba? (Samozrejme sú aj výnimky). Ešte sa Vám maju starať o deti keď si pisknete?
Mala som prvé dieťa keď moja mama mala 50. Isla do dôchodku teraz keď ma najstarší 15. Kedy mi mala akože pomáhať? Áno našla si čas ale určite nie ako ja som trávila celé prázdniny u starkých ale mali málo rokov. Niečo po 50. A boli na dôchodku.
Veď je to všetko úplne inak.
Sama vidím na mame, že o tých 15 rokov stráca silu aj nervy. Okrem toho sa so sestrami starajú práve o tých svojich rodičov. Mojich starkých. Áno zapájame sa aj vnúčatá. Ako sa komu dá z práce.
@elizondo007 vsetko je to o vzajomnych vztahoch.

@basska_b Presne tak a desím sa toho.