Nervozita na materskej

leuska35
5. aug 2016

Ahojte chcem sa spýtať som dva roky na materskej a už mi to lezie na nervy . Mam dvojročné dievčatko je veľmi živá až moc by som povedala nemá mi s ňou kto pomôcť manžel v robote už sa dostávam do takej fazi že ma nič nebaví nič ma neteší stále to isté dookola nervozna som každá hovadina ma vytoci z manželom sa hádame koli tomu neviete mi poradiť co robiť ?

dominikav123
5. aug 2016

@leuska35 ist do prace.

moni244
5. aug 2016

@leuska35 presne, na toto pomoze len a len praca

leuska35
autor
5. aug 2016

Ja by som šla do práce a kde dám malú do škôlky mi ju ešte nezoberu

jana_eyre
5. aug 2016

tak asi bude najlepsie ak sa vratis do prace, ked ta materska nenaplna a nebavi..

mna materska bavi, pokial nie som plna hormonov z tehotenstva.. okrem starania sa o domacnost, detom robim program, vymyslam si s nimi vylety, nieco s nimi tvorim a tak, rada im veci vysvetlujem.. funguje u nas rezim, chodime vela von.. na materskej som sa este ani raz nenudila a tesi ma byt s detmi..

Kazdy je ale iny, tak ak ta nebavi vytvarat dcere nejaky program, tak skus pracu.. z mojho pohladu je ale sklbenie prace a malych deti dost narocne, niekoho to ale bavi, tak mozno ty si ten typ..

jana_eyre
5. aug 2016

@leuska35 tak v 2 rokoch beru len sukromne skolky a detske centra, do 3rokov veku mas narok na prispevok na skolku od statu do 230eur myslim a ked budes v praci, tak to nebude tak financne narocne.. kopa zien tak funguje..

dominikav123
5. aug 2016

@leuska35 no veď su aj jasle. Nie každá musíme byt doma 3 roky.

moni244
5. aug 2016

@leuska35 tak si najdi len brigadu na vikend, ked je muz doma, to nie je take tazke

sardinka335
5. aug 2016

@leuska35 bud navrat do roboty čo zase chapem, ze ak nie je kam dat dieta tak holt smola. Treba si podla mna vybudovat nejaky system prave koli tomu ze tento stereotyp podporuje vyhoretie. Ved pre pána krála je leto teplo uz aj by som zbalila malu a bud sa dohodni s kamoškou, chod niekde mimo dom, nemate tam nejake materske centrum, kupko, cvičenie pre deti proste potrebuješ jednak spoločnost a nejaku činnost...alebo ked pride muz z roboty šup na nejake cvičko, kurz nech aj štrikovania proste začni robit aj niečo čo ta bavi a začni na sebe pracovat - zmena nepride k tebe ako ,,sačkova polievka,, ze stačí len zaliat proste chce to aj z tvojej strany aktivitu. A ty sama najlepšie vieš ake mas moznosti a čo teba bavi a naplna...napr. čo ta bavilo pred RD ake si mala koničky.

libawet
5. aug 2016

@leuska35 treba mať na materskej program, vedieť si vyplniť deň a aj dieťa by potom nebolo také "živé", treba ho " unaviť", ísť von, ale nie ju nechať hrať samú, aj vonku sa jej venovať, rozprávať sa s ňou, zaujať ju....kto by Ti mal s dcérkou pomáhať? Ty si jej matka, a má snáď aj otca. Venuje sa jej, keď príde domov z práce? Mohla by si si tak na chvíľu oddýchnuť, načerpať nové sily alebo sa venovať nejakému svojmu koníčku, ak ho máš, a tak tiež prišla na iné myšlienky. Alebo si ísť zacvičiť, venovať sa chvíľku len sama sebe, lebo toto myslím Ti chýba. Zapoj teda aj otca dcérky, výhovorka - bol som v práci, som unavený - neobstojí, pretože aj Ty si v práci - venuješ sa dieťaťu a domácnosti, takže on môže prevziať štafetu, keď príde domov. Navyše si utuží vzťah s dcérkou, Ty budeš mať chvíľku voľno, upokojíš sa, a tak budeš aj k nemu vľúdnejšia a váš vzťah to tiež skľudní. Nemyslím si, že ísť do práce je riešenie. Malá má ešte len dva roky, potrebuje Ťa.

alexanotbad
5. aug 2016

@leuska35 ten pocit doverne poznam... Zial ako pisu baby, nepomoze ti nic ine, len niekam vypadnut na vylety, urobit si program s kamoskami, chodit na nejake kruzky s malou, na navstevy, do centier, jednoducho niekde, kde vypadnes z toho stereotypu a prides na ine myslienky. Nic ine nepomoze, ak to nepreseknes, bude sa to len zhorsovat. Viem o com hovorim. Alebo jasle pre malu, ci sukromna skolka a ty do prace. Drzim palce! 🙂

katulienkax
5. aug 2016

Ja som stále presvedcena ze generácia našich mam to mala co sa týka výchovy a postarania o deti najlepsie obdobie. Z tohto smeru im závidím obdobie vymoženosti socializmu. Mali jasle statne poruke a nemuseli sa stresovať ci je o deti postarané v jasliach. Teraz su jasle súkromne , plati sa hodne a aj tak nie všetky spĺňajú co by mali. Ja aj sestra sme chodili do jaslí a sme slušne vychovane a aj mama sa mohla venovať práci ktorá ju bavila. Nebola nervozna z toho ze s nami trávi v kuse den a noc na materskej. Ale aj vtedy si ženy mohli vybrať a byt doma tri roky ale bez rodičovského príspevku. Ja som už doma niekoľko rokov a poväčšine ma to nebavi ale ked si predstavím stresy pracovne tak radsej este do prace nejdem. Keby som ale žila v dobe našich mam ze jasle a o deti postarané, nemuseli sa stresovať ze ich vyhodia z roboty kvôli OČR tak urcite dám deti do jaslí a idem robit.

sorciera24
5. aug 2016

@leuska35 mne pri oboch pomohlo len a len praca, proste po 2 rokoch som sla/idem do prace.......nic ine..uprimne obdivujem zeny, kt. doma vydrzia 3 a viac rokov...

mysga
5. aug 2016

Ja som ešte len v očakávaní, ale určité skúsenosti, resp. predstavy o MD a RD mám, keďže mám takmer 6 ročného brata, ktorého som mala (a mávam) ako o 20 rokov staršia sestra večne "na krku" 🙂 Musím sa priznať, že keď som ho mala už viac dní, začala som sa cítiť akosi nevyužito. Nemyslím v zmysle, že by som nebola šťastná, že je u mňa a že by som sa mu naplno nevenovala, neužívala som si to a tak, ale jednoducho po pár dňoch som zatiaľ vždy pociťovala takú tlmenú nervozitu. My sme sa s Drahým dohodli, že ak mi nebude vyhovovať byť 3 roky pri malinkej, tak pôjde do jasličiek a ja do práce, aspoň na pár hodín, hoci by som z toho finančne aj nemusela mať nič. Uvidím, ako to pôjde v realite.

katulienkax
5. aug 2016

A okrem toho ked už žena raz ma deti tak aj ked predtym mala super prácu co ju naplnala, vzdelávala sa , pri deťoch to už tak žiaľ nie je. Moja kolegyňa bývala hovorí ze je to cele nafigu , tešila sa do prace ze vypadne z materskej ale ked sa Vratila do prace len same stresy, nestíhacka, dorábanie po večeroch, nemá ani poriadne čas na deti, ze cele zle ze horšie ako na materskej ktorá ju tiez veľmi nenaplnila ale ze teraz este horšie.

dominikav123
5. aug 2016

@mysga za mna, dcéra ma teraz 3,5 mesiaca a chcem ist v januári do prace spať na polovičný úväzok, mala do jasiel. Lebo otvorene poviem, meniť plienky a v kuse kojiť ma nejak nenapĺňa. Teším sa ked sa s ňou uz bude dať pokecať a normálne niekam ist (necítim sa totiž na kojenie na verejnosti takze tak max na dve hodky chodím z domu). Este ze mame vikendy u rodičov kedy sa s ňou hra aj niekto iný 😄

0silvia0
5. aug 2016

@katulienkax moja mama veľmi ľutuje, ako sa masovo odkladali deti do jaslí a škôlok a dodnes ľutuje, že s nami nemohla stráviť vek do troch rokov. Hovorí, že to bola najhoršia doba, ktorá hnala ženy do socialistického pracovného procesu. Kvôli financiám si nemohla dovoliť byť doma bez peňazí... Takže to je zasa iný uhol pohľadu 😉 Tretie dieťa mala s odtupom 10-tich rokov, vtedy už materská bola dlhšia a hovorí vyslovení o užití si dieťaťa a veľmi ľutuje, že nám, starším deťom to nemohla dopriať...
@leuska35 taká veľká slečna je už veľký parťák a dá sa s ňou všeličo podnikať, kopu mamín má takto už pri sebe deti dve... takže skús si urobiť program, aktivity, výlety a skús si posledný rok materskej užiť, keď nemôžeš ísť do práce...

mysga
5. aug 2016

@dominikav123 ťa zlynčuje okolie za toto rozhodnutie. :D Keď bol brat maličký, tak to bola dokonalá antikoncepcia, zaprisahala som sa, že ja dieťa skôr ako v tridsiatke mať nebudem. Ale ako malý rástol, tak človek "zabudol" na to, aké to je žiť v tom švungu a kolobehu, kde je vždy na prvom mieste niečo iné, ako Ja a už je malá v brušku. Tešíme sa najviac na svete, ale mám strach, pretože u mňa hrozí buď to, že už sa mi nebude chcieť vôbec nič, alebo to, že ma to bude ubíjať. :D Ja asi nepatrím do krajiny, kde človek má zaplatené to, že je tri roky pri dieťatku. :D Ale možno sama seba prekvapím a bude to super. Ale musím si nájsť niečo zmysluplné, okrem výchovy dieťatka, kŕmenia, prebalovania, chodenia na ihriská, bavenia sa s mamičkami o chlapoch a deťoch a večer odpadnutia na gauč. Minimálne mi ešte chýbajú štátnice a obhajoba bakalárky, tak to musím stihnúť počas MD :D

sardinka335
5. aug 2016

Ty kks zeny.....3 roky mozete byt doma a robit si CO CHCETE!!! ako nepochopte ma zle...jasne nie kazdu naplna vymienat plienky myslite ze mna to bavi? Jasne ze aj ja mam toho občas dost, ale RD je čas ktory si mozete vyuzivat po svojom. Ja som na Rd vyštudovala,a zvyšila som si kvalifikaciu, samozrejme s pomocou muza a mojej mamy aby som bola objektivna, ale proste ak si najdete ciel, zmysel tak to moze byt aj dobre vyuzity čas na veci, na ktore po navrate do prace uz čas nebude. Poznám kamošku čo prave na RD začala hrat na klavir, ina sa realizuje v materskom centre, tretia robi jazykove preklady z domu, ina chodi behat...mnohe si tu navzajom strazia deti a tak.
Ako ja radšej budem 3 roky a najdem si aktivitu ako sa ponahlat niekde k dajakemu otrokarovi do ,,záprahu,,. samozrejme som klop klop na drevo v situácii ze mozem byt na RD a finančne to zvladame. A samozrejme ak mate super robotu tak jasne chapem ze je tuzba sa vratit. No ak taku robotu nemam tak na nich zvysoka dlabem....lebo aj taku robotu som mala, ze uz rano ma bolel zaludok ked som tam išla.

alexanotbad
5. aug 2016

@0silvia0 tak ono s odstupom casu sa veci vidia inak, aj tvoja mamina bola v case tretej MD o 10 starsia, a to tiez velmi vela robi. ono byt s dietatom doma do 3r veku ked je mamka v pohode a naplna ju to a byt s dietatom doma do 3r ,ak je mama nervozna, frustrovana a neciti sa uplne naplnena je tiez rozdiel. Nie kazda maminka je totiz typicka mamina, to neznamena, ze je nejaka lepsia a nejaka horsia matka. Len niektore potrebuju v zivote pocit sebarealizacie aj v inej sfere. 🙂 😉 A niektore stihaju byt doma aj do 3r a popritom sa sebarealizovat pracou z domu, alebo vyrabanim home made veci...

dominikav123
5. aug 2016

@mysga preco ? 😊 Manžel za mnou stojí, iné okolie mi do toho nemá co hovoriť 🙂 minule sme sa bavili s kamoskou, co uz ma skoro ročnú dcéru ze keby mohla ist na polovičný neváha ani sekundu. Podľa mna by viac žien takto išlo do prace, keby sa u nas viac podporovali ženy s deťmi a v práci.

sorciera24
5. aug 2016

@sardinka335 za to, ze ty to nechapes....rposte nei akzdy to vydrzi doma......zalezi od dietata, od prace...ano, su deti, kt. stale spia, kde ich polozia, tam budu, a ked zacnu chodit, tak aj tak vacsinu casu presedia....mozno, ekby mam take dieta, tak aj aj som doma 3 roky a beham s nimi akde tade....ale ked ti dieta prvy rok place nonstop, ze sa s nim fakt nikde neda.....ale fakt, je to o hubu, aj ekd som skusala kadeco, ekd azcne chodit...tak ensedi vobec!...ale ze vobec!....tak pre mna je praca vykupenie.....aj ekd mam ju narocnejsiu na psychiku,a le je to ine....a to mnemuz pomaha, nie ako niektorym, vlastne stale.....yvstriedala som zumbu, salsu, doplnila si kvalifikaciu, urobila atestaciu...ale stale to nebolo ono!.......pomohol az anvrat do prace...aj mne, aj synovi skolka-kolektiv......neverila by som na taky obrat....
nie kazdy ma rovnaku skusensot ako t y, a nie kazdy sa musi rovnako ako ty citit.....ja plne zakladatelku chapem....ako zazila cosi podobne.....nie kazdy sme na tom rovanko a dokazeme rovnake veci.....preto si to treba zariadit ako akzdy dokaze a citi, co nejalepsie....jedna ci to bude uzivat aj 6 rokov doma...ian to ledva vydrzi 2....a co?...

majusqa77
5. aug 2016

@dominikav123 ja ti fandim 🙂 je to potom o hubu, ale lepsia spokojna mamina 8 hodin denne, ako vytocena cely den 🙂))

mysga
5. aug 2016

@sardinka335 lajkujem nápad, že je možné vyštudovať a podobne, ak sú na to prachy, tiež to mám tak v pláne, dokončiť školu, len rátam s 850 eurami školného + dochádzanie a pod. :D Lebo v niektorých prípadoch môže ženu naplniť aj to, že ide na 4 hodiny za kasu do tesca, jednoducho vypadne zo stereotypu, ak nemá na koníčky a štúdium. 🙂

0silvia0
5. aug 2016

@alexanotbad no veď jasné, nie každý je maminkovský typ, ja len poukazujem na to, že časom sa takéto rozhodnutia môžu aj oľutovať... Moja mama to posudzuje aj podľa toho, že s najmladšou dcérou má veľmi blízky vzťah, ona to prisudzuje tomu, že s ňou bola dlho doma. S nami staršími je ten vzťah dosť chladný, mňa do troch rokov varovali striedavo babky (pamätám si ako malá z detstva skôr babky a tety ako vlastnú mamu) a moja sestra bola už ako 9-mesačná v jasliach... Ale toto zasa nie je pravidlo, aj keď uznávam, že so sestrou sme dosť citlivé osoby, takže nám to mohlo aj uškodiť. Deťom, ktoré nie sú precitlivelé a sú viac "do sveta" to vadiť nemusí, treba samozrejme odhadnúť ten správny moment.

mysga
5. aug 2016

@dominikav123 to si len myslím, že tu na Slovensku je to brané tragicky, ak ideš skôr do práce a nie pre to, lebo "musíš". 🙂 Zrovna včera som presne chlapovi vravela, že budem rada, ak toho pol roka vydržím v kolobehu, takže ťa chápem. 🙂

mysga
5. aug 2016

@0silvia0 ja mám s mamou vzťah skôr oficiálny, ako vrúcny a to bola ešte aj na predĺženej rodičovskej pri mne. :D Brat je jej cecek, to je naše malé lúbitko a ten je od dvoch rokov v škôlke, plus vela času u mňa. Mama vraví, že je to vekom. (Jej vekom :D) Takže áno, nie je to pravidlo, že ak som pri dieťati, mám lepší vzťah. Skôr som jej asi viac liezla na nervy. :D

alexanotbad
5. aug 2016

@0silvia0 je to tazke, kedze sme kazdy iny, ale skor si myslim, ze u vasho tretieho je to skor o tom, ze ho mala mamina starsia. Ja som bola u starkej od 6tich mesiacov, mama koncila skolu, potom jasle, brat bol od 8mich v jasliach a mame super vztah s maminou. A tiez som citlivka, hoci som sa vytrepala zit do zahranicia uz po skole 😀 , siroke lakte mi chybaju a tu by sa mi teda taaaaaak zisli 😉 .

khkt
5. aug 2016

Aj ja mám niekedy dni na figu a pocit, že svoje najlepšie roky trávim pri deťoch. Našťastie takéto dni prídu iba občas a to vždy vtedy, keď som preťažená, chcem mať vzornú domácnosť a poriadok a som nešťastná, že to nejde. Ale ja mám zasa dve malé deti, staršia je občas vzdorovitá až strach a mladšia je ešte maličká. Ťažko sa s nimi niekam sama dostanem, lebo bývame na dedine a nešoférujem. Ale zasa materská nie je o mne, ale o mojich deťoch a tie ma potrebujú. A občas vypnem aspoň tak, ako sa dá, dobijem baterky a ide sa ďalej. 🙂

0silvia0
5. aug 2016

@mysga jasné, že to nie je pravidlo, ja len interpretujem myšlienkové pochody mojej mamy, jednoducho to ľutuje a potrebuje si to s niečím ospravedlniť. Ja som bola na rodičovskej s dvoma deťmi spolu takmer 6 rokov, ale vnútorne som to považovala za svoju povinnosť, bola som tak nastavená, aj keď priznávam, že ku koncu som sa veľmi tešila do práce 🙂

0silvia0
5. aug 2016

@alexanotbad je to možné, mama mala posledné dieťa ako 30-ročná, už určite bola zrelšia a inak rozmýšľala...

ewisam
5. aug 2016

@leuska35 to chce pokoj 🙂 ja uz som na materskej 6 a neplanovane ma ninimalne este dva cakaju....ale verim stereotyp ubija aj ja mam dni ked je toho na mna vela / ako dnes/ Ak sa neda ist do prace ako mne poradim aspon dake vzdelavanie, rozumej dostat sa medzi ludi...a vypnut z problematiky cikania, kakania, varenia, plienkovania a ihriskovania