icon

Nespoľahlivý muž

mladena
16. dec 2014

Ahojte, stále tu čítam o vašich problémoch a nech sa týkajú akýchkoľvek ťažkostí vo vzťahu s mužom, vždy píšete v tom zmysle, že aspoň sa vás snaží zabezpečiť, pracuje od rána do večera, aby vám nič nechýbalo a pod. Preto by ma zaujímalo čo si myslíte o mojom probléme: s mužom sme spolu 10 rokov, muž je povolaním vodič a je asi lenivý, alebo ja už neviem čo si mám myslieť o tom, že viac nepracuje ako pracuje. To znamená, že takmer mesiac čo mesiac odrobí pár dní a vyhodí sa na pn. Pn mu jeho doktorka vždy dá, nakoľko mal v minulosti vážny úraz a nie je pre neho problém vymyslieť si nejaké ťažkosti. Pritom mu ale nič nie je. Takisto si napríklad dáva papiere ako celodenné ošetrenie (keďže jeho sa mu už minuli) na mňa ako doprovod, ale ja som zdravá, ani som u žiadneho lekára s ním nebola. Pripadá mi to trápne. Nechápem ho. Takisto mi pripadá trápne, keď ja ráno vstávam do práce a on vylihuje. Celý deň potom posedáva doma, navarí a popíja pri tom pivo a potom ešte očakáva, že ho pochválim ako navaril a upratal. Pripadám si akoby sme mali obrátene ulohy. Lenže ja rada varím a upratujem a nepotrebujem veľmi aby to robil on, radšej nech donesie peniaze. Jeho kolegovia často robia nadčasy aby zabezpečili domácnosť a môjmu sa nechce. Začínam niekedy chápať tie tzv. zlatokopky, pre ktore je podstatné aby žili vo finančnej istote. Pretože my sme si zobrali hypotéku a splácame aj ďalšie uvery, veľa nám toho nazvyš nezostáva a mám obavy ako to všetko zvládneme keď mám takého muža. Predtým nám v mnohom pomohli moji rodičia, aj prispeli aby si dorobil vodičský a mohol mať takúto prácu. Až teraz keď sme odkázaní len sami na seba, pomaly začínam vidieť akú má môj muž slabú a nestálu povahu. Jeho zamestnávatelovi sa jeho opakované pn samozrejme nepáčia a výsledok je taký, že ho dal na horšie služby. Myslím si, že sa ho chcú zbaviť. A môj miesto toho aby sa snažil pracovať a dostať na lepšie trucuje tak, že sa zasa dal na pn. O všetky financie sa starám ja, lebo on to tak chce a mne to vyhovuje, aspoň mám istotu, že sú všetky nevyhnutné platby a účty poplatené. Zaujímalo by ma, čo si o tom myslíte. Ja ho už pomaly prestávam obdivovať ako muža. Keď ma však obdobie že pracuje znova k nemu začnem cítiť ako ho milujem, teším sa na neho kým sa vráti domov a podobne. Keď nepracuje začínam byť mrzutá a mám obavy o našu budúcnosť. Neviem prečo je to tak. Inak si vo všetkom rozumieme, muž je dobrý, stále mi napr. kupuje kvety a prejavuje lásku. Ďakujem vám za odpovede.

katpetdo
16. dec 2014

@nasta55 kazdemu vyhovuje nieco ine. Moj, keby sme si to mohli dovolit, tak je muzom v domacnosti. bavi ho motat sa v domacnosti, okolo domu, je zrucny. Na druhej strane ja neznasam rdomace prace a radsej robim hlavou. Pokial to obom partnerom vyhovuje, tak nevidim problem.

katarinamarkova
16. dec 2014

@mladena LENIVEC

mladena
autor
16. dec 2014

baby ale ako som už písala, ja si myslím že v prvom rade chlap by mal byť žene oporou, viem že sa hovorí "v dnešnej dobe a bla bla..." ale pravda je taká že mňa priťahuje chlap na ktorého sa dá spoľahnúť, určite mi nevyhovuje taký čo by sedel doma a ja by som zarábala, to by ma neuspokojovalo. Tak to cítim ja konkretne, samozrejme u iných to môže byť inak. Mňa tie domáce práce bavia, rada varím, pečiem, vážim si keď to urobí aj muž keď ja nemám čas, ale v skutočnosti to nepotrebujem, nakoľko mne stačí aj rožok s maslom, a vlastne varím a starám sa o domácnosť nie tak pre seba, ale pre rodinu.

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
mladena
autor
16. dec 2014

@tanapeta to máš super. Ja zasa netvrdím, že by sa mal zodrať ale chýba mu zodpovednosť.

natalym
16. dec 2014

@mawka Chápem. A prečo si s ním teda ešte?

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
natalym
16. dec 2014

Asi tých našich nemotivujeme. ☹

natalym
16. dec 2014

@mladena Tak na to sa nedá odpovedať. Zle si si vybrala. Inak takto to chápem ja. Nepotrebujem aby ma obskakoval, aby sa pre mňa zodral, ale aby tu bol pre mňa tak ako ja pre neho.

jankaroy
16. dec 2014

Vo vseobecnosti si myslim ze chlapi su dnes lenivy, ppohodlni, zahladeni viac do seba ako to bolo napr. pred 20 rokmi, a to vsetko zavinili zeny ktore chcu byt emancipovane a nechcu mat rodinu, len dieta a je im jedno s kym to dieta budu mat, potom tu mame neuplne rodiny a uz aj homosexuli sa trepu tam kde nepatria, chcu vychovavat deti. Vo vztahu by mal chlap nosit nohavice a nie zena, on ma zabezpecit zakladne istoty ako staly prijem, lebo zena to naplno zabezpecit nevie ked odide na matersku, rodicovsku, pripadne ostat doma na PN s dietatom ked je chore. Chlapov treba obrazne povedane kopat do zadku aby nieco urobili, aj moj sa vzdy stazuje ze do neho hucim, ale ked nieco treba urobit, tak to inak nejde 🙂
@mladena nemala by si platit vsetky ucty sama, vsetko platte napolovicu. A v tvojom pripade by som mu poriadne prehovorila do duse, povedz mu ze domacnost zvladas a on nech ide do prace, popripade si najde inu ked ho tato uz nebavi. Vyrieste si to este predtym ako budete mat dieta, lebo potom bude neskoro. Vela stastia 🙂

natalym
16. dec 2014

Ja sa na to dívam skepticky. Už to lepšie nebude, bude sa to zhoršovať. Ak Ti teraz vadí, časom Ti bude vadiť viac a viac. Mrzí ma to.

0silvia0
16. dec 2014

@mawka jasné, chlap by mal byť chlapom, žena by mala byť ženou. Mňa tiež nepriťahujú polo-chlapi, ale pripúšťam, že môže byť situácia, že dvojici vyhovuje opačný model (muž v domácnosti, žena zarábajúca). Ak by s tým títo dvaja, ktorých by sa to týkalo, nemali problém, tak ja by som s tým problém určite nemala 😀
Ale ak to jednému z nich nevyhovuje, ako to nevyhovuje zakladateľke témy, tak situáciu určite treba riešiť.

natalym
16. dec 2014

@0silvia0 Mne by to napr. nevadilo. Vadí mi keď leží na gauči a myslí si, že keď ja napr. varím, je moja obľúbená činnosť. Odhliadnuc od toho, že obaja chodíme do roboty a robíme zarovno, skoro to isté.

cecil36
16. dec 2014

@mima4 nesihlasim s tebou. Ak to rodinna situacia vyzaduje (a to vyzaduje takmer u vsetkych s vynimkou tych "zavodou") je potrebne, aby robili obaja partneri. Co jeden bude nezamestnany cely zivot? Lebo ho bavi varit doma a upratovat? Aj zena ked je na materskej ma príjem, lebo sa stara o deti, je to jej zamestnanie a castokrat naozaj tvrdo odmakane....

alaguema
16. dec 2014

@mima4 jasné a už len aby jemu dorástla maternica a žene vieš čo 😀 Nesúhlasím. A som vďačná, že mám pri sebe skutočného muža.

alaguema
16. dec 2014

@0silvia0 pokiaľ to vyhovuje obom, nie je o čom. Autorke to ale nevyhovuje.

natalym
16. dec 2014

@mima4 Toto sa mi páči, že mala si sa lepšie vydať. Ja krava som si vzala študenta, no čo som čakala.

piacere
16. dec 2014

Neviem si to predstaviť, nakoľko takýto exemplár (našťastie) doma nemám, ale verím, že to musí byť veľmi skľúčujúci pocit, mať takého manžela....
Prečo?
Lebo muž má byť skutočne mužom.... Ono by to bolo všetko pekné, že chce variť, byť tzv. "žienka domáca" a v podstate nerobiť, lebo ho to evidentne baví..... ak by žena zarábala toľko, že uživí rodinu, ak by jej to neprekážalo (čo asi máloktorej žene) a ak by nemali na krku (ako píše) hypotéku a iné úvery. Ten pocit, že máte nôž na krku od banky a doma chlapa, ktorému sa nechce robiť a ktorý jedného krásneho dňa môže povedať... kašlem na to, vybavím sa invalidný, bude guleváľoš..... s touto myšlienkou denno - denne žiť musí byť ubíjajúce....

A o to ide....

Že sa mala lepšie vydať... On sa nemal ženiť, pretože rodina prináša do života človeka aj isté záväzky. A tak ako ona chodí každý deň do práce, pretože žiť sa musí, tak by to mal robiť aj jej chlap, pretože nikomu pečené holuby do huby nenapadajú.... A pokiaľ má dve zdravé ruky, tak je jeho svätou povinnosťou prispievať do rodinného rozpočtu tak, ako mu to zdravie a okolnosti dovoľujú....

A áno, vadilo by mi to mať takéto ohreblo doma, pretože by ma ubíjal ten každodenný pocit, že ak prídem ja o prácu, tak sme škaredo povedané v prdeli.....

0silvia0
16. dec 2014

@natalym ako vieš, čo si myslí? A keď aj ti to povedal, tak ho uveď do reality, že varenie nie je tvoja obľúbená činnosť a robíš ju pre rodinu presne tak, ako by aj on mal urobiť niečo pre svoju rodinu.
Myslím, že hlavným problémom vo väčšine problémových vzťahov je komunikácia. Zrelá komunikácia je hotové umenie. Komunikácia by nemala vyzerať tak, že teraz ja si niečo myslím, a čakám, že to moja polovička uhádne. Keď to neuhádne, ofučím sa a som zlá. Chlap nechápe, prečo je žena ofučaná a trieska taniermi. Ako v materskej škôlke. Treba jasne hovoriť svoje názory, ak niečo potrebujem, treba jasne definovať, čo chcem a nie naznačovať. Mnohí chlapi naznačovaniu nerozumejú (ten môj mi vždy hovorí: veď vieš, že ja neviem čítať medzi riadkami). A hlavne treba komunikovať bez negatívnych emócií a vrieskať po sebe. Ak človeka niečo naštve, chce to prechádzku, vyventilovanie sa a ku stolu spolu s manželom sadnúť s chladnou hlavou a vyriešiť čo treba.

alaguema
16. dec 2014

@mladena ak ťa to už teraz unavuje, tak je dosť malá pravdepodobnosť, že neskôr to bude lepšie. Bude to skôr horšie. A ozaj neviem, aké sú skutočné šance zmeniť hotového, dospelého človeka. Aj keby sa snažil a do tej práce by chodil, nikdy z neho zrejme nebude ambiciózny človek, takže pokiaľ máš také predstavy a očakávania, tak je asi načase sa s nimi rozlúčiťˇ. Na druhej strane - nie každý musí mať ambíce, ale môže byť manuálne zručný remeselník, murár, obkladač, stolár, proste niečo...každý by mal robiť niečo dobre a malo by to byť niečo, čo ho baví. Motanie sa po byte, domácnosť, varenie a upratovanie nie je zamestnanie pre muža a pre ženu s odrastenými deťmi tiež nie. Neviem teda...mňa by asi po čase omrzela spoločnosť takého človeka, v ktorého živote je len sporák a práčka, nijak sa nevyvíja, nič nevytvára, čo vlastne robí celé dni keď je doma? Veď upratovanie a varenie pre dvoch nemôže človeka zamestnať na celý deň...

0silvia0
16. dec 2014

@natalym oprava* nevrieskať po sebe

natalym
16. dec 2014

@0silvia0 Súhlasím. Skúšala som všetky formy komunikácie. Od milého tichého tónu, vysvetľujúceho, argumentujúceho, vrieskajúceho, mlčanlivého, dávajúc zrkadlo.............. NIČ.
On je v pohode, on je taký, už ho poznám, mám sa s tým naučiť žiť.
Dokonca dnes som sa dozvedela, že mám skloniť hlavu a mlčať.

mima4
16. dec 2014

@cecil36 ale ja netvrdim, ze nezamestnany, to nie, kedze ona asi tolko nezarobi aby si to on mohol dovolit. Ale pracovat od nevidim do nevidim kvoli peniazom, vsak pacilo by sa ti, keby to niekto od teba vyzadoval? Problem nie je praca, praca je uplne OK, ale skor porovnavat sa so zenami, ktore muzov vyhnali do sveta aby mali na "domcek" zo svojich snov a vidia ho raz za mesiac..hlavne ze peniaze posle 😀 to je pre mna skor smutne. A hlavne tak robia zeny, co cele roky su doma a velke prd zarobia, ked idu do prace.

@natalym ale je to fakt? chces vela prachov? bud si ich zarob alebo si najdi muza na zabezpecenie. Vidis ine riesenie? Ak ano, napis, ja sa ho rada dozviem.

mawka
16. dec 2014

@natalym pretoze sa nebudem rozchadzat online predsa nie? 🙂 alebo tebe by sa pacilo, keby sa s tebou niekto rozisiel cez chat, sms, telefon? a este aj pred vianocami?
som teraz mesiac prec a nie som hovädo. dolezite, ze to ukoncim. to je podstatne. nie to ci to malo byt pred mesiacom uz alebo ci to bude az za mesiac. vies ako sa hovori. prepotene tricka sa nerataju. vysledok je dolezity. a ja vysledky mam rada. nech tomu predchadza cokolvek 🙂

mawka
16. dec 2014

@natalym pretoze tvoj muz ta ma na haku. a ty to stale nechces vidiet. jemu si ukradnuta podla toho co pises. ma ta za vsetko mozne len nie v ucte ako zenu. sorry.

natalym
16. dec 2014

@mawka Chápem.

natalym
16. dec 2014

@mima4 Nechápem.

natalym
16. dec 2014

@mawka Stále tomu nemôžem uveriť. Ale zrejme máš pravdu. Som dobrá len na uspokojenie jeho potrieb.

karollka21
16. dec 2014

mozno trafim uplne vedla a tvoj muz je naozaj lenivec, ale zo skusenosti z velmi blizkeho okolia ma napada jedna vec - netrpi tvoj muz depresiou? i takto to moze vyzerat (i ked na prvy pohlad je totalne lenivy). u spominanych znamych dospeli k tejto diagnoze po dlhom trapeni a "lenivosti"..

majdus
16. dec 2014

@mladena Mas to veru tazke. Mam pocit, ze ti uplne rozumiem, aj ked nezazivam nic podobne. Nejdem ti pisat, akym opakom tvojho je mm. Mna by z takej situacie asi vystrelo - aj vdaka tomu, ze ked pracuje, ako pises, tak citis ako milujes. Nie je to lahke sa rozhodnut, co urobit. Necitala som diskusiu, ak si to uz spominala, ci si mu hovorila o svojich obavach a pocitoch. Nezabera to?